OliNo

Duurzame Energie

LLE 120 cm TL met 342 Leds 5000K

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Lampmetingen, Ledlampen Geef een reactie

Deze led-TL komt van de firma LedLight Europe. Het is een krachtpatser die veel licht geeft, een fel licht geeft en een hoge efficiëntie. De kleur is koudwit, dus niet voor gezellig intiem licht, maar wel voor werk waar veel licht voor nodig is. Door de hoge efficiëntie, is deze lamp ook goed te gebruiken voor parkeergarage verlichting e.d.

Deze led-TL is ook te vinden in het lampoverzicht.

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_TL_342_led_5000k_small.jpg

Samenvatting meetgegevens

parameter waarde led-TL opmerking
Kleurtemperatuur 5650 K Dit is een felwitte lamp, die vaak gebruikt worden bij fabrieksruimtes.
Lichtsterkte Iv 366 Cd Het is een hele felle led-TL buis.
Stralingshoek 100 ° Een breed lichtveld.
Vermogen P 15.3 W
Power Factor 0.8 Een power factor van 0.8, wil zeggen dat voor iedere gewone Watt aan vermogen er 0.75 VAr aan blindvermogen is. Dus, bij 100 kWh aan afname, heb je ook 75 kVArh afgenomen aan blindvermogen. Bedrijven moeten ook betalen voor blindvermogen, dus hiermee kunnen ze uitrekenen wat ze aan energiekosten kwijt zijn.
Lichtstroom 1300 lm
Efficiëntie 85 lm/W Een heel hoge waarde. De heldere leds (hoge kleurtemperatuur) hebben eerder kans om een hoge efficiëntie te halen dan leds die warmwit uitstralen.
CRI_Ra 74 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,33 en y=0,36
Fitting TL TL-buis fitting
Diameter 30 mm
Lengte 1200 mm
vormfactor buis
Algemene opmerkingen Er zit een sensor op deze lamp die het omgevingslicht meet en de lichtintensiteit van de leds zelf wat bijregelt. Het regelbereik is marginaal; verwacht er niet te veel van.
Verlichtingssterkte en afgenomen vermogen zijn afhankelijk van netspanningsvariaties. De kleurtemperatuur nagenoeg niet, zie ook de gemeten waardes.

E_v op 1 meter afstand

LLE<i>TL_342</i>led<i>5000k E</i>v op 1 m

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand bij directe aansluiting op 230 V lichtnet

Het is een led-TL buis met felle verlichting juist onder de buis. Deze waarde is gemeten op 1 meter afstand van het midden van de buis, en dan recht onder de buis.

Verder heeft de lamp een brede stralingshoek van 100 graden. Dit is wat we gewend zijn van TL buizen, dat ze een brede stralingshoek hebben. Een voordeel is verder dat deze led-TL buizen niet rondom licht afgeven, dus reflectoren in de armatuur zijn niet nodig.

Bij het meten aan deze lichtopbrengst kan het zijn dat de netspanning heeft gefluctueerd. Bij deze lamp heeft dit invloed op de verlichtingssterkte; zie ook dit gedeelte over de spanningsfluctuaties.

E_v als functie van afstand

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_TL_342_led_5000k_lux_en_afstand_small.png

De verlichtingssterkte als functie van de afstand; led-TL direct op het net

De E_v is niet berekend maar gemeten, omdat ik niet mag uitgaan van een puntbron. De TL is een lijnbron, en daarbij geldt het kwadratisch verband tussen afstand en verlichtingssterkte niet. Zie ook dit artikel voor meer uitleg over het waarom.

Lichtstroom

Via een set van metingen heb ik de verlichtingssterktes bepaald rondom de led-TL. Deze zijn dan om te rekenen in een lichtstroom. Zie voor meer uitleg over de metingen dit artikel over de led-TL lichtstroommeting.

Hierbij de link naar de ruwe meetgegevens:

Link naar spreadsheet voor lampmetingen aan Led-TL in conventioneel TL armatuur.

Efficiëntie

Een heel hoge waarde van 85 lm/W. De heldere leds (hoge kleurtemperatuur) hebben eerder kans om een hoge efficiëntie te halen dan leds die warmwit uitstralen. Dit komt vanwegen het gebruikte principe van fosforen in de LEDs. De leds geven, wanneer ze niet behandeld zijn met fosforen, een blauw of ultraviolet licht af. Door gebruik te maken van fosforen is het mogelijk om dit blauwe licht om te zetten in andere kleuren. Bij gebruik making van twee fosforen krijg je zo twee dominante kleuren, die tezamen dan wit licht opleveren. Zie ook het spectrum van deze lamp.

Het felwitte licht bestaat uit veel blauw en minder rood/groen/geel, en bij warmwit licht is dit andersom. De fosforen gebruikt voor omzetting naar blauw licht hebben minder verlies dan de fosforen die omzetten naar rood/groen/geel. Vandaar dat warmwitte leds minder efficiënt zijn dan felwitte leds.

Een power factor van 0.8, wil zeggen dat voor iedere afgenomen 1 kWh aan energie er 0.75 kVArh aan blind-energie is afgenomen. Zie ook dit artikel over PF.

Een lager gedeelte aan zuiver blindstroom (R) betekent voor bedrijven dat ze dus minder voor blindstroom hoeven te betalen.

Particulieren hoeven niet voor hun (beetje) blindstroom te betalen, waarschijnlijk omdat het installeren van een blindstroommeter en de administratieve afhandeling duurder is dan het terugverdienen middels betalingen voor blindstroom.

Parameter direct op net
Netspanning 230 V
Lampstroom 83 mA
Vermogen P 15.3 W
Schijnbaar vermogen S 19.1 VA
PF 0.8

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_TL_342_led_5000k_spectrum_small.png

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 5600 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_TL_342_led_5000k_chromaticity_small.png

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is helder wit, en ligt redelijk wat vandaan van het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,33 en y=0,36.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning. De reden is om te zien of een variatie in de netspanning (220 – 240 V is mogelijk in Nederland) leidt to verschil in waardes van de genoemde parameters.

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_TL_342_led_5000k_spanningsafhankelijkheid_small.png

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters

Er is afhankelijkheid van de netspanning voor de verlichtingssterkte en het vermogen. De helderheidsvariaties als gevolg van een netspanning tussen bijvoorbeeld 225 en 235 V zullen niet merkbaar zijn, omdat de intensiteit minder dan 20 % varieert. De kleurtemperatuur blijft goed stabiel (kijk naar de percentages op de y-schaal).

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

CRI van led-Tl buis

Kleurweergave-index van het led-Tl licht met de led-TL direct aangesloten op het lichtnet

Er wordt gesteld dat hoe dichter de CRI waarde naar de 100 toegaat, des te beter en natuurlijker de kleurenweergave is. Conventionele TL-buizen van Philips die geoptimaliseerd zijn voor kleurweergave, hebben een CRI rond de 80.

9 Reacties to “LLE 120 cm TL met 342 Leds 5000K”

 1. niels Says:

  Goedemorgen,
  In hoe verre is het verhaal waar dat een TL-led van 6000K geen of veel minder UV afgeeft dan een vergelijkbare TL-lamp?
  Hier wordt namenlijk heel veel mee geadverteerd

 2. mvdsteen Says:

  Hoi Niels,
  Wikipedia spreekt van Ultra Violet licht wanneer de golflengte < 380 nm is. Je kunt zien aan het spectrum van deze lamp dat er zelfs al iets boven de 380 nm geen licht meer uit de leds komt. Dit geldt ook zo voor TLs, bijvoorbeeld deze van Philips . Ik heb nog geen TLs gemeten die UV licht afgaven.
  Wel is het zo dat TLs UV licht genereren, maar dat is in de buis zelf, en dat licht wordt door het witte fosfor aan de binnenkant van de buis omgezet in licht met een spectrum waar het UV licht niet meer inzit. Zou het fosfor wegslijten, dan heb je wel dat het UV licht naar buiten komt. Dat zie je dan aan de uiteinden van de buis.
  Leds hebben ook een blauwe kleur (zie nogmaals het kleurenspectrum en kijk naar de linkse piek), en ook daar wordt gebruik gemaakt van een fosfor die een gedeelte van het blauwe licht omzet in geel/groen, zodanig dat er wit vanaf komt als totaal. Zou hier het fosfor wegslijten, dan heb je dat het licht blauwer wordt, maar omdat er geen UV licht inzit, wordt het nooit UV licht.

 3. Wim Hildering Says:

  Vraag: Ik werk op een locatie waar TL-armaturen zijn gemonteerd met electronische ballasts. Dus zonder starters, HF, speciaal gekozen ivm de rust naar mensen met een psychische aandoening. Kan ik ook hier de buizen vervangen voor TL-LED???? Zou zeer interessant zijn.
  Wim Hildering

 4. mvdsteen Says:

  Hoi Wim,
  De elektronische ballasts moeten eruit. En dan dient de led-TL rechtstreeks op de 230 V netspanning aangesloten te worden. Ze maken ook geen geluid, dus dat zit wel goed.
  Je moet op twee dingen letten: ten eerste de kleurtemperatuur, deze led-TL heeft 5000 K, dan behoorlijk wit licht (daglicht). Deze is ongeveer te vergelijken met een 840 TL (4000 K). Als je zelf 827 gebruikte, dan ben je gewend aan 2700 K en dan is 5000 K veel witter. Let daarop, en probeer het anders eerst eens.
  Verder moet je letten op de lichtopbrengst. Wanneer de gewone TLs in bakken zitten waarachter een mooie reflector, dan geven de TLs gewoon meer licht dan een led-TL. En dus zul je meer led-TLs moeten monteren! Dat hoeven geen armaturen te zijn met een reflector, want die heeft de led-TL niet nodig. Maar je zult dan wel extra led-TLs moeten plaatsen.
  De efficiëncy van deze led-TL zit wel goed, meer dan 80lm/W. Dus al zou je meer led-TLs monteren, dan kun je, aan energiekosten, nog steeds besparen op gewone TLs.
  Let wel op, wanneer je nu elektronische starters hebt, dan heb je waarschijnlijk geen blindstroom. Dat is mooi, want als bedrijf moet je normaliter daarvoor betalen. Stel je gebruikt nu deze led-TL, die ene PF van 0.8 hebben, dan zul je bij iedere afgenomen kWh ook 0.75 kVAh afnemen, en als bedrijf betaal je hiervoor.
  Het ligt wel in de verwachting van de led-TL buizen, mist op een goede plaats gekocht waar ze je ook garantie geven, lang mee moeten kunnen. Dat is dan een voordeel boven TL.
  Al met al kan ik zo niet zeggen of je beter af bent met led-TL. Maar ik hoop dat bovenstaande je helpt.

 5. info@gehring-thv.de Says:

  guten Tag,
  haben Sie Ihre Seite auch auf Deutsch?
  was kosten diesen Lampen?

  Gruß
  Berthold Gehring

 6. mvdsteen Says:

  Tut mir leight, wir haben nur alles auf Hollandisch. Ik bitte Ihnen ihre Frage über die Lampe nach LedLightEurope zu schicken.

 7. Jeroen Bredenoord Says:

  Hallo,
  Ik ben bezig met de toepassing van led-TL in de pluimveehouderij. Lichtopbrengst daar moet zijn rond de 100 lux. Met de TL’s van LLE 120 cm moet dit te halen zijn.
  Ik heb begrepen dat kippen veel met UV hebben. Kan je mij vertellen hoe dat met deze lampen zit?
  Geeft deze TL UV en wat zijn de waarden?
  Jeroen

 8. mvdsteen Says:

  @ Jeroen,
  Lichtopbrengst van 100 lux is te halen, afhankelijk van de afstand die je aanhoudt t.o.v. het grondvlak dat belicht wordt.
  Verder geven de TL lampen die ik doorgemeten heb, geen UV. UV is licht met een golflengte van < 380 nm, en als je naar de kleurtemperatuur plaatjes kijkt (zie ook boven) dan zie je dat de output al nul is geworden bij 400 nm. Dus geen UV.

 9. René Borro Says:

  Hallo,
  wij zijn al 1,5 jaar bezig met led tl onderzoek en ook met verkoop hiervan.Helaas moeten wij constateren dat de meeste led tl’s niet alleen te weinig lichtopbrengst hebben, maar veel belangrijker dat de lichtopbrengst verschrikkelijk snel achteruitgaat.Ook dat de driver absoluut de 50000 uur niet haalt. Een klant van ons had bovengenoemde tl, en helaas moesten wij constateren dat de leds nog maar een kaarslichtje hadden. Ik wil dus iedereen en mn. onze (con)collega’s attenderen op dit feit!! Hoe zou het zijn dat klanten binnen enkele maanden terugkomen met bovengenoemde problemen.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in