OliNo

Duurzame Energie

Verwarming met infrarood panelen

Geplaatst door Arie Groenveld in Energiebesparing
Tags:
Geef een reactie

infrarood-paneelBegin januari 2010 heb ik de woonkamer van mijn hoekwoning, die normaal via de cv met vloerverwarming en een radiator wordt verwarmd, een aantal dagen verwarmd met infrarood panelen, hierna genoemd IR-panelen. Het resultaat is verrassend. Verwarmen met IR-panelen kost 91% meer dan verwarmen met aardgas. Verder blijkt uit het experiment dat IR-verwarming minder comfortabel is dan verwarming met radiatoren of vloerverwarming.

Op 4 januari jl., in het hart van de winter, werden mij een aantal IR-verwarmingspanelen ter beschikking gesteld om te bezien wat het effect hiervan is en wat het energieverbruik is t.o.v. verwarming met aardgas.

De kamer

De kamer met open keuken is rechthoekig met een lengte van 10 m en een breedte van 4,70 m. De kamer wordt normaal verwarmd middels vloerverwarming met de leidingen op 17,5 cm afstand. Gezien de trage werking van de vloerverwarming is bij de aanleg aan de achterzijde van de kamer een radiator gehandhaafd welke is voorzien van een thermostaatknop. De keuken is van de kamer gescheiden door een binnenmuur van 2,5 m op 4,20 meter afstand van de achterzijde van de woning. Bij het IR-experiment werden de vloerverwarming en de radiator uitgeschakeld en werd de cv alleen gebruikt voor verwarming van de badkamer (boven) en het halletje dat zich als uitbouw aan de voorkant van de kamer bevindt.
schema-infrarood-panelen
Schema kamer

Experiment

Bij het experiment beginnende op maandag 4-1 om 14.00 uur werden er 3 IR-panelen geplaatst, aan de achterkant onder het raam een paneel van 750 watt, in de kamer tegen de buitenmuur een paneel van 660 watt en tegen de tussenmuur een paneel van 385 watt. De kamer was toen al voorverwarmd door de vloerverwarming, die nog de nodige restwarmte in de vloer had achtergelaten. De thermostaat van de IR-panelen werd ingesteld op 20 graden. Deze bevond zich op 1,20 m hoogte aan het einde van de tussenmuur.
infrarood-paneel
Het IR-paneel

Op dinsdag 5-1 bleek dat het totale vermogen onvoldoende was om de kamertemperatuur op 20 graden te krijgen. De gemiddelde etmaaltemperatuur (-0,9˚) was hoger dan maandag (-2,8˚), maar de inmiddels ingestelde temperatuur van 20,5 graden werd niet gehaald. Woensdag 6-1 was de etmaaltemperatuur (-3,2˚) lager en was het om 11 uur nog maar 18,8˚. Daarom werd de vloerverwarming weer bijgeschakeld en is er om 17.00 uur een extra paneel van 730 watt bijgeschakeld, zoals op de tekening is aangegeven. Hierdoor kwam het totale vermogen op 2525 watt. Om 23.00 uur ging de nachttemperatuur in van 17,5 graad. Uiteindelijk werd op donderdag 7-1 een operationele situatie bereikt, waarbij de IR-panelen om 6 uur werden ingeschakeld. Hierdoor was er pas op 7 januari sprake van een werkbare situatie. Op donderdag 7-1 werd de dagtemperatuur (20,5˚) om 6 uur geprogrammeerd. Langzamerhand zie je de temperatuur vanaf 17,5 graad (nachttemperatuur) oplopen, die rond 18 uur op 20 graden komt. De ingestelde temperatuur van 20,5 graden werd voor 23 uur niet gehaald. De thermostaat heeft de panelen derhalve niet uitgeschakeld, behalve van 15:15 uur tot 16:16 toen de zon door het zijraam de thermostaat heeft beschenen en de temperatuur van de opnemer een piek vertoonde. Tegen 23.00 uur naderde de temperatuur de door de thermostaat gewenste waarde. Op vrijdag 8-1 werd de inschakeling vervroegd naar 5.00 uur vanwege de te verwachten lage nachttemperatuur. Het verloop van de temperatuur was analoog aan die van donderdag, zij het dat de gewenste temperatuur op 0,5 graad na werd bereikt. Je zou hieruit de conclusie kunnen trekken, dat het totale vermogen (2525 watt) net voldoende was om de warmtelek te compenseren. Bij een vluchtige berekening van de warmteweerstanden van muren, ramen, vloer en plafond van de kamer kwam ik bij -8 graden buitentemperatuur en rekening houdend met temperatuurverschillen in de verschillende vertrekken uit op een benodigd vermogen van 2460 Watt.

temperatuur-verloop
Temperatuurverloop met gebruik van de IR-panelen t/m 8 januari, daarna weer gebruik CV

Bevindingen

Het idee achter IR-verwarming is dat men IR-straling als aangenaam ervaart ook als de lucht om je heen kouder is zoals je ook ervaart op een zonnige dag in het voorjaar.
Toch werd de IR-stralingswarmte door ons als minder behaaglijk ervaren dan die van de vloerverwarming, die een homogene warmte verspreidt. En op de momenten dat de thermostaat even uitschakelde (op de dag van binnenkomst, toen de kamer al door de CV was voorverwarmd), werd het tijdelijk gemis aan stralingswarmtewarmte als oncomfortabel ervaren. Verder bleek de warmteverdeling niet homogeen. Een thermometer die op een bankleuning op 1,20 meter afstand van een IR-paneel werd geplaatst gaf een temperatuur aan van 20,6 graden. Achter de leuning was dat 17,9 graden. IR-warmte verwarmt in feite dan ook niet de lucht, maar de voorwerpen die rechtstreeks worden bestraald. Dit heeft wel als effect dat de lucht indirect door convectie wordt verwarmd. Per slot moet de thermostaat via verwarming van de lucht worden aangestuurd.

Indien we kijken naar de temperatuurweergave van de eigen klokthermostaat blijkt deze 0,3 graad lager weer te geven. Deze komt uiteindelijk rond 23 uur op het maximum van 20,1 graden uit. Op 8 januari is het inschakelpunt vanwege de te verwachten kou vervroegd naar 5 uur. Hoewel de gemiddelde etmaaltemperatuur op 8 januari dezelfde was als op de 7e, was de gemiddelde windsnelheid met 4 m/sec hoger dan de 2,5 m/sec van de 7e en de zonnestraling was minder. Dit bleek merkbaar bij het stoken, want de gevraagde temperatuur van 20,5 graad werd niet bereikt. De temperatuur bleef steken op 19,9 graden. Kennelijk was het totale vermogen van de IR-panelen (2525 watt) net voldoende om de kamer in deze periode op 20 graden te krijgen. Na eigen berekeningen van de K-waarde van de kamer blijkt deze bij een temperatuur van -5 graden circa 2460 Watt vermogen nodig te hebben om een temperatuur van 20 graden te handhaven afgezien van wind en zonnestraling.

temperatuur-verloop-2
Temperatuurverloop op 7 en 8 jan. in rood en op 9 en 10 jan. in blauw

Om een goed inzicht te krijgen in het temperatuurverloop heb ik in bijgaande grafiek het temperatuurverloop in de kamer weergegeven van zowel de IR-verwarming als de cv-verwarming.
Met de rode lijn is de temperatuur weergegeven van de kamer bij IR-verwarming gedurende de dagen 7 en 8 januari. De blauwe lijn geeft het temperatuurverloop van de kamer op 9 en 10 januari, waarbij weer werd teruggevallen op de normale verwarming. Aan de rode lijn is af te lezen dat de capaciteit van de IR-panelen aan de krappe kant was, want op 7 januari werd uiteindelijk 20 graden op 17:30 uur gehaald, een waarde die op de 8e niet is gehaald. Uit de blauwe grafiek is te zien, dat bij het begin van 9-1 door het ontbreken van bufferwarmte in de vloer de temperatuur snel is gedaald, waarbij de cv-ketel om 5:30 uur is geactiveerd vanwege het bereiken van de ingestelde nachttemperatuur van 16 graden. Door de langzame werking van de vloerverwarming wordt uiteindelijk om 17:30 uur de 20 graden bereikt en na 21.00 uur (het tijdstip van de nachtverlaging) is te zien dat temperatuur veel minder snel daalt dan bij de IR-verwarming die tot 23:00 uur actief bleef. Op 10-1 wordt de temperatuur van 20 graden rond 12 uur bereikt. Er moet wel worden vermeld dat de gemiddelde etmaaltemperatuur op 7 en 8 januari -4,8 graden bedroeg, op 9 januari -2,2 graden en op 10 januari -0,9 graden. Verder werd op zowel 7 als 8 januari van 15:15 tot 16:15 uur de IR-verwarming tijdelijk uitgeschakeld, doordat de zon in die periode via het zijraam op de thermostaat heeft geschehenen. Dat laatste is gezien het verloop van de grafiek ten koste gegaan van een stijging van 0,2 graad.
Ook dient bij cv-verwarming rekening te worden gehouden met de cv-pomp, die op dit soort dagen een energieverbruik vergt van circa 1 kWh.

Energieverbruik en kosten

In de periode van 4 t/m 8 januari was de gemiddelde etmaaltemperatuur T= -3,3 graden. Bij eerdere metingen heb ik bij mijn huis het verband tussen het gasverbruik per dag de buitentemperatuur vastgelegd. Volgens deze grafiek (y = -0,574 x T + 9,33) zou er in die periode bij gebruik van de vloerverwarming per dag gemiddeld 11,22 m3 gas zijn verbruikt, dus over 5 dagen 56,1 m3. In werkelijkheid is er aan gas 25,8 m3 verbruikt. De besparing aan gas was dus 30,3 m3 wat neerkomt op een bedrag van 30,3 x € 0,58 = € 17,57. Hiervoor in de plaats is 154,6 kWh aan elektrische energie gebruikt wat neerkomt op 154,6 x € 0,22 = € 34,01. Dat houdt in dat er 93,5% aan meerkosten is gemaakt door het gebruik van elektrische energie. Als ik bij het gasverbruik voor de verwarming nog 4 kWh meereken voor energieverbruik van de cv-pomp wordt de meerkostenfactor 88,5%.

Hierbij dient te worden opgemerkt dat de gemiddelde binnentemperatuur in de meetperiode door een te geringe capaciteit 19,1 graden bedroeg. Bij normaal bedrijf zoals op 10 januari bedroeg de gemiddelde kamertemperatuur 19,6 graden. Volgens de stookgrafiek zou er dan per dag 0,28 m3 meer nodig zijn geweest om de kamer die halve graad te compenseren. Dat is over ruim 4 dagen 1,2 m3. Dit leidt tot een finale meerkostenfactor van 96%. Dit gegeven extrapolerend naar een jaarverbruik van 1000 m3 gas voor cv-verwarming zou er bij IR-verwarming 5304 kWh nodig zijn aan elektrische energie tegen een prijs van € 1167. Aan gas zou er voor € 580 zijn verbruikt en met de gasaansluitkosten van € 177 erbij wordt dat € 757. Dat zou netto € 410 extra kosten met zich meebrengen overeenkomend met 54%. Hierbij moet dan weer worden opgemerkt dat bij het ontbreken van een gasaansluiting ook het tapwater elektrisch moet worden verwarmd, hetgeen de meerkostenfactor weer extra verhoogt.

De leverancier heeft de IR-meetgegevens gebruikt van 7 januari en deze vergeleken met die van het normale verbruik van 3 januari, waarbij de buitentemperaturen resp. -4,8 en -4,1 graden bedroegen. Op basis daarvan constateert hij dat er voor de kamerverwarming met infrarood 44% minder energie is verbruikt dan met de CV op 3 januari ervan uitgaande dat 1 m3 aardgas gelijkwaardig is aan 9 kWh elektrische energie. Als je dit in kosten vertaalt, is de IR-verwarming 91,1% duurder dan verwarming met aardgas.

Commentaar leverancier op experiment

De werking van de panelen is de afgelopen 3 jaar permanent getest in een testhuis in Duitsland.

Visie leverancier

De panelen werden beschikbaar gesteld door een leverancier/importeur die overtuigd is van de efficiënte werking van IR-panelen o.a. gebaseerd op eigen onderzoek in een testhuis in Duitsland gedurende 3 jaar in samenwerking met de universiteit van Trier. Daarnaast worden volgens hen deze bevindingen bevestigd door een vergelijkbaar onderzoek van de Universiteit van Kaiserslautern, waarbij in twee min of meer gelijkwaardige woningen zowel IR-verwarming als cv-verwarming werden toegepast. Zie ook het Duitse rapport: Beispielhafte Vergleichsmessung zwischen Infrarotstrahlungsheizung und Gasheizung im Altbaubereich.

Van de verkregen meetgegevens is door de fabrikant een analyse gemaakt, waaruit werd afgeleid dat er bij het IR-experiment 44% minder energie werd verbruikt dan bij het “normale” gebruik.

Gedurende de korte testperiode van enkele dagen was het voor Nederlandse begrippen behoorlijk koud. De periode was voor hen eigenlijk veel te kort om een optimale configuratie neer te zetten. Positionering van de panelen en het bepalen van het optimale vermogen is afhankelijk van diverse factoren en vergt de nodige tijd. Dat is op dit moment nog het zwakke punt van het verwarmingssysteem. Naarmate men meer ervaring krijgt in diverse typen huizen zal dit echter steeds sneller gaan.

Wanneer men de tijd had gehad om te optimaliseren, dan was er ook een meer homogene warmteverdeling ontstaan die een hoger comfort zou hebben gegeven. Dan was het mogelijk geweest om met dezelfde comfortbeleving de luchttemperatuur minimaal 1 graad lager in te stellen. Hierin zit een deel van de energiebesparing.

Daarnaast zit een deel van het comfort ook in het niet laten circuleren van de lucht, zoals dat bij convectieverwarming wel het geval is. Omdat er geen warme lucht door de kamer wordt gecirculeerd, zal er ook minder stof ronddwarrelen. Deze aspecten die door de leverancier/importeur als belangrijk worden gevonden zijn niet aan bod gekomen in het experiment.

Verder word gesteld dat (vochtige) muren na langdurige IR-straling droger worden en hierdoor op den duur een hogere isolatiewaarde verkrijgen.

De investeringskosten in IR-panelen zijn aanmerkelijk lager dan die van de kosten voor aanleg van een cv-installatie. Verder is een gasnet niet overal beschikbaar, zoals in Frankrijk waar op grote schaal wordt verwarmd met elektrische convectieverwarming. Daar zal de energiebesparing en daaruit voortvloeiende kostenbesparing gemakkelijker aantoonbaar zijn.

De fabrikant is van mening dat als men langer de tijd had gehad (bijv. een maand) met fine tuning van de opstelling en met betere meetapparatuur, men zeker die 50% energiebesparing had kunnen bereiken en aantonen.

Conclusie

Ook bij de door de fabrikant berekende energiebesparing van 44% is er hier sprake van elektrische energie die bij opwekking (in een centrale) en na het transport al zo’n 60% van de verbrandingsenergie heeft verloren.
Omdat elektrische energie 3,4 keer zo duur is als energie uit gas blijkt in het experiment dat IR-verwarming 91% meer kost dan verwarming met aardgas. In het experiment blijkt IR-verwarming minder comfortabel dan verwarming met radiatoren of vloerverwarming vanwege het ontbreken van een homogene warmte. Dat is wellicht te compenseren door een goed gebalanceerde opstelling van de panelenen. De directe stralingswarmte is echter wel snel voelbaar. Verwarming van kleine ruimtes zoals de badkamer zou in dat geval een optie kunnen zijn, daar de verwarming elektrisch kan worden geschakeld en gemakkelijk lokaal kan worden gedoseerd. Er gaat dan ook weinig energie door bufferwerking verloren zoals bij elektrische vloerverwarming. Zie ook het artikel Hoe (on)zuinig is elektrische vloerverwarming?, waarin elektrische vloerverwarming wordt vergeleken met aardgasverwarming.

262 Reacties to “Verwarming met infrarood panelen”

  1. Jan Willem Says:

    Beste Arie,

    Ook ik ben een afweging aan het maken met in mijn achterhoofd een gaskachel of een IR module in de keuken met aangebouwde serre opp. 30 m2
    Ik heb alle post gelezen op dit forum en ik vind dat je je er een goed onderbouwde mening op na houdt. Waarvoor alle eer!
    Maar hoe komt het dat jk er ondanks alle sommetjes nog niet uit ben? Wat ik van mijzelf ook niet weet of het tegen beter weten in is, of dat ik gewoon gezonde twijfel heb. De Iheat IR verwarming van het bedrijf uit W. spreekt mij op de één of andere manier toch wel aan.
    Ik heb een vrijstaande woning op de vlakte/platteland die we met een op houtgestookte heteluchtverwarming helemaal verwarmen. Heb inmiddels 4.68 KW/p op het dak liggen die ik kan uitbreiden naar een nader te bepalen grootte. (4.7 is ongeveer mijn jaarverbruik)
    Je hebt mij getriggerd met je uitspraak ……ben ik wat genuanceerder over IR-verwarming gaan denken.
    Hoe moet ik dat nu lezen? Betekent dit dat je de eerder gemaakte sommetjes een andere invulling geeft of wat is nu de precieze reden dat je er inmiddels een iets andere mening op na houdt?

    Nogmaals, positieve insteek mijnerzijds en hoop op een prof. onderbouwing. De serre bestaat uit +/- 20 m2 glas en in de keuken zelf zit ook nog een raam van 2 m2 voor de rest is het geheel goed geïsoleerd en op het westen gesitueerd.
    De doelstelling is om deze ruimte keuken met aangebouwde open serre snel warm te maken en te houden, totdat het houtgestookte heteluchtsysteem zijn bijdrage levert en de verwarming min of meer weer overneemt.
    Bvd
    Jan Willem

  2. Dirk Says:

    Op de volgende website: http://ecoheating.nl/infrarood_verwarming/ wordt gesproken over eco-lampen.
    Ze vergelijken gewone electriciteitsverwarming met infrarood verwarming. Je kan opmaken dat er een flinke besparing is tgo gewone electriciteitsverwarming. Kan iemand me vertellen wat ik hieruit moet opmaken? Ik ben een leek in de materie.

  3. Arie G. Says:

    @Jan-Willem,

    In feite is een elektrische manier van verwarmen ruim een factor 2 duurder in vergelijking met verwarming middels aardgas. Maar als het gaat om een relatief geringe hoeveelheid energie voor het voorverwarmen van een serre, kun je natuurlijk best gebruik maken van een IR-paneel.
    Dat moet je dan wel uitrusten met een thermostaat, zodat deze geen energie meer gebruikt als het heteluchtsysteem de functie gaat overnemen.
    Ik zou er in ieder geval wel een energiemeter tussen plaatsen om te achterhalen wat de kosten ervan zijn. Dat kan een bijdrage leveren aan dit discussieforum.

  4. Arie G. Says:

    @Dirk,
    De opstellers van de informatie op de genoemde website zijn geen energiedeskundigen. Ze praten over de eenheid kW/uur (is kW per uur) ipv kWh. Ik neem aan dat ze kWh bedoelen. Als ik de tabellen bekijk, merk ik het volgende op. Het gaat over een kamer van 30 m2. Bij gebruik van een CV-ketel praat men over 52 kWh per dag en bij elektrische verwarming over 72 kWh per dag.
    CV-verwarming heeft een rendement van ongeveer 85%. Daarvoor zou je dus meer energie gebruiken dan bij elektrische verwarming.
    Kloppen de cijfers?
    In mijn nageisoleerd hoekhuis verbruik ik voor verwarming per jaar 1000 kuub, waarbij ik de kamer (47 m2), hal en badkamer verwarm.
    Kosten aan gas per jaar: € 620. Ik stook circa 210 dagen per jaar, oftewel gemiddeld voor € 2,95 per dag.
    1000 kuub gas komt bij 85% rendement overeen met 7650 kWh, oftewel per dag 36,5 kWh. Dat zou ik ook ongeveer gebruiken als ik elektrisch verwarm. Maar energie uit gas is wel een factor 2,5 voordeliger dan elektrische energie.
    Met hun IR-verwarming zou per dag slechts 8 kWh aan energie nodig zijn.
    Als je je gasverbruik in kaart brengt door per elke week de meterstand te noteren (met de gemiddelde buitentemperatuur van het KNMI) kun je je energieverbruik redelijk goed inschatten.
    Als je IR-verwarming wilt gaan aanschaffen, zou ik je adviseren tot het verzoek van een proefplaatsing en dan het energieverbruik eens te gaan meten.

  5. Richard Says:

    Beste Arie,

    Met interesse heb ik je artikel en de reacties gelezen. Graag leg ik ook mijn casus aan je voor. Voor de goede orde: ik ben een leek in alle energie-materie.

    Ik heb een hoekhuis gekocht (jaren ’60), woonkamer 24m2, per etage 40m2. Op dit moment is er geen gasaansluiting, er wordt verwarmd met “normale” elektrische radiotoren.
    In mijn huidige woning, iets groter, maar beter geisoleerd, verbruik ik 1.250m3 gas. Volgens diverse websites is wordt gemiddeld 70% van het gasverbruik gebruikt voor verwarming, de rest is warmwater & koken.
    Laten we gemakshalve aannemen dat het verwarmingsverbruik van gas in mijn nieuwe woning is 1.000m3 is.

    Als ik de woning zou verwarmen met elektriciteit is dit, als ik je rederingen goed gevolgd heb, 1.000 x 9 dus 9.000kWh.
    Als ik de woning zou verwarmen met IR zou dit maximaal 80m2 x 34watt/uur (blijkens in eerdere reactie genoemde website) = 2,7 kWh/uur x 200 dagen x 8 uur dus 4.352 kWh kosten.

    1.000m3 gas kost mij 620 euro plus circa 200 euro vastrecht is 820 euro
    4.352kWh electriciteit (extra, dus zonder vastrecht) kost mij 990 euro (o.b.v. 0,23/kWh)

    Kun je me tot zover volgen en ben je het met me eens?
    Zijn er nog zaken die ik over het hoofd gezien heb?

    Om te bepalen wat in mijn situatie het meest voordelig is, is de basisinvestering dus cruciaal; het verschil op jaarbasis is ‘slechts’ 170 euro, op basis van prijsniveau 2012.
    Ben je dit ook met me eens?

    Ik ben benieuwd naar je reactie. Overigens ben ik tot op heden nog geen negatieve recenties tegengekomen van mensen die IR daadwerkelijk (langdurig) geplaatst hebben. Ken jij anderen met negatieve (praktijk)-ervaring?

    Alvast bedankt voor je reactie!
    Mocht je nog aanvullende vragen en/of aandachtpunten hebben, houd ik mij zeker aanbevolen!

  6. Arie G. Says:

    Beste Richard,

    Je energiebehoefte per jaar voor verwarming is o.a. afhankelijk van het buitenoppervlak van je woning, de isolatie en de gewenste temperatuur.
    Om te weten wat je nodig hebt is het zinvol om je elektraverbruik van de huidige radiatoren eens te meten over een periode van een paar dagen. Via het KNMI kun je met de gemiddelde buitentemperatuur over die periode dan wel ongeveer berekenen wat het jaarverbruik zal zijn.
    De beheerder van de website http://ecoheating.nl/infrarood_verwarming/ gebruikt een eenheid van Watt/uur. Kennelijk begrijpt men niet dat de eenheid Watt=Joule/sec een vermogenseenheid is. Vermogen is energie per tijdseenheid.
    Ik vermoed dat men bedoelt dat men voor 30 m2 bij 8 uur stoken per dag gemiddeld 8 kWh aan energie nodig heeft. Voor 80 m2 zou dat 8/3 maal zoveel zijn = 21,3 kWh per dag. Over 200 dagen is dat 4266 kWh.
    Ik kom dan ongeveer uit op jouw berekening.
    Maar de vraag is of de aanname juist is. Je kamer is meestal warmer dan de slaapkamers. Met IR stook je t.o.v. andere vormen van verwarming alleen zuiniger als de gemiddelde temperatuur lager is, want het energieverlies naar buiten is evenredig met het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur en omgekeerd evenredig met de warmteweerstand (isolatie). Als bij IR-verwarming (ook een vorm van elektrische verwarming) de temperatuur bij de muren en ramen lager is en je toch een behaaglijk gevoel krijgt in de ruimte zou de redenatie kloppen. Maar in mijn experiment was mijn ervaring anders en kostte IR-verwarming het dubbele t.o.v. aardgas. Maar het was op dat moment een zeer koude periode en was de capaciteit van de IR-panelen eigenlijk ontoereikend.
    Volgens mij is het bij een goede leverancier altijd mogelijk om gewoon een paar losse proefpanelen te laten plaatsen en dan het energiegebruik in een bepaalde periode te meten (en te relateren aan de gemiddelde buitentemperatuur).
    Je krijgt van leveranciers meestal lovende informatie over hun producten. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  7. edwin kolkman Says:

    Beste Arie, Al enige tijd wil ik mij verdiepen in IR-panelen. Jouw artikel heb ik met grote belangstelling gelezen. Ook prettig dat er kritische geluiden zijn. Dit verbreedt toch wel mijn onderzoek wat ik zoek. Bovendien heb ik nog niet vermeld dat er veel begrijpelijke taal wordt gesproken zowel door jou als door de anderen.
    Mijn case; ik heb een bedrijfsunit “een blikken doos” 1500 m3, Een kantoor heb op een verdieping, 100m3. Ik heb er nu geen verwarming, verbruik ook geen gas. Om het comfort toch iets op te vijzelen tijdens kantoordagen in de wintermaanden zoek ik een systeem om een warme werkplek te creeren. Wat ik begrepen heb van wat ik geinformeerd heb is om een eenvoudige IR-paneel te laten stralen naar de werkplek. Zeer lokale warmte, korte inschakeltijd, Lijkt mij weinig energie-verslindend.
    Stel ik plaats een paneel onder het bureau (voor de benen) en een twee meter boven het bureau (voor het bovenlichaam). Hoe groot moeten die panelen dan zijn is daar iets over te zeggen? Werkt het uberhaupt wat ik bedacht heb.

  8. Arie G. Says:

    Beste Edwin,

    Gezien het probleem dat je schetst lijkt jouw voorstel wel zinvol.
    Hoeveel vermogen je nodig hebt weet ik niet exact.
    Er is een bedrijf in Waddinxveen, waar men met een soortgelijk probleem had. Men heeft daar op dat gebouw heel veel zonnepanelen geplaatst en vervolgens de centrale verwarmingsinstallatie vervangen door in de bedrijfsruimtes en kantoren zonnepanelen te plaatsen. En dat functioneert naar tevredenheid. Ik zal je van de persoon die ik daar gesproken heb het telefoonnummer en de bedrijfsnaam via e-mail doorgeven. Wellicht kan deze persoon je wat meer praktische info verstrekken.

  9. hilly Says:

    hoi Arie, hallo allemaal.
    Plan: Bed en Breakfast! Met IR & PV
    we hebben een huis op het oog (slecht geisoleerd, oude convector verwarming met ketel uit 98 en electrische warmwater boiler en dus energiekosten voor huidige eigenaar ( 4 personen en huis van 270m2) van thans ong.450 per maand..:(

    meestal is men gefixeerd op de hypotheekkosten, maar het zijn vaak de indirekte kosten waar je op de duur op gaat leegbloeden.

    Onze wens:
    a.niet meer afhankelijk van grillige prijsontwikkelingen en belastingen op basis behoeftes als energie.
    b. 1x goed investeren zonder groot onderhoudsposten:
    c. auttarch zijn: dus IR samen met PV ( ideale Zuiduitrichting en genoeg plek voor de PV.
    d. vooral flexibel zijn om tegemoet te komen aan het wisselende gebruik / behoefte van verwarming:
    N.B. het dan verwarmen per kamer wanneer er ook gasten zijn in ons aanstaande B.& B.; bezettingsgraad van 50% is realistisch in de zomer; winter- niet echt seizoen!

    Mijn rekenvoorbeeld:
    ik heb van producenten in Duitsland gelezen dat men eigenlijk min. 60 watt per m2 woonoppervlakte moet rekenen.
    Verwarmingsperiode is aangezet met 180 dagen

    A.Permanent bewoond eigen woondeel: ja, volle verwarmingsperiode
    154 M2 woonopp x 60 Watt= 9,2KW x 6 uur x 180 dagen

    Gastendeel: in de zomer hoef je niet te verwarmen!
    sowieso een bezettingsgraad van 50% en in de winters nauwelijks seizoen: maar toch! de boel niet te koud laten worden- dus:

    B. Het gastendeel is 120m2 woonoppervlakte x 60 watt= 7200 watt=7,2 KW
    7,2 KW x 6 uur x 30 Verwarmingsdagen

    on top komt dan de gewone verbruik van Electra: met een verwacht gebruik per annum van 3.500 KWh

    nu ben ik dus echt een leek, maar dus wel bereid te leren!

    Vraag: wat is dan eigenlijk ons totaal jaarverbruik gebasserd op deze cijfers.

    daar het piekgebruik / piekbehoefte dus duidelijk in de winter ligt
    volgende vraag:

    hoeveel stroom moet ik opwekken via mijn PV??
    m.a.w. dat ik zomers genoeg kan generen voor ons gebruik in de winter?

    Vraag: hoeveel zonnepanelen hebben we daarvoor nodig?

    Vraag:en is er een max. wat wij in de zomertijd aan het net mogen toeleveren?

    Verdere suggesties welkom!

    bij voorbaat dank!
    ps er is hier geen RSS feed: jammer!
    ik kan anders wanneer gewenst mijn direkte email doorgeven.

  10. hilly Says:

    Arie..
    1.wat vind je van
    https://www.windcentrale.nl/hoe-werkt-het

    2. is dat een goed alternatief voor de PV?

  11. Arie G. Says:

    Beste Hilly,

    Het aanleggen van een PV-installatie is sowieso nuttig. Om het gemiddelde verbruik van 3500 kWh per jaar op te wekken heb je circa 17 PV-panelen nodig van 240 Wattpeak.
    Wat betreft de Windcentrale. Er is een alternatief. Ik ben al 20 jaar lid van de Windvogel. Zie http://www.windvogel.nl. Deze windmolenvereniging heeft 6 windmolens en levert al stroom aan eigen leden.
    Voor eenmalig € 50 ben je al lid. Je wordt dan mede-eigenaar van de windmolens. Verder bemiddelt de Windvogel in het verkrijgen van 15% korting op een PV-installatie.
    Ik ben je eerste vraag nog aan het analyseren. Wellicht is het goed om te weten hoeveel m3 gas de vorige eigenaar gebruikte en hoeveel kWh.
    Dat geeft wat meer informatie. Verder is het handig om te weten wat er aan isolatie is gedaan en of je het hele huis warm wilt stoken of alleen de woonkamer, keuken en badkamer.
    Die 60 watt per m2 zou weleens het vermogen kunnen zijn dat maximaal nodig is in extreme omstandigheden. In het voor- en najaar heb je minder nodig. Je gaat verder uit van 6 uur stoken op een dag over 6 maanden. Dat is wat aan de korte kant. Normaal verwarm je een woonkamer van 8 uur tot circa 23 uur, dat is 15 uur op een dag. Ik stook over circa 7 maanden.
    Van mijn eigen hoekwoning met eerste verdieping en zolder verwarm ik de kamer met keuken(47 m2) en badkamer. De spouwmuur is nageïsoleerd. Verder heb ik het dak en ook de vloer geïsoleerd. Ik gebruik per jaar ongeveer 1250 m3 gas met inbegrip van de verwarming van het tapwater.
    1250 kuub gas heeft een verbrandingswaarde van 1250 x 9 kWh = 11250 kWh. Als het rendement van de CV-installatie 85% is, blijft daar 9562 kWh van over.
    Als ik op dezelfde manier met infrarood of elektrisch zou verwarmen heb ik dus circa 10000 kWh nodig. Om die behoefte met IR-panelen te dekken zou ik 48 zonnepanelen (van 100×165 cm) nodig hebben.
    Maar met IR kun je selectief verwarmen. Dat kan het verbruik enigszins beperken.
    Verder is een elektrische boiler ook duur in gebruik.
    Dit is een energievreter die bovenaan staat op de lijst van energieverbruikers. Zie de website van MilieuCentraal.
    Ik stuur je verder wel een e-mail, want ik krijg het commentaar door via mijn e-mailadres.
    Als mijn internet weer werkt (ik hoop a.s. maandag), stuur ik je een e-mail. (Ik werk nu tijdelijk met de wifi van de buren).

  12. hilly Says:

    goh wat fijn dat je zo snel reageert..dank je wel.( en aardige buren heb je)

    we gaan volgend weekend het huis bezichtigen en weten dan meer over de isolatie ( maar veel verwacht ik er niet van, laaste reale verbouwing was in 1978).. dan weet je het wel..

    ik vraag bij de makelaar de info op over het gebruik van de huidige eigenaar ( zal wel eens moeilijk kunnen worden, scheiding- huis staat al 2 jaar leeg! de pest voor zo een charmant oud schatje)

    van ons (toekomstige ) privewoondeel:
    die 154 m2 woonopp.:
    een deel daarvan is helemaal zonder aansluiting, geen cv, nix
    dit bestaat uit:
    een huidige bijkeuken die we willen omvormen tot besloten badkamer 15m2 ( wij verwarmen een badkamer eigenlijk zelden. ons gebruik is uitsluitend voor het moment als we ons er langere tijd in ophouden en anders is de deur gewoon dicht.
    1 werkruimte die we gaan omvormen tot semi open keuken 20m2 ( keukens wordt door ons ook eerder zelden verwarmd. wel fijn als je bij behoefte even het topje van de frisheid eraf kan halen, maar meer toont ons gedrag niet. nu hebben we daar geen deur gepland, dus is er wel een koude brug die richting woonruimte komt.

    Ook in de toekomstige woonruimte is geen installatie!
    is thans de inpandige schuur ( 38 M2): die om te vormen is tot woonruimte 38m2: hier staat thans de huidige cv aansluiting opgesteld en is een additionele schoorsteen.. volgens mij ook genoeg rookkanaal voor aansluiting voor een houtkachel !!
    door de houtkachel wordt dit toekomstige woondeel wel lekker meeverwarmd.
    je ziet we hebben hier zo’n 75 m2 woonopp. zonder cv aansluiting – vandaar onze gedachten richting IR-

    uitsluitend de huidige woonkamer ( 57) die we zouden omvormen tot kantoor/ slaapkamer heeft die hetelucht radior.

    Daarnaast:
    het deel wat wij voor de Bed en breakfast willen gebruiken ( 120 M2) is in z’n geheel wel aangesloten ( maar op die hete lucht radioator- bij geen goede isolatie..)
    hier jedoch is het gebruik anders als bij het prive deel: gasten komen eerder in de zomer als in de winter. ( zie vorige post)

    alvast bedankt Arie!
    ps:
    ik heb voor de gein nog eens gekeken wat ik voor energiebelasting en trasnportkosten betaal voor de eigen energie rekening.. er komt maar liefst 76% ( zesenzeventig procent!!! )bovenop de rekening! en dat is dus het deel waar ik helemaal allergisch van wordt.
    wij zijn spaarzaam met energie maar de staat pakt je en de energiefirma pakt je..
    en dit is voor ons ook de grote impuls om autark te willen / moeten zijn – straks een nominaal klein pensioen later betekent: de dan aanvallende dagelijkse kosten op een minimum wensen te moeten beheersen.
    De Bedoeling woon en B&B deel zoveel mogelijk energie neutraal te hebben en dus geen energieverzekering/ transportkosten en andere grappen.

    nu kunnen we nog een bedrag investeren, het daarna rustig af te kunnen schrijven om strakies,(energie) zorgen vrij te zijn.
    tsja ik moet me daar mee bezig houden, ogen dicht doen voor de realiteit betekent later tot de kategorie energie armoede te horen.. en die groep groeit heel snel aan!!)

    tot gauw dan maar weer en een fijne zondag

  13. hilly Says:

    hoi arie, grappig door jouw posts werd ik me eerst bewust hoe anders wij verwarmen..jij zit op 7 maanden en 15 uur per dag.

    nu zijn wij heel sterk door het duitse heizperiode gevormd: d.w.z. de verwarming is zo ingesteld dat hij maar 6 maanden per jaar werkt.. de zogn. gesetzliche heizperiode.. en in het begin heel beizar, maar ach we zijn er nu aan gewend en het is prima te doen.

    en zo heeft de mens zo zijn gewoontes:
    wij doen in de winter sochtends even de verwarming aan ( hier is alles dus wel goed geisoleerd) het topje van de kou is er af.
    het kantoor is wel aan de hele dag, maar ondanks isolatie de cv haalt het nooit mijn koede voeten te warmen ( altijd 2 paar sokken aan)
    slaapkamer is zelden aan, moet echt diep minus zijn.
    de woonkamer wordt pas savonds weer opgewarmd.

    mijn partner doet ook altijd bij alle weertypen de ramen en de deuren open om te luchten.. dat zorgt dan wel weer voor irritatie want de warme lucht van de cv is dan weg. ( daarom zon’e warme lucht cv / warmtepomp e.d. niet zo slim als je zo een partner hebt als ik

    m.a.w. dus na reflectie over ons gebruik/ gedrag:
    die 6 uur per dag en gedurende 180 dagen.. dat is onze realiteit- ik heb hier kantoor aan huis en beide werken we vanuit huis. dus ook daar is de status quo al bepalend voor de toeksomstige B&B situatie

    natuurlijk zullen we in het evt. aan te schaffen huis ook iets richting isolatie moeten doen- logisch..

    goh fijn dat ik iemand heb om mee te kunnen beraden..
    nogmaals mijn dank

  14. Arie G. Says:

    Hoi Hilly,

    Er valt met isolatie heel wat te besparen. Dat is in feite een vereiste.
    Ik ben er al vanaf 1979 mee begonnen. Het resultaat zie je in het artikel dat ik al enkele jaren geleden plaatste.
    http://www.olino.org/articles/2006/07/12/energiebesparing-thuis-een-praktijkgeval
    Mijn gasverbruik (oorspronkelijk ruim 4000 m3 per jaar) heb ik tot 1/3 kunnen reduceren.
    In principe is gasverwarming efficiënter, daar je verbranding thuis laat plaatsvinden met een rendement van circa 85%. Aardgascentrales hebben een rendement van 40 tot 50%. De overblijvende elektrische energie wordt getransporteerd naar je huis, waardoor er aan koperverliezen (warmte) nog eens 5% vanaf gaat. Daardoor is elektrische energie een factor 2,5 à 3 keer zo duur als gelijkwaardige energie uit aardgas. Alleen kun je elektrische energie wat beter regelen, uit- en aanzetten wanneer je het nodig hebt.
    Mijn stookgedrag is inherent aan de eigenschappen van vloerverwarming.
    Het kost zeker 2 uur tijd om mijn kamer een graad in temperatuur te laten stijgen. Verwarming m.b.v. radiatoren is veel sneller.
    Ventileren via de roosters in de HR++ ramen doen we meestal ‘s nachts.
    Zie ook de website van MilieuCentraal:
    http://www.milieucentraal.nl/themas/energie-besparen
    Nog wat info over zonnepanelen.
    Ik heb in november 2011 er 3 panelen bijgeplaatst. Resultaat 600 kWh/jaar. Ik heb een terugverdientijd berekend van 9 jaar, rekening houdend met rente en de verwachte prijsstijging van de energiekosten.
    Zie mijn artikel: http://www.olino.org/articles/2012/06/25/breng-systematisch-uw-elektrisch-energieverbruik

  15. hilly Says:

    hoi arie.. dank voor je reactie.
    ja met vloerverwarming heb ik in een vorig huis ook gemerkt dat het je stookgedrag beinvloed..
    en helemaal met je eens:ik heb me al verdiepd in evt. nieuwe HR++ vensters. heb ooit eens ergens gelezen dat min 25 % v/d warmte swoepdiwoop door oude vensters verdwijnd.

    bestaat er zoiets als een energie consultant voor particuliere huishoudens? maw. iemand van het vak die je huis bezichtigt, een concept kan opstellen gebaseerd op de specifieke situatie van het huis en je gedrag / wensen/ ..

    kan zijn dat er een vakorganisatie / dakverband is waar je per provicie iemand als aanspreek partner hebt.
    Natuurlijk tegen een vergoeding, logisch.

  16. elena Says:

    Beste Arie,
    In je vergelijk ga je geheel theoretisch te werk, Je formules staan als een huis.
    Maar wat ik in de berekening mis is het volgende:
    Als je je huis verwarmt met CV dan heb je een aantal nadelen:
    De radiatoren gaan boven niet aan als je beneden niet stookt.
    Het moet immers beneden eerst kouder worden dan je ingestelde temperatuur voordat de ketel gaat pompen.
    Daarnaast worden alle vertrekken volledig verwarmd en moet je ook rekening houden met een aanzweltijd,
    De IR panelen maken het nu juist mogelijk om alleen te verwarmen wat op dat moment noodzakelijk is,
    Je zou zelfs in een grote woonkamer de eetruimte ‘s-avonds niet hoeven te verwarmen en ‘s-ochtends de tv hoek niet.
    Ik las al ergens dat je met een simpele begeginsdetector (PIR) panelen kunt aan- of uitschakelen.
    Electra mag dan wel 2,4 keer duurder zijn dan gas, maar als je op deze manier efficienter kan stoken en je je verbruik kunt halveren dan ziet het plaatje er al heel anders uit.
    Ik kom zelf in Almere Poort te wonen en daar hebben ze geen gas.
    Ik krijg een Nuon stadsverwarming door mijn strot geduwd (wel even 7 mille aftikken!) en een belachelijk hoge vastrecht (zo ergens tussen de 500 en 600 euro p/j).
    Je snapt dat ik van alles zoek om daar zo snel mogelijk van af te geraken…
    IR zou een mooie vervanger kunnen zijn. Helaas lees ik nog te weinig positieve gebruikersreacties…

  17. elena Says:

    Vergeet ik nog wat ik eigenlijk wilde melden:
    Gisteren (13 april 2013) zond SBS 6 een aflevering uit van het Engelse programma De Grote Verbouwing (aflevering 142). Deze mensen wilde duurzaam bouwen en bouwde een kolossaal huis met zwembad en enorme raampartijen.
    Het huis werd louter verwarmd door ramen die zelf IR uitzonden. Dit werd gemaakt door een Belgisch bedrijf. Ik heb me suf gegoogled, maar nergens vond ik iets met IR Ramen.
    De hamvraag was natuurlijk na twee jaar en werkt het ook? Het antwoord was Ja en ze waren totaal aan electricieteit 1000 pond (1500 euro) per jaar kwijt. Dit is inclusief koken en ander huishoudelijk apparatuur.
    Die ramen zullen wel wat gekost hebben, ik ga nog even verder googelen. Als iemand ze gevonden heeft, houd ik mij aanbevolen!

  18. Arie G. Says:

    Beste Elena,

    Je hebt gelijk wat betreft de tekortkomingen van een cv, waarbij je boven niet kunt stoken als de thermostaat beneden niet vraagt.
    Er zijn echter wel mogelijkheden met gescheiden circuits en een extra thermostaat.
    Jouw probleem ligt anders. Bij stadsverwarming zijn de vaste lasten vanwege de investering hoog, waardoor het niet stimuleert tot zuinig stoken.
    In dat opzicht zou IR mogelijkheden bieden, omdat je daarmee gedoseerd kunt verwarmen. Daarmee zou je efficiënter kunnen verwarmen, maar of je daarmee de hogere energieprijs kunt compenseren is voor mij de vraag. Je haalt nergens van het Internet de resultaten van twee vergelijkbare situaties, waarin op een andere manier wordt verwarmd.
    Je zou wat dat betreft eens kunnen beginnen met een IR-paneel in een kleinere ruimte, b.v. de badkamer en dan de radiatorknop dichtdraaien.
    Een andere optie is verwarmen met luchtwarmtepompen (omgekeerde airco-units). Die werken ook wel op elektrische energie, maar onttrekken daarbij extra warmte van de buitenlucht.
    Helaas kan ik je daarover ook geen meetresultaten voorschotelen.
    Wat betreft de casus van de TV-uitzending. Dat is lastig te beoordelen. Je zou het aantal kWh’s moeten weten, dat wordt verbruikt. De energieprijs kan daar wel veel lager liggen dan in NL. Neem b.v. Zweden. Daar is de energieprijs lager dan de helft van ons tarief.

  19. elena Says:

    Wat ik eigenlijk probeerde uit leggen is dat we appels met peren aan het verglijken zijn.
    Als je het huis voorziet van IR panelen en het precies zo verwarmt als we gewend zijn, dan heb je volkomen gelijk en is deze wijze van verwarmen te duur.
    De truc is nu juist gebruik te maken van de eigenschappen van IR.
    Stel je hebt een open keuken. Via normale verwarming wordt deze ruimte automatisch meeverwarmd als je de woonkamer verwarmt.
    Met IR panelen zou je nu de keuken alleen verwarmen als je aan het koken bent. Wat ik ervan begrijp is dat de directe stralingswarmte je lichaam het gevoel moet geven alsof je in het zonnetje staat te koken; ook al is de omgevingstemperatuur 10 graden.
    Zodra je klaar bent met koken, stopt het verwarmen en heb je 1 uur ‘duur’ staan verwarmen ipv 16 uur ‘goedkoop’.
    Ook hoeft het hele vertrek niet de gewenste 21 graden te worden, maar gaat het erom dat op de belangrijkste plaatsen (zitplaatsen) de lichamen bereikt kunnen worden door de straling. Althans, dat is de theorie.
    Op het web kan ik weinig ervaringscijfers vinden. Als er al wat te vinden is, is het van de leveranciers afkomsting.
    De enige manier om hier achter te komen is zoals je zelf al aangeeft: Een aantal panelen op proef nemen en ondervinden of de koude omgevingstemperatuur (want het vertrek wordt dan NIET verwarmd tot ‘kamertemperatuur’) voldoende wordt gecompenseerd door de directe stralingswartme…
    To be continued…

  20. benny Says:

    Ik zou graag de ervaring horen van Dhr Mario mulders in Schotland.

  21. Mark Says:

    Beste Elena. Als iemand er hier helemaal niets van begrijpt dan ben jij het wel, jij vergelijkt inderdaad appels met peren. In principe heeft elke keuken standaard een verwarming, nu nog vaak c.v. Net als met dit conventioneel verwarmen zal men in een keuken ook een infrarood-panel moeten plaatsen. Alle warmte verplaatst zich, ook naar andere ruimtes, ook hier een gelijke verwarming als al het andere.

    Is je omgevingstemperatuur 10 graden en staat en zet je, je thermostaat op 15 graden zal elke verwarming aan slaan en gaan verwarmen. Is de temperatuur behaald zal elke thermostaat het verwarmen stoppen. Wat heeft dit met koken van doen??

    Een goed panel zal een juiste stralingshoek moeten hebben, zo niet, moet men meer panels plaatsen. (met meer panelen meer energieverbruik) Ik ken een panel dat 160 graden breed straalt, het kan dus wel.

    Er wordt veel Chineesche downkwaliteit ingekocht door de heren handelaren, vaak met een zeer simpele thermostaat, een laag comfort en een hoog verbruik zijn dan het resultaat. Je goed laten informeren is dus van groot belang.

    Maar Elena, je hebt de klok horen luiden, nu nog even de klepel zoeken.

  22. Mark Says:

    Nog even dit.
    Ik heb verschillende leveranciers bij mij thuis uitgenodigd omdat ook ik nieuwsgierig ben, hierdoor ben ik veel wijzer geworden. Er worden veel simpele infraroodpaneeltjes verkocht, vaak ook als “leuke” schilderijtjes of fotolijst. Een simpel ir-paneeltje is vaak ook niet meer als een bijverwarmings-kacheltje met het bekende hoge energieverbruik.

    Zoek een professioneel bedrijf en laat je hierdoor informeren. Kijk ook vooral naar de achtergrond van een bedrijf. Soms zijn het handelaren die b.v. ook nog schoonheidsproducten, massagestoelen, e.d. uit China bestellen of zij doen dit naast een vaste baan erbij.

    Je ziet, ik heb me goed laten informeren door een professioneel bedrijf met vele jaren ervaring op dit gebied. Ik verwarm er overigens sinds 2 winters mijn woonkamer (53mtr2) mee (2 panelen) en ben zeer tevreden.

    Mark.

  23. Jan Says:

    Beste Mark
    Ik zou graag in contact willen komen met de professional die jou de 2 panelen heeft geadviseerd met tevreden resultaat.
    Wil je svp mij de contactgegevens mailen. Bij voorbaat bedankt.
    Vriendelijke groeten
    Jan

  24. Jan Says:

    Mark
    hierbij nog even min mailgegevsn: jancullens@gmail.com
    gr

  25. Arie G. Says:

    Onlangs las ik op de website van heatnet (een leverancier die ook IR-panelen verkoopt) een m.i. objectief verhaal over IR-verwarming.
    Zie: http://www.heatnet.nl/faq/faq.php?q_id=44
    Men vindt dat IR-verwarming voor kleine ruimtes vanwege de onafhankelijke controle en dosering zinvol kan zijn. Men raadt echter af om IR-verwarming te gebruiken voor grote ruimtes.
    Ik constateer uit de reacties dat er tevreden gebruikers zijn, maar meestal wordt er niet bij vermeld wat het jaarverbruik in kWh-en is.
    En ik denk dat juist dat voor veel mensen een interessant gegeven is.

  26. John Says:

    Beste Arie, ik heb zelf sinds 3 jaar infraroodpanelen van M. Mijn huiskamer is bijna 80 mtr2 groot en heeft grote ramen (4 mtr breed, 2,30 hoog). Ik heb mijn bedrijf aan huis (165 mtr2. Ik had besloten om na een periode van 2 jaar te beslissen of ik ook mijn bedrijf hiermee wilde verwarmen. Echter………… al voordat de eerste winter voorbij was, waarin ik ervaring heb opgedaan in mijn huiskamer, heb ik direct een bestelling gedaan bij M om de gehele 165 mtr2 van mijn bedrijf ook met infrarood te laten verwarmen.

    IK BEN DUS ZEER TEVREDEN, vooral ook over het lage energieverbruik. Ik vermoed sterk dat je om persoonlijke redenen zo negatief over dit product post. Je doet dit product namelijk veel onrecht aan. Ik lees hier ook alleen van mensen die geen ervaring hebben over dit relatief nieuwe product. Wat ik niet begrijp is waarom men geen demonstratie aanvraagt bij een professioneel bedrijf ??? Je voelt dan zelf of het wel of niet werkt en je kunt meteen het energieverbruik controleren. Wat is hierbij het probleem?

    Je hebt het over het verbruik. Als je hier nu kunt aangeven welke temperatuur we op b.v. 18 december 2013 hebben en welke temperatuur men over 50 verschillende woningen met 50 verschillende bewoners (appartementen, hoekwoningen en vrijstaande woningen instelt dan ben je een hele pief. Zolang je namelijk niet vooraf een exacte temperatuur weet kun je ook geen verbruik opgeven.

    Ik ben in ieder geval zeer tevreden. Wat betreft Heatnet, misschien moeten ze een beter product in het assortiment opnemen. Tjonge, jonge, wat een zinloze discussie hier.

  27. Arie G. Says:

    Beste John,

    Bedankt voor je reactie.
    Ik heb als milieubewust persoon niets tegen producten die op een efficiënte manier warmte produceren. Maar door mijn weliswaar korte ervaring met IR-panelen kreeg ik een ander beeld en dat kon ik theoretisch onderbouwen.
    Als er anderen zijn die positieve ervaringen hebben, zou ik mijn mening moeten bijstellen en is deze discussie zeker niet zinloos.
    Ik adviseer daarom ook om leveranciers van IR-panelen te vragen om een proefplaatsing.
    Je geeft aan dat je tevreden bent, vooral door het lage energieverbruik.
    Maar een laag energieverbruik is ook maar een relatief gegeven. Wat bij de een hoog is, is bij de ander laag. Ik ben geïnteresseerd in het jaarverbruik in kWh, het type woning en het verwarmingsgedrag zoals o.a. de ingestelde kamertemperatuur.
    Wat betreft de inschatting van het energiejaarverbruik op basis een meting over een periode kan ik aangeven, dat het mogelijk is om van elk huis een grafiek te maken waarin de relatie wordt gelegd tussen de gemiddelde buitentemperatuur en het energieverbruik per etmaal.
    Dat is een ongeveer een rechte lijn. Als je b.v. in een wat koudere periode een meting doet gedurende een week, heb je één punt op de grafiek. Als je dan nog een tweede punt vindt met een verschillende buitentemperatuur, kun je de lijn zo ongeveer construeren.
    Als je dan ook nog de gemiddelde buitentemperatuur over de stookmaanden uit de website van het KNMI haalt, kun je binnen bepaalde marges het jaarverbruik bepalen.
    Met dat verbruik kun je met het gegeven van het type woning en het stookgedrag van de bewoners (hoe warm stookt men de kamer) inschatten of het verbruik hoog of laag is.

  28. paul Says:

    Arie,

    is de isolatiewaarde van dubbelglas hetzelfde voor stralingswarmte als voor convectiewarmte?

  29. John Says:

    @ Arie,
    Ik denk niet dat er een bedrijf is dat ingaat op deze zinloze prietpraat. Ik heb je foto nog eens goed bekeken en kom tot de volgende conclusie.
    Voor het plaatsen van een panel wordt door mijn leverancier M het plafond geadviseerd, jij hebt hem staan voor een muurtje, achter een plant, een bureaustoel ervoor en ergens in een hoekje. Jij als \specialist\ moet toch weten dat een paneel vrij baan moet hebben om de warmte in de ruimte te kunnen sturen om hierdoor de ruimte te kunnen verwarmen? Je moet dan toch ook weten dat het niet mogelijk is om temperaturen te regelen met een eenvoudig stekkerthermostaatje? Alleen met een goed product, dus geen \Chinese downkwaliteit in combinatie met een Chinese stekkerthermostaat\ maar een speciaal voor infraroodverwarming ontwikkelde thermostaat en een goede plaat zal het lage energieverbruik geven.

    Niet dat ik me laat uitdagen door je discussie, maar ik voelde me wel aangesproken door je bewering dat ik niet de juiste keuze hebt gemaakt. Ik ben accountant maar door de informatie die me toen door mijn leverancier M is verstrekt is het me hier duidelijk geworden dat ik toch wel wat meer specialisme bezit dan menig \ander\.

    In ieder geval……. de kwantiteit van deze \discussie is vele malen hoger dan de kwaliteit.

  30. Arie G. Says:

    Paul,

    De vraag over de isolatiewaarde van dubbelglas is door mij niet simpel te beantwoorden. Ik zag een artikel hierover op wikipedia.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Dubbel_glas
    Misschien geeft dat het antwoord dat je vraagt.

  31. Arie G. Says:

    Beste John,
    ik heb de panelen ter test aangeboden gekregen door een leverancier.
    Wellicht is het plafond een betere plaats voor een IR-paneel.
    Ik zou deze discussie niet als prietpraat willen bestempelen. Leveranciers van IR-panelen schermen met het lage vermogen van de panelen. Over de energiekosten wordt niet gesproken. Bij lagere vermogens moet een paneel langer aanstaan om dezelfde hoeveelheid energie te kunnen leveren.
    Verder constateer ik dat nauwelijks reacties binnenkomen waarin wordt ingegaan op de kosten, want daar ging het in mijn artikel wel om.
    In mijn nageïsoleerd hoekhuis van 1974 verbruik ik ongeveer 1000 m3 gas voor verwarming en 200 m3 voor tapwater en koken. Kosten voor verwarming komen dan op circa €50 per maand. Mijn elektriciteitsverbruik ligt afgezien van de teruglevering van mijn zonnepanelen op 1500 kWh per jaar.
    Ik zou wel eens willen weten hoeveel iemand met uitsluitend IR-panelen per jaar betaalt aan de verwarming.

  32. Hessel Rienks Says:

    Wat mij opvalt, is dat in de test situatie verslag wordt gedaan van de luchttemperatuur. Infrarood verwarming verwarmt het lichaam zelf en niet de omgeving van het lichaam en dus ook niet direct de lucht. Ik zou graag lezen of het comfortabel voelde of juist niet.

  33. Arie G. Says:

    @ Hessel,

    Wellicht vind je het commentaar van Henri op de windvogel-website van 15 september over hetzelfde onderwerp interessant.
    Zie: http://www.windvogel.nl/2010/05/31/infrarood-verwarming-is-duur/#comment-1957.
    Tijdens mijn experiment was de buitentemperatuur ‘s nachts circa -10 graden. Dan lekt er vrij veel warmte weg naar buiten en is de temperatuur als je even buiten de IR-straling loopt vrij laag. Dat voelde niet zo comfortabel aan, omdat je in een bepaalde ruimte grote temperatuursverschillen krijgt.
    Maar als het volgens jou niet om de omgevingstemperatuur gaat, waar ga je dan je thermostaat plaatsen? Je moet toch ergens een mechanisme hebben om de temperatuur te regelen en de panelen te kunnen schakelen.
    Ik kan me best vinden in het idee dat je alleen warmte nodig hebt op de plek waar je bent, maar als je met meerdere personen bent geldt dat ook voor de anderen.

  34. w.bremmer Says:

    Heb sinds maart 2013 zonnepanelen op m’n dak. Ik weet het nog niet precies, maar verwacht wel zo’n 1000 kwh over te hebben aan stroom. Dit wil ik liever niet terug leveren aan het net, maar wel bijv. gebruiken voor verwarming van de woonkamer..
    Ik heb me daarin de laatste tijd verdiept en zo kwam ik terecht bij IR verwarming en ook bij dit forum van de windvogel.
    Interessant om te lezen. Zeker de verschillende ervaringen van mensen.
    Mijn kamer is 36 m2. voorzien van dubbel glas en de muren heb ik laten isoleren met zilverparels.
    Ik lees dat Mark z’n woonkamer kan verwarmen (al 2 winters lang) met 2 panelen.
    Ben wel nieuwsgierig welke panelen dat dan zijn.
    Men heeft mij nl. geadviseerd om 4 panelen te nemen.
    Ben ook nieuwsgierig naar de prijs.
    Ik hoor graag advies

  35. Arie G. Says:

    @ w.bremmer,
    1000 kWh overschot kun je meen ik volledig verzilveren als je GreenChoice als energieleverancier neemt. Dat levert € 230 op.
    Maar je kunt het ook zoals je aangeeft gebruiken voor IR-verwarming.
    Ik weet niet hoe je momenteel je kamer verwarmt. 1000 kWh elektrische verwarming komt volgens mijn inschatting overeen met de energie uit 140 m3 aardgas, als je cv-ketelrendement 80% is. Dat kost € 91.
    Het voordeel van IR-verwarming is echter wel dat je het beter kunt doseren en je hoeft daarmee niet een heel vertrek te verwarmen. Maar je zult wel een thermostaat nodig hebben om IR-verwarming te kunnen regelen. Dat zal geen aan/uit-regeling zijn, want dan kan de straling wegvallen. Maar waar plaats je de thermostaat?
    Ik heb verder nog geen reacties gezien, waarin het energieverbruik van IR-verwarming wordt aangegeven. Daar ben ik juist heel benieuwd naar.

  36. job grovenstein Says:

    Arie je laatste berekening snap ik niet helemaal. Voor € 230 kun je toch 230/0,65 = 353 cub gas. Dat heeft m.i. niks met het rendement te maken, dat kun je voor dat bedrag verbruiken

  37. Arie G. Says:

    @ Job,

    Als je in plaats van de energie van 1000 kWh er voor kiest om daarvoor aardgas middels een CV-ketel te gebruiken (1 m3 gas heeft een verbrandingswaarde van 9 kWh) zou je 111 m3 aardgas nodig hebben, maar bij een ketelrendement van 80% wordt dat 140 m3. De kosten daarvan bedragen € 91. Dan houd je geld over.

  38. Georgette namens Enthus BV Says:

    Ik zal maar meteen aangeven dat ik werk bij een leverancier van infrarood panelen. Ik volg deze discussie al en tijdje en ik heb toch maar besloten een reactie te geven. Omdat er zoveel onduidelijkheid is over dit onderwerp en dat is jammer. Ik hoop dat de lezer wat heeft aan deze informatie:

    Als je kiest voor infrarood panelen vanwege de eventuele besparing dan dien je je te houden aan de gouden regel:

    Gebruik het waar en wanneer je het nodig hebt…

    Een sterk punt van IR panelen is de snelle reactietijd: binnen 30 seconden is de warmte al voelbaar. In ons Nederland met de snel wisselende temperaturen, kan je dus veel eenvoudiger inspringen op tijdelijke warmte behoefte. De panelen hoeven minder vaak aan en hoeven ook niet altijd allemaal tegelijkertijd aan. (waarom zou je continue je hele huis verwarmen als je in de woonkamer bent?)
    Je zult dus niet direct besparen als je alle panelen voluit hebt staan bij extreem lage temperaturen. Je “winst” haal je voornamelijk bij juist de wisselende temperaturen, en als het volstaat een bepaald plekje bij te warmen voor de periode wanneer je daar daadwerkelijk bent.

    Plaatsing: Zoals John hierboven ook aangeeft is het plafond de beste plaats voor IR, waarbij de meest gebruikte plekjes als uitgangspositie dienen voor plaatsing (bijvoorbeeld boven de bank een eettafel). Ook dien je rekening te houden met een maximaal stralingsbereik per paneel (meestal tussen de 3 en 4,5 meter). Plaats je het op de muur, is richting wat verwarmt dient te worden de beste situatie en dient er niets voor het paneel te staan.

    Ook zal een goede thermostaat (een conventionele werkt niet met IR) en/of aanwezigheidssensor een goede aanvulling zijn.

    Het ene infrarode paneel is het andere niet. Allereerst dien je te kijken naar panelen die werken met hoge frequentie straling voor de meest efficiënte warmte. Maar ook daarin worden de panelen met verschillende materialen gemaakt en geeft de een meer warmte dan de ander (zelfs als het wattage hetzelfde is). Vergelijk dus ook goed de warmtecapaciteit naast wattage.

    Meer of minder panelen plaatsen is vooral afhankelijk van wens en situatie. Een voordeel van meerdere panelen is dat ze afhankelijk van elkaar geschakeld kunnen worden en je dus beter naar warmtebehoefte kan schakelen.

    Dan toch even een voorbeeld mbt een kamer van 50m2 met 2 binnendeuren en 10m2 raam oppervlakte als indicatie voor de warmtebehoefte vs wattage:
    Dan zou men dit kunnen verwarmen bij -10C met 1800-2000 Watt,
    Als de buitentemperatuur 10C is, heb je 1050-1200 Watt nodig om dezelfde ruimte te verwarmen.
    Dan is het aan een ieder zelf om te bepalen of men gebruik maakt van de gehele capaciteit of ervoor kiest om alleen plaatselijk te verwarmen. En dat laatste is nu net wat het verschil zal maken.

    Mocht je willen beginnen met infrarode verwarming, licht je dan goed voor. En een goede tip in deze discussie is om absoluut ook een proefplaatsing aan te vragen zodat je ook voor jezelf kan ervaren of deze manier van verwarmen bij je past.

  39. Wim Says:

    Ik bevind me nooit op welk forum dan ook wanneer ik informatie zoek, ik informeer altijd bij de bron. Toen ik bovenstaande (laatste) reactie las moest ik toch even een eenmalige reactie geven op hetgeen men hier verkondigd.

    Infrarood werkt accumulerend. Oftewel, alles wat zich binnen het bereik van een panel bevind wordt door warmte aangestraald en opgenomen. Hierbij maak je verschil tussen “harde” en “zachte materialen”. Harde materialen (beton, tegels, metaal, ect.) nemen de warmte traag op en geven deze warmte traag af in de ruimte. Zachte materialen (hout, kunstof, plastic, stoffen, etc.) nemen de warmte snel op en geven deze warmte snel af aan de ruimte.
    Beiden hebben hierbij geen nadelige gevolgen voor het comfort. Het trage afgeven van de warmte houdt je temperatuur constant, het snelle opwarmen zorgt voor een snel comfort. Alles is uiteraard gerelateerd aan een goed product.

    Voorbeeld; Denk aan de zon. Als deze door een raam naar binnen schijnt zal het het gebied (vloer, wanden, meubels, personen) dat door het zonlicht aangeraakt wordt opwarmen. Deze warmte vult daarna je ruimte.

    Panel aan de wand plaatsen.

    Wanneer je een panel aan de wand of op de vloer plaatst zal dit weinig comfort en enorm veel energie kosten. Doordat de warmtestraling deels niet of geen vaste lichamen kan bereiken zal het accumuleren plaatsvinden middels stofmolecuultjes, oftewel stofdeeltjes die zich altijd in een ruimte bevinden. Er vind dan een wrijving plaats tussen de uitstraling (accumulatie) van de warmte door het panel en deze stofdeeltjes.
    Je begrijpt dat een panel aan de wand dan veel elektrische energie kost, de door jou genoemde 2000w heb je dan in deze situaties minimaal zeker nodig, en zelfs dan verwarmt je maar een klein gebiedje.

    Wanneer is het plaatsen van een panel (b.v. een spiegel) aan de wand wel mogelijk?

    Antwoord; Alleen in kleine ruimtes en met een panel waarvan de warmte op grote afstand voelbaar is.

    Mocht je toch een panel aan de wand willen plaatsen dan moet je de warmtestraling van een panel minimaal op 2,5 tot 3 meter afstand van een panel kunnen voelen, anders heeft het geen zin. Het panel kan dan b.v. de wand aan de overzijde verwarmen en zo de ruimte vullen met warmte. B.v. in een kleine ruimte zoals b.v. een toilet, kleine douche/badruimte, hal. (Let bij een badruimte goed op de IP-waarde van een panel en de voorgeschreven zones i.v.m. gevaar voor elektrocutie.)

    De thermostaat.

    Voor het verwarmen met infrarood middels een panel bestaan speciale thermostaten. Je kunt namelijk geen stralingswarmte regelen met een thermostaat die bedoeld is voor convectieverwarming (luchtverwarming) omdat het namelijk twee totaal verschillen wijzen van verwarmen is. (stilstaande en zich door lucht verplaatsende warmte)

    Van belang is ook dat men geen stekkerthermostaat gebruikt. Je bent namelijk altijd verplicht om deze in een stopcontact te plaatsen waardoor deze zich vaak buiten het verwarmde gebied bevind. Ook is het vaak esthetisch geen gezicht. Dus, een ontvanger voor bij het panel en een draadloze zender/thermostaat is ons advies.

    Uiteraard draagt een goede en voor stralingswarmte bedoelde thermostaat bij aan een laag energieverbruik waarbij besparingen van 40% of meer absoluut haalbaar zijn in vergelijk met het conventionele verwarmen.

    Welk panel? Elk formaat panel draagt een eigen capaciteit (1300w, 1000w, etc.) waarmee je een bepaald gebied kunt verwarmen. Per mtr2 benodigd men 50w. Met de juiste thermostaat wordt dit verbruik teruggebracht wanneer de ruimte de gewenste temperatuur heeft bereikt en wordt de temperatuur met een laag wisselend verbruik aangenaam constant gehouden. Houdt ook altijd rekening met een kleine overcapaciteit zoals gebruikelijk is bij elke warmtebron.

    Er valt nog veel te vertellen en een persoonlijk advies voor uw specifieke ruimte is tevens belangrijk.

    In juli gaan we ons nieuwe bedrijfspand van bijna 700 mtr2 betrekken en het gehele pand zal worden verwarmt door ons panel. Daarnaast beschikken we dan tevens over een showroom van ong. 200 mtr2 waar we u alleen op afspraak van alle informatie kunnen voorzien en waar men de warmte kan ervaren.

    Vragen met antwoorden over infrarood verwarmen vind u tevens op http://www.gratisadviseurs.nl zoekwoord Infrarood Verwarming.

    Maxxinno.

    P.s. Dit is een eenmalig bezoek aan dit forum. U kunt natuurlijk altijd via onze website bij ons terecht.

  40. Koen Hoebeek Says:

    Men zou aan Google moeten vragen om deze pagina te weren wanneer je opzoeking doet naar infraroodverwarming.
    2-3 jaar geleden moest ik beslissen over welke verwarming we zouden nemen in ons nieuw gebouwd, weliswaar zeer goed geisoleerd, huis. Mazout (of stookolie)en gas waren als fossiele brandstoffen uit den boze voor mij. Ik ben ervan overtuigd dat electriciteit de enige onuitputtelijke en groene energievorm van de toekomst is. Hierover kun je discussiëren tot je 5gr weegt, maar het is een persoonlijke overtuiging.
    Als je geen fossiele brandstoffen wil kan je nog pellets gebruiken. Doch ik zag op tegen het stof dat dit ongetwijfeld met zich meebrengt, de moeite die je moet doen om pellets te kopen en ze aan te brengen en bovendien was er het gerucht dat je in Vlaanderen geen pellets meer mag gaan gebruiken wegens te veel fijn stof.
    Een warmtepomp was dan wel een aanvaardbare optie. Maar dan las ik dat je toch nog voldoende backup moest voorzien voor extra koude dagen op te vangen. Bovendien was zo’n warmtepomp verschrikkelijk duur (in mijn geval 15.000€) + alle vloeren voorzien van vloerverwarming.
    Electrisch verwarming met accumulatoren was een andere aanvaardbare oplossing. Maar het is oude technologie, vrij duur en toch niet efficient.
    Kwam ik dan nog uit bij IR verwarming als alternatief. Ondanks dat dit artikel me sterk heeft doen twijfelen heb ik toch de knoop doorgehakt en heb gekozen voor IR verwarmingspanelen. Ik heb er nachten wakker van gelegen omdat ik vreesde de verkeerde beslissing te hebben genomen. Huis bouwen en geen voorzieningen getroffen voor gas of mazout en dan elektrisch verwarmen: iedereen verklaarde me gek.

    We hebben de IR panelen nu bijna een jaar in gebruik en ik slaap nu zeer goed. Ttz. de panelen doen prima werk, verwarmen het huis zeer aangenaam en efficient.
    Omdat cijfers niet onbelangrijk zijn maar echt verschillen van situatie tot situatie toch een aantal kerngetallen.

    – oppervlakte huis: 200m²waarvan 3 slaapkamers die slechts op 18° gehouden worden. De rest wordt 21-22° vervarmd.
    – geplaatst vermogen : 6700 Watt verdeeld over 8 panelen.
    – geschat verbruik voor verwarming voor 1e jaar : 3.300kwH
    – er is permanent iemand thuis dus de ganse dag moet het huis warm zijn

    Misschien moet het verbruik wel 20-30% verhoogd worden wegens de zachte winter.
    Je kan mijn meetgegevens vinden op deze pagina:
    https://docs.google.com/spreadsheet/pub?key=0AqUbZGKeJtSEdF8wTHdnVVZXMmRmLW9FSkx2U00tQnc&output=html

    Ik vul daar dagelijks het stroomverbruik in van het ganse huis.

    Tip voor de mensen die IR overwegen:
    – laat je goed informeren door vakmensen
    – lees veel op internet maar probeer de vele onzin die je vindt over IR te filteren. (in beide richtingen)
    – vraag je leverancier referentiedata van mensen die het al een tijd gebruiken en bel deze mensen zelf op
    – weet dat elk geval verschillend is
    – investeer eerst in isolatie en kies dan hierop je verwarmingswijze

    Omdat ik graag zou willen dat dit artikel dus verdwijnt van het net, heb ik deze reactie geplaatst. Het is baarlijke onzin en mag geenszins als ijkpunt voor je beslissing meespelen. Mensen die verdere gebruikservaring willen, kunnen me contacteren op Koen.Hoebeek[AT]gmail.com

  41. Koen Hoebeek Says:

    Dit nog even vermelden:
    Natuurlijk hebben we ook zonnepanelen op het dak gelegd. Deze leveren ongeveer 6.500Kwh per jaar. Het normaal gebruik aan electriciteit (koelkast, diepvries, led-verlichting, pc, oven, fornuis,…) bedraagt 9-10 kwh per dag. Dus dit jaar gaan we waarschijnlijk slechts 1.000kwh moeten opleggen en daarmee hebben dan onze ganse energiefactuur betaald (verwarming, warm water, huishoudelijk verbruik).
    Dit betekent in Belgie een opleg van 1000 x 0.17€ = 170€

    Naast IR verwarming kan ik jullie ook het gebruik van een warmtepompboiler aanbevelen. Die levert warm water voor wasmachine, 2 volwassenen en 1 baby aan 2-3Kwh per dag. Op jaarbasis dus 2.5 x 365 x 0,15€ (nachttarief) = 137€

    Conclusie: het kiezen voor een zeer goed geisoleerde woning én zonnepanelen én een warmtepompboiler én vooral IR verwarming heeft in ons geval gezorgd voor een verwaarloosbare energiefactuur.
    Nu nog een elektrische- of persluchtwagen en we gebruiken helemaal geen fossiele brandstoffen meer…

  42. roland Says:

    @Koen Hoebeek,
    Met een ophoging van 30% vanwege de warme winter is het verschil in verbruik met deze 5 daagse proef op jaarbasis zo’n 1000 kwh.
    Bij beter inregelen was een winst van 10% mogelijk, schat de schrijver, dus dat halveert dit verschil.

    De vaststelling: “Omdat ik graag zou willen dat dit artikel verdwijnt van het net, heb ik deze reactie geplaatst. Het is baarlijke onzin en mag geenszins als ijkpunt voor je beslissing meespelen.”
    Deze vorm van censuur mist onderbouwing, temeer daar niet duidelijk is hoe vergelijkbaar beide proeven zijn.

  43. Koen Hoebeek Says:

    @Roland
    Ik wou met mijn reactie aangeven dat IR verwarming wel werkt maar dat ik door dit artikel sterk beginnen twijfelen ben. Gelukkig heb ik toch voor IR gekozen. Misschien heeft dit artikel andere mensen dan weer wel weerhouden.
    Een ding is belangrijk: elke situatie is anders en vraagt een specifieke oplossing.
    Voor ons is IR een goede oplossing gezien mijn aversie voor fossiele brandstoffen en mijn geloof in electricteit als de enige energiedrager van de toekomst.
    Ik kan ivm IR verwarming dit recentere en mi. relevantere artikel warm aanbevelen:

    http://www.lowtechmagazine.be/2014/03/elektrische-infraroodverwarming.html

  44. roland Says:

    @Koen,
    Een vreemd “lowtech” artikel, dat begint met “er is geen thermische isolatie nodig” en de bewering “bij het gebruik van stralingswarmte kan thermisch comfort worden behaald bij lagere luchttemperaturen — het verschil bedraagt ongeveer twee tot vijf graden.” Dus anders dan 21-22° verwarmd. Niet overtuigend, blijkbaar is stralingswarmte voor uitzonderingen.

    Als elke situatie anders is, is het goed meerdere ervaringen te beschrijven, dus juist geen rede om het artikel te schrappen wegens “baarlijke nonsens”. Bovendien verschillen bij beide het verbruik niet zoveel, herhaal ik!

    De huidige elektriciteit komt voor het grootste deel van fossiele brandstof met een groot aandeel sterk vervuilende kolen. Belangrijke energievreters als mobiliteit is nog lang afhankelijk van fossiel vooral voor luchtvaart en (zee)scheepvaart, beide sterke groeiers.
    Ook de industrie blijft afhankelijk van fossiel en niet iederen heeft een dak voor zo’n 6000 kwh en dan negeer ik de opslag tussen de zomeropbrengst en de wintervraag.

    Dus “geloof in electricteit als de enige energiedrager van de toekomst” miskent de werkelijkheid

  45. Arie G. Says:

    @Koen,

    Ik kan als auteur van het artikel de reactie van Roland wel onderschrijven. Gezien alle reacties kan IR mits goed geplaatst en goed geregeld een oplossing zijn, zeker in een goed geïsoleerde woning. Je kunt IR-energie ook beter doseren dan verwarming met CV. Maar bedenk wel dat elektrische energie voor meer dan 90% fossiel wordt opgewekt.
    Maar ook bij verwarming met een CV-ketel kan men mits men alert is, zuinig stoken. In mijn nageïsoleerd hoekhuis met begane grond, bovenetage en zolder met schuin dak heb ik het afgelopen seizoen 1150 m3 gas verstookt (vorig seizoen 1400 m3) en ik gebruik aan elektrische energie 1400 kWh, waarvan 1200 kWh met zonnepanelen wordt opgewekt.
    Ik ben echter geen standaard gebruiker en dat ben jij waarschijnlijk ook niet. Jij verwarmt ook heel bewust en woont waarschijnlijk in een zeer goed geïsoleerde woning.
    Ik constateer verder dat men in België niet over een wijd vertakt aardgasnet beschikt, waardoor het aantal keuzemogelijkheden beperkt is.

  46. Koen Hoebeek Says:

    @Arie & @Roland

    Zoals reeds gezegd is kiezen voor elektriciteit voor mij een overweging voor de toekomst. Dat 90% van de elektriciteit fossiel wordt opgewekt durf ik te betwijfelen, zeker niet in Europa. Doch, zelf moest het zo zijn, elektriciteit kan wel 100% groen opgewekt worden en verwacht wordt dat dit binnen enkele deccenia ook zo zal zijn (lees hiertoe het boek van Peter Diamandis : ‘Abundance’). De gasbrander kan je niet zomaar even met een andere energie gaan voeden.

    Het opwekken van de energie in de zomer en het gebruiken ervan in de winter is zo’n typisch argument van niet-zonnepaneelbezitters. Energie die je in de zomer niet moet opwekken met kolen of uranium is toch gewonnen, nee? “Ja maar in de zomer is er dan veel te veel elektriciteit’. Geloof me, die wordt dan wel gebruikt om water naar boven te pompen in de Oostenrijkse bergen om dan in de winter te gebruiken.
    Doch dit zijn discussies die buiten de scoop van dit betoog vallen.

    Wat voor mij telt en wat ik wil duidelijk maken aan de mensen die dit artikel als het ware evangelie willen beschouwen, is :

    – IR verwarming werkt voor ons prima
    – de energiekost is in ons geval herleid tot 0 of tot een absoluut minimum
    – we zijn zeer tevreden van de IR panelen die helemaal onderhoudsloos aan onze plafonds hangen
    – overweeg IR maar laat je vooraf professioneel informeren en praat eens met gezinnen die er werkelijk mee verwarmen.

  47. roland Says:

    @Koen,
    “Geloof me, gebruikt om water naar boven te pompen in de bergen om dan in de winter te gebruiken”
    – Nee dat geloof ik niet, de werkelijkheid is anders en dan neig ik ook andere uitspraken te betwijfelen.

    Waterkracht is nu veruit het belangrijkste middel voor stroomopslag en met een redelijk rendement, edoch dat is vooral om aan de wisselende dag-nachtvraag te voldoen. Atoomstroom wordt in de nacht opgeslagen en bij de hogere dagvraag benut.
    Zonne-energie voor winteropslag is een geheel andere omvang niet voor 1 dag maar voor zo’n 100 dagen. Waar vinden we die waterbekkens honderd keer zo groot?

    Een warmtepomp is een veel effectiever middel om stroom in warmte om te zetten en gas te vervangen.

  48. Koen Hoebeek Says:

    Lees ter staving dit artikel uit Test Aankoop : http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/milieuvriendelijke/TA_warmtepomp_1113.pdf

  49. roland Says:

    @Koen,
    Boeiende uitspraak:
    “Uiteindelijk is de warmtepomp het enige elektrische verwarmingssysteem met een toekomst”

    Goed die waarschuwing voor stroompieken bij grote koude, dat is zeker een probleem mede daar bij een groot temperatuurverschil het rendement van de warmtepomp daalt en daardoor het stroomverbruik verder stijgt.

  50. Koen Hoebeek Says:

    @roland

    Voor mij WAS een warmtepomp de eerste keuze maar veel te duur. 15.000€ voor installatie en boringen. Bovendien moest ik dan overal vloerverwarming plaatsen (nog eens 6.000€ erbovenop) en dat is toch wel enorm duur. Terugverdientijd : 16 jaar bij stijgende energieprijzen. Bovendien lees ik dat het verbruik voor de WP ook 3.000-4.000kwh (op fora kom ik die getallen tegen). Dan verbruik ik met mijn IR panelen hetzelfde en heb ik geen zware investeringen moeten doen, geen onderhoud en geen kans op lekken in vloerverwarming.
    Voordeel was wel de mogelijkheid tot afkoelen huis in zomer met WP. Maar dat vreet ook weer veel energie.

    Door de gunstige subsidieregeling voor zonnepanelen in Vlaanderen, heb ik de komende 20 jaar gratis energie en worden de zonnepanelen volledig terugbetaald. Binnen 20 jaar is de zonnepaneeltechnologie zodanig efficiënt en goedkoop geworden dat je 10 keer zoveel energie kan produceren dan dat jezelf verbruikt.

    tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/overvloed.html

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in