OliNo

Duurzame Energie

Verkeersdrempels

Geplaatst door Danny Steenhorst in Transport Geef een reactie

In iedere Nederlandse gemeente liggen tegenwoordig wel verkeersremmers. Vaak versmallingen, borden met waarschuwingen, maar vooral steeds meer hoge drempels om de snelheid omlaag te brengen. Moeten we dit maar uitbreiden of moeten we denken aan andere oplossingen?

Milieu

Het alsmaar afremmen en optrekken in de bebouwde kom zorgt voor een aanzienlijke verhoging van het brandstofgebruik.
De fijnstof door de extra slijtage van de autobanden en remmen komt vooral terecht in de bebouwde kom waar de mensen wonen.

Sleeping policeman

gezondheid

Hoge drempels kunnen verkeersslachtoffers voorkomen. Er liggen vandaag de dag echter zoveel drempels dat steeds meer (beroeps)chauffeurs last krijgen van het gebonk.
Zelfs op doorgaande wegen waar stadsbussen overheen rijden liggen overal drempels, hierdoor vallen geen directe slachtoffers, maar (rug)letsels kunnen worden veroorzaakt door jarenlange blootstelling aan de schokken.

Regelmatig worden drempels verwijderd of verlaagd omdat lage wagens er lastig over heen komen zonder schade. Bewoners direct langs een weg kunnen hinder van vrachtwagens ondervinden als ze tegen of vanaf de drempel rijden.

Hulpdiensten

Voor hulpdiensten vormen de snelheidsremmers een steeds grotere barrière. Ziekenwagens moeten de hoge drempels voorzichtig benaderen om de patiënten niet extra te verwonden. Door de wegversmallingen en drempels duurt het voor de brandweer en politie langer om bij calamiteiten ter plaatste te komen.

Doordat auto’s met steeds krachtiger motoren worden uitgerust, kunnen tussen de drempels toch nog hoge snelheden worden gehaald, wat in de praktijk dan ook echter gebeurd.

Om soepel over de drempels te komen zie je dat er in Europa steeds meer hogere wagens (SUV’s) worden gekocht. kinderen worden extra kwetsbaar in het verkeer door deze hoge zware auto’s

Oplossing

Iedere auto nieuw gekochte auto of auto’s die naar de APK moeten, krijgen een kastje ingebouwd met een snelheidsbeperking. Zodra men de bebouwde kom inrijdt langs het bord 50 of 30 dan kan men op dat moment niet harder. Bij het verlaten van de bebouwde kom kan men weer maximaal 60 of 80 kilometer per uur rijden.

De snelheidsbeperking bij hulpdiensten die hun zwaailampen aanzetten moet uiteraard ongedaan worden gemaakt.

Privacy

De kastjes moeten met het motormanagement van de auto communiceren en zorgt helaas voor minder privacy. In vergelijking met gebruik van mobiele telefoon die we 24 uur per dag bij ons hebben, valt de invloed op onze privacy van automatische snelheidsbeperking reuze mee, omdat deze enkel aan de auto is gekoppeld.

Apparatuur om de auto commando’s te geven worden steeds kleiner en voordeliger.

Kosten

De snelheidsbeperkingen in de vorm van drempels kosten ons in Nederland miljarden euro’s. Er liggen in Nederland tienduizenden drempels en de aanleg per drempel kost honderden euro’s, ook de schade aan auto’s is groot, omdat er heel veel verschillende drempels zijn. De techniek van de kastjes met automatische snelheidsbeperking is er al en de kosten van de uitrol hiervan is vele malen goedkoper dan nog veel meer drempels.

Conclusie Elektronische snelheidsbeperking

Met relatief simpele elektronica kunnen we de verkeersveiligheid nu sterk bevorderen.
Hulpdiensten kunnen dan beter hun werk doen. We kunnen hiermee een flinke brandstofbesparing realiseren. Gelijke snelheid schept veel meer rust en is veel beter voor onze gezondheid.

3 Reacties to “Verkeersdrempels”

  1. Jeroen van Agt Says:

    Een andere oplossing gaat vanzelf komen. Auto’s gaan autonoom rijden. De volgende stap zijn robotaxi’s die zich altijd keurig aan de snelheid houden. Ik denk dat de eerste robotaxi’s binnen 10 jaar, misschien al eerder, op de markt komen.

  2. Mike Says:

    Prima idee en eigenlijk alleen maar voordelen zover ik zie.

    Privacy-impact zie ik niet, die zou er naar mijn idee zijn als de auto zijn positie doorgeeft maar dat is hier niet het geval. De auto moet aan de hand van de locatie bepalen wat de maximumsnelheid is en dat kan op basis van een database die zo af en toe bijgewerkt wordt. Of zijn er andere manieren?

    Een discussiepunt is hoe strikt, het “Intelligente snelheidsaanpassing” (ISA) artikel van wikipedia kent vier varianten van informatief via open en halfopen naar gesloten.

  3. Danny Says:

    @1 Inderdaad als er zelfrijdende auto’s op de weg komen is er helemaal een noodzaak om het inhalen van deze auto’s te voorkomen.

    @2 Dank Mike, Uiteraard kan en moet de bestuurder nog altijd zelf de verantwoording nemen qua snelheid.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in