OliNo

Duurzame Energie

De litebook doorgelicht

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen Geef een reactie

Bij het Canadese bedrijf litebook verkopen ze het litebook product. Dit is een persoonlijk lichttherapie-product wat werkt tegen herfstmoeheid of een winterdepressie. Het is een duur product, in Nederland op het moment van schrijven 250 euro. We hebben het eens doorgemeten op de lichtaspecten en geven onze bevindingen.

De Litebook

Op de Engelstalige site staat veel informatie. Mbt de positionering van het apparaat, en de gebruiksduur per dag, etc etc. Het item wat de litebook uniek maakt wordt ook duidelijk uitgelegd; het komt erop neer dat de litebook een tweetal lichtfrequenties genereert die ook in sterke mate voorkomen in het zonlicht. En het zouden deze twee frequenties zijn die ervoor zorgen dat lichttherapie met deze ledjes werkt.

Verder wordt in hetzelfde artikel vergeleken met op (compact-)TL buizen gebaseerde lichttherapieproducten. Deze producten hebben een heel piekig spectrum en de pieken komen niet overeen met de door litebook genoemde noodzakelijke frequenties.

Meting van de litebook

De meting van de litebook is gedaan op de manier hoe de andere lampen gemeten worden. Hieruit wordt ook het lichtspectrum bepaald. Eerst volgen de meetgegevens, op de manier zoals bekend voor lampen.

Aan het eind van dit artikel volgen de conclusies.

Samenvatting meetgegevens

parameter meting lamp opmerking
Kleurtemperatuur 10910 K Heel felwit.
Lichtsterkte Iv 254 Cd Redelijk fel.
Stralingshoek 25 deg Een gefocusseerde bundel, dus goed richten naar het gezicht.
Vermogen P 7.0 W
Power Factor 0.49 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere 1 kWh aan netto vermogen, er 1.8 kVAhr aan reactief vermogen is geweest.
Lichtstroom 95 lm
Efficiëntie 14 lm/W
CRI_Ra 87 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index.
Coördinaten kleursoort diagram x=0.286 en y=0.267
Fitting 230V
Breedte 146 mm
Lengte 160 mm
vormfactor overig
Algemene opmerkingen De omgevingstemperatuur gedurende de hele set van metingen was 19-20 deg C.

Opwarmeffect: klein effect, het valt wel op dat de kleurtemperatuur nog 10 % toeneemt over een half uur.

Spanningsafhankelijkheid: geen noemenswaardige afhankelijkheid.

Voor alle ruwe meetdata volg deze link (litebook1.zip).

Zie deze fotos voor de adaptor en het label op de eenheid.

E_v op 1 meter afstand oftewel I_v

Hierbij de plot van de gemiddelde lichtsterkte (I_v) afhankelijk van de hoek van meting t.o.v. de lamp.

Het stralingsdiagram van de lamp.

Dit stralingsdiagram laat een smalle bundel zien. Dit houdt in dat het apparaat goed gericht moet worden naar het gezicht.

Het verloop van de lichtsterkte afhankelijk van de hoek t.o.v. de lamp.

Bij het nemen van de gemiddelde waardes per hoek, is de stralingshoek te bepalen: dit is door de computer berekend en is 25 graden.

De plot helemaal bovenaan geeft de gemiddelde waardes, zodanig dat het stralingsdiagram een constantere afhankelijkheid geeft afhankelijk van de hoek waaronder gemeten is.

Het zijn deze gemiddelde waardes die gebruikt worden om de totale lichtopbrengst te berekenen.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te berekenen.

Het resultaat van deze berekening voor deze lamp is 95 lm.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 95 lm, en een opgenomen vermogen van 7.0 Watt, levert een efficiëntie van 14 lm/Watt. Dit is weinig in vergelijking met andere lampen met een hoge kleurtemperatuur. Zie verder de opmerkingen bij het kleurspectrum.

Met de powerfactor van 0.49 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.8 kVAhr aan reactief vermogen is geweest.

Lampspanning 230 V
Lampstroom 62 mA
Vermogen P 7.0 W
Schijnbaar vermogen S 14.3 VA
PF 0.49

Kleurtemperatuur en licht- ofwel vermogensspectrum

Het vermogensspectrum van het licht van deze lamp.

De gemeten kleurtemperatuur van deze lamp is ongeveer 11000 K wat heel felwit is. De piek in het blauw is vele malen groter dan de bult in het groen/geel. Omdat het menselijk oog niet heel erg gevoelig is voor blauw maar veel meer voor groen (zie ook deze uitleg in het Nederlands, of deze in het Engels) is een lager(e) efficiëntie aannemelijk, wanneer het licht vooral bestaat uit alleen blauw licht.

Kleursoort diagram

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp.

Het lichtpunt ligt op afstand van het pad van de zwarte straler. Hier wordt op teruggekomen bij de CRI van deze lamp.

De kleurcoördinaten zijn x=0.286 en y=0.267.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index en op deze site.


De gegevens mbt de kleurweergave index van het licht van deze lamp.

Deze waarde van 87 geeft aan in hoeverre het licht van deze lamp een aantal referentiekleuren kan weergeven in vergelijk met het licht van een referentiebron.

Deze waarde van 87 is higer dan de waarde van 80 die als minimum geldt voor een natuurgetrouwe kleurweergave.

De “chromaticity difference” is 0.019, wat aangeeft hoever de kleur van deze lamp afligt van het pad van de zwarte straler. Deze waarde is groter dan 0.0054 en daarmee zeggende dat de CRI berekening niet nauwkeurig is en er niet van mag worden uitgegaan.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp is onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning.


Spanningsafhankelijkheid van een aantal lampparameters.

De verlichtingssterkte hangen niet af van de aangeboden lampspanning. Het vermogen wel, maar erg weinig en dit effect is afkomstig van de adapter. De afhankelijkheid constant over het gemeten gebied van 200 – 250 V lampspanning.

Bij netspanningsvariaties van + en – 5 V volgt een verlichtingssterkte variatie van + en – 0 %.

Opwarm-effecten

Van deze lamp zijn de opwarm-effecten doorgemeten op de verschillende interessante parameters. Zie ook de grafiek.


Lampparameterwaardes bij het opstarten, en dus warm worden, van de lamp

Geen noemenswaardige effecten bij het opwarmen van deze lamp. Het is zo dat de temperatuur bijna stabiel is na een half uur.

Extra foto’s

Oorspronkelijk stond hier een foto van de gebruikte adapter. Deze had geen UL stempel, en daar gingen de opmerkingen 3, 5 en 6 beneden over. N.a.v. opmerking 5 en 6 heb ik de foto van de adapter weggehaald, daar het niet de origineel bijgeleverde adapter was.

Het label op de achterkant van de eenheid.

Dit apparaat is UL listed, wat wil zeggen dat apparaat voldoet aan de door UL (Underwriters Laboratory) opgestelde eisen van veiligheid (vuur- of schok gevaar). Het is dan ook getest door UL zelf of door een instantie die dit mag van UL. Hieraan zijn ook kosten verbonden, wat ook in de prijs zal zitten.

Conclusies n.a.v. metingen

De leds geven een kleurtemperatuur af die erg hoog is, namelijk 11000 K.

Het spectrum zoals gemeten komt goed overeen met het gepubliceerde spectrum op de Engelstalige website. Gemeten pieken waren bij 455 nm en 560 nm. Gepubliceerde pieken die van belang zijn, zijn 460 en 550. Een verschil van 5 nm en 10 nm zal dus wel niet veel uitmaken.

De lichtintensiteit is met 250 Cd niet laag, maar ook niet heel erg hoog.

Een lamp met een vergelijkbaar spectrum, zou deze lamp zijn. Pieken bij 450 en 560 nm. Wel een stuk feller licht en meer lichtstroom. Wellicht dat deze goedkoper is.

15 Reacties to “De litebook doorgelicht”

  1. Aster Says:

    moeilijk verhaal.. Maarre, volgens mij heb je het hier over een oud model en niet de nieuwe, gezien je foto’s. Ik heb een hele andere Litebook. Ben er zeer gelukkig mee. En die prijs is te overzien. Als je zo’n lamp koopt krijg je er een 60-dagen-tevredenheidsgarantie bij.

  2. mvdsteen Says:

    Hoi Aster,
    Klopt, ik heb gezien dat er een nieuw model is. De technische achtergrondpagina’s vertellen over het werkingsprincipe, dat voor de beide modellen (oud en nieuw) gelijk is; namelijk dat het lichtspectrum van de gebruikte leds een tweetal maxima kent die op belangrijke plaatsen in het lichtspectrum liggen.
    Welnu, met de meter die ik gebruik, kan ik het spectrum doormeten. Dat heb ik gedaan voor deze lamp en komt tot hetzelfde spectrum als dat het verkopende bedrijf zelf publiceert op de eigen website. Dus dat klopt aardig. Echter, ik gebruik mijn lichtmeter ook om andere lampen door te meten, en kom dan tot de conclusie dat er andere lampen zijn, die hetzelfde spectrum kennen en ook de twee maxima op dezelfde plekken hebben liggen. De prijs van de door mij genoemde lamp is wel degelijk veel lager dan deze litebook, en de door mij genoemde lamp geeft ook nog eens meer licht. Het is daarom dat ik me kan voorstellen dat de dor mij genoemde lamp ook effect zou moeten hebben.
    Hoe dan ook, het belangrijkste is dat je er gelukkig mee bent. En wat ook belangrijk is, is dat het verkopende bedrijf wel er onderzoek naar zou hebben gedaan. Dat is iets wat veel geld kost en dat moet ook betaald worden. Tevens is je product veilig, anders had het geen UL listing gekregen. Veel plezier ermee.

  3. Gert Gremmen Says:

    Een UL listing heeft meestal geen uitspraak over veiligheid in Europa !
    Een UL listing heeft (meestal) betrekking op een 115 V 60 Hz lamp (in Canda mogelijk ook 230V 50 Hz, maar waarom dan geen CSA keur (= canadees). Dit type lamp is DC 12V gevoed, en de UL listing behoort dan ook op de Netadapter te zitten, en is afwezig (zie foto). De voedingsadapter heeft ook geen CE merk. Het product is dan ook illegaal op de markt (door het afwezig zijn van een ce-label)en de adapter is vermoedelijk NIET veilig (risico brand/electrische schok).
    Dat geeft ook te denken over de werkzaamheid. Voor een apparaat dat al dan niet denkbeeldige kwalen (winterdepressie) zou moeten verhelpen, is eigenlijk een keuring nodig volgens de Medische Hulpmiddelen Richtlijn.
    Als het apparaat alleen als gadget verkocht wordt zou dat niet nodig zijn. Blijft de toepassing van een vermoedelijk onveilige adapter. Deze net adapter kan ook door de importeur zijn toegevoegd, waarbij deze dan de fout is ingegaan. Mijn advies :
    Het apparaat zo niet gebruiken en terugbrengen naar de leverancier.
    Mogelijk is de nieuwe versie WEL in orde.

  4. mvdsteen Says:

    Dank Gert voor de correctie.

  5. Maarten Says:

    De voeding op de foto is niet de originele voeding. Ik heb het apparaat zonder voeding gekregen en een voeding gepakt die ik toevallig nog had liggen.

  6. Gert Gremmen Says:

    Goed idee, ook naar de fabrikant toe, is om
    die foto weg te halen dan. De website van de fabrikant geeft ook geen feiten over goedkeur, maar suggereert veel.
    Er wordt naar een ce merk verwezen, maar niet volgens welke richtlijn en normen dit apparaat is gekeurd, wel wie dat gedaan zou hebben (0086 is BSI)
    Wees altijd voorzichtig met dit type apparaten met een hoog tell-sell gehalte.

  7. mvdsteen Says:

    @ Gert,
    Je hebt glijk, ik heb de foto weggehaald en er een kleine uitleg voor in de plaats gezet, verwijzende naar deze discussie in opmerkingen 3, 5 en 6.
    Thanks.

  8. Boris Says:

    Gert: Tellsell gehalte? Ik heb al decenia last van een winterdepressie en heb al heel wat ziekenhuizen en lampen thuis gebruikt. De Litebook steekt qua effectiviteit, gebruiksgemak en service (telefonisch consult) met kop en schouder uit boven de rest. Met de Litebook is daadwerkelijk klinisch onderzoek gedaan en dat kunnen weinig andere fabrikanten over hun lamp zeggen. (en ik kan het weten want ik heb zelf meegedaan aan het onderzoek in Groningen. Behandelend arts was Ybe Meesters, internationaal een grootheid op het gebied van lichttherapie). Je doet de lamp dan ook wel erg tekort met je opmerking over ‘hoog tell-sell’ gehalte. Ik ben er zeer tevreden mee en kan de lamp iedereen aanraden.

  9. mvdsteen Says:

    @ Boris,

    Mooi dat je tevreden bent over de lamp. In mijn artikel wijs ik een andere lamp aan die voldoet aan de pieken van het spectrum op de juite plek. Het is namelijk het onderzoek van de litebook organisatie zelf die aangeeft waarom het product litebook zo goed werkt. En wat blijkt, dat deze twee pieken in het spectrum bijna altijd precies zo aanwezig zijn als ook bij andere leds. Hebben ze daar eventueel ook op gereageerd?
    Of zal ik ze eens vragen?

  10. Karel Says:

    De prijs via de leverancier is te hoog.
    Alleen goedkoper gezien op http://www.profilite.nl/litebook-elite-c-197.html

  11. Amanda Says:

    Wat een onzin discussie. Kennelijk heeft niemand hier last van een winterdepressie en heeft de verschillende lampen ooit gebruikt. Ik heb al bijna 15 jaar last van een winterdepressie en heb veel ervaring opgedaan met verschillende lichttherapielampen:
    – Philips lampen, lange therapieduur, 30 minuten op 20 cm afstand, 60 op 40 cm en 120!! minuten op 60 cm afstand.
    – Daylight Power, idem verhaal als bij de Philips lampen.
    – Golite, een goede lamp om je ogen te verpesten vanwege dat blauwe licht.
    – Litebook Elite, 15 minuten op 60 cm afstand! En voel me als herboren en ga nu fluitend de winter door.
    De Litebook is de enige lamp die zijn werk conform zijn aanduiding zeer goed doet binnen een korte behandeltijd. De prijs valt wel mee, zeker gezien het gegeven dat ze (Goodlite) een 60-dagen-niet-goed-geld-terug-garantie geven.

    Ook wordt ik een beetje moe van die lui van lichttherapiewinkel en Profilite (hierboven als Karel). Ik kan geen site aanklikken of die lui lopen te spammen. Ik heb 1 keer een lamp gekocht bij de lichttherapiewinkel en nooit en nooit weer. Wat een ballentoko.

  12. mvdsteen Says:

    In de Elektor an Nov 2009 is zelf een zogenaamde Bluesbraker te maken. Zij stellen dat uit recent onderzoek is gebleken dat lichttherapieën tegen winterblues niet perse met wit licht hoeven te worden uitgevoerd. Het blijkt dat vooral blauw licht met een golflengte tussen de 445 en 475 nm heel effectief werkt bij het bestrijden van de winterblues.
    Er wordt niet gesproken over een bepaalde gewenste minimale helderheid, echter deze is instelbaar. Het ontwerp gebruikt 84 leds. De aanbevolen tijdsduur per dag ligt tussen de 10-30 minuten. Begin met een lage intensiteit en korte duur en kijk of het effect heeft en anders aanpassen.
    De blauwlicht generator moet schuin staan en schuin in de ogen schijnen. Op een afstand tussen de 50-80 cm.

  13. maurice Says:

    Op de site van LedLightEurope staat bovenstaande versie niet vermeldt (LED producten – overige – par 20).
    Dat is jammer aangezien het zoals aangeven inderdaad misschien wel een zeer interessant LED alternatief zou kunnen zijn voor de toch zeer dure Litebook Elite, die ik nu toch maar besteld heb.
    Ik heb een bericht gestuurd naar LedLight Europe en wacht op een antwoord.
    Zijn er ondertussen misschien ook andere lampen verkrijgbaar met pieken op de juiste golflengtes, die wel verkrijgbaar zijn?

  14. Marcel van der Steen Says:

    Hoi Maurice, ik zou zeggen, kijk naar de spectra van vele andere koudwitte lampen (daar de kleurtemperatuur hoog moet zijn). Die hebben vaak hun pieken om en nabij dezelfde golflengtes.

  15. Maurice Says:

    Bedankt voor de tip Marcel, mij was inmiddels inderdaad opgevallen dat andere koudwitte lampen ook de pieken bij dezelfde golflengtes hebben.
    Ik vond ook nog deze lamp die wel in cool white verkrijgbaar is. Hij zou wel eens heel dicht in de buurt kunnen liggen: http://www.ledverlichtingshop.nl/?page=catalog&view=product&product_id=116
    Van LedLightEurope heb ik overigens geen reactie gekregen, geen echte goed reclame lijkt me.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in