OliNo

Duurzame Energie

LLE 120 cm TL met 342 Leds 6000K

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Lampmetingen, Ledlampen Geef een reactie

Deze led-TL komt van de firma LedLight Europe. Ook deze led-TL buis mag er zijn; met een hoge efficiëntie en een bonk licht. De powerfactor behoort tot de beste tot dusver gemeten met de led-TLs. De kleur-weergave index is vergelijkbaar met de daarvoor geoptimaliseerde TL buizen van Philips.

Deze led-TL is tevens te vinden in het lampoverzicht.

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_TL_342_led_6000k_small.jpg

Samenvatting meetgegevens

parameter waarde led-TL opmerking
Kleurtemperatuur 6340 K Dit is een felwitte lamp, die vaak gebruikt worden bij fabrieksruimtes.
Lichtsterkte Iv 380 Cd Het is een hele felle led-TL buis.
Stralingshoek 100 ° Een breed lichtveld.
Vermogen P 17.9 W
Power Factor 0.84 Een power factor van 0.84, wil zeggen dat voor iedere gewone Watt aan vermogen er 0.65 VAr aan blindvermogen is. Dus, bij 100 kWh aan afname, heb je ook 65 kVArh afgenomen aan blindvermogen. Bedrijven moeten ook betalen voor blindvermogen, dus hiermee kunnen ze uitrekenen wat ze aan energiekosten kwijt zijn.
Lichtstroom 1390 lm
Efficiëntie 78 lm/W Een heel hoge waarde.
CRI_Ra 76 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,31 en y=0,34
Fitting TL TL-buis fitting
Diameter 30 mm
Lengte 1200 mm
vormfactor buis
Algemene opmerkingen Er zit een sensor op deze lamp die het omgevingslicht meet en de lichtintensiteit van de leds zelf wat bijregelt. Het regelbereik is marginaal; verwacht er niet te veel van.
Verlichtingssterkte en afgenomen vermogen zijn afhankelijk van netspanningsvariaties. De kleurtemperatuur nagenoeg niet, zie ook de gemeten waardes.

E_v op 1 meter afstand

LLE<i>TL_342</i>led<i>6000k E</i>v op 1 m

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand bij directe aansluiting op 230 V lichtnet

Het is een led-TL buis met felle verlichting juist onder de buis. Deze waarde is gemeten op 1 meter afstand van het midden van de buis, en dan recht onder de buis.

Verder heeft de lamp een brede stralingshoek van 100 graden. Dit is wat we gewend zijn van TL buizen, dat ze een brede stralingshoek hebben. Een voordeel is verder dat deze led-TL buizen niet rondom licht afgeven, dus reflectoren in de armatuur zijn niet nodig.

Bij het meten aan deze lichtopbrengst kan het zijn dat de netspanning heeft gefluctueerd. Bij deze lamp heeft dit invloed op de verlichtingssterkte; zie ook dit gedeelte over de spanningsfluctuaties.

E_v als functie van afstand

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_TL_342_led_6000k_lux_en_afstand_small.png

De verlichtingssterkte als functie van de afstand; led-TL direct op het net

De E_v is niet berekend maar gemeten, omdat ik niet mag uitgaan van een puntbron. De TL is een lijnbron, en daarbij geldt het kwadratisch verband tussen afstand en verlichtingssterkte niet. Zie ook dit artikel voor meer uitleg over het waarom.

Lichtstroom

Via een set van metingen heb ik de verlichtingssterktes bepaald rondom de led-TL. Deze zijn dan om te rekenen in een lichtstroom. Zie voor meer uitleg over de metingen dit artikel over de led-TL lichtstroommeting.

Hierbij de link naar de ruwe meetgegevens:

Link naar spreadsheet voor lampmetingen aan Led-TL in conventioneel TL armatuur.

Efficiëntie

Een heel hoge waarde van 78 lm/W. De heldere leds (hoge kleurtemperatuur) hebben eerder kans om een hoge efficiëntie te halen dan leds die warmwit uitstralen. Dit komt vanwegen het gebruikte principe van fosforen in de LEDs. De leds geven, wanneer ze niet behandeld zijn met fosforen, een blauw of ultraviolet licht af. Door gebruik te maken van fosforen is het mogelijk om dit blauwe licht om te zetten in andere kleuren. Bij gebruik making van twee fosforen krijg je zo twee dominante kleuren, die tezamen dan wit licht opleveren. Zie ook het spectrum van deze lamp.

Het felwitte licht bestaat uit veel blauw en minder rood/groen/geel, en bij warmwit licht is dit andersom. De fosforen gebruikt voor omzetting naar blauw licht hebben minder verlies dan de fosforen die omzetten naar rood/groen/geel. Vandaar dat warmwitte leds minder efficiënt zijn dan felwitte leds.

Echter, deze led-TL heeft een iets lagere efficientie dan dezelfde led-TL met 5000 K, wat niet te verwachten is op grond van fosfor gebruik. De verklaring hiervan is niet gelegen in de efficientie van de buis, maar van het geheel; deze buis neemt meer vermogen op dan de variant met 5000 K, en wordt hierdoor iets minder efficient.

Een power factor van 0.84, wil zeggen dat voor iedere afgenomen 1 kWh aan energie er 0.65 kVArh aan blind-energie is afgenomen. Zie ook dit artikel over PF.

Een lager gedeelte aan zuiver blindstroom (R) betekent voor bedrijven dat ze dus minder voor blindstroom hoeven te betalen.

Particulieren hoeven niet voor hun (beetje) blindstroom te betalen, waarschijnlijk omdat het installeren van een blindstroommeter en de administratieve afhandeling duurder is dan het terugverdienen middels betalingen voor blindstroom.

Parameter direct op net
Netspanning 230 V
Lampstroom 92 mA
Vermogen P 17.9 W
Schijnbaar vermogen S 21.3 VA
PF 0.84

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_TL_342_led_6000k_spectrum_small.png

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 6350 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_TL_342_led_6000k_chromaticity_small.png

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is helder wit, en ligt redelijk dichtbij het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,31 en y=0,34.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning. De reden is om te zien of een variatie in de netspanning (220 – 240 V is mogelijk in Nederland) leidt to verschil in waardes van de genoemde parameters.

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_TL_342_led_6000k_spanningsafhankelijkheid_small.png

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters

Er is afhankelijkheid van de netspanning voor de verlichtingssterkte en het vermogen. De helderheidsvariaties als gevolg van een netspanning tussen bijvoorbeeld 225 en 235 V zullen niet merkbaar zijn, omdat de intensiteit minder dan 20 % varieert. De kleurtemperatuur blijft goed stabiel (kijk naar de percentages op de y-schaal).

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

CRI van led-Tl buis

Kleurweergave-index van het led-Tl licht bij de led-TL in een conventioneel armatuur

De waarde van 76 komt erg goed overeen met huidige Philips TL buizen die geoptimaliseerd zijn voor volledige kleurenweergave. Deze halen de waarde 80, dus vergelijkbaar met deze led-TL buis. Er wordt gesteld dat een CRI in de buurt van 80 resulteert in een goede kleurweergave.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in