OliNo

Duurzame Energie

Gietvloeren een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief

Geplaatst door Danny Steenhorst in Uitleg
Tags:
Geef een reactie

Gietvloeren zijn een duurzaam alternatief vergeleken met tapijt of laminaatvloeren. Hiervoor zijn diverse redenen. Lees verder voor de verschillende verklaringen uit waarom, als je een duurzame vloer wenst, je het beste kunt kiezen voor een gietvloer.

Vloerverwarming

Gaat je huis op de schop, leg dan direct vloerverwarming aan.Gebruik hiervoor eventueel de verbouwkosten calculator. Een warmtepomp is bijzonder goed te combineren met vloerverwarming. Ligt de vloer open leg dan direct vloerverwarming aan, zodat u veel kosten in de toekomst kan besparen.

Minder schoonmaakmiddelen nodig

Een gietvloer is over het algemeen makkelijk schoon te maken, hierdoor bespaar je op schoonmaakmiddelen die milieubelastend kunnen zijn. Omdat een gietvloer makkelijker schoon te maken is zijn ze ook hygiënischer dan tapijt. Gietvloeren zijn ook vaak anti-allergisch.

Weinig onderhoud nodig voor gietvloeren

In tegenstelling tot bijvoorbeeld tapijt (Zeker als er veel op gelopen wordt), gaat een duurzame gietvloer gaat jarenlang lang mee en heeft daarnaast niet veel onderhoud nodig.
Bij veelvuldig gebruik, wordt eens in de 4 jaar een beschermende topcoat op de gietvloer aangebracht, zodat de vloer er weer als nieuw uit ziet. Kosten van gietvloeren vallen over een langere periode vaak lager uit, dan een product waarvoor veel meer onderhoud nodig is.

Soorten gietvloeren

Een gietvloer kan van verschillende materialen gemaakt worden. Sommige bedrijven maken hun gietvloeren van plantaardige biopolymeren. Tevens zijn veel bedrijven Eco-gecertificeerd, vrij van vluchtige organische stoffen en worden er geen zware metalen in de vloeren verwerkt.
Epoxy gietvloer: Vloeren van epoxy worden veel toegepast in industriële omgevingen. Epoxy wordt namelijk na uitharding zeer hard en vormt dan een zeer slijtvaste ondergrond. Een vloer van epoxy is makkelijk te reinigen en is vloeistofdicht.

Polyurethaan gietvloer:Gietvloeren van polyurethaan zijn in tegenstelling tot Epoxy speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden als een vorm van vloerbedekking in woningen. Zo zal deze vloer niet gaan scheuren en is de kans op krasvorming een stuk geringer dan bij epoxy, beton of hout. Een polyurethaan gietvloer is slechts een paar millimeter dik en kan daarom ook worden toegepast als renovatievloer.
Polyurethaan is licht elastisch, voelt zachter aan dan epoxy en kan goed gecombineerd worden met vloerverwarming. Een gietvoer van polyurethaan is vloeistofdicht, kan zeer makkelijk gereinigd worden. Het ontbreken van naden maakt het schoonmaken makkelijk. laat je altijd goed voorlichten over de specifieke eigenschappen.

Cementgebonden gietvloer: Met dit soort vloer kun je eenzelfde effect bereiken als bij een gepolierd betonnen vloer. Deze vloer wordt in een laagdikte van 4 tot 8 mm aangebracht en bestaat uit cement, bindmiddelen en diverse chemische toeslagstoffen. Een cementgebonden vloer wordt voornamelijk toegepast bij vloeren die geëgaliseerd moeten worden of gerenoveerd. Een cementgebonden gietvloer kan worden afgewerkt met epoxy, een transparante laklaag of een waxlaag. Daarnaast zijn er ook nog allerlei zandtinten mogelijk. Cementgebonden vloeren zijn strikt genomen geen echte gietvloeren omdat er nogal wat handwerk bij aan te pas komt om een egale vloer te krijgen. Toch worden zij in de praktijk meestal onder de categorie gietvloer gerekend.

Troffelvloer: Troffelvloeren worden gemaakt door een fijn soort zand te vermengen met een epoxy of polyurethaanhars. Het hars dient voornamelijk als bindmiddel. Een troffelvloer wordt afgewerkt met een aantal speciale lagen. De laatste laklaag dient ervoor om de vloer vocht- en vuil werend te maken. De afwerking kan zowel in mat- of zijdeglas zijn. Vloerverwarming is goed te combineren met een troffelvloer. Het is zelfs aan te raden omdat een troffelvloer een meer open structuur heeft dan bijvoorbeeld een polyurethaan vloer. De warmte kan snel opstijgen wat uiteindelijk kan leiden tot een energieverbruik dat gemiddeld 30% lager ligt dan bij andere soorten vloerbedekking. Ook troffelvloeren zijn door hun beperkte zelfnivellering strikt genomen geen echte gietvloeren. Bron: interieurdesigner.

Eco gecertificeerd

Kijk bij de aanschaf van uw gietvloer of de leverancier ook producten levert met een ecolabel. Kies zoals bij ieder product, voor een zo lokaal mogelijke leverancier.

Een reactie to “Gietvloeren een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief”

  1. Zilva Says:

    Is een gietvloer op een houten ondergrond te plaatsen?

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in