OliNo

Duurzame Energie

Maak burgers de spil van de energietransitie.

Geplaatst door Henk Daalder in Economie, Energiebesparing
Tags:
Geef een reactie

Energie burgersMaak burgers de spil van de energietransitie.
Daardoor wordt die transitie politiek relevant.
Burgers hebben een toekomst, hun kinderen. Bedrijven willen vooral geld.

Mensen worden niet massaal geprikkeld door die transitie omdat hij nu alleen relevant is voor bedrijven.
Het SER energieakkoord is een deal tussen 50 partijen, burgers werden expliciet buiten gesloten. VNO NCW en Greenpeace creëerden een set van 170 kartelafspraken tegen burgers.
Gelegitimeerd door de deelname van EZ, dan mag de ACM er niets meer van zeggen.
Zo hebben 50 partijen, en de overheid, de energietransitie gedehumaniseerd.
CO2 zorgt voor opwarming

Voorbeelden

– Alleen bedrijven krijgen SDE subsidie, 12 miljard per jaar. Voor burgers is er 0,08 miljard ISDE subsidie.

– Bedrijven krijgen SDE subsidie voor windparken op het land, terwijl burgers voor hetzelfde windpark geen subsidie nodig hebben. Daarvoor moet het windpark in kavels aan huishoudens verkocht worden. Van HUUR windpark naar KOOP windpark. Trots eigen windpark bezit, dat mag niet van EZ en NWEA, want dan krijgen ze minder overbodige subsidie.

– Offshore windparken worden nu van buitenlandse investeerders. EZ is trots op de lage kWh prijs, maar de subsidie en de winst stroomt straks het land uit.
Maak het aantrekkelijk voor burgers om Volksaandelen Noordzee wind te kopen. Dan rendeert een deel van ons spaargeld veel beter, en blijft de waarde van onze wind in eigen land.

– EZ heeft een programma om burger coöperaties te commercialiseren, zodat burgers alleen financieel rendement krijgen, en geen trotse eigenaar kunnen worden. Zo drijven NWEA en EZ, coöperaties en burgers uiteen. Hieropgewekt doet dit graag voor een beetje subsidie.

– De dreiging van EZ om salderen voor burgers af te schaffen, terwijl Salderen gewoon het gebruik van de openbare weg voor stroom is. We betalen nu ook niet de gederfde inkomsten van koetsiers en taxichauffeurs, omdat we onze 9 miljoen auto’s zelf besturen. Windmolens en zonnepanelen werken automatisch. Eenmaal gebouwd, is er geen ondernemerschap meer voor nodig. Geef daar dan ook geen SDE subsidie voor. Trots eigen windpark bezit, werkt net zo effectief als trots eigen woning bezit.

– Er moeten 8 miljoen woningen, van burgers, geïsoleerd worden tot klimaat neutraal. Miljoenen oude huurwoningen zijn zelfs helemaal nog niet geïsoleerd. Want burgers en hun energierekening zijn niet belangrijk, aardgas baten wel.
Bedrijven krijgen honderden miljoenen subsidie om de NOM woning te ontwikkelen. Die bedrijven gaan daarmee door zolang ze subsidie krijgen.
Maar BURGERS moeten die subsidie krijgen, zij zoeken dan zelf wel een aannemer die hun woning verbouwd.
Zo maak je de burger spil van de energie transitie, en schop je luie bedrijven de markt op, om daar met goede producten te dingen naar de gunst van de klant, die af wil van het klimaat probleem.

– Elektrische auto’s zijn een mooi voorbeeld hoe het wel moet, want dat is al een massa consumentenproduct. Dit gaat helemaal goed komen, is niet meer te blokkeren door de fossiele belangen.
– Idem zonnepanelen.
pv-mensen

Meterkasten zijn een kans.

Wie straks zijn elektrische auto snel wil opladen, heeft een zwaardere meterkast nodig. Maar daar geeft de netbeheerder je nu een boete voor van 800 of 1200 EUR.
Laat die boete weg, als de gebruiker, een burger, een slimme lader gebruikt.
Een slimme lader kijkt naar hoe vol het lokale net is, en doseert de laadstroom naar de ruimte die er nog is op het net.
Ook zonnestroom inverters kunnen zo werken, en leiden tot een lagere meterkast boete.

Man on the moon project

– Twee ontwikkelingen zijn grootschalig, en moeten voor burgers behapbaar gemaakt worden door ze als “man on the moon” project voor te stellen.
kogels-voor-het-malen-van-steenkool-en-olivijn-in-een-kolencentrale-300x183
– De linkse lobby wil kolencentrales sluiten, op kosten van burgers. Alsof die burgers daarom gevraagd hebben.
Maar juist kolencentrales moeten verplicht klimaat neutraal worden, voor een hoger doel. De hele wereld redden van het klimaat probleem, voor burgers. En dan niet die paar Nederlandse kolencentrales, maar alle 3000 centrales in de wereld, een gemeenschappelijk doel voor alle burgers.
Maak hier een man on the moon project voor. Nederland heeft al honderden miljoenen subsidiegegeven aan de ontwikkeling van CCS, dat ligt nu op de plank.
Er is nu CCS2, waarbij geen CO2 in de grond gepompt worden, maar direct omgezet in een vaste stof. Daarbij komt veel warmte vrij, zodat het rendement van de centrale niet slechter wordt, zoals bij CCS.
Maak van CCS2 een nationaal export product.
Om het uit te venten bij alle 3000 centrales op de wereld.
CCS2 is BAT, Best Available Technology, dus zou elk land het moeten willen hebben, om zijn burgers te beschermen tegen de opwarming van het klimaat.

– Ontwikkel de duurzame teelt van biomassa. Dat is om de biobased economy aan te zwengelen. Maar vooral om er biobased brandstof voor de centrales met CCS2 mee te maken, telen, oogsten en bewerken.
Dit is een man on the moon project voor Wageningen University en Shell, zij hebben de kennis, en het financieel belang. Laten we ze aan het werk zetten.
Hiermee worden de centrales CO2 negatief, nodig om onder de 2 a 3 graden opwarming te blijven.
Dat is in het belang van alle burgers, daarom moeten zij de spil van de energietransitie worden.

6 Reacties to “Maak burgers de spil van de energietransitie.”

  1. Niels Thijssen Says:

    Overdrijven is ook een kunst…
    Het verzwaren van een netaansluiting (voor bv. elektrisch kookeiland, een laadpunt voor een elektrische auto) zou een boete van 800-1200 euro zijn? veelal is aanpassen tot 1x40A (of 3x25A)zeer schappelijk, raadpleeg daarvoor uw netbeheerder (en installateur, aanpassingen van de meterkast NA de hoofdaansluiting kan per situatie verschillen). Ik mag hopen dat er meer review plaats vind op dergelijke artikelen.
    https://www.liander.nl/consument/aansluitingen/tarieven2017/?ref=13375
    https://www.enexis.nl/consument/diensten-en-tarieven/aansluitingen/aansluiting-wijzigen?src=btn
    http://www.synfra.nl/nl-nl/aansluitingen.aspx
    en
    https://www.mijnaansluiting.nl/

  2. Henk Daalder, Pak de Wind Says:

    Hallo Niels
    Op deze link staan de jaar tarieven voor het capacitiets tarief voor kleinverbruikers
    https://www.liander.nl/consument/aansluitingen/tarieven2017/?ref=13375

    Inclusief BTW

    3 x 25 amp 238 EUR
    3 x 40 Amp 937 EUR
    3 x 63 Amp 1492 EUR
    3 x 80 Amp 1848 EUR

    Bijna iedereen heeft de standaard 3 x 25 amp, maar wil je bijvoorbeeld 3 x 40 Amp, voor een warmtepomp en wat sneller laden, dan kost dat jaarlijks 700 EUR.
    Met een slimme lader die zich aanpast aan de ruimte op het lokale net, zou die boete achterwege gelaten moeten worden.
    Maar dat mogen de netbeheerders nu niet.
    Wil je echt snel laden dan betaal je eenmalig voor de laad installatie, maar kost dan jaarlijks ca 1250 EUR, voor 3 x 63 Amp.

  3. Wim de Leeuw Says:

    Slim laden
    Met het door Van der Sijs Techniek ontwikkelde Interne Smart Grid is het mogelijk om de nodige elektrische auto’s te laden met de bestaande Net-aansluiting.
    Hiermee spaar je de kosten uit voor het laten verzwaren van de bestaande net-aansluiting en een hoger vastrechttarief.
    Met een Intern Smart Grid kan de beschikbare energie van de eigen Net-aansluiting en zonne-energie optimaal verdeeld worden over de laadpunten.
    Het laadpunt communiceert met de batterijlader van de auto, zodat deze zijn vermogen kan instellen op de beschikbare energie.(real time)
    Hierdoor kan de eigen Net-aansluiting maximaal benut worden zonder dat de zekeringen in de meterkast overbelast raken.

  4. Peter van der Wilt Says:

    Ook Consumentenbond wil dat burgers/consumenten centraal staan bij de energietransitie. Wij pleiten daarom voor behoud van de salderingsregeling, ook om het draagvlak bij consumenten voor nieuwe ontwikkelingen niet te schaden. Zie ons persbericht hier: https://www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/consumenten-haken-af-bij-afschaffing-salderingsregeling en de toelichting – met poll! – hier: https://www.consumentenbond.nl/community/forum/consumentenzaken/energie/zonnepanelen-zonder-salderingsregeling-nog-interessant-jou

  5. henk daalder Pak de Wind Says:

    Peter, waarom pleit je voor “behoud van” terwijl Salderen gewoon vrij bewegen op de openbare weg voor stroom is.
    De VVD wil duurzame burgers huisarrest opleggen.

    Daarnaast mag de consumentenbond wel eens beginnen met het consumentenproduct Kavels KOOP-windpark.
    Waarom deed de Consumentenbond eigenlijk mee met het Energieakkoord? Juist dat is een set van 170 kartelafpraken tegen burgers?

  6. Peter van der Wilt Says:

    Henk, even een feitelijke correctie: Consumentenbond heeft niet meegedaan aan het Energieakkoord.
    En ik weet niet wat je bedoelt met dat Consumentenbond ‘wel eens mag beginnen met het consumentenproduct Kavels KOOP-windpark’.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in