OliNo

Duurzame Energie

Color Quality Scale (CQS)

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampen, Ledlampen, Uitleg
Tags: , ,
Geef een reactie

CIELabTot nu toe wordt voor het bepalen van de kleurkwaliteit van lichtbronnen de Color Rendering Index (CRI) gebruikt. Dit is een index die in 1 getal weergeeft hoe natuurgetrouw kleuren worden weergegeven door het licht van een lamp. Echter deze is met name voor LED lampen niet toereikend. Een opvolger, de Color Quality Scale (CQS), heeft een aantal verbeteringen doorgevoerd waardoor het een alternatief is voor de CRI en een betere maat voor het bepalen van de kleurkwaliteit.

In een lezing op de LEDExpo 2015 leg ik uit waarom de CRI niet optimaal is en welke verbeteringen de CQS heeft doorgevoerd.

Bij alle toekomstige lampmetingen van OliNo wordt naast de CRI nu standaard ook de CQS waarde bepaald.

Meer informatie

6 Reacties to “Color Quality Scale (CQS)”

  1. Mike Says:

    Mooie presentatie en een mooie verbetering t.o.v. de CRI. Haast jammer dat de informatie dat de hogere CRI niet altijd een betere weergave van kleuren geeft.

    Wat ik me af vroeg is of de data van de eerdere lampmetingen kan worden gebruikt om deze nieuwe CQS waarde te berekenen. Het lijkt mij mogelijk op basis van het spectrumplaatje, is dat inderdaad zo?

  2. Marcel van der Steen Says:

    Het spectrum van het licht is alles wat nodig is. Daaruit wordt de CCT berekend en is bekend wat de referentielichtbron moet zijn. het spectrum van die referentielichtbron met de CT gelijk aan de CCT van de testlamp wordt genomen en dan beginnen de berekeningen.
    Vanuit een spectrumPLAATJE is het wat moeilijk/bewerkelikj om daaruit de berekeningen uit te voeren want dan moet je het plaatje omzetten in waardes. Maar wanneer de waardes er zijn dan is het zeker gewoon te doen.

  3. Mike Says:

    Ja, dat dacht ik al, dat m.b.v. het spectrum de CQS waarde berekend kan worden, bedankt voor de bevestiging.

    Ik neem haast aan dat voor alle lampmetingen nog de spectrumdata beschikbaar is en zo ja, dan zou het heel mooi zijn als bij eerder gemeten lampen ook nog de CQS kan worden gezet.

  4. Marcel van der Steen Says:

    Dat kost nogal wat tijd voor meer dan 1600 lampen. Ik bied het als betaalde service aan voor klanten die het alsnog willen hebben voor hun lamp die al getest is.
    Voor eenieder die geen lampen getest heeft en die graag wil weten wat de CQS in het algemeen doet hoeft maar de website in de gaten te houden, en middels de categorie Lampmetingen staat de meest recente steeds bovenaan en kan men bij de recentste metingen de CQS al zien.

  5. Guillaume Says:

    Hoe ziet het kleurenspectrum er uit van een led lamp die een (zeer) lage Ra heeft maar die we in onze waarneming toch goed vinden. Daar ben ik benieuwd naar.

  6. Marcel van der Steen Says:

    Guillaume, Lemnis heeft zich hierop gespecialiseerd. Zij hebben straatlampen die naast blauwe leds, ook cyaan en rood gebruiken. De lage Ra die deze lampen hebben zou betekenen dat ze niet goed de kleuren weergeven. Toch de combinatie van cyaan en rood geeft dan, bij de typisch lage lichtomstandigheden van straatverlichting, toch een goede kleurindruk. De reden die erachter gezocht wordt is dat bij lagere lichtomstandigheden, ook de staafjes meedoen aan het gehele lichtbeeld en kleurindruk (en niet alleen de kegeltjes).
    Zie voor een voorbeeldlamp en spectrum dit artikel. Zie ook dit document voor meer info.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in