Wat is Bitcoin

Bitcoin is een innovatief betalingsnetwerk en een nieuw soort geld. Bitcoin gebruikt peer-to-peer-technologie om zonder centrale instantie of banken te kunnen werken; het verwerken van transacties en het uitgeven van bitcoins gebeurt collectief door het hele netwerk. Bitcoin is opensource; het ontwerp is openbaar, niemand is eigenaar of beheerder van Bitcoin en iedereen kan meedoen. Dankzij de unieke eigenschappen staat Bitcoin vele nieuwe gebruiksmogelijkheden toe die tot nog toe niet mogelijk waren met andere betalingssystemen.


Meer informatie: http://www.weusecoins.com/nl/

Waarom Bitcoin?

Bitcoin is digitaal geld van de burgers en voor de burgers. Het is een decentraal systeem waardoor overheden en banken geen macht kunnen uitoefenen op de Bitcoin. Omdat Bitcoins niet zomaar bijgedrukt kunnen worden is Bitcoin niet aan inflatie onderhevig. Bitcoins is zeer veilig: Bitcoin verifieert transacties met dezelfde state-of-the-art encryptie die wordt gebruikt in militaire- en de overheids-toepassingen.

Bitcoin biedt verder vele voordelen:

  • Supersnelle p2p-transacties*
  • Wereldwijde betalingen
  • Lage verwerkingskosten

* Transacties in het bitcoin netwerk vinden plaats binnen enkele milliseconden. Het netwerk zal daarna automatisch verifieren dat iemand zijn bitcoins niet dubbel uitgeeft. Om de 10 minuten vindt er zo’n verificatie plaats. Als je meer dan 1 uur gewacht hebt (6 verficaties) dan kun je ervan uitgaan dat het geld niet dubbel uitgegeven is. Bij creditcards kan een transactie nog tot 6 maanden daarna teruggedraait worden (chargebacks).

Aan de slag

Om te beginnen met Bitcoin heb je een digitale portemonnee nodig. Je hebt drie soorten bitcoinportemonnees:

  • Bitcoinportemonnee op je smartphone
  • Bitcoinportemonnee op je computer
  • Online bitcoin portemonnee

Bitcoinportemonnee op je smartphone

Voor alle bekende smartphones is er een Bitcoin wallet beschikbaar waarmee je bitcoins kunt ontvangen en versturen. Wij hebben goede ervaringen met de Mycelium app voor Android telefoons en de Copay app op de iPhone.

base-phone-28f413ca
Copay Bitcoin wallet app voor iPhone

Bitcoinportemonnee op je computer

Als je bitcoins wilt gebruiken op je desktop computer of wanneer je veel bitcoins wilt bewaren dan is dit alleen veilig in combinatie met een hardware wallet zoals de de Trezor. Bitcoins los bewaren op je PC wordt ernstig afgeraden omdat er veel malware in omloop is die je bitcoins kunnen stelen vanaf je computer. Met een hardware wallet worden de prive sleutels veilig bewaard en kunnen ze niet vanaf je computer gestolen worden. Hardware wallets zijn een must als je veel bitcoins veilig wilt bewaren.

trezor-tx1
Trezor hardware wallet voor Bitcoin

Online bitcoinportemonnee

Je kunt er ook een gratis online bitcoin portemonnee nemen. De meest bekend zijn Coinbase en Blockchain. Je bitcoins staan dan wel op andermans server. Advies: zet daarom niet te veel bitcoins online.

coinbase-shot_-600x408
Online Bitcoin wallet bij Coinbase

Koop bitcoins

In Nederland is het heel eenvoudig om aan bitcoins te komen. Je kunt deze gewoon met iDeal kopen en de bitcoins worden dan direct overgemaakt naar je eigen portemonnee. Twee bekende Nederlandse bedrijven waar dit kan zijn Bitonic en Bitmymoney

Meer achtergrondinformatie