OliNo

Duurzame Energie

Hoe groen is jouw stroom écht?

Geplaatst door Marije Meurs in Groene stroom
Tags:
Geef een reactie

Wind op zeeIn Nederland zijn er veel verschillende energieleveranciers. Je kunt kiezen uit zo’n 40 aanbieders. Toch wekken ze lang niet allemaal zélf stroom op. Er zijn er veel die handelen in energie die anderen, elders, hebben opgewekt. Regelmatig wordt deze stroom als ‘groene stroom’ verkocht. Toch is dat lang niet altijd het geval…

Het effect van groene stroom

Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Denk hierbij aan zon, water en wind. Bij het opwekken van groene stroom komt geen CO2 vrij en hierdoor is het niet schadelijk voor het milieu. Daarbij hoeft er voor elke groen opgewekte kWh aan stroom geen kWh uit steenkolen opgewekt te worden.
Duurzame stroom bij u thuis.

Kortom; als we met z’n allen massaal zouden investeren in duurzame energiebronnen hebben we steeds minder grijze energiecentrales nodig om ons energienet in balans te houden.

Groene stroom voor particulieren

Hoewel de industrie de meeste energie verbruikt kun je als particulier zeker ook je steentje bijdragen aan een duurzamer Nederland. Dat doe je door te kiezen voor groene stroom. Maar hoe weet je zeker dat de stroom die je ontvangt ook echt groen is?

Eigenlijk gaat het er in dit geval vooral om waar je in wilt investeren. Wat er veel gebeurt in de energiewereld is dat Nederlandse energieleveranciers certificaten kopen in het buitenland waarmee ze grijs opgewekte stroom als groen kunnen verkopen.

Ze zeggen dan dat je groene stroom ontvangt maar eigenlijk is het grijs opgewekte stroom met een goedkoop certificaat van een waterkrachtcentrale in Noorwegen.

Op deze manier gaat er geen enkele prikkel naar de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland.
Energiecentrale

Hoe investeer je wel in Nederlandse groene stroom?

Het belangrijkste is dat je kijkt naar de herkomst van de aangeboden energie. Er zijn verschillende leveranciers die investeren in wind- en zonneparken in Nederland en daar ook de stroom uit ontvangen. Ook zijn er leveranciers die werken als een soort Marktplaats voor stroom. Zij fungeren hierbij als tussenpersoon waar ze stroom laten opwekken door lokale opwekkers zoals boeren. Bij dergelijke partijen weet je zeker dat er een prikkel gaat naar de ontwikkeling van de Nederlandse duurzame energie.
Groene stroom uit Nederland.

Energie vergelijken van deze groene aanbieders zorgt ervoor dat jij het goedkoopste, groene energiecontract ontvangt.

5 Reacties to “Hoe groen is jouw stroom écht?”

  1. Eric Says:

    Een advertorial? De in het artikel genoemde site is nuttig omdat ze een database op plaatsnaam gebruikt.

    Elders zijn er ook mooie documenten met iets oudere gegevens zoals https://wisenederland.nl/groene-stroom/nieuwe-ranglijst-duurzaamheid-stroomleveranciers en https://www.natuurenmilieu.nl/nieuwsberichten/stroomranking-consumentenstroom-groener-grijze-stroom-wordt-weggemoffeld/ en anderen beschikbaar.

    Naast een simpele ranking ook veel details en de moeite waard om te lezen! Van natuur en milieu / consumentenbond / WISE / greenpeace is het laatste onderzoek duurzaamheid stroomleveranciers oktober 2017 verschenen, ben benieuwd naar de updates van 2018.

  2. Michiel de Pooter Says:

    “Bij het opwekken van groene stroom komt geen CO2 vrij”

    Nee klopt. Maar er komt wel CO2 vrij bij het bouwen, onderhouden en recyclen van technologie en installaties om stroom CO2-vrij te produceren. Ook het invoegen van wisselvallige stroom in een vraaggestuurd stroomnet is niet gratis. Het levert negatieve efficiëntie bij de fossiele backup capaciteit, met CO2-verhogende impact.

  3. Peter van der Wilt Says:

    @Eric: aan de update van 2018 van het onderzoek naar de duurzaamheid van stroomleveranciers wordt gewerkt! Komt dit najaar.
    Hierbij kijken we dus veel verder dan alleen de opgewekte stroom en de Garanties van Oorsprong. Waarin investeert een energiebedrijf de winst die hij op jouw klandizie maakt?
    Voor de meest actuele scores zie http://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/beste (het hele onderzoeksrapport is hier ook te downloaden) of een van de sites van onze samenwerkingspartners die Eric al noemt.

  4. roland Says:

    @: “Denk hierbij aan zon, water en wind. Bij het opwekken van groene stroom komt geen CO2 vrij en hierdoor is het niet schadelijk voor het milieu” Niet schadelijk voor het milieu zoals bij stuwmeren voor waterkracht en grondstofwinning voor zonnepanelen en windmolens?

  5. ed Says:

    Zat andere vergelijkers
    https://www.energie-vergelijken.net/energievergelijker/

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in