OliNo

Duurzame Energie

Elektrisch autorijden … terug naar de oorsprong?!

Geplaatst door Frank Bovens in Transport
Tags:
Geef een reactie

Energie meesterIn een eerder artikel schreef ik al over energiezuinig autorijden.
In dit artikel belicht ik het elektrisch autorijden. Een ontwikkeling die is ingezet met de hybride auto en nu via de plug-in hybride auto langzaam maar zeker evolueert naar volwassen E-mobility.

Geschiedenis

In 1899 reed Camille Jenatzy in een elektrisch aangedreven voertuig, met loodaccu’s, en bereikte daarmee toen al een snelheid van 105 km/h.
Jammer genoeg verdween de elektrische auto al snel van het toneel vanwege de beperkte actieradius. Voertuigen met verbrandingsmotoren kregen de overhand.
Elektrisch rijden in vroegere tijden.

De gevolgen van het steeds maar intensiever autogebruik met verbrandingsmotor kennen we: enorme uitstoot van CO2, fijnstof, roet en lood afgelopen eeuw.

Die situatie duurde voort tot enkele jaren geleden. Inmiddels zijn de accutechnieken zover gevorderd dat elektrisch rijden een goed alternatief vormt en in de nabije toekomst steeds bereikbaarder wordt, ook voor de wat smallere portemonnee.

Afbeelding van een moderne plug-in hybride auto.

Voor het milieu betekent de elektrische auto een uitkomst, zeker nu de moderne accu-technieken een steeds verdergaande mate van recycling toelaten.

Uit het volgend plaatje zien we een toename van de energiedichtheid en vermogensdichtheid van verschillende types accu’s. Daaruit zien we dat de huidige Lithium-Ion accu’s zo’n vier keer beter presteren dan de ouderwetse loodaccu. En de ontwikkelingen gaan nog steeds door.
Tabel soorten accu's

Laten we ook eens kijken van het rendement van bron tot wiel van de twee soorten mobiliteit.
Energie efficientie auto's

Uit bovenstaand plaatje wordt duidelijk dat de elektrisch aangedreven auto een tweemaal zo hoog rendement heeft dan de auto aangedreven met een verbrandingsmotor (Internal Combustion Engine, ICE). Zulks beschouwd met aardgas als fossiele bron. Wanneer we in de bovenste keten de productie en het transport van elektriciteit vervangen door photovoltaische zonnepanelen, dan wordt het totaal rendement zelfs 75% en is de elektrische auto bijna viermaal efficiënter dan zijn rivaal met verbrandingsmotor.

actieradius

Een veel gehoord argument tegen elektrische auto’s is dat de actieradius zo beperkt is. Maar is dat wel zo, wanneer we deze afzetten tegen de gemiddelde behoefte?
Aantal gereden km's per dag
In bovenstaand overzicht zien we de dagelijkse gereden afstand die automobilisten gemiddeld afleggen. Daaruit blijkt dat 85% van alle automobilisten per dag niet meer rijden dan 100 km. De gemiddelde rit bedraagt per keer zelfs minder dan 10 km.

Een actieradius van 100 km zou voor de meeste automobilisten dus volstaan. Wanneer er tussen de heen- en terugreis voldoende tijd aanwezig is voor het herladen van de accu op de plaats van bestemming, zou een actieradius van 50 km zelfs al voldoende kunnen zijn.

Biobrandstoffen in plaats van olie

Auto doorzichtig

Moderne elektrische auto met lithium-ion accu’s.

Om de druk op het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen kan gedacht worden aan biobrandstoffen ten behoeve van auto’s met verbrandingsmotoren. Daartoe dient de landbouw producten te gaan verbouwen waaruit bio-brandstoffen kunnen worden gemaakt.
Koolzaad
De vraag is of landbouw moet worden ingezet voor voedselteelt of voor brandstofteelt; deze discussie wil ik hier en nu echter niet voeren. Wat ik wel wil aangegeven is wat het bereik is, uitgedrukt in kilometers, per hectare aan landbouw voor verschillende soorten biobrandstof. Onderstaande tabel geeft hierin inzicht.
Type brandstof
Duidelijk is dat een hectare vol met zonnepanelen een gigantisch mobiliteitsbereik oplevert. Ook hier kan men zich weer afvragen of we dure grond moeten inzetten voor mobiliteit, gezien het groot aantal daken dat beschikbaar is om vol te leggen met zonnepanelen. In mijn optiek moet onze schaarse grond worden gebruikt voor woningbouw, landbouw en/of recreatie.
De ideale combinatie in mijn ogen is dus: zonnepanelen op je dak, welke de benodigde elektriciteit opwekken voor je (plug-in hybride) elektrische auto.

Persoonlijke ervaring hybride rijden

Tenslotte wil ik de lezer van dit artikel deelgenoot maken van wat eigen ervaringen.
Tot voor kort reed ik met veel plezier in een Volkswagen Up! Daarmee haalde ik een gemiddeld brandstofverbruik van 1 liter benzine voor ruim 20 kilometer. Ofwel een kostenpost van circa 8 eurocent per km (1 liter Euro 98 kostte mij gemiddeld € 1,60)
In een eerder artikel hier op Olino schreef ik al over hoe je energiezuinig kan autorijden.

Sinds eind oktober 2016 mag ik mij de trotse eigenaar van een Volkswagen Passat GTE noemen. Deze auto valt in de categorie PHEV (Plug-in Hybrid Electrical Vehicle). Naast geweldige rijeigenschappen (comfort, stilte, veiligheid, trekkracht) is deze auto een aanwinst voor het milieu. Dagelijks rijd ik een kleine 60 km voor woon-werkverkeer en gemiddeld 20 km privé. Daar heb ik circa 15 kWh aan groene elektrische stroom voor nodig. Dat zijn 2 stekkerladingen per dag; eentje thuis (gewoon uit het stopcontact) en eentje bij een openbare laadpaal nabij mijn werk. Dat kost me minder dan 4 eurocent per kilometer (1 kWh kost gemiddeld zo’n € 0,20). Besparing: meer dan 50% t.o.v. de Up!

Rendement van de meerinvestering t.o.v. een standaard Passat, bij circa 15.000 km per jaar: meer dan 10%, ofwel een terugverdientijd van een kleine 10 jaren!

Benzine gebruik ik in principe niet meer: dat blijkt ook uit een werkelijk verbruik van 1 liter benzine op meer dan 110 kilometer (fabrieksopgave VW: 1 op 60). Alleen bij ritten van meer dan 50 km springt de verbrandingsmotor bij.

Naast de ultieme rijervaring in een geweldige auto ervaar ik bij iedere rit weer het almachtige gevoel dat ik nu 100% emissievrij rijd. Super!

Elektrisch of PHEV rijden? Ik kan het iedereen van harte aanbevelen!

Zeker voor ons aller milieu …

5 Reacties to “Elektrisch autorijden … terug naar de oorsprong?!”

  1. Markske Says:

    Het verbruik van 15kWh/100km, is dat wat de boordcomputer meld of wat een kWh aangeeft als nodige stroom van het net? Een Tesla rijder gaf eerder al aan dat tussen bride een verschil zit van 17%!

  2. Energiemeester Says:

    Correctie Markske: het is 15 kWh voor 80 km (60 woonwerk + 20 prive). Ofwel een verbruik van 1 kWh voor ruim 5 km. Dat is het gemiddelde van wat de boordcomputer aangeeft en wat ik zelf met een kWh-meter registreer. En daar zit ook nog een aandeel voor verwarming van het compartiment bij. Daar heeft VW helaas een kans gemist. Als ze in plaats van een standaard airco een inverter-airco (lees: airco met lucht-lucht-warmtepomp) hadden toegepast, dan zou het aandeel voor elektrische verwarming met minstens 65% zijn afgenomen. Wellicht is ruimtegebrek de reden geweest van deze keuze; een lucht-lucht-warmtepomp vereist immers een onevenredig grote buiten-unit. Het is niet anders. Bedenk verder dat een wispelturig rechtervoetje een grote invloed heeft op het brandstofverbruik; een sportieve rijder verbruikt vaak meer dan 30% meer brandstof dan een defensieve rijder. Ook bij Tesla!

  3. roland Says:

    Een stroomproductie rendement van 58% geldt alleen voor de nieuwste moderne gascentrale. Voor een onafhankelijke vergelijking neem dan ook de meest zuinige diesel. Dan is het verschil tussen e-rijden en fossiel rijden veel minder groot. Vooral in de stad met remenenergie terugwinning is de e-auto in het voordeel.

  4. Maarten Says:

    Het feit dat de meeste ritten kort zijn is natuurlijk duidelijk, maar dat neemt niet weg dat de meeste mensen toch meerdere keren per jaar een lange rit maken, en dan kan een electrische auto toch erg onhandig zijn. Ik spreek uit ervaring, want ik rij zelf een Zoe. De actieradius is zo’n 150km, maar in de winter loopt dat terug tot 100-120km, dus dan wordt het toch wat krap. Neem daarbij de maximale laadsnelheid van maar 22kW en lange ritten worden echt een probleem. Toch ben ik erg tevreden als electrische rijder. Die paar keer per jaar behelpen is geen groot probleem voor mij. Maar voor de meeste mensen blijft het onoverkomelijk. Gelukkig wordt het snel beter, en met nieuwere autos met een radius van 250km en snelladen op meer dan 50kW zie ik het probleem niet meer.

  5. Energiemeester Says:

    Vanmiddag heb ik voor de eerste keer benzine getankt met mijn 4 maanden jonge VW Passat GTE; 50 liter E10 brandstof, de ‘milieuvriendelijke’ versie van de Euro95. Op de tellerstand stond 6.000 km. Ofwel een werkelijk verbruik van 1 op 120. En dat is tweemaal zo zuinig dan de fabrieksopgave van VW. Meer dan 5000 kilometer heb ik elektrisch gereden op stroom opgewekt uit de zonnepanelen op het dak van mijn huis. Als dat niet milieuvriendelijk is! Leve het elektrisch rijden: schoon, stil en krachtig.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in