OliNo

Duurzame Energie

Ombouw van een klassieker naar elektrische wagen

Geplaatst door Henk Reins in Transport
Tags: ,
Geef een reactie
Elektrische klassieker

Elektrische klassieker

Mijn vak als elektromonteur en mijn passie voor Citroën vloeiden drie jaar geleden samen in het idee een elektrisch aangedreven godin te gaan verwezenlijken. De ervaring die ik met het restaureren van mijn DS break en DS pick-up had opgedaan, zou een goede basis zijn voor deze ambitieuze klus.

Hoe het begon

Ik ging op zoek naar een bruikbare DS en vond die niet snel daarna in Woerden. Thuis maakte ik het nodige voorbehoud met de opmerking: “Schrik er niet van, er moet veel aan gebeuren.” Omdat ik mezelf eerst uitgebreid wilde oriënteren op de mogelijkheden rondom de elektrische installatie, kon ik de restauratie in alle rust ter hand nemen. Ik heb de auto volledig gereviseerd en gerestaureerd waarbij ik ook al het las- en spuitwerk zelf heb uitgevoerd. Bovendien voorzag ik de auto van een linnen schuifdak.

Met de DS-pickup batterijen van de fabriek opgehaald. Deze batterijen uit een no-break zijn preventief vervangen ivm de levensduur. Het idee was om deze te gebruiken om een elektrische DS te bouwen. Ze waren dan ook de aanleiding voor het hele project.

Met de DS-pickup batterijen van de fabriek opgehaald. Deze batterijen uit een no-break zijn preventief vervangen ivm de levensduur. Het idee was om deze te gebruiken om een elektrische DS te bouwen. Ze waren dan ook de aanleiding voor het hele project.

Niet elke accu is geschikt voor een elektrische auto

Voor de elektrische installatie wilde ik in eerste instantie gebruikmaken van een serie accu’s die op mijn werk beschikbaar kwamen vanuit een zogenaamd no-break-systeem. De accu’s mankeerden niets, maar waren over de “houdbaarheidsdatum” en moesten vervangen worden. Nader onderzoek leerde dat ik toch met een ander soort accu aan de slag moest. Intussen was de benzinemotor gedemonteerd en verwijderd, en zocht ik overal naar ruimte voor het plaatsen van accu’s, want hoe meer accu’s ik zou kunnen plaatsen, hoe groter mijn actieradius. Het streven was om ongeveer 100 km per lading te kunnen overbruggen.

Accu

De zoektocht

Na lang oriënteren en overwegen, kocht ik bij HE-cars een motor van 30 kW met bijbehorende controller en 34 LiFePo4 (LithiumFerroPolymeer4) accu’s met een totale capaciteit van 22 kWh.

Accu's onder de motorkap, voorzien van BMS-modules (printjes) die de spanning en temperatuur meten. Tevens zorgen deze printjes ervoor dat de accu's langzaam kunnen balanceren. De oranje accukabels zijn 70mm2, omdat de stromen die er kunnen lopen bij het optrekken ongeveer 600A zijn. Bij 90km/h loopt er ongeveer 140A.

Accu’s onder de motorkap, voorzien van BMS-modules (printjes) die de spanning en temperatuur meten.
Tevens zorgen deze printjes ervoor dat de accu’s langzaam kunnen balanceren.
De oranje accukabels zijn 70 mm2, omdat de stromen die er kunnen lopen bij het optrekken ongeveer 600A zijn.
Bij 90 km/h loopt er ongeveer 140A.

Een Snoek heeft hydropneumatische vering

Een motor van 450W van een elektrisch fiets had het juiste koppel om de hydrauliekpomp aan te kunnen drijven. Deze motor draait door de vertraging ongeveer 600 rpm. Dit zou overeenkomen in de oude situatie wanneer de pomp via een V-snaar aan de motor vast zit met een motortoerental van 1200 rpm.

Een motor van 450W van een elektrisch fiets had het juiste koppel om de hydrauliekpomp aan te kunnen drijven.
Deze motor draait door de vertraging ongeveer 600 rpm. Dit zou overeenkomen in de oude situatie wanneer de pomp via een V-snaar aan de motor vast zit met een motortoerental van 1200 rpm.

Voor het hydraulisch systeem vond ik op internet een bruikbare elektromotor in Griekenland, daar in gebruik op fietsen. Begin januari 2013 kon ik met de uiteindelijke inbouw starten.

In de ruststand is de olie drukloos; bevindt de zuiger zich diep in de veercilinder en rust de auto op de aanslagrubbers van de wielophanging met de bodem vlak bij de grond. Als de motor wordt gestart, brengt een hydraulische pomp de olie tussen de zuiger en het membraan van de veerbol onder druk en wordt door de toestromende olie het membraan tegen de gasdruk van de stikstof in, omhoog gedrukt, waardoor het gas verder wordt samengeperst.

De elektromotor hangt op de originele motorsteunen. Dit geeft minder vragen bij de RDW.

De elektromotor hangt op de originele motorsteunen. Dit geeft minder vragen bij de RDW.

De bestaande kachel inklusief elektrisch verwarmingselement. (RDW eis) De bestaande kachel is gekoppeld aan de koeling van de motor om deze warmte ook nog te kunnen gebruiken.

De bestaande kachel inclusief elektrisch verwarmingselement. (RDW eis) De bestaande kachel is gekoppeld aan de koeling van de motor om deze warmte ook nog te kunnen gebruiken.

Acculader, momenteel zitten er 3 in, zodat ik 1phase en 3phase kan laden. Laadtijd ongveer 11 uur bij 1 phase laden en 3,5 uur bij 3 phase laden. Laden bij een laadpaal is ook mogelijk.

Acculader, momenteel zitten er 3 in, zodat ik 1phase en 3phase kan laden. Laadtijd ongveer 11 uur bij 1 phase laden en 3,5 uur bij 3 phase laden. Laden bij een laadpaal is ook mogelijk.

DS aan Laadpaal

Nadat alle componenten een plek hadden gekregen, moest ik nog zien dat ik de noodzakelijke informatie tijdens het rijden zichtbaar kon maken op het dashboard.

Dashboard met extra knoppen een noodstopknop, een display voor de controller en een Android scherm voor het BMS-systeem. (Batterij Management Systeem) dit is tevens een navigatiesysteem.

Dashboard met extra knoppen een noodstopknop, een display voor de controller en een Android scherm voor het BMS-systeem. (Batterij Management Systeem) dit is tevens een navigatiesysteem.

Ik kocht daarvoor een android-tablet waarop ik gegevens van het batterijmanagementsysteem (batterij-status, nog af te leggen afstand) kan aflezen.

Batterij status.

Batterij status.

Laatste loodjes

De eindfase van mijn project kwam in zicht. Op 14 mei reed ik voor ’t eerst de garagebrug af, en maakte ik de eerste proefrondjes om de boerderij. Het inregelen van de controller nam daarna veel tijd in beslag en het was wachten op een datum voor de officiële RDW-keuring in Lelystad. Vooruitlopend op die keuring moest een lijvige documentatie over mijn ombouw worden aangeleverd. Uiteindelijk werd 27 september de dag van de waarheid. Om 8.15 uur stond ik met mijn elektrisch aangedreven bolide op een oprijwagen voor de poort van de RDW in Lelystad. De keuring verliep vlekkeloos en om 12:30 uur kwam het verlossende bericht dat alles aan de voorschriften voldeed.

De elektrische auto is goedgekeurd.

De elektrische auto is goedgekeurd.

Na twee lange weken van ongeduldig wachten, ontving ik de officiële kentekenpapieren per post. De APK-keuring verliep zonder problemen, en sinds 11 oktober is mijn elektrische godin helemaal klaar.

Specificaties
Topsnelheid 120 km per uur
Motor AC 30kW, 200Nm, 4000 rpm max.
Accu liFePo4 3,2V 180Ah
Kostprijs enkel materiaal € 20.000,- met 22 kWh accupakket
Aantal werk en denk uren Heel veel
Ombouwduur Restauratie 2,5 E- ombouw 0,5 Keuringstraject 0,5 jaar


Tekening DS

De eerste 40 jaren van haar bestaan gaf zij (net als haar soortgenoten) blijk van haar aanwezigheid middels een ronkende motor, maar de komende 40 jaren vervolgt zij geluidloos haar weg.

54 Reacties to “Ombouw van een klassieker naar elektrische wagen”

  1. Andre Says:

    Sorry ik zie dat ik een aantal worden te snel ben geweest haha,tussen de haakjes vooral.
    Dit moest wezen”Ik had zelf als ik in mijn eigen auto reed de muziek op standje kan die nog harder staan. Dit overigens alleen op buitenwegen.

  2. Richard Says:

    Hoe ben je tot deze keuze van elektromoyer gekomen?
    Zelf bezit ik een prelude 2.3I uit 92 en zit er ook aan te denken deze om te bouwen.

    Zou je mij wat informstie kunnen geven wat betreft uitzoekeb van de elektromoter?

  3. Willem-Jan Says:

    Beste Henk,

    Met veel plezier heb ik je ICE-EV-ombouw gelezen. De DS of ook wel Snoek genaamd is een prachtige klassieker, mooie combi, lijkt me fantastisch, fijne wegligging / vering met “zonder” geluid. Jouw elektrische Godin.
    Het meest heb jezelf gedaan, maar ook pakket gekocht bij Heijnsdijk. 2013 dan is je auto nu 7 jaar, klopt dat? hoe is het met de blauwe Godin? z
    nog steeds veel zweefplezier? De tijden en materieel is enorm veranderd. zo zijn er nu gebruikte Tesla onderdelen en qua enegiedichtheid en prijs zijn de batterypacks m.i. de beste. Heb jij handige tips voor mij? ik ben me enorm aan het inlezen. De DS kwam in een keer door de test heen, knap hoor !!! Was het onderdeel EMC en R-100 regels van kracht, metingen verricht, testbaan. Hoe zit het met de onderdelen die je niet via EV-Europe heten ze nu, gekocht hebt? Zou je mij willen contacten? Alvast bedankt voor je genomen moeite.
    Met zonnige groet,
    Willem-Jan Hermans
    0623332525
    of
    info@eco-ok.nl

  4. coen jacques Says:

    fijn je ombouw naar e power, ik droom ervan om mijn aka dyane ook om te bouwen. Cassis is nu bezig met een nieuw project voor 2cv en afgeleiden. Hopelijk wordt dit avontuur betaalbaar ook voor België succes nog en geniet er maar van!

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in