OliNo

Duurzame Energie

Ombouw van een klassieker naar elektrische wagen

Geplaatst door Henk Reins in Transport
Tags: ,
Geef een reactie
Elektrische klassieker

Elektrische klassieker

Mijn vak als elektromonteur en mijn passie voor Citroën vloeiden drie jaar geleden samen in het idee een elektrisch aangedreven godin te gaan verwezenlijken. De ervaring die ik met het restaureren van mijn DS break en DS pick-up had opgedaan, zou een goede basis zijn voor deze ambitieuze klus.

Hoe het begon

Ik ging op zoek naar een bruikbare DS en vond die niet snel daarna in Woerden. Thuis maakte ik het nodige voorbehoud met de opmerking: “Schrik er niet van, er moet veel aan gebeuren.” Omdat ik mezelf eerst uitgebreid wilde oriënteren op de mogelijkheden rondom de elektrische installatie, kon ik de restauratie in alle rust ter hand nemen. Ik heb de auto volledig gereviseerd en gerestaureerd waarbij ik ook al het las- en spuitwerk zelf heb uitgevoerd. Bovendien voorzag ik de auto van een linnen schuifdak.

Met de DS-pickup batterijen van de fabriek opgehaald. Deze batterijen uit een no-break zijn preventief vervangen ivm de levensduur. Het idee was om deze te gebruiken om een elektrische DS te bouwen. Ze waren dan ook de aanleiding voor het hele project.

Met de DS-pickup batterijen van de fabriek opgehaald. Deze batterijen uit een no-break zijn preventief vervangen ivm de levensduur. Het idee was om deze te gebruiken om een elektrische DS te bouwen. Ze waren dan ook de aanleiding voor het hele project.

Niet elke accu is geschikt voor een elektrische auto

Voor de elektrische installatie wilde ik in eerste instantie gebruikmaken van een serie accu’s die op mijn werk beschikbaar kwamen vanuit een zogenaamd no-break-systeem. De accu’s mankeerden niets, maar waren over de “houdbaarheidsdatum” en moesten vervangen worden. Nader onderzoek leerde dat ik toch met een ander soort accu aan de slag moest. Intussen was de benzinemotor gedemonteerd en verwijderd, en zocht ik overal naar ruimte voor het plaatsen van accu’s, want hoe meer accu’s ik zou kunnen plaatsen, hoe groter mijn actieradius. Het streven was om ongeveer 100 km per lading te kunnen overbruggen.

Accu

De zoektocht

Na lang oriënteren en overwegen, kocht ik bij HE-cars een motor van 30 kW met bijbehorende controller en 34 LiFePo4 (LithiumFerroPolymeer4) accu’s met een totale capaciteit van 22 kWh.

Accu's onder de motorkap, voorzien van BMS-modules (printjes) die de spanning en temperatuur meten. Tevens zorgen deze printjes ervoor dat de accu's langzaam kunnen balanceren. De oranje accukabels zijn 70mm2, omdat de stromen die er kunnen lopen bij het optrekken ongeveer 600A zijn. Bij 90km/h loopt er ongeveer 140A.

Accu’s onder de motorkap, voorzien van BMS-modules (printjes) die de spanning en temperatuur meten.
Tevens zorgen deze printjes ervoor dat de accu’s langzaam kunnen balanceren.
De oranje accukabels zijn 70 mm2, omdat de stromen die er kunnen lopen bij het optrekken ongeveer 600A zijn.
Bij 90 km/h loopt er ongeveer 140A.

Een Snoek heeft hydropneumatische vering

Een motor van 450W van een elektrisch fiets had het juiste koppel om de hydrauliekpomp aan te kunnen drijven. Deze motor draait door de vertraging ongeveer 600 rpm. Dit zou overeenkomen in de oude situatie wanneer de pomp via een V-snaar aan de motor vast zit met een motortoerental van 1200 rpm.

Een motor van 450W van een elektrisch fiets had het juiste koppel om de hydrauliekpomp aan te kunnen drijven.
Deze motor draait door de vertraging ongeveer 600 rpm. Dit zou overeenkomen in de oude situatie wanneer de pomp via een V-snaar aan de motor vast zit met een motortoerental van 1200 rpm.

Voor het hydraulisch systeem vond ik op internet een bruikbare elektromotor in Griekenland, daar in gebruik op fietsen. Begin januari 2013 kon ik met de uiteindelijke inbouw starten.

In de ruststand is de olie drukloos; bevindt de zuiger zich diep in de veercilinder en rust de auto op de aanslagrubbers van de wielophanging met de bodem vlak bij de grond. Als de motor wordt gestart, brengt een hydraulische pomp de olie tussen de zuiger en het membraan van de veerbol onder druk en wordt door de toestromende olie het membraan tegen de gasdruk van de stikstof in, omhoog gedrukt, waardoor het gas verder wordt samengeperst.

De elektromotor hangt op de originele motorsteunen. Dit geeft minder vragen bij de RDW.

De elektromotor hangt op de originele motorsteunen. Dit geeft minder vragen bij de RDW.

De bestaande kachel inklusief elektrisch verwarmingselement. (RDW eis) De bestaande kachel is gekoppeld aan de koeling van de motor om deze warmte ook nog te kunnen gebruiken.

De bestaande kachel inclusief elektrisch verwarmingselement. (RDW eis) De bestaande kachel is gekoppeld aan de koeling van de motor om deze warmte ook nog te kunnen gebruiken.

Acculader, momenteel zitten er 3 in, zodat ik 1phase en 3phase kan laden. Laadtijd ongveer 11 uur bij 1 phase laden en 3,5 uur bij 3 phase laden. Laden bij een laadpaal is ook mogelijk.

Acculader, momenteel zitten er 3 in, zodat ik 1phase en 3phase kan laden. Laadtijd ongveer 11 uur bij 1 phase laden en 3,5 uur bij 3 phase laden. Laden bij een laadpaal is ook mogelijk.

DS aan Laadpaal

Nadat alle componenten een plek hadden gekregen, moest ik nog zien dat ik de noodzakelijke informatie tijdens het rijden zichtbaar kon maken op het dashboard.

Dashboard met extra knoppen een noodstopknop, een display voor de controller en een Android scherm voor het BMS-systeem. (Batterij Management Systeem) dit is tevens een navigatiesysteem.

Dashboard met extra knoppen een noodstopknop, een display voor de controller en een Android scherm voor het BMS-systeem. (Batterij Management Systeem) dit is tevens een navigatiesysteem.

Ik kocht daarvoor een android-tablet waarop ik gegevens van het batterijmanagementsysteem (batterij-status, nog af te leggen afstand) kan aflezen.

Batterij status.

Batterij status.

Laatste loodjes

De eindfase van mijn project kwam in zicht. Op 14 mei reed ik voor ’t eerst de garagebrug af, en maakte ik de eerste proefrondjes om de boerderij. Het inregelen van de controller nam daarna veel tijd in beslag en het was wachten op een datum voor de officiële RDW-keuring in Lelystad. Vooruitlopend op die keuring moest een lijvige documentatie over mijn ombouw worden aangeleverd. Uiteindelijk werd 27 september de dag van de waarheid. Om 8.15 uur stond ik met mijn elektrisch aangedreven bolide op een oprijwagen voor de poort van de RDW in Lelystad. De keuring verliep vlekkeloos en om 12:30 uur kwam het verlossende bericht dat alles aan de voorschriften voldeed.

De elektrische auto is goedgekeurd.

De elektrische auto is goedgekeurd.

Na twee lange weken van ongeduldig wachten, ontving ik de officiële kentekenpapieren per post. De APK-keuring verliep zonder problemen, en sinds 11 oktober is mijn elektrische godin helemaal klaar.

Specificaties
Topsnelheid 120 km per uur
Motor AC 30kW, 200Nm, 4000 rpm max.
Accu liFePo4 3,2V 180Ah
Kostprijs enkel materiaal € 20.000,- met 22 kWh accupakket
Aantal werk en denk uren Heel veel
Ombouwduur Restauratie 2,5 E- ombouw 0,5 Keuringstraject 0,5 jaar


Tekening DS

De eerste 40 jaren van haar bestaan gaf zij (net als haar soortgenoten) blijk van haar aanwezigheid middels een ronkende motor, maar de komende 40 jaren vervolgt zij geluidloos haar weg.

14 Reacties to “Ombouw van een klassieker naar elektrische wagen”

 1. Pol Borgers Says:

  Knap. Wat ik niet kon vinden is de actieradius die de wagen heeft.
  Misschien heb ik erover gekeken maar dat zou ik graag weten.

  Mooi werk.

 2. Henk Says:

  De auto heeft bij een accupakket van 22kWh een actieradius van 90a100km, momenteel rij ik met 34,5kWh en kan 200km bij 90 km/h halen.

 3. Harold Halewijn Says:

  Top!
  Ik heb ook jaren zitten tekenen en rekenen om een Paugeot 304 cabrio om te bouwen maar de versnellingsbak bleek niet geschikt waardoor er te veel ombouw bij kwam kijken. Ik heb daarna eerst maar mijn sleepboot omgebouwd. Staat ook ergens op de olino site beschreven, Ik orienteer mij nog op een Volvo cabrio de komende jaren want het is mooi om oude vormgeving een modern inside te geven. Kun je iets meer vertellen over de RDW eisen en met name de documenten die je moest overleggen?

 4. Henk Says:

  De belangrijkste eis, is zorgen dat je EMC-gecertificeerde onderdelen gebruikt. Dit certificaat krijg je bij de motor/controller, mits je bij
  de juiste leverancier besteld. In mijn geval Heijnsdijk Electric Cars.
  Hij zorgt ook voor eventuele begeleiding bij de RDW. De andere eisen zijn bv. oranje kabels, noodstop, alarm bij deur open en in drivestand, vergrendeling wegrijden bij connectie laadsteker plaatsen stickers en het niet aan kunnen raken van hoogspanningsdelen.

 5. Albert Ploeg Says:

  Top project hoor, complimenten; ik heb nog een lange weg te gaan maar ooit staan we naast elkaar te laden!
  Groeten, Albert

 6. Jack van der Steeg Says:

  Mooi project en ik weet zeker dat je nog heel veel plezier zult beleven aan de reacties van de mensen die je nog zult ontmoeten tijdens de ritjes die je zult gaan maken. De bewondering, de aandacht die andere weggebruikers geven en de tijd die ze ervoor nemen geeft iedere keer weer een voldaan gevoel. Ik heb het ervaren en doe dat nog steeds iedere keer weer wanneer mensen het “E-wonder” ontdekken bij mij eerste project, de electrische mountainbike en mijn tweede project, de electrische motorfiets de “100% E-Aprilia” waarover ook een artikel is geschreven in het Motormagazine.
  Ook denk ik aan een volgende project waarbij ik een 4-wiel aangedreven auto wil gaan gebruiken om daar 4 hubmotoren in te bouwen. Maar eerst wil ik mijn huidige vinding de “Brake Protec, houdt remschijven schoon tijdens de MTB-rit) op de rails hebben. Veel plezier met je E-DS en ik hoop je nog eens te zien en te horen op een goede dag!
  Groeten, Jack.

 7. Piet Says:

  Ik. Vraag me al een tijdje af waarom je voor zo’n project niet net als bij een fiets van naafmotoren gebruik maakt heb je meteen een 4WD. Zijn die
  niet leverbaar?

 8. Henk Says:

  Voor de DIY markt heb ik ze nog niet EMC gekeurd gezien.
  Tevens geeft dit mechanisch nogal wat problemen, denk maar aan bv de remmen en het koppelen aan de draagarmen/veren. Per merk dus verschillend. Het afgeveerde gewicht gaat ook omhoog wat het comfort ook niet ten goede komt. Tevens betekend 4 motoren ook 4 controllers die op elkaar afgestemd zijn. (inkl bijpassende prijsplaatje)
  Als dit eenvoudig was dan zouden de fabrikanten van de diverse merken dit ook wel toepassen.

 9. Laadkompas Says:

  Super leuke project! Hoeveel weegt de wagen nu?

  Ik vind het mooi hoe er weer leven in je voertuig geblazen word en ook nog eens gelijk gemoderniseerd.

 10. Henk Says:

  De auto weegt nu ongeveer 1600kg

 11. Frans Says:

  Ik vind het eeuwig zonde van zo’n prachtige oldtimer. Voorgoed verpest. Geen cent meer waard, en het is nu gewoon een nep-ding.

 12. Danny Says:

  @11 Het is inderdaad een prachtige oldtimer die nu nog rondrijdt.
  Ik vind het wel wat hebben, nieuwe techniek in een retro body. De motor is misschien niet meer van Citroën, maar de vering en rijcomfort nog wel, dat gecombineerd met een elektrische, stille motor en lekkere acceleratie verhoogt het comfort alleen maar nog meer. Sommigen houden van 100% authentiek, anderen combineren het klassieke met het moderne, voor ieder wat wils :-) (Tekst van Sarf van Nujij)

 13. rian geurts Says:

  als DS-liefhebster vind ik dit een prachtig project! Verdient heel veel navolging!

 14. Wouter Klein Kiskamp Says:

  Voor de mensen die nog op zoek zijn naar grote Li-ion packs, wij hebben momenteel nog complete(nieuwe) accu modules uit een elektrische auto in de aanbieding. 1 module 48V en 25Ah ca 1 Kw. Gewicht 11kg.

  Voor meer informatie neem even contact met ons op:
  info@fietsaccuspecilist.nl
  Tel. 06-30442323

Geef een reactie

 

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in