OliNo

Duurzame Energie

Ventilatiewarmtepomp

Geplaatst door Marian van Agt in Energiebesparing
Tags: ,
Geef een reactie

Sinds juni 2011 wordt onze hr-ketel ondersteund door een ventilatiewarmtepomp (vwp), de Inventum Ecolution combi 50. Met de vwp besparen we ca. 30% aardgas en zijn we van energielabel C naar A gegaan.

Het huis (twee-onder-een-kap uit 1987, redelijk goed geïsoleerd) werd verwarmd met een Radson Maxicom hr-ketel uit 1998. Het gasverbruik bedroeg rond de 1700 m3 per jaar voor verwarming en warm water. Aanleiding voor de aanschaf van de vwp was het vaststellen van een energielabel voor onze woning. Dit was een label C en we wilden graag naar A, mede met het oog op toekomstige verkoop. Bovendien was de bijna 25 jaar oude mechanische ventilatie-unit op sterven na dood, erg onzuinig en lawaaiig.

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt hij?

Veel huizen vanaf de jaren 70-80 hebben een mechanische ventilatie-unit (ventilatie type C). Die zuigt voortdurend lucht af uit de badkamer, het toilet en de keuken via ventielen in het plafond en een buizenstelsel en voert deze af naar buiten via een dakdoorvoer. De afgezogen ‘vuile’ lucht wordt vanzelf vervangen door frisse lucht via luchtroosters boven de ramen.
Een ventilatiewarmtepomp verzorgt de mechanische ventilatie, maar doet nog iets meer. Bij de oude unit werd dag en nacht non-stop lucht van ca. 20 graden naar buiten geblazen. Zomer én winter. Zonde!

De vwp onttrekt warmte aan de afgevoerde lucht. De afgevoerde lucht wordt met een warmtepomp van ca. 20 naar ca. 5 graden teruggebracht en het ‘temperatuurverschil’ wordt via een warmtewisselaar opgeslagen in een boilervat van – bij de Ecolution combi 50 – 50 liter, dat op deze wijze tot max. 50 graden wordt verwarmd. Een warmtepomp wordt weleens een ‘omgekeerde koelkast’ genoemd: een koelkast onttrekt warmte aan de inhoud en geeft warme lucht af aan de omgeving, een warmtepomp onttrekt warmte aan de omgeving en slaat die op in een buffer.
De vwp gebruikt de driestandenschakelaar van de oude mechanische ventilatie. Stand 1 is de ‘vakantiestand’ met een minimum aan ventilatie, stand 2 is voor dagelijks gebruik en stand 3 is de turbo: meer ventilatie, bijvoorbeeld voor als er gedoucht wordt of tijdens een feestje met veel mensen.


Links de Ecolution, rechts de hr-ketel.

Warm water

Het warm water uit het boilervat kan direct gebruikt worden, bijvoorbeeld om te douchen, maar pas nadat de hr-ketel het nog iets verder heeft verwarmd tot 60 graden (temperatuur vereist voor legionellapreventie). Raakt het boilervat leeg, dan neemt de hr-ketel het over. Als warmwatergebruiker merk je geen verschil, je komt nooit zonder warm water te zitten.
Als je voor het douchen de vwp van stand 2 op stand 3 zet, wordt de badkamer sneller droog én er wordt meer energie geproduceerd om het boilervat weer snel op 50 graden te krijgen. Hiervoor zit er een tijdmechanisme op: tik je met de driestandenschakelaar even stand 3 aan dan blijft deze een bepaalde tijd, bijv. een halfuur, op maximaal draaien om dan weer automatisch naar stand 2 terug te keren.

Centrale verwarming

De vwp is ook aangesloten op de centrale verwarming. In de software is geregeld dat de vwp in de winter de ‘basislast’ levert. Dat wil zeggen dat de vwp niet kijkt naar wat de thermostaat in de huiskamer aangeeft, zoals de hr-ketel doet, maar dat hij autonoom een hoeveelheid warmte in het leidingsysteem brengt. Is dit volgens de huiskamerthermostaat van de hr-ketel niet voldoende, dan draagt de hr-ketel ook z’n steentje bij. Een regelunit zorgt ervoor dat de apparaten geen ‘ruziemaken’ over wie wat wanneer moet doen. Inventum is bezig met de ontwikkeling van een hybride thermostaat om de beide apparaten nog efficiënter te laten samenwerken. In de software is ook opgenomen dat de vwp niet per ongeluk het huis begint te verwarmen als dit ongewenst is, bijvoorbeeld als je het huis lucht op een koele zomerdag en de aangezogen lucht daardoor een relatief lage temperatuur heeft.

Opbrengst

Het leuke van een warmtepomp is dat ie veel meer energie oplevert dan je erin stopt. Er zijn allerlei getallen om dat aan te geven, zoals de COP, coefficient of performance. De Ecolution heeft – volgens de specificaties van Inventum – een COP van 4,4: met ruim 0,3 kWh elektriciteit wordt 1,2 tot 1,5 kWh warmte geproduceerd. Onze stroom is overigens 100% groen, deels van eigen dak en de rest windenergie via Greenchoice.

Na 11 maanden gebruik van de vwp, waaronder een hele winter, kwam de jaarafrekening. Het gasverbruik is met zo’n 30 procent afgenomen, wat ongeveer overeenkomt met de verwachtingen. (Ter vergelijking: ik ken één andere Ecolutiongebruiker, die was van 3300 naar 2300 m3 per jaar gegaan.)
Hoeveel dit aan extra elektriciteit heeft gekost, is moeilijk na te gaan omdat we in de loop van het jaar nog andere besparingsmaatregelen hebben uitgevoerd. Je kunt geen energiemeter aan de vwp hangen omdat het apparaat een perilexstekker heeft. De Ecolution neemt max. 400 watt op, de ventilator en de pomp voor de cv verbruiken natuurlijk ook een deel van dit vermogen. Per saldo was het totale elektriciteitsverbruik na bijna een jaar warmtepomp plus wat andere bezuinigingen vrijwel gelijk aan dat van vorig jaar en dat viel me zeker niet tegen.
Van mei t/m half september, dus buiten het stookseizoen, is er met 4 personen gemiddeld 10 m3 gas per maand verbruikt voor warm water – en we zijn niet eens op vakantie geweest in die periode. Niet bepaald veel dus, met dank aan de Ecolution.

In de praktijk

  • De verwarmingsbuizen maken soms wat lawaai, met name als beide apparaten tegelijk aan het verwarmen zijn, ze hebben immers beide een pomp. De trillingen zijn ook via de luchtkanalen goed te horen, bijvoorbeeld op het toilet.
  • Er kan nog winst worden behaald door de cv waterzijdig in te regelen, om te zorgen dat de warmte daar komt waar het nodig is. Specialistenwerk, want onze cv is een lappendeken van vloerverwarmingscircuits met twee eigen pompen en radiatoren.
  • De watertemperatuur van de hr-ketel is verlaagd om de vwp meer aan bod te laten komen. Ook een lauwe radiator geeft immers warmte af wanneer die warmer is dan z’n omgeving. In een huis met ltv (‘echte’ lagetemperatuurverwarming, bijv. vloer- of wandverwarming) zal de vwp het best tot zijn recht komen omdat de hr-ketel dan veel minder te doen heeft.
  • Wat tegenviel: het apparaat was iets te groot voor de vrije plek naast de hr-ketel, waardoor de installateurs de buizen een beetje vreemd om elkaar heen hebben moeten leggen. Gelukkig hangt het ding op zolder.
  • De vwp is geschikt om dag en nacht door te gaan met het leveren van de basislast om de woning op een acceptabele temperatuur te houden terwijl de kamerthermostaat de hr-ketel ’s nachts uitschakelt. Energetisch is het voordeliger om het huis ’s nachts niet al te ver te laten afkoelen, met behulp van de voordelige vwp-warmte. ’s Morgens kan de hr-ketel het huis snel het laatste zetje richting 20 graden geven. Tijdens een paar koude septemberdagen toen het binnen maar 18 graden was, heb ik de proef op de som genomen en de Ecolution het huis alleen laten verwarmen zonder de hr-ketel. Het duurde een paar dagen, maar toen waren alle leidingen en radiatoren lauw en was het huis opgewarmd tot een aangename 20 graden. Met een vermogen van vier of vijf gloeilampen! Het gasstookseizoen wordt hierdoor verkort.
  • Via een niet al te gebruikersvriendelijk menu, dat alleen uit cijfers en letters bestaat, kan de gebruiker foutmeldingen uitlezen en een aantal parameters zelf aanpassen, bijvoorbeeld of de vwp voorrang moet geven aan de cv- of de boilerfunctie. Een aantal foutmeldingen zijn eenvoudig op te lossen door een harde reset: de stekker eruit en erin. De meeste foutmeldingen ontstonden doordat de vwp moet kunnen samenwerken met tig verschillende hr-ketels en het met ons ouwe hr-beestje kennelijk niet zo vanzelf ging. Inventum is nog volop bezig met verdere ontwikkeling en is een paar keer langs geweest voor firmware-updates en het monitoren van de vwp i.v.m. een terugkerende foutmelding. Goede service, ze nemen dit apparaat duidelijk serieus.

Kosten

Helaas werd de Subsidieregeling Duurzame Warmte in 2011 net iets te vroeg stopgezet, waardoor onze aanvraag niet meer werd gehonoreerd terwijl we op 1000 euro gerekend hadden. Wel kregen we een MeerVoorMinder-subidie van 750 euro voor de labelsprong van C naar A. De prijs exclusief installatie en subsidie was 3250 euro.
Verdienen we dit terug? Ja, bij de verkoop van het huis, dankzij het gunstige energielabel ten opzichte van vergelijkbare huizen. Kijk je puur naar de aankoopprijs, dan zal de gasprijs relatief nog moeten stijgen t.o.v. de elektriciteitsprijs voor het financieel echt interessant wordt, vermoed ik. Maar vraagt er weleens iemand naar de terugverdientijd van de hr-ketel?

Vergelijking met andere luchtwarmtepompen

Er zijn nog andere typen luchtwarmtepompen, zoals de lucht-waterwarmtepomp die warmte onttrekt aan de buitenlucht en afgeeft aan een waterbuffer, en de lucht-luchtwarmtepomp die de warmte rechtstreeks aan de binnenlucht afstaat (‘omgekeerde airco’). Het grote verschil is dat een warmtepomp met de buitenlucht als bron moet kunnen werken met een groot temperatuurbereik, ook als het buiten vriest, terwijl de ingangstemperatuur van de vwp per definitie altijd ongeveer 20 graden is.

Stiebel Eltron heeft een vwp die veel groter is dan de Ecolution met een boilervat van 300 liter. Ook zijn er warmtepompen die zowel ventilatielucht als buitenlucht als bron gebruiken, waardoor geen aanvullende warmtebron zoals een gasketel nodig is. Een vwp kan ook als stand-alone boiler worden toegepast (warmtepompboiler) of juist alleen als cv-ondersteuning.
Klein nadeel ten opzichte van sommige andere warmtepompen: je kunt met de vwp niet bijdragen aan koeling in de zomer, hij kent maar één kunstje en dat is warmte produceren.

Renovatie en energiezuinige nieuwbouw

Vanwege het bescheiden vermogen is de vwp ook interessant voor een zeer energiezuinige woning (volgens passiefhuisnorm geïsoleerd) waarin niet voor balansventilatie met warmteterugwinning wordt gekozen maar voor ventilatie type C. Vrijwel alle warmtepompen zijn dan eigenlijk te groot qua vermogen en te duur. In de zeer energiezuinige en gasloze Brabantwoning wordt de vwp solo ingezet in samenwerking met een zonneboiler. (De resterende warmtebehoefte is zo gering dat bij de Brabantwoning uit kostenoverweging is gekozen voor elektrisch naverwarmen.)
De Ecolution is er vooral op gemaakt om samen te werken met een reeds aanwezige warmtebron die het gedeelte van de vraag boven de basislast voor zijn rekening neemt, waardoor hij zeer geschikt is in bestaande bouw, als aanvulling op een bestaande hr-ketel. Zo ook bij ons.
Zijn we tevreden? Ik dacht het wel.


Marian van Agt, duurzame burger

Disclaimer. Dit verhaal is geschreven door een gebruiker die geen techneut is. Stommiteiten, onduidelijkheden en onwaarschijnlijke cijfers komen geheel voor mijn rekening.

103 Reacties to “Ventilatiewarmtepomp”

  1. Bas Says:

    @Marion,
    Dank voor de snelle reactie. Ik heb een 3-kamerappartement in een gebouw met meerdere. Opgeleverd 30 mrt 2012. Allemaal met een zelfde installatie en ieder met problemen. Mijn cunclusie is dan ook, dat het iets gemeenschappelijks moet zijn. Vwb de manuren die zijn niet voor mijn rekening gelukkig. In het begin na de oplevering was de installateur eerst aanspreekbare, maar een aantal maanden geleden is alleen Inventum actief. Hoewel nog niks is opgelost, weten die mannen wel waar zij het over hebben.

    Dan over de installatie. Zoals gezegd een HR plus Ecolution die vloerverwarming moet regelen. Iedere ruimte heeft een eigen thermostaat en dus afzonderlijk in te stellen. Deze thermostaten komen samen in een regelaar die op zijn beurt de aflsuiters open of dicht zetten naar de afzonderlijke kamer. Die regelaar is verbonden met de Ecolution en die weer met de nefit.

    Maak ik een vergelijk met jouw situatie, dan zou ik bv. de regelaar er tussenuit halen en één der thermostaten (woonkamer) direct aansluiten op de Ecolution.

    Goede suggestie van jou trouwens. Brengt mij op het idee om de mensen van Inventum te vragen om de zaak alleen te laten proefdraaien op de woonkamerthermostaat. Anders gezegd: schakel de regelaar uit. Werk alles dan goed, dan blijft de regelaar over met alles er op en er aan als oorzaak? Kwestie van uitsluiten.

  2. Marian Says:

    Ik weet het natuurlijk niet beter dan Inventum, maar het idee is dat de vwp de basislast levert. Gewoon heel dom volle kracht vooruit warmte in het circuit pompen en pas ophouden als ie merkt dat de ingaande ventilatielucht te warm wordt, 24/7. De Ecolution moet dus juist NIET worden aangesloten op een thermostaat en gewoon rechtstreeks zijn warmte aan het vv-circuit toevoegen. Let wel, dat is hoe het bij mij werkt en volgens mij normaal gesproken bij iedereen.
    De kamerthermostaat is er voor de finetuning, het stukje regelbare warmte dat van de hr-ketel moet komen boven op de warmte van de Ecolution.
    Ik hoop trouwens niet dat die regelunit bij jou bedoeld is als het prototype van de aangekondigde hybride thermostaat van Inventum die beide apparaten moet aansturen. In dat geval hoef ik ‘m alvast niet 🙂

  3. Bas Says:

    @Marion,
    Dank voor de suggestie. Die regelunit is merkloos. Wie heeft dat ding ontworpen en gemaakt? wetende dat WTH zo’n ding kant en klaar in doos heeft die speciaal voor hun vloerverwarmingsysteem is. Ik vraag dat en het hybrideverhaal aan Inventum. Overigens is alleen Inventum nog actief naar het zoeken van oorzaken.

  4. Richard Spijkers Says:

    Ik heb een overcapaciteit aan pv en wil daarmee mijn gas verbruik terug dringen.
    En zit ook aan een ventilatie warmte pomp te denken.
    Maar ik denk dan eraan om daarmee mijn huis 24/7 op dezelfde temperatuur te houden, waardoor de cv niet aan hoeft te slaan.
    Ook heb ik een zonneboiler waardoor de warmte pomp (en cv) minder voor warm water hoeft te zorgen.
    Wat ik begrijp uit het verhaal is dat de warmte pomp het wel bij moet kunnen houden.

  5. Wim Says:

    Omdat je met een warmte pomp energie verplaats. De energie van warme uitgaande lucht word verplaatst naar binnenkomende koude lucht. Dat kost energie, maar minder dan het verwarmen van de koude lucht. Hoeveel is afhankelijk van de COP-waarde. En die is ook weer afhankelijk van het temperatuur verschil. De koude lucht word dan met minder energie verwarmt.

  6. Marian Says:

    Richard, als het er alleen maar om gaat om je zomeroverschot in de winter op te stoken, is een kacheltje van twee tientjes bij de bouwmarkt financieel gezien de allerbeste investering. Waarmee ik even niets zeg over de wenselijkheid van zo’n oplossing.
    Of de warmtepomp het bijhoudt hangt van de capaciteit af, die van de Ecolution is niet zo groot. Er zijn grotere luchtwarmtepompen die warmte onttrekken aan ventilatielucht én buitenlucht en afgeven aan een buffervat of cv-systeem. Daar hangt alleen wel een ander prijskaartje aan.
    Of een omgekeerde airco (lucht-luchtwarmtepomp): koude lucht in, warme lucht uit, rechtstreeks in de ruimte die je wilt verwarmen. Veel goedkoper, geen buffervat, geen aansluiting op andere systemen.

  7. Iris Says:

    Ik verwarm met een ALTERMA van Daikin. Al ferm op gevloekt de laatste weken! Hoe kouder, hoe meer LAWAAI de buitenunit produceert!
    Heeft iemand hier een oplossing voor aub?

  8. Richard Says:

    @marian
    Dank voor je antwoord .
    Momenteel heb ik al een elektrische kachel draaien.
    Nadeel dat de vloerverwarming dan niet aan gaat en dat is toch wel erg lekker.
    Het gaat mij om de overschot op te maken zodat ik minder gas nodig heb.
    Indirect zorg ik dan toch voor mijn eigen energie voorziening.
    Dacht de ecolution 24/7 50c water door de c.v. pompt het huis wel op temperatuur blijft .
    In de zomer zal hij dus bijna niks doen.
    Voor warm water heb ik ook een zonneboiler dus daar hoeft de vwp ook niet veel voor te doen.
    Mijn gas verbruik lag vorig jaar echter zo rond de 900m3.
    Dat is dus incl. koken op gas.
    De zonneboiler hangt er pas een maand dus gas voor warm water zal ook nog wat minderen.

    Mijn huidige cv is net 10 jaar en kan eigenlijk nog wel mee.
    Er zit helaas ook een boiler in (25l) die heb ik niet meer nodig eigenlijk.
    Dus ketel vervangen voor een hele kleine en een vwp kosten totaal inclusief montage een 5000.
    Laat ik een 400m3 nog gebruike per jaar dan bespaar ik 500m3 per jaar à €0,62 = €300,- per jaar.
    Dan zou mijn tvt een 17jaar zijn zonder energie stijgingen te berekenen.
    En daar gaan de subsidie’s ook nog vanaf.
    Echter wel een huis wat altijd dezelfde temp. heeft.
    Misschien na de zomer of volgend jaar de inverstering doen.

  9. Marian Says:

    Hehe… Ecolutionbezitters opgelet: die van mij stond ingesteld op zomerstand april. Gevolg: sinds 1 april werd er niet meer cv-verwarmd, alleen boilerbedrijf en ventileren. Dit kun je zelf aanpassen in het gebruikersmenu maar het duurde tot vandaag voor ik doorhad dat het suffe ding serieus dacht dat het al zomer was, april is de defaultwaarde. Oeps.

  10. Johan Says:

    Aan de Ecolutionbezitters een vraag is er iemand waarbij de ecolution samen werkt met en vallaintketel ECo TEC PLUS nu de vraag waar zit de terugslagklep in de aanvoer of in de retour kan iemand voor mij dat eens opzoeken.

  11. Jan 't Mannetje Says:

    Hallo,

    Sinds enige tijd blijft de Inventum Ecolution dag en nacht draaien; ik heb het idee dat dit stroom vreet. Wij zijn in mei in nieuwbouw huis gegaan en deed dit nooit, maar sinds 1.5 week draait hij constsant. Is dit wel juist?

    gr. Jan

  12. Marian Says:

    De Ecolution heeft een zomerstand en winterstand. Zodra het volgens de kalender ‘zomer’ is (is door de gebruiker instelbaar) gaat de verwarmingsfunctie uit. In mei stond ie op de zomerstand en werkte de Ecolution alleen als huisventilator en warmwater-voorverwarmer. Inmiddels zal het op je Ecolution wel winter zijn, en terecht.

    De Ecolution reageert ook op de temperatuur van de lucht die hij aanzuigt. Als die lucht het ‘signaal’ geeft dat het warm genoeg is stopt de Ecolution met verwarmen. Het ligt aan de ingestelde waarde wanneer dit gebeurt. Het idee is dat de Ecolution de basislast levert en de hr-ketel bijspringt op piekmomenten.

    Je nieuwbouwhuis is per definitie goed geïsoleerd. Als de Ecolution ‘s nachts je huis op temperatuur houdt zal je hr-ketel (als je die hebt?) ‘s morgens nauwelijks wat te doen hebben, dus je verbruikt wel meer elektriciteit maar ook minder gas.

    Wil je toch een nachtverlagingsperiode op de Ecolution instellen, bijvoorbeeld omdat je dat gebrom niet wilt horen, dan kan dat. Het zit in het gebruikersmenu op het apparaat.

    Of het stroom vreet? Max. 400 watt om precies te zijn, maar daar krijg je 1400 watt thermisch vermogen voor terug. Op jaarbasis scheelt het een paar honderd euro. In jouw voordeel.

  13. Peter Says:

    Hallo Marian,

    Ik volg je ervaringen al enige tijd en ben nieuwsgierig wat nu de combi50 gemiddeld aan kwh gebruikt. Net als Richard hebben wij een pv installatie met overcapaciteit. Electrisch verwarmen om zo de overcapasiteit te gebruiken gaat goed maar is niet echt comfortabel.
    Kun jij met jou gebruikerservaring een schatting geven.

    Mvg, Peter

  14. Marian Says:

    Het verbruik weet ik niet want ik kan mijn kWh-metertje niet aan die perilexstekker hangen.

    De vwp is in mei 2011 geinstalleerd, vlak na de jaarafrekening van Greenchoice. Die bedroeg toen 5510 kWh. Dit jaarverbruik is in het eerste en tweede jaar niet gestegen. Maar in die tijd hebben we ook een deel van de verlichting vervangen door led en spaar, wat zuiniger apparatuur aangeschaft, mei/juni 2012 1185 Wp zonnepanelen. Dus het is onmogelijk te zeggen wat wat is.

    Volgens mijn slimmemeterstanden (sinds mei 2012) is het verbruik in de koude maanden januari/februari 2013 ruim het dubbele geweest van het verbruik in een zomermaand (600/250 kWh). Een deel komt van de vwp, een deel is verlichting, een deel is voor de cv-pomp en twee vloerverwarmingspompen waarvan 1 stokoud. Kortom… moeilijk hier iets van te maken.

    Wat dan wel weer leuk is: gezin van 4 personen, gasverbruik voor alleen warm water in de zomermaanden: gemiddeld 10 m3.

  15. Gert Says:

    Gelijk na aanschaf van ons huis (tussenwoning, 100m2 uit 1987) in 2010 zonnepanelen gekocht (565 Wp) en een vwp laten installeren, dus een nulmeting hebben we niet. In combinatie met vloerverwarming heeft de vwp (op 2 dagen na in november) tot afgelopen week het huis voldoende warm kunnen houden. Het gasverbuik (verwarming, tapwater en koken) van nog geen 300 kuub per jaar vind ik verrassend laag (3 personen). Als ik de maanden maart (vwp: aan) en september (vwp: uit) vergelijk ivm vergelijkbare zonnestanden ligt het elektriciteitsverbruik met de vwp aan ruim 6 kwh per dag hoger. Ruim € 1,30 per dag. Met een COP van 4,4 levert dat thermische energie van 26,4 Kwh gelijk aan 95,04 MJ wat ongeveer door 2,2 kuub gas gelevert wordt. Met een gasprijs van 65 cent is dat ook ruim € 1,30. Ondanks die spectaculaire bezuiniging op energie, scheelt dat dus financieel weinig. Gas is kennelijk (te)goedkoop voor zo’n hoogwaardige, eindige brandstof die je voor een huishouden eigenlijk niet nodig hebt. Onze zonnepanelen leveren ongeveer de helft van het extra verbruik, maar er is nog ruimte voor meer panelen; een volgende investering. Daar zit de winst als je alleen naar de eigen portemonnee kijkt.
    In 2010 was de subsidie op de vwp overigens nog 2000 euro!

  16. Marian Says:

    300 kuub per jaar? Wel heel weinig ja! Welke vwp heb je dan?

  17. Gert Says:

    De inventum ecolution. Maar ook vloerverwarming (bovenop een extra laagje isolatie), extra muurisolatie benedenverdieping, grotere radiatoren op bovenverdieping zodat een watertemperatuur van 55 graden voldoende is; alleen dan haalt een HR ketel ook z’n maximale rendement. Volgens opgave van energie bedrijven is een gebruik van 900 tot 1100 kuub normaal voor dit soort woningen zoals opgeleverd in 1987.

  18. Bart Says:

    Sinds oktober 2013 is mijn nieuwbouwwoning opgeleverd waar ik tijdens de bouw enkele energiezuinige maatregelen in heb laten opnemen. Een iets dikkere spouwisolatie (15cm ipv 12cm), een douchewater warmtewisselaar, zwevende geisoleerde vloerverwarming op benedenverdieping en in badkamer met CV aanvoer van 55 graden maximaal en dus ook een Inventum Ecolution Combi 50 VWP in hybride opstelling met een Intergas Kombi Kompakt 28/24. De Inventum ecolution heb ik overigens laten plaatsen omdat ik enthousiast werd van de verhalen op dit forum :-).

    Nu heb ik dit systeem 3 maanden draaien en ik moet zeggen dat ik ontzettend verbaasd ben over het lage gasverbruik. Terwijl het bouwvocht nog uit de woning gestookt moet worden, zit ik nu volgens mindergas.nl op 0.18m3 gas per graaddag. Dit staat gelijk aan een verwacht jaarverbruik van 500-600m3 gas, wat ik erg vind meevallen voor een 2 onder 1 kap woning van 165m2 vloeroppervlakte! Mijn simpele aan/uit thermostaat staat dag en nacht op 20 graden, dus ik pas geen nachtverlaging toe.

    Nu vroeg ik mij van te voren af wat de besparing zou zijn van de ventilatiewarmtepomp en ik denk dat dat met een rekensom redelijk te bepalen is.

    De vwp levert warmte met een COP van 4.2 dus 1.4kW warmte bij een verbruik van 0.33kW electriciteit.

    Per uur dat de vwp draait betekent dit dus:
    – Electriciteit: 0.33kWh x €0.22 (prijs KWh Nuon) = €0.073
    – Gas: -1.4kWh / 9kWh (opbrengst HR ketel per m3 gas) x €0.65 (prijs m3 gas Nuon) = -€0.101
    – Netto = €0.028 per uur

    Nu heeft de vwp twee verschillende schema’s:
    – 1 april tot 1 oktober ondersteunt het alleen de warmwatervoorziening dmv 50 liter buffervat (50% van 183 dagen = 2196 uur)
    – 1 oktober tot 1 april draait het systeem op vollast om continu warmte in het huis toe te voegen (182 dagen = 4368 uur)

    In totaal draait de vwp per jaar ongeveer 6564 uur, wat inhoudt:
    – 2166 kWh meer electriciteit
    – 1017m3 minder aardgas
    – €183,80 minder op je energierekening
    – 24.95 GJ teruggewonnen energie uit ventilatielucht!

    Nu kostte de aanschaf en installatie van de Inventum Ecolution zoveel dat ik het systeem pas na 24 jaar heb terugverdiend. Voor mijn portomonnee hoefde ik het in mijn geval dus niet te doen. Maar de hoeveelheid teruggewonnen energie uit ventilatielucht is echt enorm! En dat is uiteindelijk wat het grote verschil maakt als meer mensen dit systeem zouden installeren.

  19. Marian Says:

    Leuk om te horen dat het zo goed werkt!

    Je kunt de maand waarin de Ecolution naar de zomerstand gaat zelf instellen, 1 april lijkt me nogal vroeg.

    Het kWh-verbruik zal in de praktijk minder zijn dan je nu berekent. In de zomer draait ie een groot deel van de tijd op alleen ventileren, als het 50-litervat op temperatuur is, dus die uren moet je niet 24/7 meetellen. Mijn schatting is hooguit 1500 kWh per jaar.

    Ik heb sinds kort bijna(?) dezelfde cv-ketel (versie HREco) naast mijn Ecolution staan. Gek genoeg levert dat een hoger gasverbruik op dan met de oude ketel 🙁 Jouw huis is goed geïsoleerd, je kunt met redelijk lage temperatuur verwarmen en je past geen nachtverlaging toe, allemaal factoren die gunstig zijn voor de Ecolution. Ik ben benieuwd waar je na een jaar op uitkomt.

    Als je het leuk vindt: ook op Duurzame Buren en Tweakers wordt over de Ecolution gepost. Daar zijn meer mensen met zeer lage gasverbruikcijfers.

  20. Bart Says:

    Bedankt voor de tip, ik zal ook eens kijken op tweakers! Ik denk dat het verbruik wel meer zal zijn dan 1500kwh. 6 maanden lang draait hij continu op 330W, dus dat is al 1500kWh. Verder verwacht/hoop ik dat hij een flink gedeelte van mijn warmwatervoorziening voor de overige maanden voor zijn rekening neemt, wat ook neerkomt op een 600kWh.

    Ook een goeie tip voor het instellen van de zomerstand, misschien dat ik hem een maandje later zet. Maar ik heb 12m2 aan ramen op het zuiden waardoor het gasverbruik zelfs nu al op zonnige dagen overdag 0 is. Ik ben bang dat het anders te warm gaat worden in huis.

    Van mij dan nog een tip als je meer inzicht wilt in je verbruik; op slimmemeterportal kan je gratis (echt gratis) je slimme meter laten uitlezen. Best leuk om per kwartier je electra en per uur je gasverbruik te kunnen inzien. Hierdoor kon ik vrij nauwkeurig zien welk effect het veranderen van thermostaat, keteltemperatuur etc hadden op het gasverbruik.

  21. Marian Says:

    Als het te warm wordt in huis, wordt de afgezogen lucht ook warm. In de instellingen geef je aan tot welke luchttemperatuur de Ecolution moet verwarmen, daarna schakelt hij over naar boiler- of ventilatiebedrijf. Vooral in de tussenseizoenen is dat nodig/handig, en zeker met al die zonnewarmte bij jou. Even experimenteren welke temperatuur het beste is, handleiding zegt 1-2 graden boven je gewenste kamertemperatuur.

    Je berekening komt bij mij in de praktijk niet uit. De Ecolution draait niet echt 24 uur, zo af en toe schakelt ie zichzelf een tijdje uit, dan zie je een AP-code op het display en dat is normaal.

    Ik heb sinds 9 december een kWh-meter aan de Ecolution hangen, die geeft nu 273 kWh aan in 36 dagen. Dus ruim 7,5 kWh per dag. In 6 wintermaanden zou dat op 1365 kWh komen. (Opgenomen vermogen was net 310 W.)
    Jouw schatting is dus beter dan de mijne, dat was nattevingerwerk gebaseerd op het nauwelijks stijgen van mijn elektrarekening, maar dat kwam doordat er in dezelfde tijd drastisch bezuinigd is op apparaten, verlichting enz.

    Mijn slimme meter wordt al ruim een jaar uitgelezen door enelogic.com, ook echt gratis, mooie grafiekjes. Alleen lastig dat m’n zonnepanelen het beeld verstoren, althans het niet te meten deel dat je direct verbruikt. (Geen brutoproductiemeter.) Gasverbruik is iig goed te volgen.

    Op http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1570309 vind je wat techneuten die ook zo’n ding hebben. Kun je lekker met de instellingen gaan spelen.

  22. Bart Says:

    Ja dat van de luchttemperatuur is inderdaad waar, toch maar even veranderen als het begin april nog koud is. Bij mij staat hij op 22 graden ingesteld maar dat heeft hij sinds inbedrijfname in oktober nog niet gehaald. Die discussie op tweakers is ook wel interessant. Ik denk dat er nog wel wat te winnen valt want bij mij staat alles nog op de fabrieksinstellingen.

    De ecolution draait naar mijn idee bij mij thuis in de praktijk echt 24 uur per dag. Ik kan mijn electraverbruik per kwartier inzien en de lijn voor basisverbruik is 100% stabiel op 1.1Kwh per 15 minuten inclusief ander ‘sluipverbruik’. Een AP-code heb ik tot nu nog niet gezien en ik heb al wat lopen te rondzoeken in de menus en spiek af en toe of ie op CV of warmwaterbedrijf staat. Zie je bij jou s nachts wanneer de zon niet schijnt dan een onstabiel verbruik?

    Overigens gaat mijn gasverbruik nog elke maand omlaag met de kleine veranderingen die ik tot nu toe op de ketel, thermostaten en bypass heb gemaakt:
    – november 0.28m3 / graaddag (droogstoken woning?)
    – december 0.20m3 / graaddag
    – t/m 14 jan 0.17m3 / graaddag

    Nu het electraverbruik nog! Misschien toch maar zonnepanelen laten plaatsen om te compenseren voor het verbruik van de vwp, want in de buurt komen van de 5000kWh voelt toch niet goed :-).

  23. Gert Says:

    Bij mij staat de luchttemperatuur (maar) op 19 graden. Dit omdat naast de woonkeuken ook altijd -koudere- lucht wordt aangezogen uit de badkamer (noordzijde – geen zon) en onverwarmd toilet benedenverdieping. De kamertemperatuur blijft (volgens de cv thermostaat) overdag rond 18,5 hangen, maar stijgt na het koken en inschakelen (spaar)verlichting al gauw naar 19 of 19,5. Dan stopt de vwp zelfs even. Maar ook na het opwarmen van een leeggedouchte boiler onderbreekt de pomp (AP codes) en draait dus nooit vollast 24 uur/dag. Recentelijk gegevens op mindergas.nl ingevoerd. Na 3 jaar fine-tunen zakt het verbruik per graaddag nog steeds gestaag
    – 2011: 0,075 m3/graaddag (totaal verw + overig: 323 kuub)
    – 2012: 0,06 m3/graaddag (totaal:298 kuub)
    – 2013: 0,04 m3/graaddag (totaal: 268 kuub)
    en tot 2 dagen geleden was het gemiddelde 2014 zelfs even gezakt naar 0,005 maar inmiddels heb ik 2 dagen (avonden eigenlijk) moeten bijstoken, dus het zal wel terugkeren richting 0,04.
    Het electriciteitverbuik blijft een schatting (perilux, draaistroommeter en 565 Pw zonnepanelen) maar met een rekeningtotaal van 2200kwh/jaar (gestaag stijgend) schat ik het aandeel vwp op 1200 kwh.
    En last but not least: Ik hou van een warme douche en we hoeven echt niet in thermokleding rond te lopen.

  24. Hotel Bekers Jos Hamstra Says:

    Ook wij hebben zo’, systeem, het werkt zeer goed als je maar de juiste instellingen bewerkt. onze installatie komt van Vinstallatie vinstallatie.com uit Limburg. het systeem hebben wij gekozen om de bedrijfsruimte en ontmoetingsruimte te koelen in de zomer. Over het gasverbruik,, dat is hier zeker met 20% teruggelopen. aanrader dus.

  25. wilco Says:

    Vraagje:
    Wij hebben in onze woning (bj 2004) mechanische ventilatie zonder WTW, waarbij koude lucht via roosters binnen komt en de warme lucht op zolder door de ventilatie wordt uitgestoten.
    Bij dit systeem is er in de keuken een schakelaar voor 3 standen. Wij zetten de schakelaar meestal hoog bij douchen en koken, daarbuiten staat hij laag. Dit omdat de aanzuiging hoorbaar is in het huis vanuit het buizenstelsel.

    Hoe zit dit met de Ecolution? Ventileert deze alleen als er warmtevraag is en regelt hij dan zelf de hoeveelheid lucht?

  26. Marian Says:

    De Ecolution ventileert voortdurend, je kunt de driestandenschakelaar op dezelfde manier blijven gebruiken. Als er warmtevraag is van cv of warmwatervoorziening wordt er warmte geproduceerd, is er geen warmtevraag dan werkt hij als ventilator en wordt de lucht op de gekozen stand afgevoerd.

  27. Bas Says:

    @Marian en @allen
    Februari 2013 liet ik weten de slecht werkende combinatie ecolution ondersteunt in de piekmomenten en warmwater naar 60+ door een hr nefit. Even ter verduidelijking – en daar schuilde kennelijk de valkuil in – hier is sprake van een appartement met uitsluitend vloerverwarming in alle ruimtes (woonkamer, open keuken, badkamer, slaapkamer en logeer / studeerkamer) met in iedere ruimte een zelfstandig werkende thermostaat die de ecolution aanstuurt.

    Na veel onderzoek, inmiddels 33 maanden verder, is de oplossing kennelijk gerealiseerd. Oorzaak: berekeningsfouten door de ontwerper en negeren daarvan door de installateur. Gevolg, dat het geheel de warmte niet goed kwijt kon en in allerlei storingen met de AP4 melding als favoriet. Het afgeleverde vermogen was gewoon te veel voor een traag werkende vloerverwarming. Oplossing: een soort boilervat van 40 liter in serie geplaatst. Even ter geruststelling. De kosten zijn niet voor mij. Het teveel aan vermogen/warmte wordt tijdelijk opgeslagen en als eerste gebruikt. Nu werkt het geheel storingsvrij.

    Tijd om de energiebalans verbruik / kosten toch eens op te maken na 33 maanden.
    Wat feiten: nieuwbouw appartement totaal 125 m2, woonkamer 55 m2, openkeuken 12 m2, badkamer 12 m2 en rest verdeeld over de overige ruimtes. De woonkamer is pal op het zuiden en de kamerbreedte is 10,5 meter waarvan 8 meter dubbel glas A++. De slaapkamers zijn op noorden, kleinere ramen en ook A++ dubbel glas. Links en rechts buren. De woning heeft een A label en gebouwd in 2012. Aantal bewoners: 2.

    De woonkamer staat consequent op 21 graden en de badkamer op 19. De slaapkamer en logeerkamer vooralsnog op uit tenzij de winter streng gaan worden. Bij traag werkende verwarming is het devies zo weinig mogelijk, eigenlijk niet behalve buiten het stookseizoen, aan de thermostaat zitten. Geen dag- of nachtstanden met een klokthermostaat oid. Afkoelen gebeurt nauwelijks door de isolatie en opwarmen duurt lang en kost uiteindelijk meer energie.

    Over de afgelopen 33 maanden tot en met heden is 1528 m3 gas verstookt. (Is een gemiddelde 46 m3 per maand. Nibud meldt voor een appartement met 2 bewoners 900 m3 per jaar = is gemiddeld 75 m3 per maand. De eigen leverancier 950 m3 = 80 m3 per maand). De vorige woning was een eengezinswoning, hr ketel, dubbel glas beneden, muur en dakisolatie en een gemiddeld jaarverbruik van ca 1500 m3.

    Over de zelfde periode is aan stroomverbruik (dag- en nachtteller) genoteerd 8905 kwu. (Is gemiddeld 270 kwu per maand. Volgens nibud bij 2 personen 3360kwu per jaar = 280 per maand en de eigen leverancier meldt 2400 kwu per jaar = 200 per maand). Een vergelijk vwb stroom is hier niet te maken. Uitbreidingen tov de vorige woning: inductie koken, wasdroger, diepvriezer en natuurlijk de ecolution.

    Als ik het geheel overzie ben ik tevreden ondanks de storingen in het verleden. De toekomst belooft nog betere resultaten. Heel verhaal, maar wees op uw hoede bij traag werkende verwarming zoals uitsluitend vloerverwarming waarin maximaal 40 graden gestopt mag worden.

    Tenslotte een vraag. Ik wil tussen de ecolution een stroomverbruikmeter plaatsen, maar er zit een perilexstekker/doos tussen. (220 volt voor de warmtepomp en de overige poten voor de ventilator) Wie weet een handteerbare oplossing. Nu zou ik een opbouwdoos op de perilex moeten zetten en in serie een de stroommeter tussen de warmtepomp.

  28. Bas Says:

    @Marian en @allen.
    Even een aanvulling over dat soort boilervat. Dat staat in serie zowel aan- als retour. Het teveel aan vermogen / warmte wordt daar opgeslagen en als eerste gebruikt. Daartussen een pomp die de doorstroom (mooi woord is flow) regelt. Is een slimme pomp en verbruikt tussen de 4 en 7 watt. Dus de ecolution pompt, bij pieken de nefit komt er dan bij en altijd de 4-7 wattpomp. Technisch weet ik te weinig om dit goed uit leggen, maar het werkt en dat is het belangrijkste.

  29. wilco Says:

    Ik heb nog wat PV elektriciteit over en overweeg een Ventiline/Ecolution. Het gaat om een tussenwoning van bijna 500 m3 met redelijke LTV (45-35).

    Dit draadje is inmiddels een paar jaar oud. Is er bij iemand al redelijk in beeld hoeveel meer elektriciteit is verbruikt en hoeveel minder gas? Bijvoorbeeld door vergelijking van jaarnota’s van de energieboeren.
    Koude en warmere winters beïnvloeden het verbruik, maar dat geldt voor alle woningen.

  30. Marian Says:

    In mijn vorige huis, waar de Ecolution staat (ben verhuisd en heb inmiddels een andere vwp) is een kWh-meter tussen het apparaat en de perilex geplaatst. Service van de Inventumman toen ie er toch was.
    Die meter is inmiddels iets meer dan een jaar continu aan het meten (gelukkig vond ik ergens hierboven de datum terug dat ie geplaatst is). Ik zal hier binnenkort melden hoeveel er in dat jaar aan vermogen opgenomen is.

  31. wilco Says:

    @ Marjan. Verkeer in grote verwachting!

  32. Marian Says:

    Goed dat je het zegt. Heb het wel op Tweakers gepost maar niet hier. Copy-paste:
    Stand opgenomen van Ecolution met kWh-meter sinds 9 december 2013. Tot vandaag 21 januari 2015 is er 1865,35 kWh verbruikt.

  33. wilco Says:

    Zie er toch maar vanaf en kies voor een zonneboiler met CV ondersteuning. Ons huidig gasverbruik is ca 1000-1100 m3 per jaar. Met 4 personen in het huishouden zal waarschijnlijk warm tapwater relatief veel hieraan bedragen. Het boilervaatje van de Inventum is echter niet zo groot en dan moet bij het douchen vrij snel weer winterkoud leidingwater naar 65 graden worden verwarmd…. De zonneboiler zal een vergelijkbare besparing op gas kunnen halen. Wellicht later als gasprijs verder is gestegen en/of de warmtepompprijzen wat zijn gedaald en/of het aandeel echte groene energie op het net wat is verruimd én de spaarpot weer wat is gevuld, nog eens een Inventum Solo overwegen.

  34. Hans Says:

    Comment 77 is beetje mijn situatie.

    Afgelopen donderdag 5 maart 2015 is mijn Ecolution Combi 50 ingeregeld. Ipv alleen ventileren doet hij nu actief mee met CV en warm-water levering.

    Alleen afgelopen weekend zat ik te denken…KAN het wel werken ?
    De Ecolution staat op 21 graden luchttemperatuur ingesteld (daarboven doet hij niets, daaronder de basislast); alleen hangt er op de begane grond een thermostaat (met een bijbehorende zone) en op de verdieping. 2 zones dus; allemaal vloerverwarming. CV-water staat op 35graden ingesteld, 60graden voor t warme water.

    Maar als beide thermostaten nu op 20 graden staan ingesteld, betekent dat toch dat in de praktijk de Ecolution alleen zijn warmte kwijt kan als de zones open staan ?

    Dus bij 19,5 graad gaat de CV aan EN de Ecolution kan zn warmte kwijt. Maar zodra de 20 graden-grens is bereikt, gaan de zones dicht. De Ecolution blijft 400W verbruiken omdat de 21 graden niet wordt gehaald, maar kan zn warmte niet kwijt omdat de zones dicht zijn.

    Mis ik wat of kan de Ecolution alleen zijn warmte kwijt als er ook CV-vraag is ?

    Ik overweeg de CV-ketel op een tijdklok te zetten die aangaat tussen 07:00 en 09:00 (voor het douchen)….op zich redelijk heldere materie maar toch schijnt het lastig te zijn, omdat zowel de installateur als Inventum niet direct een antwoord voorhanden hadden.

  35. Richard Says:

    @Hans
    sorry voor dit late bericht.

    Kijk eens op de tweakers website over dit product:
    http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1570309/0

    Ik heb de mijne 2 jaar hangen en ben van 850m3 gas naar een 175m3 gemiddeld gegaan.

    Je kan de interne lucht van 21c verhogen naar 22c dan blijft hij wel langer lopen.
    Ik geloof dat 23c de max temp is daar kan je hem natuurlijk ook opzetten.

  36. cynthia Says:

    Ik ben verre van techneut. Onlangs in een nieuwbouwwoning getrokken met een ecolution systeem. Beneden vloerverwarming. Onlangs is het me duidelijk geworden dat er dus een wintertijd en zomertijd is met de ketel. Mijn vraag gaat over de afzuiger. Die blijft namelijk 24/7 draaien/afzuigen. Hoorde ik hem normaliter helemaal niet, nu lijkt hij constant op stand 3 te staan. Beneden heb ik vloerverwarming. Boven heb ik de radiatoren dicht en regelmatig nog de ramen open voor extra frisse lucht. De luchttemperatuur zal hier dus wel koeler zijn dan beneden in de keuken en in de wc. De ketel stond ingesteld op 20. Maar die 24 uur afzuigen, zo hard lijkt mij niet normaal? Nu hebben ze de temperatuur verlaagd naar 18. Het geluid van de afzuiger is inderdaad weg, maar nu zou ik dus moeten bij gaan verwarmen met de thermostaat. Buiten is het nog boven de 10 graden. Ik geloof niet dat dit de juiste bedoeling is?? Ook hoor ik een constante drup (ze zeggen condensvorming) zodra de afzuiger zo hard gaat draaien. Iemand misschien tips of uitleg voor mij?

  37. Marian Says:

    Ik ben ook geen techneut, maar bedoel je stand A3 op het display? A1 is alleen ventileren en A2 en A3 zijn de standen voor warm water resp. cv-verwarming (of andersom, dat weet ik even niet meer).
    Het klopt dat je de Ecolution nauwelijks hoort als hij alleen ventileert (A1). Ventileren (alleen lucht afzuigen) is bijna onhoorbaar. De warmtepompactiviteit maakt veel meer geluid. In de zomer hoor je hem dan alleen als hij je warm water aan het voorverwarmen is (er staat dan geen A1 op het display). In de winter is hij veel actiever omdat hij dan ook je cv-water verwarmt en zul je hem dus ook veel vaker en duidelijker horen. Het display geeft dan A2 of A3 aan. Dit is dus niet een ‘snelheid’ van het apparaat maar de soort activiteit.
    Als je het geluid hinderlijk vindt kun je het warmtepompdeel ‘s nachts uitzetten, hier is ergens een instelling voor.
    Als je het geluid vooral via de ventilatiekanalen hoort (in de badkamer, op het toilet) kun je een demper in de kanalen stoppen, direct achter de ventielen. Iedere niet-techneut kan het 🙂
    Nog iets: in het begin van het stookseizoen zou de Ecolution in zijn eentje je hele vloerverwarming op temperatuur moeten krijgen, maar daar is ie eigenlijk niet op gemaakt. Wel om hem op temperatuur te _houden_. Vgl. met een kaarsvlam een pan water aan de kook brengen: dan moet die kaars ook heel lang voluit branden. Dus dan zal ie inderdaad continu werken.
    Zomaar wat overwegingen. Condens: geen idee.

  38. joepie Says:

    @cythia
    Jouw systeem haalt warmte uit de afgezogen lucht. Om veel warmte te kunnen verzamelen in het opslagvat, moet er dus veel lucht worden afgezogen. Door de lagere stand wordt minder afgezogen en hoor je dus minder geluid.
    In de warmere lucht zit waterdamp. Die damp condenseert in het apparaat (waarbij een klein beetje warmte vrijkomt die jouw apparaat weer opslaat). Meer afgezogen lucht = meer waterdamp = meer condens = meer druppels. Dit kan geen kwaad. Bij CV ketels gebeurt precies hetzelfde.

  39. Arie G. Says:

    Een zeer interessante discussie zeker in het licht van de Warmtewinner van Eneco.
    Naar aanleiding van de reclame van Eneco heb ik op 5 februari de VSK-beurs in Utrecht bezocht en heb bij Inventum mijn licht opgestoken.
    Daarna heb ik een theoretische berekening losgelaten op de Ecolution 50 van Inventum uitgaande van een luchtverversingsdebiet van 150 m3/uur, een gemiddelde buitentemperatuur van 10 graden en een berekening over 7 stookmaanden, 24 uur per dag. De soortelijke massa lucht 1,29 kg/m3 en de soortelijke warmte lucht 710 J/kg/gr.
    Gastarief € 0,60/m3, elektra € 0,20/kWh.
    Dan zou het warmteverlies vanwege de ventilatie 1923 kWh zijn, overeenkomend met 240 kuub gas.
    Deze lucht wordt opgevangen door de warmtepomp met een COP van 4 en afgekoeld tot 4 graden.
    De vrijkomende energie over 7 maanden wordt dan 3846 kWh, hetgeen een besparing oplevert van 481 m3 aardgas, een besparing van circa € 288. Het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp is 962 kWh, bij een COP van 4 een kwart van de geleverde energie. De kosten hiervan bedragen € 192. De winst is dan € 96.
    Bij een gemiddeld debiet van 85 m3/uur wordt gasbesparing 272 m3 en de winst € 55.
    Als de COP 5 zou zijn, zijn de winsten resp. € 129 en €73.
    Bij 200 m3/uur wordt de gasbesparing 641 m3, het elektraverbruik 1282 kWh en de winst € 128, maar dan haal je meer koude lucht binnen en gebruik je dus ook meer gas om de woning op temperatuur te houden.
    Bij 300 m3/uur is de besparing 961 m3 gas en het elektraverbruik 1923 kWh.
    Hoe hoger het debiet, des te hoger de besparing door warmtepomp. Daar moet je het meerverbruik door de extra ventilatie weer vanaf trekken. Bij 300 m3 is het warmteverlies daardoor 480 m3 gas.
    De Warmtewinner van Eneco werkt ook op die manier. En vergeet niet de maandelijkse servicekosten.

  40. Marian Says:

    Bij de Warmtewinner zou ik net als bij de Ecolution vooral bang zijn voor het geluid. Zowel trillingen via de muur als het ding niet perfect wordt opgehangen als via de cv-leiding waar – ondanks flexibele koppelingen – de trillingen keihard op worden overgebracht. Bij ‘mijn’ hier beschreven Ecolution is de geluidsoverlast inmiddels reden het ding de hele nacht uit te zetten (mijn zoon én de buren liggen ervan wakker).
    Deze Ecolution verbruikt in de praktijk nu al 2 jaar op rij (gemeten) 1500 kWh per jaar, niet meer en niet minder. Gasbesparing is er wel maar lijkt niet gigantisch. Berekende tvt na 4,5 jaar gebruik is inmiddels opgelopen naar 30 jaar ex subsidies…

    Waar de Warmtewinner servicekosten voor moet hebben ontgaat me. Filters schoonmaken of vervangen kun je makkelijk zelf. Kennelijk gaat het alleen om het compenseren van de extreem lage aanschafprijs.

  41. Reinoud Says:

    Erg interessant artikel en bijgaande discussie. Ik ben me nu ook aan het verdiepen in de ventilatiewarmtepomp en kwam al snel hier terecht. Wij hebben zonnepanelen met een overcapaciteit van 1000 kWh/jaar. Deze willen we inzetten om ons gasverbruik omlaag te halen. We stoken nu alleen beneden (vloerverwarming en tegelkachel) en in de badkamer (radiator). Ons gasverbruik schommelt iets onder de 1000 m3 per jaar. Een ventilatiewarmtepomp zou goed werken bij een LTV, zoals een vloerverwarming. Inmiddels zijn er meerdere leveranciers van dit soort systemen, maar lijkt de Ecolution van Inventum het meest toegepast. De Warmtewinner van Eneco schijnt ook van Inventum te zijn, maar dat weet ik niet zeker. Die wordt inderdaad voor weinig geld aangeboden. Het servicecontract zal voor Eneco moeten zorgen voor inkomsten. Dat is sowieso voor Eneco steeds meer de manier van geld verdienen. Verlenen van service. Zie ook hun Toon. Ik houd deze site zeker in de gaten en mocht er bij mij wat nieuws hierover komen, zal ik het hier ook posten. Alvast bedankt voor alle informatie die ik hier heb mogen lezen.

  42. Reinoud Says:

    Ik heb nu een lijstje van ventilatiewarmtepompen. Ik weet niet of deze compleet is, maar meer gelijke heb ik niet kunnen vinden. Als er aanvullingen op zijn, graag.

    De enige echte concurrenten van de Warmtewinner zijn, voor zover ik weet:
    – inventum ecolution combi
    – inventum ecolution solo
    – nefit ventiline
    – ducobox wtw
    – Eneco warmtewinner
    – Itho Daalderop HP (cool)Cube

    Alle andere die ik gezien heb werken niet op basis van terugwinnen van de ventilatiewarmte. Op al deze apparaten krijg je nu +/- €1000,00 subsidie. Ze kosten ook allemaal (behalve de warmtewinner) ongeveer tussen €3.500,00 – €4.500,00 excl. installatie.

  43. Alex Says:

    Vandaag email gekregen van Eneco, over die warmte winner. Klinkt interessant, zeker in vergelijking met prijzen andere installaties op de markt waar dan nog installeren bij komt. OK, prijs ligt nog niet vast, ligt aan animo natuurlijk, maar nergens staat hoeveel die service kosten zijn. En af en toe een filtertje vervangen kan een ieder die niet 100% a-technisch is.
    Warmte winner helpt alleen de verwarming, niet je warm water. Nu heb ik al een zonne boiler, en komen er volgende maand zonnepanelen op het dak. Voor het milieu is die warmte winner uiteraard een goede zaak, maar hoeveel schiet mijn portemonee er mee op? Eneco verdient er tot in lengte van dagen aan. Ze adverteren met ‘tot 60% gasbesparing’. Hoe kan dat nou? Andere installatie schermen met 30 a 35% en zijn groter.

  44. Marian Says:

    60% van wat? Als je nu 400 m3 per jaar verbruikt is een besparing van 60% zeker wel haalbaar. Als je 2000 m3 verbruikt gaat 60% niet lukken.

  45. Arie G. Says:

    @Alex,
    De warmte die je via de warmtepomp terugwint is afhankelijk van de instelling van de capaciteit van je ventilatiesysteem. De frisse lucht die je van buiten binnenhaalt wordt van gemiddeld 10 graden in je huis opgewarmd naar circa 20 graden. Dat is 10 graden verschil. Deze lucht wordt door de warmtepomp ongeveer 16 graden afgekoeld. De energie die daarbij vrijkomt is dan ook ongeveer 1,6 keer zo veel als de warmte die je door de ventilatie verliest. Daarbij komt ook nog de elektrische energie van de warmtepomp zelf, waardoor die factor ongeveer 2 wordt. Zie mijn berekening in reactie 89.
    Als je met zonnepanelen elektriciteit over hebt, kan het nu nog interessant zijn. Als de saldering van energiebelasting zou komen te vervallen, wordt je winst aanzienlijk geringer.
    Eneco heeft een uitgekiende strategie van klantenbinding. Dat doen ze met hun Toon die je gratis krijgt als je een 4-jarig contract afsluit.
    je bindt je dan voor lange tijd aan Eneco en loopt dan de besparingen mis, die je met shoppen bereikt. Bovendien betaal je ook nog een abonnementsbedrag van € 3,50 per maand. Dat is in 4 jaar €168. Daarnaast betaal je een relatief hoog tarief voor je gas.
    Ik weet niet wat de structurele kosten zijn van de warmtewinner.

  46. Reinoud Says:

    Voor degenen die nog veel vragen hebben over de Warmtewinner van Eneco: tot donderdag 21-04-2016 om 12.00 uur kunnen alle vragen worden gesteld op:

    https://forum.eneco.nl/actueel-87/forumleden-vragenvuur-vraag-t-eneco-warmtewinner-team-11107

  47. Reinoud Says:

    Bijna twee jaar na mijn laatste reactie (en welke reactie dan ook) is bij ons de Spaarpomp geïnstalleerd. Dit is de nieuwste ventilatiewarmtepomp van Inventum (en is vrijwel gelijk aan de zogenaamde Warmtewinner die Eneco nog steeds niet op de markt heeft gezet). Voordeel van de Spaarpomp tov Warmtewinner is dat het niet op de Toon thermostaat hoeft, maar gewoon via een opentherm thermostaat. Daarnaast zit je niet vast aan een contract met Eneco. Nu is er ook nog eens flink wat subsidie op de warmtepompen, dus was voor mij de keuze snel gemaakt (na al die jaren :-).

  48. Hans Says:

    Kun je wat zeggen over het geluid van de Spaarpomp?

  49. Bart Says:

    Ik zie wat denk fouten. Jullie vergeten de energie voor het opwarmen van de koude buitenlucht mee te tellen. De koude, verse lucht komt je huis binnen en moet nog opgewarmd worden en dat is flink wat kWh.

    je haalt warmte uit de binnen lucht 20degC, je zet die om in warm water en/of CV. De warmte die je haalt komt uit een verschil 20degC-7degC (13degC). tegelijkertijd komt koude lucht van buiten het gebouw binnen en die moet je juist tot die 20degC opwarmen met je CV.

    Bij koude dagen, extraheer je energie die in die 13degC zit (noem maar X) en stop je terug die energie X in je CV – je creert noot warmte, je pompt die gewoon rond! Je pompt als ware de warmte van de lucht die naar buiten zou gaan terug de huis in. Als de temp buiten >7degC is, haal je wat energie winst. Is de temp buiten <7degC dan moet je bijstoken.

    dat is een warmtepomp die met 0.3kW de 1.4kW aan energie kan rondpompen. Meer niet- er is geen energie creatie!

    Neem dat mee in je berekeningen en terugverdienen is in tientallen jaren uit te drukken… want je verdient alleen bij buiten temp <7degC want pas dan ontstaat een open systeem vergelijkbaar met de warmtepompen met buitenunit.

  50. Bart Says:

    Neem dat mee in je berekeningen en terugverdienen is in tientallen jaren uit te drukken… want je verdient alleen bij buiten temp 7degC want pas dan ontstaat een open systeem vergelijkbaar met de warmtepompen met buitenunit.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in