OliNo

Duurzame Energie

EU Energielabel voor lampen

Geplaatst door Marcel van der Steen in Uitleg
Tags:
Geef een reactie

Op 27 januari 1998 is een richtlijn (bindend besluit) van de commissie van kracht gegaan die stelt dat labels aan moeten geven wat het energieverbruik van lampen is voor huishoudelijk verbruik.

In dit artikel worden de hoofdpunten uit de richtlijn genoemd en wordt het energielabel getoond, wat OliNo aan de (nieuwe) lampmetingen toevoegt.

Op verzoek wordt het label tegen een geringe vergoeding ook toegevoegd aan al bestaande artikelen.

Update 9 november 2010: op verzoek is een grafiek toegevoegd die de prestatie van de lamp op een andere visuele manier weergeeft; de Lumen-Watt prestatie wordt in een veld waar de gebieden A – G herkenbaar zijn, weergegeven.

Update 11 mei 2013: er is een update gekomen van de bepaling van het energielabel. Zie ook dit artikel.

Richtlijn 98/11/EG van de commissie

Deze richtlijn van de Europese Commissie geeft informatie over de onderstaande items.

Voor welke lampen geldt de richtlijn niet


Wat er op het label zelf aan informatie komt

Dit label moet bevatten:

– de lichtstroom in lumen

– het opgenomen vermogen in Watt

– de classificatie, die bepaald kan worden uit de lichtstroom en het opgenomen vermogen. Klasse A is de meest zuinige en klasse G de minst zuinige. Er wordt onderscheid gemaakt tussen fluorescentielampen zonder ballast (de TL buizen) en alle overige lampen.

– de levensduur in uren (niet nodig wanneer geen andere levensduurinformatie over de lamp wordt gegeven in de catalogus)

De hoeveelheid licht afkomstig van een lamp wordt weergegeven in lumen en niet in Watt. Dit omdat de link met Watt niet meer gelegd kan worden omdat de bekende gloeilampen uitgefaseerd worden. Dus de hoeveelheid licht die we associeerden met een gloeilamp van 40 W, kan niet meer als referentie blijven dienen en moeten we de lichtstroom in lumen gebruiken. Hierbij een tabelletje avn de lichtstromen in lumen die zouden moeten gelden voor gewone gloeilampen van verschillende wattages.

Indicaties van minimale lichstromen die gelden voor bekende gloeilampvermogens in Watt.

Dus een gloeilamp van 25 W zou dan op zijn minst 250 lm aan lichtstroom moeten geven, enz.

De 30-70-100 zijn drieweg lampen, deze hebben twee gloeidraden die apart of beiden aan kunnen zijn en daarmee drie wattages kunnen opnemen.

Toevoeging per 30 nov 2010: IEC 60064, Ed. 6.0 2009-07 is “international standard” die gaat over “Thungsten filament lamps for domestic and similar lighting purposes – performance requirements”. Deze geeft de volgende minimum lichtstroomwaardes (PHI) voor gloeilampen (E27 en B27 fitting types, met helder danwel matglas)) bij 230 V. Er zijn vaak waardes gegeven voor hoog PHI en normaal PHI.

P [W] PHI_low [lm] PHI_high [lm]
15 W 110
25 W 220 230
40 W 345 415
60 W 620 710
75 W 935
100 W 1240 1340
150 W 2070 2160
200 W 2900 3040

De definitie van het label

Zie hiervoor de richtlijn. Deze geeft duidelijk aan hoe het label eruit komt te zien. Hierbij de verschillende lege labels (met levensduurweergave).

Er zijn ook labels te maken zonder de “h”, dus zonder de indicatie van de levensduur.

Tevens zijn er labels in het zwart-wit. Deze worden ook gegeven in de lampmeetartikelen.

Enkele specifieke zaken omtrent de gegevens

De levensduurgegevens kunnen weggelaten worden wanneer er in de rest van de verpakking of informatievoorziening geen claim wordt gelegd op de levensduur van de lampen. Wanneer OliNo de levensduurgegevens heeft bepaald kan worden deze ook weergegeven op het label.

In het OliNo label wordt het lumentotaal afgerond op 5 lumen. Dit om een beetje afronding te krijgen in de resultaten. Dit is conform het Amerikaanse voorstel voor lamplabels (“new labels on light bulb packaging“). Zie hierbij een voorbeeld:

Lamp label voor verpakkingen, voor de USA.

De prestatie van de lamp in het Lumen-Watt veld

Hierbij een plaatje om makkelijk visueel te maken hoe de lamp met de Lumen-Watt prestatie presteert in het Lumen-Watt energieveld. Het plaatje geeft de gebieden A tot en met F aan (G valt boven F) en de prestatie van de lamp. Zo wordt ook duidelijk of de lamp dichtbij een grens ligt of niet.

Dit plaatje zal ook gegeven worden bij de lampartikelen. Het plaatje heeft de x en y as zo aangepast dat goed zichtbaar is wat de prestatie van de lamp is, en de gebieden worden aangepast n.a.v. het type lamp. Er zijn namelijk twee typen waarvoor verschillende classe A eisen zijn: de fluorescente lampen met driver extern en alle andere. Maar dit wordt automatisch meegenomen in het plaatje.

Visualisatie van de prestatie van de lamp in het energie performance vlak van Lumen en Watt

De kleuren van de gebieden komen overeen met die van het label.

Template lumen-Watt velden

Voor de volledigheid hierbij de plaatjes waarbij het gehele bereik zichtbaar is, van 0 – 6500 lm. En een plaatje waar ingezoomd is op 0-500 lm. Dit kan gebruikt worden om de classificatie te bepalen wanneer het vermogen en lichtstroom bekend is van een lamp.

Fluorescerende lampen zonder geïntegreerde voeding

Lumen-Wat veld voor fluorescerende lampen zonder geïntegreerde voeding.

Lumen-Wat veld voor fluorescerende lampen zonder geïntegreerde voeding, 0-500 lm.

Alle andere lampen

Lumen-Wat veld voor alle overige lampen.

Lumen-Wat veld voor alle overige lampen, 0-500 lm..

8 Reacties to “EU Energielabel voor lampen”

  1. Kees Says:

    “Voor welke lampen geldt de richtlijn” moet zijn “Voor welke lampen geldt de richtlijn niet”

  2. Marcel van der Steen Says:

    = aangepast.

  3. KoeN Says:

    Jammer dat er in Europa, in tegenstelling tot het label in de VS, nergens de kleurcode van het licht vermeld wordt. Dat lijkt me toch ook wel van belang.

  4. Paul Oosterlaak Says:

    Kleurtemperatuur met de beschrijving in woorden (warm-wit, neutraal-wit, etc) zou ik inderdaad ook graag willen zien. Kan in ieder geval het keuzeproces van veel consumenten verbeteren/versnellen.

  5. Peter van der Wilt Says:

    In plaats van de Energy Star tabel, die gebaseerd is op de Amerikaanse lampen voor 110/120 Volt kun je beter de tabel gebruiken met lichtstroom en equivalent geacht gloeilampvermogen uit de Europese verordening 244/2009/EC.

  6. mvdsteen Says:

    Peter, je praat over tabel 6 in de door jou genoemde verordening. Ik zie daar wattages van gloeilampen staan en de benodigde hoeveelheid lichtstroom die CFLs, halogeenlampen en ledlampen zouden moeten opbrengen willen ze dat wattage als equivalent mogen claimen. Wat ik niet snap, is dat er van ledlampen meer lichtstroom vereist wordt dan van CFLs en daar weer meer van dan van halogeenlampen om hetzelfde wattage te mogen claimen. Waarom is dat? Het gaat toch gewoon om lichtstroom in lumen? Dat is toch appels met appels vergelijken?

  7. Paul Oosterlaak Says:

    Sterker nog, ik vind eigenlijk dat LED-lampen vaak minder lumen nodig hebben, omdat ze de lumens beter richten. Een gloeilamp of CFL straalt rondom, terwijl heel vaak het licht maar over een hoek van 180 graden nodig is (vanaf een plafond naar beneden). Veel lumen ben je dan al kwijt voordat het op de plek van bestemming is.

  8. mvdsteen Says:

    Paul, ik dacht eerst dat er rondomstralers vergeleken zouden worden. Alleen omdat in die tabel 6 ook nog halogeenlampen zitten, dan lijkt me dat men het niet zozeer alleen over rondomstralers heeft, omdat halogeenlampen dat over het algemeen niet zijn.
    Dus wat dat betreft vind ik de tabel 6 in de verordening niet verduidelijkend, en zolang ik hem niet goed begrijp vind ik het toevoegen aan dit artikel niet nuttig.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in