OliNo

Duurzame Energie

Mechanische ventilatie upgrade

Geplaatst door Niels Thijssen in Energiebesparing
Tags: ,
Geef een reactie

Elke recente woning (vanaf jaren 80) heeft er wel een hangen: een ventilatie-unit voor geforceerde luchtstroom door de woning. Isoleren is belangrijk, maar ook goed ventileren is een must. Het een gaat dus hand in hand samen met de ander. In mijn recente nieuwbouwwoning hing ook een dergelijk systeem, met als hart de JE StorkAir CMFe, zoals in de rest van het nieuwbouwplan hier in Gennep. Al meermalen na afronden van bouwactiviteiten gereinigd, en trouw zijn dienst doende, ergerde ik me aan het afzuiggeluid. Ook was ik benieuwd voor het energie verbuik van zo’n unit, aangezien deze systemen dag en nacht draaien (tussen een laag- midden- en hoogstand). Welnu dat heb ik hier uitgezocht, vergeleken met een ander exemplaar (ITHO EcoFan 2), en prompt een “upgrade” uitgevoerd….

/wp-content/uploads/2008/articles/mechanische-ventilatie-upgrade-ecofan-2-100px.jpg

Dit verslag is oorspronkelijk gepost op 1 februari 2008 op mijn eigen website www.renewable-energy-now.org

De winstuitkering van mijn werk komt duurzaam ten goede. Sinds 2-3 jaar heb ik een nieuwbouwwoning, en standaard worden daar confrom bouwvoorschriften de huizen voorzien van mechanische ventilatie in combinatie met “dauerluft” systemen (ventilatieroosters boven de deur/ramen).

Op zich niets mis mee, maar… kan beter. Immers ik ben bekend dat menig onder-aannemer zich (TE) vaak met een “jantje van leiden” er vanaf maakt. Ofwel: er wordt een ventilatie unit geplaatst maar… echt gespecificeerd neuh dat kennen ze niet. Dus grote kans dat je snel een luidruchtig systeem hebt hangen/draaien, die niet bijzonder rendabel omgaat met energie.

Ik ben begonnen met de specificaties van de JE Storkair te vergelijken met de ITHO CVE Eco-Fan 2. Gelukkig zijn maten gestandaardiseerd dus vervangen is eenvoudig te doen op een middag. Hooguit kijken naar hoe je je bedrading op de PERILEX (vijf-polige stekker) hebt zitten, en daarna een test doen of alle drie de standen werken.

De oude JE StorkAir CMFe ventilatie unit

In deze Excel sheet, waarbij ik de berekeningen van ITHO 1 op 1 heb overgenomen (kon zo snel niet exact tarieven, toeslagen, belastingen achterhalen) om te zien wat de “IST” situatie is, en wat de “SOLL” wordt. Om te zien uiteraard of e.e.a. wel economisch verantwoord is.

De Specificatie fase

Met beide informatie folders naast elkaar en Excel op de laptop, vielen de volgende punten mij op in een onderling vergelijk tussen de ITHO en de JE StorkAir :

De StorkAir verbruikt tussen de 7 en 73 Watt, de ITHO tussen de 3,2 en 28 Watt. Hier is een grote winst behaald zo op het eerste gezicht!

Het geluid (aanzuig of afzuig geluid, hoe je het noemen wil) staan nogal vaag beschreven. Hierbij nam ik na onderling vergelijk de redelijk voor de hand liggende waarden over. De Storkair produceert tussen de 35 en 67 db(A), de ITHO tussen de 30,2 en 56,4 db(A). Dus de geluidsproduktie is ook enige decibellen afgenomen. Let wel: een afname van 3 dB komt gevoelsmatig met HALVERING over van het geluidsnivo. Daarbij kan de middenstand NIET bij de ITHO ingesteld worden, deze wordt bepaald door de instelling van stand 1 (minimaal) en stand 3 (maximaal).

Afzuigcapaciteit voor de ITHO is maximaal 325 m3 per uur, en fabrieksmatig op 225 m3 per uur ingesteld.
Voor de StorkAir is dat tussen de 100 en 350 m3 per uur.

Helaas kan ik niet op eenvoudige wijze een vermogens meter plaatsen, met de perilex stekker er aan. Anders kon ik natuurlijk de data beter toetsen aan de werkelijkheid.

De besparingen

De besparing is erg afhankelijk van de tijdsduur waarin je de ventilatiestanden gebruikt.
Persoonlijk ben ik doordeweeks veel van huis, en s’avonds gewoon thuis.
Bij het ventilatiepatroon wat ik “geschat’ heb, heb ik de berekeningen van ITHO aangepast op de data van de JE StorkAir CMFe.
Bij 0 uur stand 0 (laag), 23 uur stand 1 (midden), en 1 uur stand 3 (hoog)
zijn mijn kosten/besparingen:

 • 230 kWh electriciteit bespaard (73 kwh voor de ITHO tegen 303 kWh voor de Storkair)
 • financieel 40 EUR per jaar bespaard (t.g.v het minder-verbruik van de ITHO)
 • CO2 uitstoot verminderd met 75% (113kg voor de StorkAir tegen 27 kg voor de ITHO)

Wel zijn de cijfers onder voorbehoud, ik zal nog eens wat steekproeven doen (meten en berekenen) om evt. afwijkingen te beperken.

Investering van de ITHO Eco-Fan 2 : circa 190 EUR.

77 Reacties to “Mechanische ventilatie upgrade”

 1. Solarlin Says:

  Niels,

  Ook ik ben van plan mijn oude CMF (wisselstroom) te vervangen door een ecofan. In de stekker moet je twee draadjes omdraaien L1 en L3. Ik ga nog kijken hoe ik het investeringsbedrag van € 190 omlaag kan krijgen.

 2. KoeN Says:

  Hier in België is die verplichting er niet :). Ik ken geen enkele woning die een ingebowde ventilator heeft…

 3. Solarlin Says:

  @Niels: ik ga volgende week naar de VSK in Utrecht. Ik ga maar eens een praatje maken op de ITHO stand om te zien wat ze kunnen betekenen. Aangezien bij ons de ventilator meestal op stand 1 staat is de besparing niet zo groot, ongeveer 18 euro per jaar. Vandaar de poging om het investeringsbedrag te verlagen.

 4. Solarlin Says:

  De Eco-fan is besteld. Zodra hij binnen is wordt hij meteen opgehangen.

 5. DvL Says:

  Als je minder m3/uur afzuigt, bespaar je ook op gas. Je gooit minder warme lucht naar buiten, dus je hoeft minder koude lucht (die via ventilatieroosters binnenkomt) op te warmen. Zit die besparing bij de berekening inbegrepen?

 6. Solarlin Says:

  Eco-fan is binnen en opgehangen. Is inderdaad stiller, ook naar de omgeving toe. Ik ben benieuwd hoeveel we gaan besparen.

 7. frans Says:

  Ik heb hem ook laten vervangen door de eco-2.
  Inderdaad veel minder geluid.
  Verder in de keuken en douche een afstansbediening dan kan je hem makkelijk harder zetten.

 8. Niels Says:

  Wellicht via internet eens zoeken?
  Heb zelf gekozen voor een lokale installateur die via internet de levering verzorgen kan.

  BTW: de CMFe wordt door StorkAir ook aangegeven als zuinige gelijkstroom unit… makes me think ;)

  Succes!

 9. Niels Says:

  @Koen: ach Nederland kenmerkt zich met bouwregels en voorschriften…
  Mijn deuren zijn conform bouwvoorschrift 230,5cm hoog…
  Ik verbaas me weinig over regels en richtlijnen in Nederland, al sprak het kabinet uit dat overbodige regels zouden gaan verdwijnen…. ;)

 10. Niels Says:

  @SolarLin: inderdaad er dienen 2 fasen in de Perilex-wandcontactdoos omgedraaid te worden.
  Aansluitschema geeft hier duidelijkheid in (en anders merk je het wel dat de ventilatie maar deels werkt…) :)

 11. Niels Says:

  Succes!!
  Inderdaad besparing kan varieren afhankelijk van ventilatie-schema!
  Succes! Misschien een mega-buy regelen ;)

 12. Niels Says:

  @SolarLin: proficiat!!
  en geniet maar lekker van de rustige ventilatie! Ik mis die vorige unit totaal niet meer!! ;)

 13. Niels Says:

  @DvL:
  nee, puur de electrische besparing zit in de Excel-sheet.
  Maar het staat je vrij verder deze uit te bouwen ;)

 14. Pat Says:

  @DvL

  Het verlagen van het debiet is in beide gevallen mogelijk. Natuurlijk is een nadeel hiervan dat de luchtkwaliteit afneemt. Bij een mechanische ventilatie is het noodzakelijk bij aanwezigheid van personen minimaal stand 2 gehanteerd dient te worden, tenminste voor een enigzins aanvaardbare luchtkwaliteit.

 15. Coen Says:

  Heeft er iemand ervaring met het aanbrengen van een geluidsdempende pijp bij het ventilatiesysteem? Zowel Itho als StorkAir bieden dit te koop aan voor ongeveer 25 euro.

 16. Pat Says:

  Ik heb de excel bekeken en de specificatie bladen van de fabrikanten. De getallen die zijn gebruikt in de excel berekening zijn afkomstig van de specificatiebladen. Echter zijn de verkeerde gegevens overgenomen. Hierbij gaat het om de capaciteit en om de druk.
  Het verbruik van de Ito is: bij 225kuub/150Pa -> 28Wel
  In de sheet is dit vergeleken met de Stork : bij 350kuub/202Pa -> 73Wel
  Natuurlijk zijn deze omstandigheden verre van vergelijkbaar.
  In de specs van Storkair vallen de omstandigheden van de Itho tussen meting 6 en 7 in.
  Berekend is dat dan : bij 225kuub/150Pa -> 33Wel , een verschil van 40W in die stand.

  Uiteindelijk is de Itho iets zuiniger maar met de aangepaste getallen is de besparing circa 2,50 euro per jaar als alle getallen worden aangepast in de sheet.

 17. Eelco Says:

  Of je trekt de stekker eruit. Ventilatie is belangrijk! maar de meeste huizen met deze vorm van afzuiging zijn nog steeds voorzien van ventilatierooster in de kozijnen. Als je deze geregeld open hebt staan, krijg je meer dan voldoende ventilatie in de woning. En de luchtjes bij het koken verwijder je toch mbv de afzuigkap. Dus persoonlijk trek ik 80% van de tijd de stekker eruit.

 18. Pat Says:

  @Eelco
  Wat je vermeld is niet juist. Alleen met open roosters kom je zeker niet aan voldoende ventilatie.
  Het gaat niet alleen om luchtjes van het eten, maar zoals gezegd om het afvoeren van vocht en Co2.
  Met alleen roosters open zal de CO2 concentratie oplopen en ongezonde waardes bereiken. Zelfs als je alleen in een kamer zou liggen

 19. Sander Says:

  Hoi Niels,

  ik stond net op het punt om de StorkAir aan te schaffen. Voornamelijk omdat ik de RF-versie redelijk goedkoop kon krijgen. Toevallig kwam ik via Google nog op jouw artikel terecht. Ik zie nu dus van de aankoop af.

  Ik probeer in m’n nieuwe huis allemaal top-spul te gebruiken. Ik ga nu dus op zoek naar de EcoFan2. Inmiddels heb ik hem al gevonden. Ietsjes duurder dan de StorkAir, maar dat hij stiller en zuiniger is, maakt dat allemaal goed. Ik ben er inmiddels achter dat er van de EcoFan2 ook een RF versie is. De reden dat ik die wil, is dat ik een op RF gebaseerde Home-Automation aan het opbouwen ben. De afzuiging sterkte kan ik dan door het mini computertje gaan regelen… leuk! en misschien kan ik daar een beetje extra besparing door verkrijgen.

  Dank je voor je uitzoekwerk en het schrijven van je artikel..

  Sander

 20. Arno Says:

  Boeiende discussie, zelf ook een tijdje lopen klooien met de WTW-unit. Te veel geluid, te weinig capaciteit. Bovendien verkeerd om aangesloten bij oplevering, maar dat is een detail. Waarom zou je warmte terugwinnen tussen april en september?. Als “oplossing” de unit vervangen door een enkele afzuigventilator en de leidingsystemen aan elkaar gekoppeld. Alles afzuig dus. De raampjes uiteraard op een kier, en een CO2 meter opgehangen. Het bevalt eigenlijk prima, maar het verdient uiteraard geen schoonheidsprijs.

 21. Johan Says:

  Hoy Sander,

  Wij wilden ook de oude Stork mechanische ventilatie vevangen door een nieuwe CMFe R van Stork, maar dit artikel heeft ons ook op de Itho Eco fan 2 gewezen.
  Hoe staat het met de besturing dmv van mini computer, want dat spreek ons wel aan !

  Johan

 22. Piet Says:

  Ook ik heb een WTW-unit die met RF aangestuurd wordt. Ik wil het ook graag met een mini-computer (A10 of Homeseer ofzo) gaan regelen. Maar hoe leer ik mijn mini-computer de signalen die nu afkomstig zijn van de RF-zender aan? Kan ik die RF-signalen van mijn RF zender op de één of andere manier uit de lucht plukken?

 23. Patrick Says:

  Dat er echt niets klopt van de berekening op het excel blad vindt niemand vervelend hier?

 24. Niels Says:

  Wat let je om correcties aan te brengen? ;)
  Ik heb voorafgaand aan publicaties o.a. het excel bestand laten reviewen….

  Succes!

 25. Piet Says:

  Kan je die ventilatie-units niet aansturen vanuit je huisautomatisering? Ik wilde gaan regelen op de de relatieve luchtvochtigheid in de badcel en op de CO2 in de slaapkamer. Maar voor zover ik heb begrepen kunnen die ventilatieunits niet door andere sensoren/regelingen aangestuurd worden. Of weet iemand een oplossing voor mij?

  alsvast bedankt!

 26. Patrick Says:

  Er is niets wat me tegenhoud de getallen aan te passen. Echter zoals eerder gezegd is de besparing in geld slechts een fractie van wat je aangeeft. Voorts is in de foto’s te zien dat de unit bij jou was opgehangen tegen de voorschriften van de fabrikant.

  Je hebt niet gelet op de drukken zoals eerder gezegd. Omstandigheden moeten GELIJK zijn om dingen te vergelijken.
  Dat een pomp meer verbruikt bij een groter drukverschil lijkt me wel duidelijk.

 27. Patrick Says:

  In jou excel sheet:
  Stork 73W –> (bij 350M3 en 202Pa)
  Itho 28W –> (bij 225M3 en 150Pa)

  De specs van Stork geven ook het vermogen bij 225M3 en een Pa van 196Pa dan is het opgenomen vermogen 39W. Bij een Pa van 150 is het opgenomen vermogen nog lager natuurlijk!

 28. Niels Says:

  Inmiddels heeft de oude StorkAir CMFe een andere eigenaar gekregen, voor zijn voliere (vogelkooi) te ventileren. De huidige voldeed niet, die was al heel wat jaren ouder tov deze StorkAir.
  Dus e.e.a. is netjes hergebruikt en gaat zo netjes zijn verdere leven elders inzetten. De EcoFan ITHO zal binnenkort met een RF-bediening worden uitgerust (nu elke keer de trap oprennen om de stand te schakelen)

 29. Niels Says:

  @Patrick: ik heb de voorschriften van de fabrikant aangehouden:
  http://www.climate-air.com/index.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=16&Itemid=33

  De wand is solide/stevig (conform 200kg/m2), en een afsluitbare ruimte zou wenselijk zijn doch niet verplicht…De zolder afsluiten wordt overigens lastig ;)
  Mijn woning is type ‘single flow” (dus aanvoer via luchtroosters vensters, afvoer via centraal kanaal).

  dus jammer ;)
  tenzij je geargumenteerd aan kan geven wat volgens jouw info ‘van de fabrikant’ de juiste montage is. Lijkt me sterk als compleet nieuwbouwwijk hier scheef mee gaat ;)

 30. Roel Says:

  Toevallig zag ik in de winkel zo’n unit staan, de Eco Fan, echter is de berekening van besparing een beetje te rooskleurig. Ik weet niet of anderen stand 2 zo lang op een dag gebruiken, bij ons staat de afzuiging eigenlijk nooit op stand 2, altijd op 1, en op 3 bij koken (motorloze afzuiging op aangesloten).
  Wij hebben op dit moment thuis de 166 van Itho hangen, en ik denk dat bij ons de besparing tussen de 20 en 25 Euro per jaar zal zijn.

  Ik probeer met enkele buurmannen gelijktijdig een bulk aankoop te doen, zodat ik de unit voor slechts 122 Euro per stuk kan aanschaffen.

  Kijk eens op http://www.klusspullen.nl
  Bij je eerste aankoop krijg je nog eens 10% korting, als je bij het aanmaken van je account bijv. de kluscode 25884684 opgeeft. Bij aanschaf van 4 units kom je dan op ongeveer 122 euro per stuk uit!

 31. Emiel Says:

  voor de mensen die geen box hebben met een afstandsbediening , is er een nieuwe oplossing..De MV switchbox..Vooral een goede oplossing voor de standaard box met bediening in de keuken…. Niet meer heen en weer loipen , regelbare nalooptijd.. afstandsbediening voor in de badkamer uit te breiden met afstandsbediening voor in het toilet.Nadeel : Heeft dezelfde nalooptijd in de badkamer en in het toilet.. Maar je kan niet vergeten de ventilator terug te schakelen.. Doet deze zelf.. Voordeel : iedereen kan de box zelf monteren .. Volledig plug en play.. Leverancier : Cadttechniek Velserbroek.Mijn mening is dat het een iedeale oplossig is voor woningbaouw woningen of woningen waar geen bekabeling meer kan worden aan gelegd om in de badkamer of toilet ook de ventilatie in te schakelen…. Energie besparing door nalooptijd..

 32. erik Says:

  De stekker kan in oudere huizen vaker uit zoals eerder is gemeld. De infiltratie is voldoende voor luchtverversing en afvoer van stoffen. Besparing is dan minimaal als je de inflatie en afschrijving en rente meerekent. Dit heb ik berekent en gemeten met loggers(mijn beroep) bij verschillende let op! oudere woningen met een verminderde kierdichting. De trek door het kanaal van de MV bij stilstand is ongeveer 8m3 per uur. te vergelijken met stand 1.

 33. Niels Says:

  Tussentijdse update: vandaag is de Ecofan ingeregeld op de ventielen (en andersom natuurlijk). De standaard fabrieksinstelling (225 m3/u) is nu om en nabij de 300 m3/u luchtverplaatsing gegaan, en de afzuigventielen zijn ook rigoreus gewijzigd. Sterker nog: bij de standaard instelling zoog de ventilatie maximaal 147 m3/u af, in plaats van de beoogde (volgens voorschriften) 300 m3/u.

  Wel dus iets meer energieverbruik en geluidproductie, maar nog steeds significant rustiger dan de oorspronkelijke StorkAir CMFe. Hoe dit zich kan gaan vertalen in stookkosten: geen idee op dit moment. Maar een snel drogende badkamer of goed geventileerde woning is ook erg prettig vooruitzicht!

 34. Winod Says:

  Kan iemand mij helpen?
  bij ons wordt de woonkamer heel erg koud, zowel zomers is het cooler binnen en buiten warmer, winter is het ook extreem koud, ondanks de verwarming aanstaat, kan ik een afstand bediening aanschaffen, die de WTW in/uit kan schakelen, Merk Orcon…
  dank en groeten Winod.

 35. Niels Says:

  @Winod: je zou de mechanische ventilatie kunnen laten inregelen voor je gehele woning. Ik vermoed zo op het oog dat er teveel lucht afgezogen wordt uit bijvoorbeeld je woonkamer.
  Een en ander kan vaak ingeregeld worden op de ventielen en op de ventilatie-unit. Misschien ook een mooi moment om de luchtkanalen te laten inspecteren en reinigen? Vervangen door bijvoorbeeld de Itho Ecofan2 is altijd nog mogelijk.

 36. Patrick Says:

  Het voorschrift?

  De manier waarop je een ventilator ‘hoort’ te monteren is met behulp van een trillingsdemping plaat. In mijn huis zit dat er ook niet tussen. Helaas zegt dat niets maar dan ook niets over of dat correct is. Nederlandse huizen zijn ook nauwelijks luchtdicht te noemen, het barst van de koudebruggen (nog steeds) enz enz….

  Bij het nieuwbouwhuis van mijn broer is die plaat wel toegepast.

  Inmiddels heb je het debiet aangepast.
  Zoals ik eerder al stelde: de meetgegevens die je gebruikt voor de vergelijking wijken af.
  Dus alle meetomstandigheden moeten gelijk zijn en die gegevens van Itho zijn niet te vergelijken met die van de Stork.
  De onderdruk MOET gelijk zijn. Hoe hoger de onderdruk, des te meer weerstand, des te hoger het verbruik.

  Het verschil tussen de ventilatoren is zo goed als NIHIL (qua verbruik)

 37. Niels Says:

  @Patrick: Die trillingsdempende plaat is geen verplichting indien de eenheid op een solide/massieve wand is geplaatst.

  Verschil tussen beide ventilatie-units merk je vooral in het geluidsniveau: deze is bij de Itho aanmerkelijk lager.
  Uiteraard is het mooier/praktischer/beter geweest om vooraf te meten met geijkte apparatuur, maar die kun je niet eenvoudig op Perilex aansluiten.
  Maar goed, laat je maar goed voorlichten bij betreffende bouwbedrijven met de wetgeving in de hand. Het blijkt gewoon dat nieuwbouw in Nederland nogal ernstige tekortkomingen met zich mee brengt.

 38. Marco Says:

  Ik heb inmiddels zo’n maand of 3 een ecofan van Itho, de 2sp omdat we al een perilex 3 standenschakelaar hadden. ik heb deze uitgebreid met een draadloze zender die ik in de douche heb geplakt zodat ik hem tijdens het douchen ook een standje hoger kan zetten.
  Het apparaat bevalt erg goed en is erg stil, hij hangt bij ons op zolder maar ookal ben je boven dan hoor je hem nauwlijks. Heb hem tegen een zeer scherpe prijs kunnen kopen bij klusspullen.nl, waar ik regelmatig koop.
  Je schijnt het apparaat wel eens in de 2 jaar op vuil te moeten controleren, dat valt nog reuze mee vind ik.
  Een top apparaat dus!

 39. Egbert Says:

  Er zijn twee versies van de Ecofan-2, Er is er 1 met een hogere afzuig capaciteit. Wie kan me vertellen welke capaciteit je moet hebben.

 40. Niels Thijssen Says:

  @Egbert: ik heb gekeken naar de capaciteit van de reeds bestaande ventilatieunit.
  op basis daarvan heb ik de ecofan met een max. capaciteit van 325 m3/uur gekozen.
  Die is toereikend om mijn eengezinswoning te kunnen ventileren (zeker nadat de afzuigventielen goed op elkaar zijn afgesteld dmv het bepalen vanluchtstromen icm het minimum en maximum vermogen op de ecofan).

 41. moutkamp Says:

  Onderwerp: mechanische ventilatie

  Volgens aannemer is de mechanische ventilatie niet nodig voor tussenwoning bouwjaar 1978.Alles is geisoleerd en de dubbele ramen hebben alleen op de benedenverdieping en de zolder ventilatieroosters.
  Verder is er een recirculerende wasemkap zonder mechanische ventilatie.
  Kiepramen op een kier van 1cm zou voldoende zijn
  Klopt dit als je een gezonde lucht binnen nastreeft?

 42. Piet Druijf Says:

  Mijn luchtverversingssysteem is aangesloten in WC,badkamer en woonkamer.Deze ruimtes worden s nachts niet gebruikt.
  Een flinke energie besparing zou al worden bereikt door er een tijdschakelaar tussen te zetten ,maar hoe los ik dat op,want de vijf polige stekker past niet in een normale tijdschakelaar

 43. Niels Says:

  Voor de Itho Ecofan is een draadloze (RF) bediening voorhanden, hierop kun je met 3 standen ventileren, en met 1 stand een timer activeren: 1x drukken is tien minuten maximaal ventileren, 2x drukken 20 minuten maximaal, 3x drukken 30 minuten maximaal ventileren.
  Afhankelijk van je gezin samenstelling moet je wel rekening houden dat ook s’ nachts er vocht via ventilatie afgevoerd moet worden (slapen, ademen, transpireren). Ik zou dan ook bij een normaal mechanisch ventilatiesysteem de leef-stand (stand 2) handhaven. Stand 3 (maximaal ventileren) bij visite, koken, douchen. Stand 1 zou bij afwezigheid overdag kunnen (en natuurlijk bij vakantie).
  Mijn ecofan heb ik reeds voorzien van zo’n afstandsbediening: http://www.renewable-energy-now.org/2009/01/itho-ecofan-rf-afstandsbediening-geinstalleerd/

 44. Niels Says:

  Momenteel ben ik bezig de Itho Ecofan 2 om te bouwen naar een CO2-gestuurde ventilatie. Voordeel: er wordt niet meer geventileerd dan noodzakelijk, op basis van CO2-niveau’s, en de ventilatie-capaciteit wordt traploos continue geregeld (en dus een vermindering van het afzuiggeluid door de woning heen).

 45. eljonco Says:

  @Niels#44: hoe doe je de CO2 bepaling? Met losse CO2 meters in alle vertrekken, met een CO2 meter op de uitblaaslucht van de fan (hoe reken je dat terug naar ppm in de ruimte waar je verblijft?), welke CO2 meter gebruik je?
  @Piet#22: Als je CO2 of temperatuur en luchtvochtigheid sensor (Oregon Scientific oid) en je fanbox een draadloos protocol gebruiken, bestaan meerdere zender/ontvanger doosjes die je aan een computer (PC of Mac) kan hangen om de signalen op te vangen. Er zijn voor beide platforms H.A. programma’s beschikbaar die de RFXcom begrijpen en aansturen. 433 of 868 MHz en het gebruikte protocol zijn van belang.

 46. Niels Says:

  @45: de CO2 sensor meet de luchtkwaliteit in het leefvertrek, in mijn geval woonkamer & keuken.
  Sensor is een van Itho, zie mijn website.
  Misschien niet volledig, maar nog altijd beter dan een domme continue luchtverversing en minder ingrijpend dan het infreezen van kanalen in vloeren en wanden voor een volwaardig WTW-gebalanceerde ventilatie ;)

 47. Dirk Says:

  Dit is een heel interessant verhaal moet ik zeggen. Gaat technisch lekker “diep”. Ik kwam via het typenummer van “mijn Stork” bij jullie terecht.
  Ik heb namelijk vandaag een tweedehandsje CMFe R gekocht voor een paar tienjes, omdat ik eentje met gelijkstroom motor wilde ivm het energieverbruik ter vervanging van mijn CME14. Ik hoop daar wat energie mee te besparen (30 a 40%?).
  Prettige bijkomstigheid is dat er een ontvanger in dit apparaat zit, misschien kan ik wel een RF zender voor in de doucheruimte aanschaffen. Er zit overigens wel een Pexilex stekker aan, geen idee of ik dan ook draadloos icm met bedraad kan.
  Deze site heeft als thema (duurzame) energie. Daarom wil ik nog even inhaken op wat Patrick (inmiddels al een paar keer) opmerkt. De vergelijking van verbruik van energie bij een bepaalde Pa.
  Het valt mij op dat niemand hierop ingaat, ook Niels niet. Wat Patrick aangeeft lijkt mij toch wel van wezenlijk belang, het betreft tenslotte de verbruikte energie.
  Niels zou jij het verhaal van Patrick alsnog willen “ontkrachten”, zodat we hier met zijn allen niet alleen denken energie te besparen maar echt overtuigd kunnen zijn ;)
  Ik kan me namelijk niet goed voorstellen dat gelijkstroommotoren van verschillende fabriekanten, zo’n groot verschil in rendement kunnen hebben zoals dat jij aangeeft.
  Nogmaals, een leuke site dit ik stop hem in mijn favorieten :-)

 48. Niels Says:

  @47: eerste ergernis van deze vervangingsactie is/was de geluidsoverlast die de JE Storkair CMFe veroorzaakt. Staat ook nadrukkelijk in de eerste alinea vermeld. Zelfs na vervangen van deze unit door de ITHO Ecofan kan ik gewoon merken dat de irritant hoorbare bromtoon door de woning verdwenen is. Misschien had mijn exemplaar last van onbalans? Montage is nog steeds gelijk gebleven.

  Als tweede het energieverbruik. Dat kan ik niet bevestigen noch ontkennen: het jaarverbruik aan elektriciteit is redelijk constant gebleven. Met als sidenote dat het aandeel zonnestroompanelen explosief gegroeid is van 0 naar nu 4830 Wp.
  Het meten van de luchtdruk & energieverbruik (de relatie daar tussen) dat gaat mij niet lukken: ik heb geen beschikking over een debiet-meter voor ventilatie, noch een goede (geijkte) meter. Maar wellicht leuke aanzet voor anderen om eens te meten, als zij dat wel kunnen?

  Als je toch je ventilatie-unit gaat vervangen zou ik het stappen plan als volgt hanteren:
  1-reinig de ventilatieroosters, de afzuigpunten en het leidingstelsel (hiervoor zijn ook bedrijven te vinden met ervaring daarin)
  2-plaats de nieuwe ventilatie-unit;
  3- laat de unit afregelen, zodat de ruimten (woonkamer/keuken, badkamer en toilet) voldoende lucht kunnen verplaatsen in de hoogste stand.

  M.b.t. perilex stekker: mijn Itho Ecofan kan beiden aan, zowel de mechanische drie-standenschakelaar als de radiografisch bediende drukknoppen. Of jouw JE Storkair dat ook kan, zou je moeten navragen bij de leverancier.

 49. Niels Says:

  En dat afregelen waar ik in punt 3 over schrijf: met een debiet-meter! en niet met een JBF-methode (jan-boerenfluitjes) van ‘het zal wel zo zijn’, of ‘ de oude instellingen zijn correct’.
  Mijn ventielen stonden gewoon bij oplevering al falikant verkeerd (met een maximaal te ventileren debiet van krap 150 m3/u in maximale stand (waar 300 m3/u gestreefd wordt).

 50. Niels Thijssen Says:

  Nog een ‘factsheet’met veel voorkomende problemen rondom ventilatie (vanaf bouw tot oplevering).
  http://www.bouwtransparant.nl/uploads/file/Factsheets/01factsheetVentilatie315x297FCc%20web.pdf

 51. Frank Says:

  Ik heb ook een Storkair met de itho CVE ECO RFT vervangen. Eindelijk rust !! Hadden we dus veel eerder moeten doen. Klusje van niks: moest wel nieuwe gaten boren in de muur om hem op te hangen. En inderdaad deed hij bij het aansluiten helemaal niets. Op de printplaatstekker L1 en L3 omgedraiid (Bruin en Zwart) en helemaal goed.

 52. Tom Dorsman Says:

  Deze site met veel interesse zitten lezen, Niels petje af voor hetgeen je hier weergeeft. Ja idd ik heb ook een |Stork CMFe, en ja het lijkt wel dieselmotor, een gebrom van jewelste, al vanalles aan gedaan niet te verhelpen, haal dus vaak s’nachts de perilex stekker eruit met als gevolg vaak douchen zonder ventilator omdat je vergeet die stekker er weer in te doen. Plus als ik hem erin doet de ventilator niet wil gaan draaien, dus kast weer open etc etc….
  Ik heb alleen 1 vraag, is de maatvoering van de Itho gelijk aan die van Stork, ik bedoel de steek van de ophang schroeven en de steek van de kanalen, inmeers anders moet ik alles gaan veranderen….ik hoop dat een van jullie mij dit kan vertellen. Zoja dan ga ik ook voor een Itho.

 53. Niels Thijssen Says:

  de diameter van de luchtkanalen is standaard, dus zo over te zetten. De ophangpunten komen bij mij ook overeen met de vorige StorkAir CMFe unit.

 54. Jan Kastermans Says:

  Is het verstandiger de schuimstof pyramide te verwijderen en de Itho tegen het plafond te hangen. Of is het beter de Itho tegen een wand te schroeven en slang te gebruiken.
  Wie heeft ideeën?

 55. Niels Thijssen Says:

  @Jan: die pyramide is ontworpen om geluid te dempen. De Itho hangt het beste gewoon verticaal tegen een stevige wand, maar tegen het plafond is ook een optie (zie de handleiding http://www.ithodaalderop.nl/sites/default/files/documents/p545b1e101_0111_cs_ed_gebruikershandleiding.pdf )
  Let wel: het is aan te raden om de slang te gebruiken (meestal is er een geisoleerde slang geplaatst om geluiden te dempen, doch in mijn nieuwbouwwoning heeft de aannemer zich er vanaf gemaakt door een gewone slang (ongeisoleerd) te plaatsen.

 56. Wilfred Says:

  Op basis van bovenstaande ervaringen heb ik in ons huis de Stork Air unit (type CME 14/3/5/15) ook maar eens gemeten (wel even moeten ‘rommelen’ omdat deze een perilex stekker had). Hieruit bleek dat het verbruik inderdaad tussen 28W (stand1) en 95W (stand3) lag. Daarbij maakte de unit ook vrij veel lawaai.

  Inmiddels is de Ecofan geplaatst en ook hiervan heb ik het verbruik gemeten (door een tijdelijke kabel met normale stekker direct aan te sluiten op de pennen op de printplaat). De uitkomsten zijn zoals verwacht en zelf nog wat beter:
  stand 1: 2,0W
  stand 2: 7,0W
  stand 3: 22,5W
  (gemeten met een Voltcraft energy check 3000)
  Dit geeft dus op jaarbasis een flinke energie besparing en een terugverdientijd van minder dan 3 jaar!

 57. Niels Thijssen Says:

  @Wilfred: dank je wel voor het uitvoeren van de meting en het delen van de resultaten!

 58. Yiu Man Kan Says:

  Duidelijk verhaal. Wel een opmerking over het geluidsniveau. Je schrijft:
  “Let wel: een afname van 3 dB komt gevoelsmatig met HALVERING over van het geluidsnivo.”

  Dat klopt niet. Een verschil van -3 dB is weliswaar een halvering van het geluidsniveau. Maar zoals Rijswaterstaat het mooi verwoord in de brochure “Geluid luistert nauw”:
  “In de praktijk blijkt dat een toename (of afname) van 3 dB net hoorbaar is en dat een toename van 10 dB wordt ervaren als een verdubbeling van het geluid.”
  (uit: http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/brochures/2010/04/01/geluid-luistert-nauw-informatie-over-bestrijding-van-wegverkeerslawaai/geluid-luistert-nauw.pdf)

 59. Peter Says:

  hallo,

  Ik wil mijn kapotte Rucon MVS 7/14 ventilatieunit vervangen want deze is stuk. (hangt al 20 jr.) De keuze
  is gevallen op de Itho Woonhuisventilator CVE ECO RFT. De Rucon heeft een perilexstekker dus ik neem aan
  dat ik dan ook de Itho met perilexstekker moet kopen.( RFT HP of RFT SP ) Onze woning heeft een inhoud van 425 m3. We hebben in 3 ruimtes afzuiggaten zitten nl. in de keuken, op de wc en in de badkamer.
  Welke ITHO unit is nu verstandig om aan te schaffen? Met perilexstekker zijn er nl. 2 op de markt nl de
  RTF HP 415 m3 of de RFT SP 325 m3.
  Is het na aanschaf van deze unit enkel en alleen ophangen en de perilexstekker in het contact steken en hij werkt of moeten er nog andere handelingen verricht worden? Zijn er verder misschien nog zaken waar ik rekening mee moet houden? Alvast bedankt voor de reacties !!

 60. Niels Thijssen Says:

  Peter: bij vervanging zou ik adviseren om de afzuigkanalen grondig te laten reinigen. Zeker na 20 jaar gebruik kan daar een hoop stof in verzeild geraken.
  Om optimaal te ventileren zou ik de Itho na vervanging laten inregelen op een juist debiet per ruimte/vertrek. Wellicht kun je volstaan met de versie van 325 m3/u capaciteit. Ik heb de perilex versie zo kunnen installeren, met kanttekening dat ik L2 en L3 (of L1 en L2) even van positie heb moeten wisselen in de perilex contactdoos.

 61. Huub Says:

  Kom in zoektocht naar informatie over MV op deze site terecht en lees met veel belangstelling de discussies en uitwisseling van info. Mij houdt ook de vraag bezig of ik bij vervanging bestaande MV (Stork CME 14/3-5-15) voor de Itho HP 415 m³ of de SP 325 m³ moet kiezen. In mijn woning is in de (open) keuken alleen een motorloze afzuigkap toepasbaar. Heeft het dan nut om de HP aan te schaffen, omdat die meer afzuigcapaciteit heeft? Of is dit zinloos vanwege beperkingen in de afstellingsmogelijkheden van de ventielen? En verbruikt de HP meer energie in de standen 1 en 2? Of is dat een verwaarloosbaar iets?

 62. Niels Thijssen Says:

  @Huub: ik heb geen ervaring of meetgegevens van de HP 415 model van Itho rondom de standen 1 en 2. Meer afzuigcapaciteit kan ook resulteren in meer geluidsoverlast (afhankelijk van o.a. type/vorm en aantal afzuigpunten, de diameter van de luchtkanalen en toerental). Overigens, sinds enige maanden is mijn Ecofan nu CO2-vraaggestuurd en draait de ventilatie wanneer noodzakelijk en verschuift traploos in toerental. Gevolg: juiste hoeveelheid ventilatie’snelheid’ afhankelijk van bewoning.

 63. Saph Says:

  Ik zou graag het een en ander willen weten. Al een 6 tal jaren woon ik met plezier in mijn appartement tot voor kort. Toen ik de woning betrad zat er een afzuigkap aangesloten van de vorige bewoner. Deze is na 3 maanden stuk gegaan en via de woningbouw ontdekte ik dat het mijn verantwoording is deze te onderhouden/vervangen. Prima. Destijds had ik geen geld een nieuwe aan te schaffen en heb er vorig jaar 1 kado gekregen. Deze heb ik met hulp aangesloten op, naar mijn mening, de oude afzuiging. Een tijdje terug rook ik steeds eten in mijn badkamer en belde de woningbouw hierover. Die zijn komen kijken en toen bleek dat de afzuigkap op de mv zat aangesloten?! Motor was helemaal kapot door alle jaren gebruik op die manier van de vorige bewoner (s), geen probleem. De woningbouw heeft een nieuwe motor geplaatst en mij uitgelegd wat mv betekend. Let wel, dit is mijn eerste, echte woning, ik had geen flauw benul! Prima, helemaal heldermaar de mv maakt toch een herrie!! Er zit geen regelaar omdat er een sterke motor inzit die ook de mv van mijn onderbuurman moet laten functioneren. De motor zit op (slecht tot bijna niet bereikbare zolder) en daar zit een aan en uitknop. Volgens de woningbouw moet ik wennen aan het geluid. Het overstemt mijn tv! En met diverse metingen kom ik op een gemiddelde van 74 decibel. Is dit acceptabel en moet ik er inderdaad aan wennen? Of mag ik de woningbouw er terecht op aanspreken dat mijn woongenot ernstig wordt verstoord en een oplossing verwachten? Hoop op een duidelijk antwoord. Bvd!

 64. Saph Says:

  Geen reactie. Geeft niet. Ik heb mijn beklag nogmaals gedaan bij de woningbouw en ze hebben er iets tussen gezet waardoor ik hem in verschillende standen kan zetten en in stand 1 hoor je de mv nagenoeg niet meer! Wereld van verschil, helemaal blij. Enige minpuntje is dat als ik hem hier hoger, lager of uit zet dat ook gelijk voor de onderburen geld omdat de mv op 2 appartementen zit aangesloten. Echter, niet mijn probleem simpel gezegd en die oude man is toch zo doof dus die zal het niet snel merken als die op 3 gaat bij koken of douchen ;)

 65. Niels Thijssen Says:

  @Saph: ik vind de geboden oplossing een van magere kwaliteit (om het politiek voorzichtig te zeggen/schrijven). Je zal de ventilatie niet horen, maar de vraag blijft of er voldoende geventileerd wordt zodat het CO2 niveau (en luchtvochtigheid) afdoende kan worden beheerst. Moet niet elk apartement zijn eigen (te bedienen) ventilatie bezitten? Nogmaals: ik vind de woningbouw een zeer magere oplossing bieden die hooguit op termijn de gezondheid in gevaar kan brengen. Ik ben geen specialist, maar zou toch deskundigen hier naar laten kijken.

 66. Peter Says:

  En hoe doet de Stork ComfoFan S het in deze vergelijking? Welke van de twee (ComfoFan S vs EcoFan 2) is de betere keuze?

  Op dit moment een Stork CMLe hangen, maar dan kan ik totaal geen info over vinden. Iemand hulp?

 67. monique Says:

  hallo niels interesant om te lezen.IK heb een J.E.STORKAIR CMLe
  die maakt veel lawaai wat kan Ik eraan doen om van die herrie af te zijn alvast bedank

 68. Niels Thijssen Says:

  @Monique: na/tijdens plaatsing van de Ecofan zou ik zeker eens de luchtkanalen laten reinigen, en de afzuigventielen laten inregelen op basis van afzuigdebiet en kanaallengte.

 69. Rob J Says:

  We rekenen onszelf graag rijk, zeker als het gaat om de vervanging van een oud apparaat willen we gewoon een grote winst berekend zien, niets menselijk is ons vreemd…
  In mijn situatie waarbij ik verwacht dat de ventilator hooguit een half uur per dag op hoogstand zal draaien (gestuurd door RFT-schakelaar vanuit badkamer) en de rest op laagstand reken ik een besparing van nog geen 10 euro per jaar uit!
  Toch ga ik voor zo’n Ecofan vw het huidige lagergeluid vd 20 jaar oude Stork ventilator en de mogelijkheid van regeling uit de badkamer.

 70. Warmte wisselaar Says:

  Als je echte winst wil maken plaats dan een warmtewisselaar de buitenlucht wordt dan door de binnenlucht opgewarmt in plaats van zomaar die warme lucht weg te pompen

 71. Niels Thijssen Says:

  @Warmtewisselaar: dat gaat niet werken. De woning is voorzien van een type C ventilatie opzet (aanzuigen verse lucht via ramen, afzuigen naar centraal punt). Een warmte wisselaar zal dan in elk geval GEEN ventilatieroosters bij ramen hebben, een centraal aanzuig en afvoer punt hebben (en daartussen de warmtewisselaar). En om in een type C ventilatie deze vorm (warmtewisselaar/balansventilatie) toe te passen betekend dus diverse vloeren open breken en aparte leidingen te leggen voor de aanvoer (op voorwaarde dat de ramen afgesloten zijn (dus geen dauerluft/beluchting) bevat.

  De geregelde CO2 ventilatie zal bij verlaten van de woning stil vallen, en opnieuw ventileren zodra bewoning plaats vindt. Alles geheel traploos (dus geen drie-standen nodig meer)

 72. J bouwman Says:

  Bij http://hardware.nl/ventilatoren/itho/ ook de eco fan besteld.
  Hij is een stuk stiller dan het oude systeem.
  Nu benieuwd of we gaan besparen :-)

 73. Rutger Says:

  De nieuwe Comfofan S heeft dezelfde maatvoering als de CMFe. Daarnaast is er ook los het motordeel te bestellen, zodat je de kunststof behuizing en het kanaalwerk ongemoeid kunt laten.

  Het motordeel is met perilex of randaarde te bestellen. De Comfofan S R heeft een randaarde stekker en tevens een RF-ontvanger in de box, zodoende kun je ook een RF-bediening toevoegen in bijvoorbeeld de badkamer. Met de perilexstekker kun je dit ook doen en heb je de uitvoering ComfoFan S P (zonder RF) en ComfoFan S RP. Deze nieuwe box is ook doorontwikkeld en naast stiller ook behoorlijk energiezuiniger geworden. Met de dipswitches stel je vervolgens de juiste luchthoeveelheden in.

 74. Dirk Says:

  Niels ik wil graag je advies. Even wat informatie:
  Ik heb een woning ui 1990 met gewone mechanische ventilatie met 3 standen (Stork) en roosters in de ramen met zo’n draaiknop. Ik heb de unit al eens vervangen door een nieuwere (volgens mij eentje waar je een bediening in de badkamer draadloos zou kunnen gebruiken). Sinds kort houd ik mij bezig met mobile luchtreinigers, CO2 meters, PM2.5-PM10 meters enz. Allemaal heel interessant. Ik heb er wel eens aan gedacht om een filter voor de roosters te plakken (klittenband), maar ja wat moet je daar voor gebruiken. Er moet natuurlijk wel voldoende lucht aangezogen worden en waar koop je dat. Ook lijkt het me wel interessant om een van mijn CO2 monitoren (of allebei) te gebruiken om de mechanische ventilatie aan en uit te zetten of de snelheid van 1 naar 3 te regelen. Ze hebben beide namelijk een relais uitgang.

 75. Niels Thijssen Says:

  @Dirk: zie comment 33, waar ik aangeef dat ik mijn luchtkanalen heb afgeregeld i.c.m. de Itho Ecofan. Dit kan door een specialist met een apart meetapparaat met trechter gemeten en bijgesteld worden. Zie details hier: http://www.renewable-energy-now.org/2010/02/inregelen-mechanische-ventilatie/
  Of filters (hoe fijn dan ook..) helpt, daar heb ik geen ervaringen mee. Je kan op internet filterdoeken vinden met diverse vormen/maten van filter-kwaliteit. De regeling op mijn Ecofan geschiedt volledig traploos, tussen minimum en maximum (ingestelde) parameters.

 76. Jeroen Janssen Says:

  Belangrijk om rekening mee te houden bij het onderhoud van een ventilatiesysteem zijn de bijgaande leidingen. Kwaliteits kunststof leidingsystemen zijn van hierbij van meerwaarde. Succes, Jeroen

 77. Heki Says:

  Interresante thread. Sinds kort woon ik in een appartement waar een Stork Comfo fan S met RF protocol. Graag zou ik die laten aansturen door mijn Homey (domotica center) op basis van CO2 en luchtvochtigheid. Nu wordt hij met een manual timer aangestuurd en/of door een stuurkast/CO2 meting. Is er iemand die het RF protocol van de Stork Zehnder Comfo fan S heeft ontcijferd? Stork Zehnder is niet bereidt het te delen.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in