OliNo

Duurzame Energie

100% elektrisch rijden kan dat voor een kilometervreter?

Geplaatst door Albert​ Hulshoff​ in Transport Geef een reactie

BMWi3De vraag of het mogelijk is om als kilometervreter elektrisch te gaan rijden, kwam bij mij op toen de oriëntatiefase voor een nieuwe leaseauto weer was aangebroken. Uiteraard ken ik Tesla en ik kan het design en de actieradius wel waarderen. Maar de prijs… Dat gaat hem niet worden voor mij, aangezien ik in de C-klasse moet vissen.

Ik rijd nu een Golf VII 1.6 TDI Variant, die mij eigenlijk zeer goed bevalt. Maar op een gegeven moment hoorde ik op de radio de reclame van de “vernieuwde” BMW i3 met een grotere accu met een 200 km praktische actieradius. Omdat ik niet onbekend ben met BMW en al eens een tien minuten in een van de eerste i3’s had gereden, trok ik toch de stoute schoenen aan en vroeg bij BMW een proefrit met de i3 aan. En niet even een blokje om, nee een hele dag, gewoon zoals een werkdag er voor mij uitziet. Ergens tussen de 300 en 600 kilometer met meerdere stops in grote steden (in het centrum). Stops van 1 tot 1,5 uur. Kortom, naar verwachting niet ideaal om even de auto weer naar 100% te laden aangezien er op een heel enkele uitzondering na geen snelladers (43 kW) in stadscentra staan.

BMW i3 in ontvangst nemen

Woensdagmiddag de i3 bij BMW Martinistad Groningen opgehaald. Van te voren wist ik niet welke uitvoering het zou worden, alleen dat het de hardcore 100% EV zou zijn. Geen ‘range extender’, simpelweg omdat ik wil ervaren wat ‘range anxiety’* met mij en mijn werkdag doet. In eerste instantie zou ik hem de dag erna (koopavond) weer terug brengen, echter er kwam nog een afspraak bij, om 18.00u in Heerenveen. Vrijdagochtend inleveren was ook geen probleem, erg netjes! De product genius heeft mijn telefoonnummer even gekoppeld aan een gratis Fastned-account. Voor de overige laadpalen kon ik een Ecopal-druppel gebruiken. Na een korte uitleg reed ik met de i3 terug naar huis. Voor de zekerheid even een Fastned-lader getest om zeker te weten dat het goed zou gaan de volgende dag.

De i3, rijden, functionaliteit

In de avond flink lopen spelen/testen met i3. Wat een waanzinnige acceleratie, 0-80 km/u en ook de tussenacceleratie in dat gebied zijn bij het bizarre af. Aangezien ik privé een 5-serie station rijd, durf ik wel te zeggen dat hij ook als een BMW rijdt. Dynamisch lijkt mij een passende omschrijving.
De stilte in de auto was voor mij echt bizar om te ervaren, alleen op de achtergrond hoor je af en toe de elektromotor of generator als je vol accelereert of deaccelereert.
Dashboard BMWi
Het interieur is echt een pareltje, in het bijzonder het materiaalgebruik. Ik had de versie met lichtgrijze wollen bekleding met accenten van oranje leer en een mooi stukje licht hout over het dashboard heen. BMW heeft dit onderdeel van de auto ook zeer goed begrepen, er zijn nagenoeg geen kunststoffen op oliebasis gebruikt.
Stoelen BMWi3
De fabriek waar de BMW i3 wordt gemaakt, draait volledig op groene stroom. De auto is voornamelijk opgebouwd uit een met carbon verstevigde recycle kunststof, dit duurdere materiaalgebruik rechtvaardigt naar mijn mening ook een klein beetje de toch wel behoorlijk te noemen aanschafprijs van rond de € 40.000,-.

De buitenkant dan. Tja wat zal ik daarvan zeggen; last ik het bij “ieder z’n eigen smaak” houden. De voorkant vind ik best leuk, vooral met de led-koplampen. Zijkant is naar mijn smaak gewoon lelijk, zeker omdat de witte kleur die rare knik wel erg goed zichtbaar maakt. Achterkant mwah mwah.

De auto kent 3 instellingen, te weten

1. Comfort is de standaardstand. De i3 is in deze stand bloedsnel en reageert naar mijn mening zelfs af en toe zenuwachtig op het ‘gas’.
2. Eco Pro is de volgende stand. Hierin wordt het acceleratievermogen wat rustiger afgegeven. Dit is de stand die ik het meest gebruikt heb.
3. Eco Pro+ is echt op z’n zuinigst rijden. Met een maximum snelheid van 90 km, nagenoeg geen airco of verwarming en nog langzamer accelereren. Dit resulteert in ongeveer 25% extra bereik in vergelijking met de stand Comfort. Ik heb het even getest en daarna niet meer gebruikt. Deze stand is wellicht handig in geval van nood.
Kleurverschil BMWi3

De rit zelf

Er stond een leuk ritje op de rol: Drachten, Leeuwarden, Hilversum, Breda, Groningen, Heerenveen, Drachten. Goed voor zo’n 610 km en op elke bestemming circa één uur aanwezig. Normaal vertrek ik om 08.00u van huis om de files wat te vermijden. Nu maar 07.30 vertrokken, omdat ik vermoedde toch wel ruim een extra uur nodig te hebben voor het snelladen. Uiteraard had ik de snelladers al even opgezocht en ook in Leeuwarden, Breda en Groningen bleken geschikte 11kW laders te staan op locaties niet ver van mijn standaard parkeerplekjes. Over deze laders later meer. Overigens had ik de stadslaadpunten niet in mijn bereikberekening opgenomen, omdat ik verwachtte niet veel vermogen te kunnen laden in de korte tijd dat ik parkeer.

De dag begon goed, frisjes zelfs. De auto had ik ingesteld op vertrek om zeven uur, zodat het accupakket en interieur tijdig op temperatuur kon komen. Vreemd genoeg bleven de spiegels wel beslagen, door middel van de achteruitverwarming werd het ook niet geactiveerd. Zal wel onkunde van mij zijn. Ik kwam er ook achter dat ik de dag van ophalen alleen in de middag/avond al 105 km gereden had. ‘s Nacht heb ik hem via de stopcontactlader naar 100% geladen.

In plaats van de N31 (100 km/u) te pakken heb ik de iets kortere weg genomen met hoofdzakelijk 80 km-wegen. Ideetje van de i3-navigatie zelf. Hoofdzakelijk rijdend in de Eco Pro-stand werd de reistijd vijf minuten langer. Bij vertrek was de actieradius 216 km (100% geladen), mijn verwachting was dat na circa 30 km rijden bij aankomst in Leeuwarden de actieradius gedaald zou zijn naar 185 km. Niets was minder waar, de actieradius was gestégen naar 236 km. Zo zie je maar weer wat gereden snelheid met de actieradius doet. Rijd je veel in een stedelijke omgeving, met dus een lagere gemiddelde snelheid, dan kan het zo maar zijn dat je bereik richting 300 km gaat.

Toen parkeren op een van te voren uitgezochte locatie. Een rode ring op de laadpaal voorspelde weinig goeds en die voorspelling kwam helaas uit. Geen enkele reactie op de display. I.v.m. de vele wegwerkzaamheden in de stad, koos ik ervoor om het laden te laten voor wat het is en maar gebruik te maken van de supersnelle Fastned-laders.
Aangepaste actieradius met snelwegcorrectie
08.30u aankomst in Leeuwarden, 09.25u zat ik weer in de auto richting Hilversum. Ritje van 146 km, de boordcomputer gaf echter meteen een aangepaste actieradius van 142 km aan, terwijl ik met 236 km gestopt was. Dit komt door de compensatie van 99% snelweg op de route. Erg handig!
Foto's laden elektrische auto
Ik had al beslist dat ik bij Fastned aan de A27 bij Eemnes wilde laden. Aan beide kanten van dit Fastned-station zijn de op- en afritten vlakbij, dus het feit dat de snellader eigenlijk aan de verkeerde kant van de A27 ligt doet er niet echt toe. De afstand Leeuwarden-snellader is circa 135 km, dus binnen het opgegeven bereik van 142 km. Door mijn relatief hoge snelheid van 130 km/u moest ik de laatste 5-10 km de snelheid naar 110-120 km/u verlagen zodat ik een buffer van 5 km zou overhouden. Uiteindelijk had ik bij de snellader nog 4! km over. Van enige vorm van ‘range anxiety’ is geen enkele sprake geweest omdat de actieradius erg nauwkeurig is en zeer makkelijk bij te stellen is door het verlagen van de rijsnelheid.

Het laden bij Fastned

Aanvang 3% om 10.48u, handmatig afgebroken bij 92%. (In principe was 80% het meest tijdefficiënt geweest, maar ik hield de laadstatus even niet in de gaten.) Uitgeklokt om 11.26u en daarbij 28,23 kWh geladen in 38 minuten. Erg netjes.

Door tijdsdruk (moest 12.30u in Breda zijn) besloten om rechtstreeks door te rijden naar Breda in plaats van een tussenstop in Hilversum. Geen probleem, ik pak Hilversum op de terugweg wel. Tussen 13.00-14.30u kan ik mijn werk niet op locatie uitvoeren vanwege pauzes van werknemers. Het handigst is dus voor mij om in die tijdsperiode te rijden. 12.30u aangekomen na een rit van circa 100 km, heb nog 60 km rijbereik over. Ook de laadpaal in Breda werkte niet zoals het hoort: “netvermogen te laag, laden niet mogelijk”. Laadsnelheid in menu op gemiddeld gezet, in 30 à 40 minuten is er toch wat bijgeladen – volgens de boordcomputer 11 km – wat het bereik opschroefde naar 71 km.

Rond 14.00u stond ik bij de volgende Fastned, Blommendael te Meerkerk. Hier van 14% naar 82% geladen: 21,57 kWh in 28 minuten. Dat was al efficiënter dan de sessie in de ochtend.
Bestemming Hilversum ingesteld (hier zijn geen +11kW laders in de buurt van bestemming helaas) actieradius bij 82% is 145 km.
De beslissing genomen om Groningen maar te skippen en semi-direct van Hilversum naar Heerenveen te rijden. Heerenveen-bezoek is wel noodzakelijk namelijk. En even een bakkie bij schoonouders in Sneek doen.

Maar eerst nog even snelladen (derde keer vandaag), niet bij Fastned maar bij Allego, net na de Ketelbrug, Texaco de Abt. Omdat ik qua range lekker safe zat en het lekker rustig was op de weg, heb ik ook wat boven de 130 gereden, het was lekker rustig. Uiteindelijk met 11% aan de Allego 50 kW lader, geladen tot 86% in 31 minuten à 23,79 kWh, deze lader moet per tijdseenheid betaald worden in tegen stelling bij Fastned waar per kWh afgerekend wordt. De plaatsing is ook iets minder, uiteindelijk auto achteruit ingeparkeerd. Voor de frontladers is dit uiteraard geen issue.
Met een snelheid van 110 km naar Sneek, actieradius nu 150 km op 85%. In principe toereikend voor Sneek-Heerenveen en terug naar Drachten. Snel een bak koffie, even een demonstratieritje met schoonouders en door naar Heerenveen.
Om op tijd te komen toch het gas weer dieper ingetrapt dan eigenlijk zou moeten gezien de actieradius. Vergadering gehad, en richting Abe Lenstra-stadion waar ook een Allego-snellader staat, 27% aanvang laden, op 50% gestopt wat 9,5 minuut duurde, 6,91 kWh. Ik had makkelijk Drachten kunnen halen zonder hier te laden, maar omdat ik meerijders verwachtte, wilde ik niet dat de boordcomputer waarschuwingen ging geven over het resterende bereik. Dat doet niet veel positiefs.

Als een groene raket naar Drachten, daar nog even een demoritje gedaan. En uiteindelijk met nog 13 km actieradius thuis rond 23.30u aan de 230V gezet, volgens de boordcomputer zou het tot 12.15u duren om hem vol te laden. De volgende ochtend om 09.15u zat ie echter al boven de 75%!

Auto laden bij Allego

Boordcomputer E-auto

*Ik heb de i3 bijna niet zoals een EV gereden maar meer zoals ik met mijn Golf ook rijd. Dan moet ik eerlijk toegeven dat ik best onder de indruk ben. Erg veel getest, heel weinig kilometers lager dan de maximale snelheid gereden. Dus bij 130 km op de borden ook gewoon 130 gereden.

Met een snelheid van 110 km naar Groningen gereden om de auto terug te brengen naar de dealer. Wil je er extra actieradius uit halen, dan moet je niet als een bezetene optrekken en heb deze rit volledig remloos gereden. Verbruik was 14,7 kWh/100 km wat volgens mij best netjes is.

Opvallend positief

+ De stoelen zitten zeer voortreffelijk, ook na 600 km gereden te hebben. Opvallend omdat ik met de ergonomische stoelen in mijn Golf erg verwend ben met alle verstel-/massagemogelijkheden. De stoel kan alleen in lengterichting/hoek leuning/hoogte versteld worden. Een uitschuifbaar deel voor het zitvlak zou het helemaal perfect maken.
+ De navigatie is zeer duidelijk en geavanceerd, bij een rit verder dan de huidige actieradius komt hij met een laadvoorstel. Die plek kun je dan heel simpel als tussenbestemming instellen. Zelfs kun je laadpuntbewaking aanzetten, zodat je een melding krijgt wanneer de laadpaal bezet is of buiten dienst is. Ook de ecoroutes zijn goed te noemen, geen waanzinnige praktijken zoals TomTom wel eens kan doen bij het kiezen van de kortste in plaats van de snelste route. De ecoroute is een logisch alternatief met daarbij de extra tijd en/of km plus een percentage wat het met de actieradius doet.
+ Range indicator is zeer nauwkeurig, hij gebruikt navigatiegegevens om die nog accurater te maken. Een voorbeeld. Zonder bestemming is de range 150 km. Je geeft bestemming op, grotendeels via snelwegen, en hup, het bereik zakt naar 130 km zonder dat je nog maar een meter gereden hebt.
+ Ruimte in het interieur, ik kan achter mijzelf zitten. Iets dat bijvoorbeeld in een 3-serie nauwelijks lukt met mijn lengte van 1,96 meter.
+ Kofferbakje is niet enorm maar ook niet klein te noemen. Zeker met het handigheidje dat je de achterbank 90 graden rechtop kan zetten zodat je een vierkante kofferbak krijgt.
+ Zeer goede carkit, wellicht speelt ook het ontbreken van motorgeluid mee.

Valt er nog wat te verbeteren?

+/- Standaard stereo, niet verkeerd qua geluid maar het houdt niet over. De installatie van mijn Golf Highline klinkt 3, 4 keer beter. Harman Kardon is een (dure) optie voor de audiofanaten.
+/- laadaansluiting liever in de grill, zit nu op bijrijderskant achter, en dat is het nog wel eens krapjes qua kabellengte als je gewoon vooruit inparkeert en de paal staat aan de bestuurderszijde.
+/- Het zou bij de i3 verplicht moeten zijn om noodhamers achterin te plaatsen. In geval van nood kun je alleen maar uitstappen door eerst de voorportieren te openen. Die zullen maar eens door een aardwal of ander voertuig geblokkeerd zijn. Bijzonder is dat de achterportieren tegenovergesteld open gaan, dit maakt de instap wel erg makkelijk.
+/- Een melding bij 80% geladen zou makkelijk zijn wanneer je even wat laptopwerk doet. Nu heb ik eigenlijk wat te lang bij een van de Fastneds gestaan. Bovendien gaat het laden het snelst tot 80% daarna gaat het laadvermogen iets naar beneden om de accu enigszins te sparen. In principe is 30 minuten laden voldoende om ruim 180 km verder te kunnen rijden.

– Geen enkel gekoeld vakje voor wat drinken of etenswaren. Dit is toch iets wat in veel auto’s tegenwoordig zit, gewoon een kleine opening in de middenarmsteun of in het dashboardkastje, meer is het niet. Staat de airco uit dan wordt er ook niet gekoeld, maar dat is bij alle auto’s zo.
– Gordelhoogte, niet verstelbaar helaas, iets aan de lage kant met mijn lengte.
– Parkeersensoren vóór ontbreken, standaard alleen achter. Op z’n minst had het een losse optie moeten zijn, helaas alleen mogelijk met het parkeerassistentiepakket van € 1007. Dit levert je een automatisch inparkerende auto op, maar dat hoeft van mij niet. Met de erg kleine draaicirkel is inparkeren een eitje.

Diesel versus EV- Feiten

Mijn Golf heeft voor 100 km 6,5 liter diesel nodig à € 1,25 (op dit moment)
100 km elektrisch rijden vereist 17,7 kWh à € 0,19 (abonnement Fastned € 24,- per maand).

Voor 100 KM,
Diesel 6,5 x 1,25 = € 8,13
Elektrisch 17,7×0,19= €3,40

Ruim de helft goedkoper even puur naar brandstofkosten kijkende. Ik acht 15-16 kWh per 100 km zeer goed mogelijk bij een iets meer aan EV aangepaste rijstijl. Daarbij lust mijn Golf 1 x per 15.000 km ook nog eens 1 liter olie à 25 euro.

Voor de geïnteresseerden het stroomverbruik*
Snelheid van 50 kilometer per uur gebruik van 9,9 kWh bij afstand van 100 km
Snelheid van 110 kilometer per uur gebruik van 15,4 kWh bij afstand van 100 km
Snelheid van 120 kilometer per uur gebruik van 21,3 kWh bij afstand van 100 km
Snelheid van 130 kilometer per uur gebruik van 23,3 kWh bij afstand van 100 km

*Weersomstandigheden niet meegenomen. Wellicht zat er verschil in windrichting/snelheid. Overigens had deze demo auto geen warmtepomp aan boord wat wellicht in zomer iets zou schelen qua actieradius (in positieve zin), in de winter kan het echter een veel groter verschil maken.

Laadsnelheden van leeg naar vol. Actieradius per minuut laden
Gewoon stopcontact 230V / 10A 2.3 kW 14 uur = 0,25 km/per minuut
Oplaadpaal 1-fase 230V / 16A 3.7 kW 8,5 uur = 0,4 km/per minuut
Oplaadpaal 1-fase 230V / 32A 7.4 kW 4,25 uur = 0,8 km/per minuut
Oplaadpaal 3-fase 400V / 16A 11 kW 3 uur = 1,2 km/per minuut
Fastned/Allego 50 kW DC 23 minuten = 6,1 km/per minuut

Als afsluiter nog even de vergelijking van mijn Volkswagen Golf 1.6 TDI versus BMW i3 BEV

Golf

+ In principe onbeperkte actieradius (1 x per 600-700 km tanken)
+ Meer bagageruimte
+/- Beleving, hij doet het altijd, rijdt/zit goed maar is weinig ‘spannend’
– Duur qua brandstof
– Uitstoot

– 340 euro bijtelling bij privé gebruik

i3 BEV

+ Bloedsnel als het moet, oftewel de beleving is er zeker
+ Bijtelling circa 65 euro per maand
+ Super leuke/mooie materialen
+ brandstofprijs erg laag
+ parkeren/laden op vaak de mooiste plekjes in de steden (let er maar eens op)
– Tijd kwijt aan laden, als je niets nuttigs te doen hebt
– Minder geschikt voor reis-in-één ruk naar bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk. Je moet elke 2 uur een half uur stoppen om te laden. Ritten tot 600-700 per dag durf ik wel aan, ook in onze buurlanden.

Conclusie van een kilometervreter

Het is mij zeer goed bevallen om in deze elektrische wagen te rijden, van ‘range anxiety’ heb ik geen last gehad. De actieradiusmeter is echt goed te vertrouwen. Wanneer je niet meer dan 400 km per dag rijdt zou je in principe aan één keer 30 minuten snelladen genoeg hebben. Ik tank de Golf elke werkdag, wat tien minuten kost, dus dat scheelt 20 minuten per dag. Overigens had ik een snellaadbeurt kunnen besparen wanneer de stadslaadpalen in Leeuwarden en Breda wél gefunctioneerd hadden. Dat had toch weer een klein half uurtje op de dag gescheeld. Het snellaadnetwerk van Fastned en Allego is inmiddels aardig dekkend voor Nederland. Uiteraard, meer = beter.

Ik miste in deze demoauto een koelvakje voor etenswaren, de adaptieve cruise+lane assist en parkeersensoren voor. Behalve het koelvakje is de rest optioneel te leveren. Ik wil een donkere kleur om de lelijke zijkant enigszins te verbloemen, met de (high) voltage edition is dit prima te doen. Ik denk dat de BMW i3 een goede match is voor mij, ik wil niet te veel inleveren qua mobiliteit en comfort omdat ik minimaal 2 dagen per week lange ritten heb. Een Leaf/Zoë durf ik qua comfort net niet aan, met name de stoelen in de Zoë vielen mij tegen (in de showroom al). Daarbij vindt ik ze qua uiterlijk ook iets minder mooi dan de i3 (en dat is al geen schoonheidsplaatje). Prijstechnisch zit ie mooi tussen Leaf/Zoë en Tesla. De E-Golf zal denk ik ook rondt aanschafprijs van de i3 zitten.

100% EV rijden is cool, hip en ontspannend naar mijn mening. De enige uitdaging is de caravan, daar hebben we onze privéauto nog voor nodig. Mocht je die niet hebben en ook niet willen dan is het in ieder geval een goede optie om van de toch wel zeer forse besparing per maand (bijtelling) 1 of 2 x per jaar een leuke trekauto te huren. De bijtelling (20%) voor mijn Golf is circa 340 euro per maand de i3 (4%) doet circa 65 euro, dat scheelt dus elke maand 275 euro. Een vervangend auto via BMW kost circa 1400 voor 3 weken, bij een verhuurbedrijf betaal je een dikke 1000 euro. Is te overzien maar wel goed om te weten.

Dat hele laden is voor mij geen enkel probleem, ik kan de tijd nuttig invullen met wat werk op de laptop. Verder heb ik de luxe dat ik nagenoeg geen vaste tijden heb om ergens te zijn, alleen 13.00-14.30 is even lastig. Bij laat thuiskomen en vroeg vertrekken kom ik qua laadvermogen wel te kort met het standaard snoertje. Iets dat de accu volledig op kan laden binnen 6-7 uur is toch wel een ‘múst’ voor mij. Dat wordt laden aan een paal in de buurt, of in mijn geval een lader aan de garage.

Ik denk dat de meeste mensen die nu met een diesel maximaal 400 km rijden zonder enige twijfel een i3 full electric kunnen rijden. Je hoeft maar één keer te (snel)laden en wanneer je op je locaties ook nog kunt/gaat laden dan scheelt het helemaal.

Ik vertrok om 07.30u en was 18.00u uur in Heerenveen, waarbij ik in totaal 38+28+31+10= 107 minuten aan de snellader heb gestaan. Bij werkende laadpalen op parkeerlocaties in de steden en efficiënter laden (stoppen bij 80%) had ik dit kunnen reduceren tot 70, 80 minuten. Zonder tijdsdruk had ik de snelheid verlaagd naar maximaal 110 km/u en dan was twee keer 30 minuten snelladen voldoende geweest. Echter “het is zoals het is”, mijn locaties wisselen per drie maanden en daarmee ook de afstanden. Dit was een vrij extreme test omdat die zo’n beetje het maximale is wat ik voor mijn werk aan kilometers rij op een dag.

Alle EV- twijfelaars raad ik aan om eens een dag lang een elektrische auto te gebruiken. Dat is de enige manier om tot een eerlijk oordeel te komen.

Als laatste nog wat links die ik vóór en tijdens mijn rit gebruikt heb voor het uitzoeken met betrekking tot laden.

https://www.thenewmotion.com/
http://www.oplaadpalen.nl/
http://www.goingelectric.de/stromtankstellen/routenplaner/

15 Reacties to “100% elektrisch rijden kan dat voor een kilometervreter?”

  1. Marksken Says:

    Een iets is me nog niet helemaal duidelijk, hoeveel KWh heb je nu juist getankt voor hoeveel km in totaal en wat was het totale kostenplaatje.
    Voor de overige info een pluim voor volledigheid en duidelijkheid, je deed me watertanden. Toch nog even een paar maanden wachten vooraleer ik naar een showroom hol.

  2. Albert Hulshoff Says:

    Het staat in delen wel in de tekst maar hierbij even de opsomming.
    614km gereden
    17,7kWh gemiddeld verbruik
    Totaal 109kWh verbruikt
    €0,19*109kWh= €20,65 voor 614km

    Het elektrische tarief is van heel veel zaken afhankelijk:
    Wel/niet thuis laden.
    Wel/niet PV overschot
    Wel/niet abonnement voor 1 of meerdere laadfirma’s.

    Abo fastned:
    Geen – €0,79 per kWh
    €12pm – €0,35 per kWh
    €24pm – €0,19 per kWh

    Ik reken even met €0,19 als je het goed vindt. Dit betaal ik ongeveer thuis en ook bij fastned wanneer ik de i3 zou rijden. Ik ben door mijn korte stops wat meer snellader afhankelijk, dit kan voor iemand anders heel ander uitpakken. Advies: ga net als ik proberen een representatieve dag met de EV naar keuze rijden, bereid je wel goed voor qua laden. Dat scheelde mij een hoop gedoe. Net als je nu bepaalde voorkeur tankstations hebt zal je ook voorkeur (snel)laders krijgen.

  3. Marksken Says:

    Vreemd

    Indien ik alle KWh samentel welke in het artikel staan dan kwam ik al boven de 111KWh uit.
    Enkele laadbeurten vermelden niet het verbruik en indien ik het correct voorheb is de wagen niet volledig terug opgeladen vooraleer je hem terug brengt (75%) en die laadbeurt hoort ook niet bij het totaal.
    Eigenlijk had ik een som van de laadbeurten verwacht om dit te kunnen afzetten met wat het voertuig geeft aan verbruik. Immers je laadstation werkt niet aan 100%, misschien 95%, je verliest over de kabels en je accu slikt er ook nog een hoop van in onder de vorm van warmte. Ik heb een vermoeden dat wat men denkt dat een elektrisch voertuig verbruikt niet helemaal correct is.
    Op verder op zoek naar de info waar ik op zoek naar ben, bedankt om te delen

  4. Albert Hulshoff Says:

    @Marksken
    Deze gegevens heb ik voor je:

    10,09 Fastned Mienscheer (A7)
    Onbekend Thuisladen
    28,23 Fastned, Eemakker (A27)
    Onbekend aantal kwh ivm laadprobleem Breda
    21,57 Fastned, Blommendael (A27)
    23,79 Allego Ketelbrug (A6)
    6,91 Allego Abe Lenstra
    Onbekend Thuisladen
    90,59kWh afgaande op de laadpalen. Thuis heb ik niet gemeten. Ik denk dat de boordcomputer het verbruik behoorlijk nauwkeurig weergeeft. Die 19 “missende” kWh’s heb ik thuis en in Breda geladen

    De boordcomputer geeft het verbruik zeer nauwkeurig weer, mede omdat de actieradius meter er ook afhankelijk van is. Dus een 17,7 kWh op 100km en dat terugslaand op de afgelegde km’ers geeft denk ik wel een realistisch beeld, voor mij wel althans. Dat verbruik kan zeker nog naar beneden omdat ik amper onder de 130 heb gereden. Ik heb 80% van de rit hetzelfde gereden in vergelijking met mijn Golf. Die 20% dat ik een andere route heb genomen en/of de snelheid iets heb verlaagd demonstreerde echter wel meteen wat het verschil is.

    PS er staat een dubbeling in de tekst deze wordt er nog uitgehaald

  5. BaDu Says:

    Heel interessant, nog 1,5 jaar dan moet ik ook naar een andere auto uitkijken. Ik ga dit meenemen in de afweging. Zelf rijdt ik ‘s morgens rond de 130km en ‘s avond weer terug. Soms nog een 50-100 km extra tussen de middag. Wel vaak verschillende bestemmingen, dus met zo’n lader op m’n bestemming en thuis laden zou ik er moeten komen. Ben benieuwd waar de fabrikanten mee komen in 2017.

  6. Albert Hulshoff Says:

    De keuze in het middensegment is erg beperkt nog als je kijkt naar EV. Als je tenminste >200km actieradius wil hebben
    BMW i3 94Ah
    Opel Ampera-e Opel Ampera-e
    Volkswagen E-Golf
    Tesla Model 3(2018)
    Hyundai IONIQ Electric(net geen 200)

  7. Frank Says:

    Erg mooi stuk! Ik moet wel zeggen; je bent een stuk dapperder dan ik. Met mijn baan is het helaas niet mogelijk om zo vaak langs de weg stil te staan om te laden. Daarnaast is het vooralsnog onmogelijk om met het gezin met een elektrische auto op vakantie te gaan. Het goedkoper tanken is mooi, maar geeft een vertekend beeld door de extra accijns die geheven wordt op diesel/benzine.
    Leuk dus, maar nog niet volwassen genoeg om mijn diesel te vervangen.

  8. Albert Hulshoff Says:

    Dank!
    Uiteraard is mijn manier van reizen niet van toepassing voor iedereen. Maak je zoveel km per dag? 200km en met 1x laden zit je op 380km. Voor 4 personen is de auto ruim zat. Zelfs een kinderwagen past. Vakantie in Nl zonder caravan zal ook wel goed gaan. Alleen buitenland zou ik met het gezin niet snel doen. Voor die 270 euro verschil in bijtelling kunnen we prima een prive auto rijden. In 2017 wordt het verschil alleen maar groter.

  9. Thijs Says:

    Mooie, uitgebreide ervaring!
    Ik kan jouw relaas goeddeels onderschrijven uit onze ervaring met nu 10 maanden een Nissan Leaf (24 kWh 2015) als enige auto. Ik sta wel vaker stil om te laden, en (zeker in de winter) ook langer omdat deze Leaf al snel het laadvermogen terugneemt. De 30 kWh versie zou hier minder gevoelig voor zijn, maar de accu wordt wel sneller (erg) warm. Stilstaan aan de snellader gebeurt met mijn gebruik gemiddeld eens per twee weken. De strategie is laden als het kan, en niet zozeer laden als het moet. Dan moeten die laadpaaltjes het wel doen, ja…
    Dit jaar kom ik zeker boven 20.000 km uit, meer dan ooit eerder. De overstap is mij heel goed bevallen, met een grotere accu (en een propellor op de motorkap) kan dat toch alleen maar beter zijn 🙂

  10. kpvleeuwen Says:

    Bij het overzicht lange afstand auto’s: de nieuwe Zoe met 41 kWh accu.
    400 km stadsverkeer (=NEDC), 280-300 km met wat snelweg erbij (“realistisch”).

  11. Huppie Says:

    Mooi verhaal. Geeft ongeveer hetzelfde beeld dat ik ook gehad heb toen ik destijds verschillende EV’s proefgereden heb.

    Ik zou wel als tip meegeven aan potentiële EV rijders om verschillende auto’s proef te rijden. Er zijn garages genoeg die een EV gerust voor een hele dag meegeven.

    Ik heb een VW e-golf proefgededen, de (kleinere accu variant) van de I3 en daarnaast een Kia Soul EV. In de praktijk was het bereik van de Kia beter dan de BMW en VW hoewel het bereik op papier ongeveer gelijk is. Daarnaast vond ik persoonlijk de stoelen van de Kia vele malen prettiger. De wegligging van de I3 bij slecht weer (ik heb ze in december vorig jaar gereden bij een week flink herfstweer) vond ik niet erg prettig.

    @Albert: Je schaart in je overzicht de e-golf onder de >200km radius auto’s. Ik heb dit er niet uit kunnen halen (bij lange na niet, 120km bereik bij ~110km/h.) Met de soul haal ik op die snelheden ruim 140km in de praktijk.

  12. Albert Hulshoff Says:

    @kpvleeuwen
    Idd, deze is recent onthuld, ben benieuwd wat ie in de praktijk doet, tevens benieuwd of ik er 1 een dag mee kan hebben.

    @Huppie
    Heb je in de i3 60Ah of 94Ah gereden?Ik kan mij niet voorstellen dat de 94Ah minder ver komt in vergelijking met de Kia. Lees net dat je de EV’s in December hebt gelezen. Toen was de 94Ah er nog niet. Groot verschil.

    Ik had het alvast over de nieuwe E-Golf, de huidige kom je idd niet ver mee.

  13. Huppie Says:

    @Albert: De 60Ah versie, de 94Ah versie is pas vrij recent geïntroduceerd en bestond eind vorig jaar nog niet. Als ik ‘t zo lees heeft de 94Ah versie een iets grotere actieradius in de praktijk dan de Soul.

    Ik ben (ook) erg benieuwd naar de Ampera-e en nieuwe Zoë (hoewel ik geen fan ben van batterijhuur ben ik wel benieuwd naar de actieradius maar volgens mij komen beiden pas ergens begin volgend jaar.

  14. Marksken Says:

    Op egear.be een mooi artikel van een Tesla gebruiker. Het artikel gaat in principe over de energie kostprijs en de recente bijkomende taksen die in het nadeel van de elektrische rijder is. Wat wel opmerkelijk is, en dit waren de cijfers waar ik op zoek naar was, het werkelijke elektriciteitsverbruik, wat je uiteindelijk betaalt, ligt 17% hoger dan wat de wagen aangeeft. Het meerverbruik zit hem in allerhande verliezen.

  15. Huppie Says:

    @Marksken: De verschillen tussen ‘daadwerkelijk verbruik’ en wat de wagen aangeeft zijn per auto en per lader verschillend.

    Sommige auto’s laten alleen de kWh zien die daadwerkelijk door het BMS (Battery Management System) gestuurd wordt, waardoor je bijv. bij het voorverwarmen van de auto / batterij een deel van de gebruikte energie niet terugziet in het display van de auto. Die 17% is dus sterk afhankelijk van welke auto je hebt en hoe je deze gebruikt.

    Dat gezegd hebbend: We hebben hier in Nederland dan geen ‘Turteltaks’ maar ook hier is ‘t niet altijd wat je verwacht. Je betaald (zeker bij publieke laadpalen) soms verrassend veel wanneer je niet oplet met welke laadpas je laadt. Voorbeeld: Ik heb zelf een laadpas van de leasemaatschappij en kwam er achter dat wanneer ik deze pas gebruik de kosten bijna 50% hoger zijn dan wanneer ik een pas van The New Motion zou gebruiken.
    In tegenstelling tot een tankstation waar je vooraf weet wat de brandstof gaat kosten is dit bij een publieke laadpaal vaak onduidelijk. Het lijkt erop dat de leasemaatschappijen hier gretig gebruik van maken. Er is nog flink werk aan de winkel om de kosten van elektrisch laden inzichtelijk te maken. Op dit gebied kan ik momenteel alleen The New Motion en FastNed aanraden.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in