OliNo

Duurzame Energie

Veelgestelde vragen en antwoorden over elektrische auto’s

Geplaatst door Danny Steenhorst in Transport
Tags: ,
Geef een reactie

20140902 17.40Dat we overgaan van fossiele brandstoffen te verbranden in de verbrandingsmotor naar elektrisch rijden is zo goed als zeker. Elektrische auto’s zijn beter voor het milieu, duurzamer en geven meer rijgenot. De vraag is alleen in wat voor tempo gaat dit gebeuren. Voor de oliemaatschappijen zal grootschalig introductie nadelig zijn, van de andere kant kan de E-auto voor de elektriciteitsbedrijven zorgen voor een extra stabiele inkomstenbron. Voor de netwerkbedrijven kunnen elektrische auto’s door middel van Smart grids bijdragen aan een goede netstabiliteit. Er zijn nog veel vragen over elektrisch rijden. Ik ga mijn best doen om deze hieronder zo goed mogelijk te beantwoorden op basis van feiten en eigen ervaringen.

Zijn er nu al voldoende oplaadpunten?

Op zich hebben we nu al miljoenen oplaadpunten, want bijna iedere elektrische auto kan, al gaat het langzaam, gewoon worden opgeladen via een stopcontact.

Er zijn steeds meer openbare oplaadpunten te vinden, zoals hier in het centrum van Utrecht.

Er zijn steeds meer openbare oplaadpunten te vinden, zoals hier in het centrum van Utrecht.

Tegenwoordig zijn in iedere gemeente wel openbare oplaadpunten te vinden en de oplaadplekken in België. Langs de snelwegen zien we dat Fastned een heel netwerk van snellaadstations aanlegt. De meeste parkeergarages zijn nu ook van oplaadpunten voorzien. Op campings, jachthavens en markten zijn vaak stroompunten te vinden die eventueel kunnen worden ingezet om elektrische auto’s van brandstof te voorzien.

In steeds meer parkeergarages kunt u elektrisch tanken.

In steeds meer parkeergarages kunt u elektrisch tanken.

Waarom elektrisch gaan rijden en niet op waterstof?

Waterstofgas is een energiedrager. Waterstofgas is dus niet een onuitputtelijke bron van energie, zoals sommigen denken. Integendeel, er treden grote verliezen op om van elektriciteit waterstof te maken en deze weer te gebruiken voor de aandrijving van de motor.

Rijden op elektriciteit is efficiënter dan rijden op waterstof

Rijden op elektriciteit is efficiënter dan rijden op waterstof

Zie ook dit artikel.  Nota bene, alle waterstof die nu wordt geproduceerd wordt gedaan uit de fossiele brandstof aardgas. Bijkomend voordeel van elektriciteit is dat de burgers dit zelf kunnen oogsten. Vaak kan je bij familie of vrienden ook tanken. Met auto’s op waterstof blijven we afhankelijk van enkele grote spelers in de brandstoffenmarkt.

Op benzine en diesel betalen we nu veel belasting. Hoe blijft de overheid inkomsten ontvangen?

Omdat elektrische auto’s veel efficiënter zijn, zal de overheid inderdaad accijns- en btw- inkomsten mislopen. Nu wordt overigens op een gebruik tot 10.000 kWh per aansluiting ook veel belasting geheven, namelijk ~52% energiebelastingen en daarbovenop nog eens 21% btw. De overheid zal moeten bezuinigen of andere inkomsten moeten genereren. De kosten van gezondheidszorg door verminderde uitstoot van schadelijke stoffen kan wellicht wel dalen door elektrisch vervoer.

Wanneer rijden we allemaal elektrisch?

Er zijn nu al vele mensen die dagelijks elektrisch rijden omdat ze gebruik maken van de tram, trein, metro of trolleybus. Het overgrote deel van de andere voertuigen rijdt nu nog op fossiele brandstoffen. Er zijn enkele belangrijke pijlers hoe snel de ontwikkeling kan gaan dat we gebruik gaan maken van de elektromotor in plaats van de ontploffingsmotor. 1; De ontwikkeling van de accutechniek 2; De bereidheid van autofabrikanten om e-auto’s grootschalig in de markt te zetten; 3; Reguleringen en incentives van overheden. 4 De prijzen van olie en elektriciteit 5 Acceptatie consument De Nederlandse overheid heeft als doelstelling om in 2020 minimaal 200.000 elektrische auto’s te hebben rijden en voor 2025 zelfs 1.000.000. Zie hier aandeel van elektrische auto’s in uw gemeente.

Zijn elektrische auto’s wel veilig?

Alleen al op onze gezondheid zullen vele levens worden bespaard, door minder uitstoot schadelijke stoffen en minder geluidsoverlast. Uiteraard, worden elektrische auto’s ook aan de standaard veiligheidsproeven onderworpen. In de onafhankelijke crashtests komen de resultaten van  elektrische auto’s vaak bijzonder goed uit de bus. Omdat het accupakket dikwijls in de bodemplaat wordt verwerkt, is de wegligging optimaal, wat de veiligheid ook weer verhoogd.

Hoever kan ik rijden op een vol accupakket?

De kleine goedkopere modellen hebben nu een bereik van ongeveer 120 km, de beste auto’s van het merk Tesla kunnen nu al 480 km ver komen op 1 acculading en de ontwikkelingen staan niet stil. Bij koude is de actieradius lager door meer luchtweerstand en het gebruik van verwarming. Een eerlijke vergelijking is dat de accu al haar energie meeneemt. Voor de verbranding van 1 deel benzine zijn ~14,7 delen schone lucht nodig, die onderweg continu worden verbrandt. Zou een benzineauto deze lucht mee moeten nemen dan hadden we gigantische voertuigen op de weg.

Is elektrisch rijden wel milieuvriendelijker?

Uiteraard is het niet gebruiken van een auto altijd milieuvriendelijker dan deze wel gebruiken. Vele (korte) ritjes kunnen vaak ook lopend of met de fiets worden gedaan. Vergelijk je de milieu-impact van een elektrische wagen met een gelijkwaardige benzine of diesel uitvoering, dan is de conclusie dat elektrische auto’s, zelfs gebruik makend van grijze stroom minder milieubelastend zijn. Wordt er gebruik gemaakt van groene stroom dan is de vervuiling nog veel beperkter. Het transporteren, raffineren en opslag van olieproducten is ook nog eens energie-intensief. Voordeel van de e-auto ook rijdend op grijze stroom, is dat de directe uitstoot in de gebouwde omgeving sterk gereduceerd wordt.

Is elektrisch rijden duur?

De aanschaf van een elektrische auto is op dit moment nog een kostbare aangelegenheid. Ondernemers kunnen op dit moment vaak gebruik maken van allerlei fiscale regeling om elektrisch rijden te stimuleren. Omdat elektrische auto’s veel minder onderdelen hebben zullen de onderhoudskosten waarschijnlijk veel lager komen te liggen. Doordat het terugwinnen van energie bij het remmen en dat het rijden op stroom veel efficiënter is, zullen de brandstofkosten ongeveer de helft zijn. Wekt u thuis de brandstof zelf met zonnepanelen op, dan wordt het rijden op elektriciteit nog voordeliger. Met de huidige fiscale voordelen, is het nu al vaak voordeliger voor de consument om te kiezen voor een elektrische auto.

Is elektrisch rijden wel comfortabel?

Met een elektromotor kan er vanaf het begin tot eind van een maximum koppel worden genoten, de trekkracht is dus fenomenaal. Met filerijden hoeft men niet constant te schakelen, omdat men in een automaat rijdt. De muziekliefhebber kan door het wegvallende motorlawaai volledig genieten van haar/zijn favoriete muziek.

Hoe lang duurt het om de accu volledig op te laden?

Dit hang af van het type auto en de laadaansluiting. De meeste auto’s kunnen zich volledig opladen binnen 10-13 uur bij een gewone huisaansluiting van 230 volt. Bij een openbare laadpaal duurt het 2 tot 8 uur. Met een snellader zijn de accu’s binnen 30 minuten al voor 80% gevuld. In de praktijk sta je maximaal 20 minuten stil bij een snellader. (Net voldoende voor 1 kopje thee)

Oplaadpunt voor fietsen en auto's waar je gratis gebruik van mag maken bij particulier in het centrum van Dordrecht.

Oplaadpunt voor fietsen en auto’s waar je gratis gebruik van mag maken bij particulier in het centrum van Dordrecht.

Verlies ik alle kofferbakruimte door het accupakket?

Nee, de accu’s zitten verwerkt in bodemplaat, hierdoor verlies je geen kofferruimte. De Tesla-S heeft zelfs twee kofferbakken (voor en achter)

Is een elektrische auto veel zwaarder dan een fossiele auto?

Dit valt mee. Bijvoorbeeld de Volkswagen e-Golf is met zijn 1485 kilo ongeveer 13% zwaarder dan de benzine uitvoering (Golf TSI 2015).

Is een elektrische auto langzamer dan een fossiele auto?

Nee, juist het tegenovergesteld. Door het grote continue koppel van een elektromotor accelereert een elektrische auto veel sneller dan een fossiele brandstofauto. Bijvoorbeeld: een Tesla 85D accelereert van 0-100 in 3.1 seconde. Dat is sneller dan de snelste BMW M5

Moeten we extra elektriciteitscentrales gaan bouwen als iedereen elektrisch gaat rijden?

Stel nu dat alle personenauto’s in NL 100% elektrisch gaan rijden. Er zijn in 2013 ongeveer 8,7 miljoen personenauto’s in NL (bron: CBS). Die legden totaal 114,2 miljard km af. Met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van een elektrische auto van 0,15 kWh/km komen we dan uit op een extra verbruik van 17,1 miljard kWh. Het totale elektriciteitsverbruik in NL in 2013 is 119.1 miljard kWh. Dat betekent dat het elektriciteitsverbruik met 14.3% zou stijgen.

De overcapaciteit in de nacht is voldoende om het volledige wagenpark op te laden. Er hoeven dus geen extra elektriciteitscentrales bijgebouwd te worden. Nog mooier is het natuurlijk om je 100% elektrische auto op te laden met je eigen zonnepanelen, dat is namelijk nog goedkoper.

Bestaan er ook 100% elektrische vrachtauto’s?

Er zijn al verschillende 100% elektrische vrachtauto’s verkrijgbaar. Deze vrachtauto’s zijn zeer geschikt voor vervoer in de stad. Ook zijn er al oplossingen bedacht om 100% elektrische vrachtauto’s grote afstanden te laten rijden.

Laadpassen

Om te betalen, heb je bij de meeste openbare laadpalen een laadpas nodig. Stekker in de auto en stekker in de laadpaal. Laadpas voor de lezer van de paal houden, als het lampje blauw knippert, dan start het laden. Hier vind u alle tarieven en mogelijkheden van vele laadpassen die verkrijgbaar zijn.

VER

De VER is een vereniging voor (toekomstige) Elektrische rijders. Op deze site kunt u veel onafhankelijke informatie vinden over elektrisch rijden. U kunt ook (gratis) lid worden en zo deze belangenvereniging ondersteunen.

Conclusie

Nu de techniek er is, moeten we zo snel mogelijk onze verantwoording nemen om snel over te schakelen op elektrisch rijden. We worden direct minder afhankelijk van olie-import en kunnen op deze manier ook snel de uitstoot van CO2 en andere milieuvervuilende stoffen reduceren. Met een groter aandeel duurzame stroom, wordt de milieubalans voor elektrisch rijden nog beter. Met zonnepanelen op uw dak en/of mede-eigenaar te worden van een windmolen, kunt u zelf zorgen voor meer duurzame stroom opwekking. Vele (korte) ritjes kunnen vaak ook met de fiets worden gedaan en dat is altijd beter dan je met 2000 kilo verplaatsen. Ook de elektrische auto kan best een dagje zonder u!  Hier vindt u alle elektrische modellen die nu in Nederland verkrijgbaar zijn. Hier vindt u een Europese routeplanner voor elektrische auto’s.

38 Reacties to “Veelgestelde vragen en antwoorden over elektrische auto’s”

  1. CayMan Says:

    ik wil een auto kopen van ca 20.000 euro. en rijdt ca 10.000 km per jaar
    wat kost ijn die prijsklasse een benzineauto per kilometer en wat kost een electrische per kilometer ?

  2. CayMan Says:

    is er een electrische auto waarmee ik eeb paardentrailer met paard kan trekken? ( ca 800 kg)

  3. kpvleeuwen Says:

    @CayMan
    Je kunt dan kijken naar een Renault Zoe of tweedehands Nissan Leaf.
    (zakelijk kan je ook naar nieuwe kijken, met alle voordeeltjes kom je dan ook onder de €20k)
    Zeker de Leaf is dan gunstig, want geen accuhuur. Met een verbruik van 15kWh/100km heb je jaarlijks 1500 kWh nodig, ~€300 privé of ~€70 grootzakelijk.
    Benzine komt met 5L/100km op 500 liter jaarlijks; ~€750.

    Onderhoud van een elektroauto is tientjeswerk (de airco is het duurst) en tot nader order is er ook geen wegenbelasting.
    Verzekering is vergelijkbaar.

    Een benzineauto van €20k kan veel ruimer zijn, zeker tweedehands, maar elektrisch rijdt veel fijner. Dat is dus een persoonlijke afweging.

    Voor wat betreft de paardentrailer;
    De fabrikanten en verkopers hebben meer range anxiety dan de gebruikers van de auto, dus de meeste elektroauto’s zijn mechanisch fantastische trekauto’s maar mogen dit van de fabrikant niet. Voor elke auto is wel een trekhaak te vinden dus waar een wil is, is een weg 🙂

    Land Rover is met een elektrische variant van de Defender bezig; die kan zonder problemen twee paarden trekken maar is dus nog niet beschikbaar.
    Ook is het niet ondenkbaar dat Tesla, gewend om buiten de gebaande paden te treden, zelf een trekhaak als optie gaat leveren.

  4. roland Says:

    “Als iedereen die nu in een fossiele auto rijdt overschakelt op een 100% elektrische auto dan neemt ons elektriciteitsverbruik met 14,7% toe”
    – Vooral die “,7” is pikant, een schijn nauwkeurigheid, die nergens op gegrond is.

    “Voor de netwerkbedrijven kunnen elektrische auto’s met Smart grids bijdragen aan een goede netstabiliteit”
    – Inderdaad “kunnen” dus in welke mate en onder welke voorwaarden?

    Voor hybride auto’s is intussen duidelijk dat die meer CO2 uitstoten bij bepaald gebruik. Helaas niets daarover, terwijl dit de meeste verkochte auto’s zijn!

  5. Danny Says:

    @4 Beste Roland,Het klopt dat wanneer men een (lease)auto van de zaak rijdt, dikwijls gewoon benzine tankt (Al is het voor de gratis onbelaste zegeltjes of punten). Sommige werkgevers eisen een maximum brandstof gebruik (per gereden km). Siemens Nederland NV hanteert een maximum van 3,5 liter per 100 km voor de plug-in hybrides. Binnenkort zullen waarschijnlijk ook particulieren in deze wagens gaan rijden en dan zal het thuis opladen sterk gaan toenemen. De zeer hoge fiscale stimulatie voor plug-in hybrides is de overheid nu sterk aan het reduceren. Met de steeds betere accu’s en vele (snel)laadpunten moeten we deze dure tussenvorm voor personenauto’s nu achter ons laten.

  6. roland Says:

    @Beste Danny,
    Volgens een berekening van de rekenkamer kost de subsidie van e-voertuigen zo’n 1000 euro per uitgespaarde ton CO2. Zo’n fors bedrag kun je veel effectiever inzetten voor energiebesparing. Met de huidige kolenstroom zal meer stroomverbruik dus ook meer kolenverbruik geven niet alleen zorgt dit voor meer CO2 uitstoot maar ook voor meer luchtvervuiling en afhankelijk van de herkomst voor meer slechte arbeidsomstandigheden (bloedkolen).
    Een grotere nadruk van huishoudens op stroomverbruik niet alleen met de e-auto, ook met e-koken en stoken zorgt voor een overbelasting van het net. Meer zonnepanelen helpt daarbij weinig, want de vraag is in de winter het hoogst, dan leveren zonnepanelen nauwelijks stroom.

  7. kpvleeuwen Says:

    “Als iedereen die nu in een fossiele auto rijdt overschakelt op een 100% elektrische auto dan neemt ons elektriciteitsverbruik met 14,7% toe”
    Minstens zo interessant is dat het primair energiegebruik van Nederland in dat geval met meer dan die 14.7% (als dat het is) daalt.
    Anders gezegd: als al het wegverkeer elektrisch gaat, en in plaats daar van bouwen we diesel- en benzinecentrales om de extra elektriciteit op te wekken, hebben we alsnog minder fossiele brandstoffen nodig.

    Voor wat betreft de netstabiliteit; het laadprotocol tussen paal en auto is vanaf het eerste moment voorbereid op het ‘pauzeren’ of terugregelen van de laadstroom. Elke auto ondersteunt dat. Daarom verwacht ik dat grootschalig laden geen invloed heeft op de netstabiliteit (ook geen positieve).
    Technisch is het mogelijk dat auto’s vermogen terugleveren aan het net of frequentiestabilisatie doen, maar de huidige auto’s ondersteunen dat niet af-fabriek. Er zijn wat proeven gedaan met de Nissan Leaf, die dan DC teruglevert waarna een terugleverpaal dit in het net invoedt (vergelijkbaar wat met zonnepanelen gebeurt). Niet moeilijk of bijzonder duur, maar omdat de noodzaak volledig ontbreekt is hier nog geen kant-en-klaar product voor.

    Overigens zou ik graag een bron zien voor de geclaimde gezondheidswinst; het ligt voor de hand dat reductie in fijnstof (door minder remslijtage en geen lokale uitlaatgassen) gezondheidswinst oplevert, maar ik ken nog geen onderzoek dat daar een getal aan durft te hangen 🙂
    Als Danny dat wel gevonden heeft, houd ik me aanbevolen.

  8. kpvleeuwen Says:

    Kleine correctie:
    http://www.nichicon.co.jp/english/new/new135.html
    Standaard Vehicle-to-grid producten zijn er dus wel maar lijken alleen in Japan te worden verkocht. Aan de prijs te zien (€4k voor 1.5 kW terugleveren) is de oplage nog vrij klein.

  9. roland Says:

    @kpvleeuwen,
    – “.. het primair energiegebruik van Nederland met meer dan die 14.7% daalt”
    Er is een groot verschil tussen 14% van ons stroomverbruik en 14% van ons totale energieverbruik, een bekende verwarring.

    Als een aanmerkelijk deel olieverbruik wordt vervangen door zon-windstroom wordt omzetting en gebruik van kerosine voor de luchtvaart aantrekkelijker en mogelijk goedkoper. Met de grote klimaatbelasting van de luchtvaart zou dat een grote stap terug zijn, de schaduwzijde van e-rijden.

  10. Jeroen van Agt Says:

    @roland,

    Bedankt voor je opmerking over het missen van de bron voor de berekening van het elektriciteitsverbruik. Ik hem de FAQ uitgebreid met daarin berekening en de bron van de data (CBS). Tevens heb ik nu meer up-to-date data gebruikt (2013 ipv 2010). We komen hiermee op een stijging van 14.3%

  11. Jeroen van Agt Says:

    @kpvleeuwen,

    Uit een rapport van RIVM en het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) blijkt dat dat jaarlijks 18000 Nederlanders ongeveer tien jaar te vroeg overlijden als gevolg van fijn stof. Dat is 13 procent van alle 142000 sterfgevallen. Anders gezegd: één op de acht Nederlanders sterft te vroeg door vuile lucht. Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1715979/2005/06/10/18000-doden-is-een-voorzichtige-schatting.dhtml

  12. Wim de Leeuw Says:

    Voor de gene die willen ontdekken hoe een geavanceerde Intern Smart Grid werkt kan dit gedemonstreerd krijgen op de gewenste locatie.
    Van der Sijs Techniek heeft een DEMO laadplein waarmee 4 auto’s tegelijk gecontroleerd kunnen laden. Uiteraard moet er dan wel voldoende elektrische energie voorhanden zijn.
    Of een mobiel aggregaat met voldoende vermogen.
    Met alleen een stopcontact is er ook het nodige te zien en uit te leggen.
    Op het touchscreen van hun demo installatie staan alle auto’s vermeld die elektrisch kunnen rijden.
    Zodat ervoor de betreffend auto een laadplanning gemaakt kan worden.
    Aan de hand van de gewenste vertrektijd en de te rijden afstand.
    Zie voor verdere uitleg: http://www.vdsijs.nl/laadpalen

    Op Maarten Steinbuch blog page is veel EV info te vinden.
    En TNO pdf Energie- en milieu- aspecten van elektrische personenvoertuigen.

  13. kpvleeuwen Says:

    @roland
    Dankjewel voor de correctie 🙂
    Ik had het nogal warrig geschreven, wat ik wilde zeggen was dat het primair energieverbruik van Nederland (inclusief alles) daalt als alles elektrisch rijdt, al is het niet met de 14.7%. Dit door de hogere well-to-wheel efficiency.

    @Jeroen
    Ik bedoelde een onderzoek dat specifiek een verwachting uitspreekt over de te verwachten gezondheidswinst door elektrische auto’s – die nog steeds fijnstof van banden en (in mindere mate) remmen produceren.
    Het ene fijnstof is ook het andere niet, zo wordt zeezout er ook onder gerekend al wordt er algemeen aangenomen dat dat weinig of geen gezondheidsschade oplevert. Mogelijk is de winst heel groot, maar misschien valt het tegen. Als de meeste schade nu veroorzaakt wordt door roet uit barbecues, banden en houtkachels schieten we natuurlijk niet veel op.
    In dat geval hebben we dus “alleen” de winsten van comfortabeler rijden, minder herrie, energiezuinigheid en flexibiliteit van energiebronnen 🙂

  14. Jeroen van Agt Says:

    @kpvleeuwen,

    Volgens mij worden je vragen over fijnstof en elektrische auto’s keurig beantwoord in het onderzoek van TNO factsheets Elektrische Voertuigen. Dit document is overigens ook te vinden in de bovenstaande FAQ.

  15. roland Says:

    @14: Als de EU er werkelijk in slaagt om de norm van 95g CO2 per km in 2020 te halen, niet de fabrieksnorm maar de gebruiksnorm, is er nauwelijks verschil tussen de uitstoot van de e-auto en de diesel/benzine auto.
    Met het kleine aantal e-auto’s is elke kleine verbetering van de uitstoot van de diesel/benzine, gezien het aantal van deze auto’s al winst. Ook toont TNO dat de aanmaak van e-auto’s het milieu veel meer belast.

    Ook hier zien we dat besparen veel effectiever en goedkoper is.

  16. Jeroen van Agt Says:

    @Roland,

    Ik verwacht dat elektrische rijders ervoor kiezen om op 100% echte groene stroom te rijden. Volgens TNO kom je dan uit op 10g CO2 per km. Dat is een verbetering van bijna een factor 10! Lijkt me zeer de moeite waarde zou ik zeggen.

  17. kpvleeuwen Says:

    @Jeroen, fijnstof
    De factsheet had ik inderdaad al gelezen. Ook daar wordt met geen woord gerept over de schade van deze fijnstofbronnen (gaat ook ver buiten de scope). Ik ben dus voorzichtig met het nu al claimen van meetbare gezondheidswinsten.
    Er blijven nog voldoende voordelen over om voor een EV te kiezen hoor 🙂

  18. Jeroen van Agt Says:

    @kpvleeuwen,

    In het rapport van het Milieu en Natuur planbureau genaamd Fijn stof nader bekeken en het rapport van het RIVM Trends in the environmental burden of disease
    in the Netherlands
    kun je meer informatie vinden over de gezondheidseffecten van fijnstof.

  19. Wim de Leeuw Says:

    En voor vooral minder lawaai.
    Dan slaap je lekkerder en
    rust je beter uit.

  20. kpvleeuwen Says:

    @18 Beide rapporten (uit 2005) zijn ook erg voorzichtig in het leggen van een causaal verband tussen de verschillende fijnstoffracties en gezondheidseffecten.
    “Verschillende verbrandingsbronnen dragen bij aan de emissie van primaire, antropogene fijnstoffracties, waaronder roet. Voorbeelden zijn verkeer, scheepvaart, industrie, energie-opwekking en huisverwarming. Het aandeel hiervan in de gezondheidseffecten is getalsmatig nog niet aan te geven. ”

    “Most other outdoor air pollutants (e.g. NO2, CO, total suspended particles, SO2) are highly correlated with PM10, and effects are difficult to separate”

  21. Wim de Leeuw Says:

    Milieudefensie heeft met bewoners uit Amsterdam gemeten hoe vervuild de lucht in hun stad is.
    Sinds 1 januari 2015 moet Nederland aan de Europese norm voor stikstofdioxide voldoen.
    De verwachting is dat de grote steden daar niet aan voldoen.
    Er werd op de Stadhouderskade gemeten.
    Daar werd niet alleen de Europese norm voor stikstofdioxide flink overschreden, maar ook die van ultra-fijnstof.
    Ultra-fijnstof bevat hele kleine deeltjes die direct in je longen terecht komen.

  22. roland Says:

    @Jeroen van Agt,
    “.. verwacht dat elektrische rijders ervoor kiezen om op 100% echte groene stroom te rijden”

    Met de weinige groene stroom betekent dat meer grijze stroom elders, dus geen verschil voor het totaal.
    Zolang ons huidige stroomverbruik nog lang niet groen – die vergroening gaat tergend langzaam -, betekent iedere toename van het stroomverbruik meer grijze stroom.

    Dan vergeet ik nog het gebrek aan opslag bij een onzeker aanbod van groene stroom of krijgen we de e-rijders zo ver dat deze afzien van hun autorit bij somber, windstil weer?

  23. Wim de Leeuw Says:

    Mercedes-Benz-moederbedrijf Daimler gaat twee verschillende accupakketen aanbieden van ACCUmotive.
    Voor thuisgebruik is er een accu met een capaciteit van 2.5 kWh (ongeveer een derde van het dagelijkse gebruik van een huishouden), voor industrieelgebruik zijn er accu’s van 5.9 kWh.
    Ook kunnen de kleine 2.5 kWh-accu’s in achtvoud aan elkaar worden gekoppeld voor een capaciteit van zo’n 20 kWh.
    Opvallend is dat ACCUmotive kiest voor veel kleinere accu’s dan Tesla voor thuis gebruik.

    Een batterij uit een elektrische auto krijgt tweede leven op Forteiland Pampus.

    Door zonne-energie op te slaan hoeft er minder energie getransporteerd te worden. Er gaat minder energie verloren en het energienet wordt minder belast waardoor er minder geïnvesteerd in het net hoeft te worden.
    Rijden Op DeZon is het Duurzaamst.

  24. Wim de Leeuw Says:

    De Fotonenboer in Vierakker slaat zijn zonne-energie op in een
    Vanadium Redox Flow Batterij (VRB).

    Het is een Cellcube FB10/100 batterij gefabriceerd door het Oostenrijkse bedrijf Cellstrom (onderdeel van Gildemeister).

  25. Wim de Leeuw Says:

    Bij de productie Van de BMW i3, wordt zo’n 50 procent minder energie en 70 procent minder water verbruikt dan gemiddeld bij de andere BMW modellen.
    De fabriek voor de i3 in Leipzig betrekt zijn elektriciteit geheel van windenergie.
    Voor de productie van CFRP (carbon-fibre reinforced plastic) voor de carrosserie wordt gebruik gemaakt van waterkracht opgewekte elektriciteit.

  26. Wim de Leeuw Says:

    Zondagmiddag 21 juni wordt de stroomfabriek aan de Lek feestelijk geopend.
    Hier wordt o.a. uitgelegd hoe je met behulp van intelligent gestuurde laadaansluitingen meerdere elektrische auto’s gepland kunt laden.
    En met voor al eigen zonne-energie.
    De uitleg is aan de hand van een mobiele demo Intern Smart Grid.
    Van Van der Sijs Techniek.
    Zie voor meer info over deze Duurzame middag de website ditiswijk.nl

  27. lukafoto Says:

    We need better cars both EVs and ICE. My 2001 Audi A2 1.2 TDI still achieves under 3 l/100km and can run on WVO/SVO. In tests it managed 2.4l/100km. Overall it produces less CO2 /km than the BMW i3 powered by British Coal. My 3.91pKV Solar panels produce around 3000kWh per year but these offset the house bills and not enough to charge an EV (most of which sit at the workplace in daytime).

    Greenwash does not help the promotion of EVs. Plug In Hybrids like the 2000kg Mitsubishi Outlander or Audi A3 ETron or Golf GTE are poorly advertised as ECO cars! They are very far from that! A standard Audi A3 ULTRA TDI Euro 6 diesel is cleaner overall, especially when the PHEV petrol engine gets worn out and makes more NOx and PM1 particulates than a modern diesel.

  28. roland Says:

    Effecten van grootschalige toepassing van elektrisch wegtransport op de capaciteit en de balancering van het elektriciteitsnetwerk
    http://en-tran-ce.org/wp-content/uploads/2015/07/Elektrisch-transport-en-de-netwerken.pdf

  29. Mart Says:

    Ik snap niet dat waterstof productie met veel verlies moet gaan. Het is juist een mooie buffer als er overproductie is van elektriciteit. We kennen toch allemaal dat elektrolyse proefje van water door elektriciteit toch nog wel. Op deze manier kun je grote hoeveelheden energie bufferen tot er gebrek optreedt. De waterstof kun je dan zowel gebruiken in auto’s als in elektriciteitscentrales.

  30. MrDiesel Says:

    Kosten zijn een stuk duurder met elektrisch rijden. wil je een beetje auto hebben betaal je al gauw 20K meer dan een benzine variant. Als je deze kosten tegen over elkaar legt is een benzine goedkoper dan een elektrische auto.

    De zakelijke rijder zal goedkoper uitkomen maar de particulier klant is vele malen duurder uit.

    Daarnaast moet nog blijken wat een elektrische auto als tweedehands auto gaat doen(5jaar oud) aangezien rendement sterk achteruit gaat.

    Tesla wordt iedere keer als voorbeeld gebruikt maar alle andere merken zijn nog lang niet zo ver als tesla daarnaast is een tesla ook niet betaalbaar voor iedere burger. de prijsklasse ligt ook een stuk hoger.

    20 min(snelladen) is te lang voor een magere 400 km rijden. Dan kan je een diesel 4 keer tanken en 4000 km meer rijden.

    Het kan voorkomen dat een klapper (botsing) maakt en dat vind ik zelf niet een fijn gevoel in zo een explosief batterijtje.

    En is er al nagedacht over waar die accus gedumpd moeten worden over 15 a 20 jaar.

    elektrisch rijden daar zitten nog heel wat haken en ogen aan.
    (een paar voorbeelden: hittegolf hoe gaan ze daar mee overweg, in het koude weer verbruiken ze juist veel meer energie dan nodig is want de motor wordt niet warm, veilig? je hoort ze niet aankomen heb wat ongelukken gezien in parkeergarages met voetgangers)

    We hoeven niet maar alleen maar de positieve dingen te noemen. De realiteit is dat elektrisch rijden nog in zijn kinderschoenen staat en dat voorlopig de komende jaren zo zal blijven.

    Voor nu rij ik liever in mijn dieseltje. dan een overpriced gepimpte speelgoed autootje.

  31. Michiel de Pooter Says:

    EV’s zijn toonbeelden van eindproducten van politici en beleidsmakers zonde robuuste, vaktechnische en natuurkundige kennis. Ze worden geentameerd door te laag opgeleide Blije Eikels als Ruud Koornstra en Kamerleden met opleiding Toneelwetenschappen, Communicatie en Franse Taal. EV’s zouden in een spontane en vrije marktorientatie niet bestaan.
    Ze worden in eerste instantie gemaakt om een hoger politiek doel te dienen (redden van de aarde, zeg maar) en zeker niet om de berijder of eigenaar te gerieven. Daarom waren ook in 2017 meer dan 99% van de auto aankopen niet EV’s.

  32. RGMv Says:

    De elektrische auto is slechts tijdelijk, de waterstof auto zal de toekomst hebben en bepalen. Achter de schermen worden er al uitgebreide proeven mee gedaan en zijn er grote vorderingen gemaakt. De tank waarin de waterstof bewaard wordt, er heeft een grote doorbraak plaatsgevonden in de techniek van het opslaan van waterstof. In detail worden er nog allerlei ontwikkelingen geheim gehouden. Een waterstofauto staat straks panklaar bij de dealers…, er zal een stormloop ontstaan om een dergelijke auto te bemachtigen.

    In wetenschappelijke, medische kringen zal steeds meer belangstelling komen voor de elektrische auto. Met name voor de straling van de accuhoogspanning, het effect ervan op de gezondheid van de inzittenden. De verstoring van het elektrische veld rond en in het menselijke lichaam lijkt een gezondheidsrisico op te leveren. Het ontstaan van onverklaarbare bloedafwijkingen, hersenziekten, wijzen steeds meer in de richting van elektrische auto’s, hoogspanningsleidingen, de verstoring van magnetisch elektronische velden kunnen een diepingrijpende invloed hebben op de fysieke en mentale gesteldheid.
    Onderzoeken gaan het aantonen.

  33. Michiel de Pooter Says:

    RGMv,
    Alleen groene waterstof maakt een kans, maar daar zijn we nog lang niet aan toe, vanwege de lage productie van groene stroom.
    Al het andere is illusie, vanwege de lage energiedichtheden (EROIE).

    Duurzame waterstof maak je met electrolyse, waarvoor je veel groene stroom nodig hebt.
    De meeste waterstof wordt van aardgas gemaakt. Echter, het is onzinnig om een energie-verspillende waterstof cyclus te beginnen met een hoog calorische grondstof, die zelf ook te gebruiken is als transporteerbare energiebron.

  34. Vingerhoedt Says:

    Waarom maakt men geen auto’s met twee kleinere batterijen in. De ene laad op door het draaien van de assen terwijl de andere zorgt voor de aandrijving. De twee assen kunnen genoeg energie leveren om de batterij op te laden alvorens de andere leeg is. Op die manier wordt het niet nodig om externe energie te gebruiken. De batterijen wegen nu veel te zwaar maar op deze manier hoeven ze niet zo groot te zijn want ze laden mekaar om beurten op. Een auto die onafhankelijk kan rijden moet toch lukken of is dat te slecht voor de economie?

  35. Kees Says:

    Het is allemaal erg leuk.
    Maar kan ik met een elektrische auto ook een aanhangwagen van 2100 Kg trekken?
    Of een caravan om op vakantie te gaan?
    Of moet ik dan op een ritje van 400-450 km onderweg een uur stilstaan om te laden.
    Elektrisch rijden klinkt mooi maar is het dat dan ook wel.
    Ja de accu’s zijn niet milieu belastend om te maken en gaan vast een leven lang mee.
    Nee die gaan dus geen leven lang mee helaas.
    Maar kan je recycle hahahaha even de batterij er uithalen en een nieuwe er in.
    Alleen de buitenkant de batterij is nog de zelfde.
    Want ja de binnen kant is op, net als een hart kan je niet blijven recycle.
    En raakt ook op.
    Dus hoe schoon, IS schoon.

  36. Danny Says:

    @35 Kees, Met een gemiddelde benzineauto mag je (ook) geen 2100 kilo trekken?!
    Er zijn nu nog maar weinig elektrische auto’s die zware aanhangwagens mogen trekken. Niet voor iedereen zijn elektrische auto’s nu dus geschikt.
    Minder of geen auto rijden is inderdaad altijd beter.

  37. Ruben Says:

    @Vingerhoedt: There is no FREE ENERGY!! Er zijn altijd verliezen, daarom is er een externe bron nodig (zoals elke natuurkundeleraar je kan vertellen). Wat jij voorstelt is een perpetuum mobile.
    @Kees: Inmiddels lijkt het erop dat steeds meer EVs mogen trekken, kijk maar naar de Audi E-Tron (1800 kg), VW ID4 (1000 kg), Volvo XC40 P8 (1500 kg). Als je niet wekelijks met de caravan op pad gaat moet dat uurtje extra (als je onderweg niet toch moet plassen of lunchen tenminste) ook nog wel te overzien zijn…

  38. Danny Says:

    @2 @37 Nu hebben inderdaad steeds meer elektrische auto’s een behoorlijk trekvermogen. Ontwikkelingen gaan door!https://mrwheelson.nl/blog/welke-elektrische-autos-mogen-1500-kg-trekken?fbclid=IwAR2Q2q1zeB22CXZmUmKChEbmNAwSsQjDPBEKQ3fn7wdiulu9pOCX6ZH0X48

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in