OliNo

Duurzame Energie

Energiebesparing op openbare straatverlichting

Geplaatst door Danny Steenhorst in Energiebesparing, Ledlampen Geef een reactie

Straatverlichting verhoogt het gevoel van sociale veiligheid. Niet dat het werkelijk veiliger wordt door overal lantaarnpalen te plaatsen, maar mensen willen nu eenmaal goede openbare verlichting. Hoe kunnen we toch energie besparen met de huidige straatverlichting.

Kosten

Met een zeer ruwe schatting van een stroomgebruik van 600 GWh en een stroomprijs van 7 cent per kWh kom ik op een bedrag van aan €45.000.000,- stroomkosten per jaar.
De kosten voor plaatsing en onderhoud van straatverlichting ligt veel hoger.
De kosten voor de openbare verlichting in IJsselstein bedragen circa € 570.000. = ongeveer 17 euro per persoon. Trekken we dit door naar heel Nederland, dan komen we uit op €300.000.000,-

Het energieverbruik door 2.600.000 lampen in de Nederlandse openbare verlichting van 1999 bedroeg ongeveer 645 GWh, wat ongeveer 1,5% is van het totale Nederlandse elektriciteitsverbruik.

Ledverlichting

Met ledverlichting kunnen we echt een grote besparingsslag maken. Gelukkig zijn veel gemeente al aan de slag om alle straatverlichting van ledlampen te voorzien.
Ledverlichting maakt bovendien snel aan en uitschakelen mogelijk. De kosten van onderhoud voor het vervangen van lampen wordt ook nog eens sterk beperkt.

Bewegingsmelders

Met de komst van ledlampen kunnen ook makkelijker bewegingsmelders worden ingebouwd, zodat de verlichting alleen aangaat als er in de buurt beweging wordt gesignaleerd. Particulieren en bedrijven hebben al jaren buitenlampen die enkel aangaan bij bewegingen.

Lichtvervuiling

Het is in West-Europa bijna nergens meer echt donker. 24/7,  jaar in jaar uit, is er dag- of kunstverlichting.

Er zijn veel woonwijken in Nederland waar doordeweeks bijna niemand buiten hoeft te zijn van 1:00 uur tot 5:00 uur in de nacht. Als daar de verlichting uit kan, scheelt dat al veel lichtvervuiling.

Straatverlichting minder noodzakelijk voor verlichting straatnaamborden

Een belangrijke reden voor veel straatverlichting was, dat iedereen ook in het donker een adres kon vinden. Tegenwoordig hebben de meeste politie- en ambulancewagens een navigatiesysteem aan boord. In veel andere situaties om een adres in het donker te vinden is er wel een smartphone met een kaartensysteem voorhanden.
Zelfs wandelaars hebben standaard een zaklamp op hun mobiele telefoon.
Tijden zijn veranderd.

Betere monitoring hoger stroomgebruik

Als de beheerders het stroomgebruik (overdag) in de gaten houden, kunnen we voorkomen dat de straatverlichting per ongeluk ook overdag blijft branden.
Het illegaal aftappen van stroom voor bv wietplantages op zolder wordt zo ook voorkomen. Met het legaal maken van wietplantages in de glastuinbouw kunnen we bovendien ook nog eens veel stroom besparen in plaats van enkele plantjes kweken op donkere zolders die sterk verlicht moeten worden.

Conclusie: We kunnen dus nog veel besparen op de openbare verlichting.


Is openbare straatverlichting werkelijk veiliger of alleen een gevoel?

3 Reacties to “Energiebesparing op openbare straatverlichting”

 1. Gijs Says:

  Minder licht in de nacht zou erg fijn zijn. En bewegingssensoren zouden ook nog kunnen bijdragen aan een gevoel van veiligheid. Het valt dan ‘s nachts direct op dat er iemand op straat is.

 2. Mike Says:

  Bij mij in de buurt is al sinds 2016 het havenspoorpad dat dynamische verlichting is. Is er niemand dan branden de lampen op 10% wanneer iemand gedetecteerd is op 100% en dat werkt goed.

  https://www.gawalo.nl/installatiebranche/artikel/2016/02/energiezuiniger-maar-ook-veel-slimmer-1013343

  Toch is dit niet gratis, ik ben benieuwd hoe de veel energie er is gaan zitten in de extra slimme apparatuur en of het totale plaatje over zeg 15 jaar echt effectief energiebesparing oplevert.

  Ik ben een groot voorstander van het verminderen van nachtverlichting, zowel voor de energiebesparing als ook voor het verminderen van de lichtvervuiling.

 3. anna Says:

  het stoort me al zo lang dat je nooit meer in het donker kunt wandelen in de buurt met die overdreven verlichting. in het buitengebied is het toch ook donkerder en daar wonen toch ook mensen.
  als er om en om een paal uit gaat scheelt dat volgens mij ook de helft energiekosten. de gemeente moet hierin het voortouw nemen.
  dit is niet alleen mijn mening maar met mij vele anderen.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in