OliNo

Duurzame Energie

Rijden op waterstof of elektrisch rijden met batterijen

Geplaatst door Danny Steenhorst in Energieopslag, Niet-duurzaam, Transport
Tags: ,
Geef een reactie

Waterstof tanken Er zijn veel discussies of rijden op waterstof de oplossing is voor ons toekomstige energiebehoefte. Hieronder meer uitleg over de voor(oor)delen van auto’s op waterstof in vergelijking met auto’s op batterijtechniek.

De prijs van een waterstofauto versus een elektrische auto op batterijen.

Op dit moment is de aanschaf van een auto op waterstof duurder dan een auto in dezelfde klasse op batterijen. De keuzes in modellen van waterstof auto’s zijn zeer beperkt en aangezien waterstof het kleinste molecuul is wat graag ontsnapt moet het materiaal van de allerhoogste kwaliteit zijn. Door de dure materialen zoals platina voor de brandstofcellen, verwacht men voor waterstofauto’s geen spectaculaire prijsdaling. Een belangrijk deel van de prijs van de accu auto zijn de batterijen. De prijzen van accu’s zijn afgelopen jaren sterk gedaald en de verwachting van vele instituties is dat de daling komende jaren doorzet.
Prijzen accutechniek
Berichten geven zelfs een nog snellere daling aan. Zie bijvoorbeeld Tesla

Hoe werkt een waterstofauto

Je tankt waterstof(H2). Dit is een brandstof/gas dat onder hele hoge druk moet worden opgeslagen om op deze manier voldoende reikwijdte met de auto te krijgen.
De waterstof is de energiedrager (Dus vergelijkbaar met accu’s en geen energiebron zoals olie.) In een brandstofcel wordt de waterstof samengevoegd met de zuurstof en vormt daarmee water en elektriciteit.

Auto’s op waterstof laten rijden, is geen oplossing van het energieprobleem. Je moet de waterstof ook produceren. Een volledig elektrische auto met een accupakket is veel efficiënter en heeft daarmee veel minder stroom nodig voor hetzelfde aantal kilometers wat je kan rijden. Waterstof wordt niet gevonden in de natuur zoals olie of steenkool.

Hoe wordt waterstof gemaakt

Waterstof kan worden gemaakt door elektrolyse uit water, hierbij wordt water H2O, opgedeeld in H2 (waterstof) en O (zuurstof). Bij samenvoeging in de brandstofcel komt er weer elektriciteit vrij en is het restproduct water en warmte.
In de praktijk wordt waterstof uit aardgas gemaakt. Al jaren worden er grote hoeveelheden waterstof geproduceerd uit aardgas. Waterstof wordt nu al op grote schaal gebruikt in de chemische industrie als grondstof voor ammoniak en als middel om bij de raffinage van aardolie de zwavel eruit te halen.

“Zolang we waterstof grootschalig uit aardgas maken en niet van (overschotten) duurzame stroom is een stadsbus op waterstof eigenlijk een hele inefficiente aardgas stadsbus.”

Aantal tank mogelijkheden

Kijken we naar de waterstofauto, dan is het aantal tankmogelijkheden zeer beperkt. Zelfs als hierin grote investeringen worden gedaan zal deze nooit het aantal oplaadpunten als dat van de elektrische auto op batterijen kunnen bereiken. Met de elektrische auto kan je weliswaar langzaam maar wel bij ieder stopcontact tanken. Met de snelle toename van het aantal snellaadstations, kan je binnen 20 minuten je accu op je route, redelijk vol tanken.

Veiligheid

Net als met benzine- of dieselauto’s zijn accu auto’s en waterstof auto’s niet 100% veilig. De directe ongevallen in het verkeer zijn vele malen hoger dan het ontploffingsgevaar gevaar van de soorten brandstof. Het voordeel van de zowel waterstof als de accu variant is dat de uitstoot van giftige stoffen niet in de leefomgeving van mensen plaats vindt. De uitstoot vindt ver weg plaats (uit de schoorsteen van een elektriciteitscentrale). Indien de stroom duurzaam wordt opgewekt, dan vindt er zelfs helemaal geen uitstoot plaats.

Oliemaatschappijen hopen dat men kiest voor waterstof, zodat zij de brandstof voor voertuigen kunnen blijven leveren.

Oliemaatschappijen hopen dat men kiest voor waterstof zodat zij de brandstof voor voertuigen kunnen blijven leveren.

Waarom blijft waterstof in de picture

Voor de grote oliebedrijven die onder andere hun geld verdienen aan de verkoop van olie en gas zijn elektrische auto’s op accu’s een bom onder hun business model. Zeker als de auto’s worden opgeladen met duurzame stroom die burgers en kleine bedrijven zelf kunnen opwekken. Waterstof is thuis lastig te tanken. Met de verkoop van waterstof kunnen de oliemaatschappijen hun verkoopkanalen in stand houden en tevens gas blijven oppompen die voor de productie van waterstof nodig is.

Deze weergave laat zien dat een auto met accutechniek veel efficiënter is dan een vergelijkbare auto op waterstof.

Deze weergave laat zien dat een auto met accutechniek veel efficiënter is dan een vergelijkbare auto op waterstof.

Heeft productie waterstof wel toekomst

De schone productie van waterstof hoeft niet helemaal te worden afgeschreven. Op tijden wanneer er een overvloed is aan duurzame elektriciteit, zoals op een zondagmiddag met veel wind en zon en weinig vraag, dan kan men waterstof produceren tegen een laag stroomtarief.
Deze opgeslagen waterstof kan men gebruiken om later weer stroom te produceren bij hoge markt stroomprijzen. Het omzettingsverlies van de elektrolyse en daarna de waterstof weer omzetten in elektriciteit is groot namelijk 80% × 50% = nog maar 40% rendement. Dit verlies kan door de grote prijsverschillen op de stroommarkt op de koop toe worden genomen.

Deze afbeelding maakt in een klap duidelijk dat auto's met de accutechniek veel eenvoudiger keten heeft dan auto's die rijden op waterstof! Bron http://insideevs.com/

Deze afbeelding maakt in een klap duidelijk dat auto’s met de accutechniek veel eenvoudiger keten heeft dan auto’s die rijden op waterstof! Bron http://insideevs.com/

Conclusie

Indien je moet kiezen tussen een voertuig op batterijen of waterstof is de keuze eenvoudig. De volledig elektrische auto met accutechniek kent vele voordelen. Alleen door misinformatie zullen bestuurders kiezen voor voertuigen met de waterstofvariant.
Nu rap inzetten op volledig elektrische auto’s kan ervoor zorgen dat burgers en kleine bedrijven zelf hun brandstof kunnen gaan opwekken wat bijdraagt aan de energiedemocratie. Met de combinatie van elektrische auto’s en duurzame stroom, kunnen we de uitstoot van CO2 en andere milieubelastende stoffen sterk reduceren.


Onderzoek waterstofeconomie

Een vergelijking van een benzineauto, batterij-elektrische auto en waterstofauto. 

51 Reacties to “Rijden op waterstof of elektrisch rijden met batterijen”

  1. OHXN0ZXDBJUFUSW3M87FEXHO http://google.com/349 Says:

    OHXN0ZXDBJUFUSW3M87FEXHO http://google.com/349

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in