OliNo

Duurzame Energie

De Energiemeester vertelt: ‘Wat is duurder: aardgas of elektriciteit?’

Geplaatst door Frank Bovens in Energiebesparing
Tags: , ,
Geef een reactie

leerkracht kleurDit is het onderwerp van mijn tweede artikel in de reeks van artikelen die zich richten op bewustwording, gedragsverandering en kleine, goedkope en eenvoudig toe te passen energiebesparende maatregelen bij huishoudens.

‘De Energiemeester vertelt’ is een nieuwe rubriek op de website van Olino. Iedere twee maanden een nieuw artikel over energiebesparing thuis. Geschreven door energiemeester Frank Bovens. Expert op zijn vakgebied.

Terug naar het onderwerp. Wat is duurder: aardgas of elektriciteit? Wat denk je?
Dit is een strikvraag. Tijdens workshops en voorlichtingsbijeenkomsten merk ik dat veel deelnemers deze vraag toch niet goed weten te beantwoorden. En dat komt omdat aardgas en elektriciteit eigenlijk niet met elkaar te vergelijken zijn. Om deze vraag wel goed te kunnen beantwoorden moeten we voorkomen dat we appels met peren gaan vergelijken. Daarom bepaal ik eerst de zogenaamde energetische inhoud van beide energiedragers.

Een kubieke meter aardgas heeft een nuttige energetische inhoud van 8 kWh (bij een omzettingsrendement van gas naar warmte van 80%, in geval van een goede verbeterd rendement CV-ketel). Een kubieke meter aardgas kost gemiddeld genomen € 0,65 (dit getal is afgerond om makkelijk te kunnen onthouden).

Een kilowattuur elektriciteit heeft een nuttige energetische inhoud van 1 kWh (bij een omzettingsrendement van elektriciteit naar warmte van nagenoeg 100%). Een kilowattuur elektriciteit kost gemiddeld genomen € 0,25 (dit getal is afgerond om makkelijk te kunnen onthouden).

Dus kost 8 kilowattuur elektriciteit (dit is het equivalent van 1 m3 aardgas):
8 x € 0,25 = € 2,-. Je ziet dus dat aardgas theoretisch driemaal goedkoper is dan elektriciteit, bij dezelfde energetische inhoud (€ 2,- / € 0,65 = 3,1).

Dat is natuurlijk wel van belang om te weten als je elektrische toestellen wilt gaan toepassen zoals: elektrische boiler, elektrische straalkachel, elektrisch kookfornuis, elektrische waterkoker, elektrische vloerverwarming (in de badkamer), en dergelijke. Tussen haakjes: wat die elektrische vloerverwarming betreft, waak er voor dat deze niet onnodig constant aan staat; het is een echte verborgen stroomvreter. Met een schakelklok kun je hem automatisch laten in- en uitschakelen. Dat bespaart enorm.

Ik heb thuis zelf eens de proef op de som genomen door een liter water te koken in de elektrische waterkoker en daarna een liter water te koken in een ketel op het gasfornuis. De temperatuur van het koude water bedroeg circa 10 °C. De elektrische waterkoker had 4 minuten nodig om 1 liter water aan de kook te krijgen en gebruikte daarvoor 0,16 kWh, hetgeen € 0,04 kostte. Met de ketel op gas duurde het 6 minuten om 1 liter water aan de kook te krijgen, hetgeen 0,03 m3 aardgas ofwel € 0,02 kostte. Je ziet: aardgas was dus ook in deze praktijkproef tweemaal goedkoper. De elektrische waterkoker was echter iets sneller.
Het verschil tussen de theoretische factor 3 en de praktijkfactor 2 is gelegen in het feit dat er bij de gasgestookte ketel ook warmte gaat zitten in de dikke bodem én dat er deels warmte uit de gasvlam langs de ketelrand omhoog opstijgt en daarmee slechts ten dele bijdraagt aan het verwarmen van het water in de ketel. Dit zijn rendementsverliezen die bij de elektrische waterkoker niet of nauwelijks optreden.

Als je iedere dag een liter water kookt, is de fluitketel op het gasfornuis dus iedere dag 2 eurocent goedkoper dan een elektrische waterkoker. Dat komt neer op een besparing van ruim € 7,- per jaar. Niet veel, maar alle kleine beetjes helpen, nietwaar?

Aardgasgestookte toestellen en toepassingen (gasboiler, gasfornuis, fluitketel op gasfornuis) zijn dus twee tot drie maal goedkoper qua energieverbruik dan elektrische varianten. Bedenk wel dat het met een elektrische (olie gevulde) verrijdbare radiator verwarmen van alleen een klein en gesloten keukentje wellicht goedkoper is dan het hele huis op te stoken met een efficiënte gasgestookte CV-installatie, louter om alleen dat keukentje warm te krijgen. Blijf derhalve wel je gezonde verstand gebruiken.

Tot over twee maanden voor een nieuw artikel.Foto Frank (1)Frank Bovens werkte zo’n 25 jaar als senior energieadviseur bij Nutsbedrijven Maastricht en bij Essent. In die hoedanigheid heeft hij vele bedrijven en overheden geadviseerd over energie-besparing en duurzame energie. Ook heeft hij duizenden huishoudens voorgelicht over dit thema. Zijn boek ‘De energie-meester vertelt’ is verkrijgbaar via www.energiemeester.nl/boek

54 Reacties to “De Energiemeester vertelt: ‘Wat is duurder: aardgas of elektriciteit?’”

 1. Trevor D Says:

  dank je wel helder vraag stellingen, en goed uitleg. Voor leek en techneut.

 2. Dave Walschot Says:

  Hoi,

  Dank voor je heldere uitleg. Waar ik eigenlijk naar op zoek was, en niet in je verhaal terugvindt, is de vergelijking waneer je zonnenpanelen hebt en de overtollige energie (dus het teveel geproduceerde) gebruikt voor het verwarmen van je huis. In je berekening neem je voor de elektriciteit namenlijk de prijs van energie die je van je energielevencier koopt. Voor het teveel aan energie krijg ik van budget energie (mijn leverancier) ongeveer 7 cent per kwh. Dit is minder dan 1/3 van de prijs waarmee een extra straalkacheltje in de winter om je “overtollige” stroom te gebruiken voor warmte en daarmee minder gas te verbruiken wellicht interessant wordt.

 3. Peter de Jong Says:

  Beste,

  Bedankt voor je artikel, heeft me goed op weg geholpen.

  Als je een warmtepomp toepast met een COP van 4 dan krijg je voor 1kWh elektrisch 4 kWh thermisch terug en valt de vergelijking de andere kant op.

  Wat is jouw mening hierover?

  Gr. Peter

 4. Sandra van Heerden Says:

  Bedankt, goede uitleg

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in