OliNo

Duurzame Energie

Ervaring met infraroodpanelen

Geplaatst door Dorine​ ​ Rüter​ ​ in Passief huis
Tags: ,
Geef een reactie

infraroodpaneel-slaapkamerVia Twitter kreeg ik van diverse kanten de vraag of er objectieve informatie over infrarood panelen was. Ik heb onze ervaringen met 100% verwarming op infrarood panelen hierbij dan ook maar eens opgeschreven.

Wij hebben vooralsnog geen spijt van de keuze voor IR. Het is wel een hele andere soort warmte, maar wij zijn daar snel aan gewend. Het was bij ons wel noodzaak om de kruipruimte onder de woonkamer te isoleren. Dat was een kamer grote, anderhalf meter hoge vrieskist, dus vorige winter heb ik wel steenkoude voeten gehad. Nou zijn wij wel bovengemiddeld begaan met het milieu dus een beetje comfort inleveren om ‘de wereld te redden’ heb ik geen enkele moeite mee, maar ik ben blij met de isolatie.

Wij hebben voor hedendaagse begrippen een vrij klein huis.

Indeling: standaard doorzonwoning. Geen zolder. Vrijwel plat dak (heel lichte helling op het westen). In de woonkamer hangen twee grote IR panelen a 1000 Watt. Dat hadden er voor een optimale situatie drie mogen zijn. Tussen de zithoek en de eethoek zit net een stukje koude ruimte, maar ik heb er geen last van. In de keuken hangt er één. En op alle drie de slaapkamers en in de badkamer één. Boven zijn drie van de vier panelen klein met een laag vermogen, omdat de plafonds niet heel hoog zijn, de ruimtes klein en ik in hartje winter het paneel boven mijn bed alleen heel even aan heb voor ik ga slapen en als ik ochtends opsta.
De IR panelen gebruiken veel elektriciteit, dus je stroomverbruik gaat omhoog. Maar hoe zich dat precies verhoudt tot reguliere stookkosten met gas weet ik eigenlijk niet. Wij hebben tegelijkertijd met de IR panelen ook 21 zonnepanelen van 255 Wp(= 5355 Wp) laten plaatsen op ons dak. Heel handig zolang men verbruik ‘s winters en opwekking ‘s zomers tegen elkaar mag wegstrepen (de overheid wil daar een eind aan breien dus ik hoop op een goeie accu voor thuisgebruik of een slimmere regering). Ter vergelijking: in ons vorige huis dat precies even groot was maar nog een onverwarmde zomer had, waren we 140 euro aan energierekening (stroom en gas) kwijt. In dit huis weten we nog niet precies, (vanwege isolatie in maart kan ik nog niet ons verbruik van deze winter inschatten), maar vermoedelijk zo’n 40 a 50 euro per maand. We hebben geen gas dus dat scheelt al x honderd euro per jaar aan standaard vastrecht. Dat telt ook mee!

Nadelen van de infrarood panelen

Qua comfort en woonbeleving zijn er wat mij betreft twee praktische nadeeltjes aan IR panelen, die voor sommige mensen wat zwaarder wegen dan voor anderen.
Een nadeel is dat infrarood een soort ‘licht’ is dus dat er ook schaduw is. Wij houden niet de kamer op temperatuur (we hebben de basis IR sensor vrij laag staan, anderen zetten hem veel hoger). Dus je in een koude kamer komt en je doet het paneel aan, en gaat aan tafel zitten, dan is je bovenlijf lekker warm maar je benen en voeten zitten ‘in de schaduw’.
Ik heb sinds de isolatie nog geen koude voeten gehad maar de isolatie was dan ook in maart. Het is even afwachten maar het voelt nu al super.
En een gek dingetje maar kan me voorstellen dat mensen dat vervelend vinden: als je in het midden van je plafond (bijv recht boven je eetkamertafel) een IR paneel ophangt, kun je daar geen lamp meer ophangen. Op allerlei plekken in huis is dat geen enkel probleem voor ons, maar ik het een prachtige grote prominente lamp… die ik nu gewoon eigenlijk weg moet doen want zoiets hang je niet net naast je tafel. Als ik meer geld had gehad, had ik een net iets andere keuze van aantal en vorm van de panelen gemaakt. Je hebt namelijk ook smalle. Twee smalle panelen aan weerszijden van het midden, en je kunt gewoon je lamp ophangen. Maar twee smalle panelen kosten meer dan één grotere met hetzelfde vermogen als de 2 smalle panelen. Maar toch. Gewoon een klein praktisch dingetje.

Voor de warmteverdeling is het beter om meerdere kleinere IR panelen te hebben dan 1 groot paneel.

Voor de warmteverdeling is het beter om meerdere kleinere IR panelen te hebben dan 1 groot paneel.

Instellen infrarood panelen

Verder is het ook een kwestie van goed in programmeren van je ‘app’ die je erbij krijgt. (Telefoon, ipad, laptop, net wat je wilt.) Als mijn internet uitvalt kan ik mijn verwarming overigens niet aanzetten, want dat loopt via het web, maar ik heb een telefoon met 3g dus maak me nooit zoveel zorgen. Of ik zou even bij de buurvrouw naar binnen lopen en van haar internet gebruik maken. Maar het is ergens wat gek. Ik meen dat er ook wel gewone afstandsbedieningen zijn voor de panelen, maar die waren niet in combinatie te gebruiken met het echt programmeren van bepaalde tijden en de sensor temperaturen. (Bijv, als de sensor onder de X graden komt, gaat het paneel in de voorkamer op Y% aan en die in de achterkamer op Z%). Ik kan me voorstellen dat je voor noodgevallen gewoon een afstandsbediening hebt liggen. Misschien vergis ik me en bestaat dat ook gewoon.

Onze panelen heb ik via Thuisbaas (een initiatief Urgenda) met korting bij ThermIQ vandaan. Fijn contact met de mensen van ThermIQ, maar zij zijn ook nog altijd aan het opbouwen en voorbeelden verzamelen, dus er is hun veel aan gelegen dat een gezin dat 100% via IR wil verwarmen goeie ervaringen heeft. Maar behalve een heel kleine storing ergens toen we de twee panelen hadden (en super simpel te verhelpen door een reset knopje in te drukken ergens), heb ik ze na de installatie niet nodig gehad.

Aanvullend

Onze energierekening over het hele jaar kwam (zonder gasaansluiting, dus dat scheelt ook behoorlijk wat) op 25,- euro per maand. Dan heb je een beetje een indicatie van ons verbruik. NB. De helft van ons verbruik wordt opgewekt door eigen zonnepanelen. Een ander gezin zet de boel misschien wat warmer dus dan krijg je een wat hoger verbruik.

Het was vorig jaar een zachte winter, plus wij hebben inmiddels een kleintje erbij. Ik merk dat het met temperaturen onder nul het flink aanpoten is met de IR verwarming. Dat heeft ook te maken met het feit dat wij geen aparte ruimte hebben om de was te drogen. Dus de ramen moeten geregeld open om goed te luchten. Dan komt er veel kou binnen. Ik zou eigenlijk her en der wel een extra paneel erbij willen hebben. Als de boel eenmaal voluit aan staat, vind ik het prima. Maar vanuit de nachtstand ‘s ochtends opwarmen duurt wel even. Je kunt hem nachts wat hoger laten staan, of via een auto timer de panelen vast aan laten slaan voordat je uit bed komt. Maar wij hebben een beetje onregelmatige dagen, dus ik zet de panelen handmatig aan als we wakker worden. Dus dan moet je gewoon even warme sokken en sloffen aandoen. Maar ik ben bereid om concessies te doen als dat belangrijk is voor milieu. Ik vind het spannend om het zomaar aan te raden aan mensen die echt voor comfort gaan. Dat kan wel, maar dan moet je echt wat meer panelen installeren dan dat wij hebben. Of als back up nog een andere verwarming of vloerverwarming of zo, die de boel een boost geeft.

66 Reacties to “Ervaring met infraroodpanelen”

  1. Renate Says:

    Hoi, het is hier al een paar keer gevraagd maar nog niet beantwoord: heeft er iemand ervaring met IR-vloerverwarming? En evt. gecombineerd met IR-plafondpanelen?
    En heeft iemand ervaring met IR-spiegels in de badkamer?

  2. Rob Says:

    Beste Renate, wij hebben heel veel ervaring met IR-spiegels voor in de badkamer. Stel jouw vragen gerust op de website.

  3. Rob Says:

    Beste Renate, wij hebben heel veel ervaring met IR-spiegels voor in de badkamer. Stel jouw vragen gerust op de website. http://www.blacksunheating.nl

  4. Marjolein Says:

    Milieucenttraal zegt IR vloerverwarming niet beter dan electrische vloerverwarming… Zie site.

  5. Anna Verstraete Says:

    Wij hebben sinds kort 4 panelen hangen die via een thermostaatprogramma aan en uit gaan ; niet modulerend dus. De panelen zijn door een vakman via het bedrijf waar we de panelen hebben aangekocht, opgehangen.
    Bij het aan- en uitgaan van de panelen horen we elke keer een harde klik (schakeling relais denken we); dit is zeer irritant vooral als het stil is in huis. Contact opgenomen met de firma maar die weten even niet warpt de oorzaak kan zijn. Iemand een idee?

  6. cees Says:

    relais vervangen door een solid state relais

  7. Erna Says:

    Een zonnepaneel van 1000 wat aan het plafond in de slaapkamer
    Als het donker is dus in het midden van de nacht behoorlijk last van licht van de sensor , stand bye .
    Lastig
    Het is ons niet verteld dat dit gebeurt om contact te hebben met de thermostaat

  8. Charles Says:

    Ik heb ook lang getwijfeld en nu ruim een jaar infrarood plafond panelen als hoofdverwarming. Vooralsnog alleen woonkamer/keuken. Het verhaal hierboven van Dorine Rüter kan ik helemaal bevestigen. Ik mis mijn lampen (al kan dat wel opgelost worden) en je hebt soms een beetje ‘schaduw’ maar wij houden de hele winter de kamer redelijk op temperatuur dus dan heb je daar weinig last van.
    Al met al zijn we zeer tevreden. Prima warmte, volledig af van het gas, je hoort wel een tik als die aan/uit gaat maar daar zijn wij snel aan gewend. Ik had veel meer overlast van al het gedoe met ouderwetse CV (tikkende leidingen, water bijvullen, ontluchten, onderhoud, defecten). Allemaal verleden tijd. Verbruik gaat ook heel goed. Zeker niet veel duurder. Zoveel cowboy verhalen gehoord dat het NOOIT kan als hoofdverwarming. Met allemaal ingewikkeld berekeningen. Onzin. We gaan nu ook de bovenverdieping doen. En nog wat beter isoleren en dan wordt het alleen maar beter. Ik kan niet precies vergelijken met vroeger omdat onze 2 dochters recentelijk het huis uit zijn. En we zijn bewuster met energie nu. Maar infrarood zeker een prima oplossing. Ik heb het gevoel dat veel installateurs het niet willen omdat ze dan geen inkomsten meer hebben. Geen onderhoud, veel minder afschrijving. Dus ze maken zichzelf overbodig. Liever een warmtepomp, veel duurder en jaarlijks onderhoud. Ik denk dat elektrische vloerverwarming als bijverwarming helemaal optimaal is, maar dit werkt voor ons al prima. Wel belangrijk denk ik, kwaliteit kopen. Niet bij de prijsvechters. Wij waren 1000 euro per paneel kwijt. 3 in de woonkamer/keuken, een op badkamer en een voor een slaapkamer.

  9. Rob Says:

    Kan iemand delen welke infraroodpanelen deze heeft gekocht, waarover je tevreden bent?

    Wij zouden panelen voor de woonkamer, ter vervanging van de gasverwarming. Alleen ik zie door de bomen het bos niet.

  10. Meep Says:

    Mede op basis van bovenstaande positieve ervaringen denk ik serieus over de aanschaf, vooralsnog als bij-verwarming. Probleem vind ik het ontbreken van betrouwbare info over de kwaliteit van de vele merken en leveranciers.
    Dus delen van ervaringen met naam/merk (Charles) zou ik op prijs stellen.

  11. Dick de Jong Says:

    Inderdaad zoek ik ook naar kwaliteit, maar vergelijken is lastig, dus Charles als je jouw producten kan “delen” zou mij veel kunnen schelen in “zoeken” naar de verschillende merken. Mvg

  12. Toos op de Weegh Says:

    Ga naar http://www.greeniuz.nl in Eindhoven. Panelen zijn ontwikkelt in samenwerking met TU Eindhoven. Bedrijf geeft 10 jaar garantie. Geen toeters en bellen. Mooi eenvoudige en zeer doelmatige panelen.

  13. Bram Says:

    Op het moment ben ik ook aan het overwegen om infraroodpanelen als hoofdverwarming te installeren. Er is blijkbaar veel verschil in panelen. Kenmerken die belangrijk zijn is: garantieduur, vermogen, straling/verspreiding infrarood en het gewicht van het paneel. Wat zijn jullie ervaringen en met welk merk?

    Merken die ik dusver heb kunnen vinden:
    – Prestyl
    – Etherma
    – ThermIQ
    – Heatwave
    – Eurom
    – VH
    – Alkari
    – Ecaros
    – Welltherm
    – Ecaros
    – Sunpower
    – Sunheat
    – Ecosun
    – HIT Eco
    – QualityHeating
    – Konigshauss

  14. Bram Says:

    – Enitherm

  15. Henri Says:

    Wij hebben sinds 2022 infraroodpanelen voor hoofdverwarming in de woonkamer en keuken. 3 platen van 500W in de woonkamer en 1 plaat van 400W in de keuken. De panelen zijn geïnstalleerd door Greeniuz. Dit is een aangename verwarming waarbij je voor optimaal comfort en lager electriciteitsverbruik ervoor moet zorgen dat de ruimte goed geïsoleerd is. Tevens is het nodig om de temperatuur zoveel mogelijk constant te houden. Hierdoor krijgt de gehele ruimte een gelijkmatige temperatuur. Het electriciteitsverbruik neemt wel toe, maar je verbruikt geen gas meer om je woonkamer te verwarmen. Afgelopen jaar hebben we 1100 kWh verbruikt voor de verwarming. Onze woonkamer/keuken is 42m2 groot. Het huis is uit 1998.Wij hebben de thermostaat op 18 graden overdag en 17 graden ‘s nachts. Normaal waren we rond 400-500 m3 aan gas kwijt.

  16. Maartje Says:

    Ik heb in 2021 infrarood verwarming in de keukenvloer laten leggen en in het plafond in de woonkamer. Inderdaad veel verhalen dat het niet kan als hoofd verwarming maar het bevalt prima. Het verwarmt gelijkmatig en ik heb geen last meer van tocht. Bovendien geen lelijke radiatoren meer, en het infraroodfolie is onzichtbaar weg gewerkt. De warme vloer is heerlijk. Ik heb een rijtjeshuis uit 1896, zonder spouwmuren maar wel dak- en vloerisolatie. Met ouderwets dubbel glas voor en HR++ glas in de nieuwe gevel achter. Ik heb tegelijk 8 zonnepanelen laten leggen. Mijn elektriciteitsverbruik is wel sterk gestegen maar ik gebruik bijna geen gas meer. Gas gebruik ik alleen voor douchewater en verwarming boven, die ik nauwelijks aan heb. Mijn totale energiekosten zijn iets lager dan voor de installatievan infraroodverwarming en zonnepanelen (ik heb een vast energiecontract). Ik heb mij laten adviseren door Richard Snoek, http://www.rsnoek.nl. Het merk infrarood schijnt nogal uit te maken vanwege de temperatuur en golflengte die bij elk merk verschilt. Richard houdt ook de wetenschappelijke onderzoeken bij die vooral in Duitsland hierover verschijnen.
    Zoals iemand al schrijft, lijkt het erop dat om financiele redenen het toepassen van infrarood wordt ontmoedigd. Vanuit duurzaamheidsperspectief en voor de consument zijn er voordelen: er zijn geen kritische aardmetalen nodig en geen onderhoud. Het elektriciteitsgebruik kan wel hoger zijn dan een warmtepomp, maar ik betwijfel of dat de andere voordelen opheft.
    Ik vind het in ieder geval bijzonder dat de overheid een warmtepomp gaat verplichten voor alle woningen waarin de CV ketel vervangen moet worden, zonder naar alternatieven te kijken zoals infraroodverwarming. Vooral voor (kleine) rijtjeshuizen is infrarood een goed alternatief, zoals Urgenda ook heeft onderzocht.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in