OliNo

Duurzame Energie

Grote verschillen in kwaliteit consumenten LED-lampen

Geplaatst door Jeroen van Agt in Ledlampen
Tags: , , ,
Geef een reactie

efficientiedalingMet meer dan 2100 onafhankelijke doorgemeten LED-lampen hebben we als OliNo een “aardig” inzicht gekregen kwaliteit van LED-lampen. Sinds kort zijn we ook begonnen met het doormeten van de bekende consumenten LED-lampen. Het valt ons op dat er grote verschillen zitten tussen deze consumenten LED-lampen. Sommige consumenten LED-lampen knipperen of hebben een opwarmprobleem (wat een indicatie is voor een lage levensduur). Dit komt ook voor bij de bekende merken.

Bekende merken

Om inzicht te krijgen in de kwaliteit van de consumenten LED-lampen hebben 112 LED-lampen doorgemeten van de volgende bekende merken: Bailey, Calex, EGLO, Megaman, Osram, Pharox, Philips, SPL, Sylvania, Toshiba en XQ-Lite.

Knipperen

In de metingen van OliNo kijken we ook of LED-lampen knipperen. Het knipperen van lampen kan als hinderlijk worden ervaren en gezondsheidsklachten zoals hoofdpijn veroorzaken. Ook kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan door het stroboscoop effect bij draaiende machines. Er zijn echter geen normen en velen weten niet eens van dat dit een probleem kan zijn.

Wat misschien niemand beseft is dat gloeilampen ook knipperen. Dit komt omdat de gloeidraad opgloeit en weer afkoelt met de frequentie van het lichtnet (100x per seconde). Dit process is traag genoeg zodat het lichtniveau niet meer dan 65% daalt. Hierdoor wordt dit niet als hinderlijk ervaren.

Als de stroom naar een LED-lamp niet goed gelijkricht wordt dan gaat de LED-lamp knipperen. Dit kan gebeuren bij toepassen van een slechte driver. Het knipperen van de lamp wordt uitgedrukt in de verlichtingssterkte modulatie index (knipperindex). Als deze knipperindex meer dan 35% is dan wordt dit als hinderlijk ervaren.

Uit de metingen voor knipperen zien we dat er grote verschillen zitten bij LED-lampen. De meerderheid (71%) van de consumenten LED-lampen knippert niet of weinig. Echter 32% van de consumenten LED-lampen knipperen wel hinderlijk.

knipperen-update
Het knipperen van consumenten LED-lampen

Zelf bij twee met het oog identieke lampen van hetzelfde merk kunnen grote verschillen zitten. Opvallend is dat de eerste lamp hinderlijk knippert en de tweede lamp helemaal niet. Beide lampen zijn van hetzelfde merk.

led-knipper-voorbeeld
Knipperende LED-lamp

led-geen-knipper-voorbeeld
Stabiele LED-lamp

Zelf kun je ook eenvoudig testen of een LED-lamp knippert door gebruik te maken van je smartphone. In onderstaande filmpje kun je zien hoe dat werkt.

Uitleg over het knipperen van lampen

Levensduur problemen

Een goede LED-lamp kan 30.000 uur of meer meegaan mits de lamp goed ontworpen is. Dat betekent goede kwaliteit van elektronica en goede afvoer van de warmte. Door tijdens het opwarmen van de lamp te kijken naar de efficiëntiedaling kun je zien of de lamp te warm wordt. Als de daling te groot is dan wil zeggen dat de LED-chip te warm is geworden en dat is een indicatie voor een slechte levensduur.

opwarmgedrag

Bij elke lamp bepalen we het efficiëntieverloop tijdens het opwarmen in een grafiek. Tevens checken we wat de efficiëntiedaling is geweest en geven we de lamp een duidelijke indicator in de vorm van een groen, geel of rood lachbekje. Zo kun je als consument snel zien of een lamp een mogelijk levensduur probleem heeft.

Uit onze metingen volgt dat ongeveer 26% van consumenten LED-lampen problemen geven bij het opwarmen. Dit is een indicatie voor een mogelijk levensduur probleem.

efficientiedaling
De gemeten efficiëdalingen bij het opstarten van de lampen

Hier een voorbeeld van twee LED-Spots. De eerste lamp heeft een slecht opwarmgedrag met een efficientiedaling van 18%. De tweede lamp van hetzelfde merk heeft een prima opwarmgedrag. Beide lampen zijn van hetzelfde merk.

led-slecht-opwarmgedrag-voorbeeld
LED-lamp met slecht opwarmbedrag

led-goed-opwarmgedrag-voorbeeld
LED-lamp met goed opwarmbedrag

In onderstaande grafiek staat het efficiëverloop tijdens het opwarmen van dezelfde LED-spot. Je ziet dat de efficiëntiedaling meer dan 15% is.
startupEffect
Efficiëverloop tijdens het opwarmen van de LED-spot

Conclusie

Uit de metingen komt naar voren dat je niet kunt zeggen dat een bepaald merk slecht of goed scoort op knipperen of warmtemanagement. Er is een flinke variatie per merk. Met het oog identieke lampen kunnen toch een behoorlijk verschil hebben. De enige manier om te ontdekken of een LED-lamp mogelijk kwaliteitproblemen heeft is door deze onafhankelijk door te meten. De lampen uit de metingen en de bijbehorende meetrapporten zijn allemaal terug te vinden op de LampenPortal.

Populaire LED lampen

6 Reacties to “Grote verschillen in kwaliteit consumenten LED-lampen”

  1. Ronald Says:

    Komen er ook verschillen voor als je bijvoorbeeld 10 verschillende lampen van hetzelfde type van hetzelfde merk test. Of zijn de resultaten dan wel altijd gelijk?

  2. Koffie Says:

    Leuk zo’n smartfone-test maar hoe ziet het eruit bij een relatief weinig
    knipperende ledlamp ?

  3. Frits Says:

    Ik kan nergens vinden of jullie ook de THD van de bijbehorende drivers testen. Een LED lamp kan nog zo goed zijn, als de bijbehorende driver te veel THD veroorzaakt is de combinatie alsnog slecht.

  4. Jeroen van Agt Says:

    @Ronald, het knipperen van een LED-lamp is geen toeval. Dit heeft te maken met het design van de driver. Hetzelfde geldt voor de warmtehuishouding van een LED-lamp. Ook dit wordt bepaald door het design. Ik verwacht dan ook niet dat er verschillen zitten bij meerdere lampen van hetzelfde type. Maar we hebben dit (nog) niet gemeten.

    @Koffie,

    De beste manier zeker te weten of een LED-lamp knippert is te kijken naar onze metingen op de Lampenportal. Met de smartphone test kun je zelf de zwaar knipperende lampen vinden.

    @Frits, van elke lamp hebben we een meetrapport van meer dan 25 pagina’s. Hierin bepalen we ook de THD. Zie link naar meetrapport bij elke lamp op de lampenportal.

  5. Paul Says:

    Er wordt ondertussen wel aan een standaard gewerkt voor flicker, de IEEE Std 1789:2015 (of PAR 1789) https://standards.ieee.org/findstds/standard/1789-2015.html. Hierin is niet alleen de modulatie diepte (flicker index) van belang maar ook de frequentie van deze flicker. Bij hogere frequentie is de modulatie diepte minder van belang. De frequentie is zeker van belang, bijvoorbeeld als je gaat dimmen met de duty cycle (PWM).

    Volgens mij een interessante observatie uit de norm is dat voor een groep mensen de flicker van een gloeilamp al in de buurt van “high risk level” zit. HPS lampen met magnetische ballast zitten zeker in de high risk level.

  6. mvdsteen Says:

    Ik heb de standaard 1789:2015 doorgewerkt. Het meest interessant voor OliNo is de 100 Hz knipperfrequentie die veelal voorkomt bij drivers van ledlampen. En daar is de standaard erg streng; low risk level moet onder de 8 % liggen. En dat terwijl ik een gewone gloeilamp meet op 22 %. En zij meten hun gloeilamp bij 60Hz netfrequentie op slechts 6,6 %. Ik weet niet waarom hun waarde bij de gloeilamp zo laag is, echter de 22 % die ik gemeten heb lijkt me niet verontrustend. Een onderzoek dat ik gevonden heb laat zien dat 35 % een mogelijke maximale grens is waarbij sommigen, over een gehele dag, vermoeidheid oploen. Dus die 8 % als maximale grens in die standaard, bij 100 Hz, lijkt me veel te zwaar aangezet.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in