OliNo

Duurzame Energie

Verhaal van duurzame burger met vele praktijk tips

Geplaatst door Ramon Rottier in Energiebesparing, Ledlampen, Zelfvoorzienend, Zonne-energie
Tags:
Geef een reactie

zonpvzeelandIn Januari 2011 kreeg ik de jaarfactuur binnen van mijn energieleverancier. Op dat moment bedacht ik, dit moet anders en goedkoper.
Via internet was ik eens gaan zoeken naar de mogelijkheden naar zon- en windenergie. Zelf wilde ik eerst beide op of bij het huis hebben. Want als de zon niet schijnt, dan kan de windenergie het overnemen.

Ik had lang gedaan over het zoeken van de mogelijkheden. De redenen zijn divers : Ik
kon nog niks vinden, tot het even moeten laten zakken van de gevonden informatie. Op die manier kon ik er rustig over nadenken of het interessant was voor mij.
Uiteindelijk kwam ik uit bij een leverancier bij mij in de buurt. Ik vond het belangrijk, dat de leverancier uit de buurt kwam, al enige tijd bestond en voldoende ervaring had opgebouwd.
In het eerste lange bericht, wat ik naar ze stuurde, legde ik mijn plannen uit. In dat bericht had ik ook meteen een tekening erbij geplaatst. Dan kon men direct mijn plan beter
begrijpen, want tekeningen zeggen soms meer dan woorden. In dit plan wilde ik gebruik maken van accu’s, die door de zonnepanelen werden opgeladen.
Vanuit die accu’s werd er stroom geleverd naar diverse apparatuur.
Ze waren onder de indruk van mijn plannen, maar ze gaven al vrij snel aan dat het heel duur was in aanschaf. Mijn plan had ik aangepast naar alleen een windmolentje en zonnepanelen, die aangesloten zouden gaan worden op het elektriciteitsnet in mijn huis. Een voorwaarde was wel, dat de gemeente de plaatsing van de windmolen zou goedkeuren aan de hand van een ‘lichte bouwvergunning aanvraag’. Ze wezen me daarop, dat dat eerst geregeld moest zijn. Anders moest het misschien wel weer afgebroken worden. Dat zou dan zonde
van het geld zijn natuurlijk.
De vergunning voor het plaatsen van de windmolenmast werd uiteindelijk afgewezen.
Wat wel grappig was, dat ik de eerste burger was, die met zo’n verzoek kwam aanzetten bij deze gemeente. Omdat er dus geen beleid voor bestond, werd deze aanvraag behandeld door het dagelijks college. Daar had ik zelf nog nooit over gedroomd. Nu vroeg ik eens iets, komt mijn verzoek meteen terecht bij het dagelijks college.

Tijdens dat traject en het vervolg erna is er veel contact geweest met de leverancier.

Er zijn veel foto’s, tekeningen en elektronische informatie-folders over en weer gestuurd, zodat het voor iedereen duidelijk was, wat ik wilde en wat de mogelijkheden waren.
Uiteindelijk is gekozen voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak.
Daar lag ook meteen de volgende uitdaging. Ik woon in een huurhuis. De vraag was dan ook of de de huurvereniging het wel goed vindt, dat ik zonnepanelen laat plaatsen op het dak. Binnen die huurvereniging bestaat een procedure, waarbij ze de verbouwingen en dus de eigen wensen van de huurders in behandeling nemen. Op die aanvraag heb ik een positief
antwoord gekregen en heb de zonnepanelen besteld. Bij het bestellen van de zonnepanelen moest toen nog een aanbetaling gedaan worden van 70%.
Toen de klus was afgerond, volgde er nog een nacalculatie op basis van de gedane werkzaamheden.

Voordat de leverancier tot plaatsen van zonne-panelen overgaat, volgt er eerst een werkbezoek om de klus op te nemen. Daarmee worden fouten in de communicatie voorkomen en het biedt voor beide partijen duidelijkheid. Er wordt onder andere bekeken of het gewenste aantal zonnepanelen wel geplaatst kan worden, hoe ze het beste op het dak geplaatst kunnen worden en waar er plek is voor de zonne-energie-omvormer. Bij die afspraak was de vertegenwoordiger
keurig op tijd. Sterker nog, de werkbus stond al 5 minuten eerder voor mijn huis en de meneer bleef even wachten tot aan de afgesproken tijd.

Het is het verstandigst om de omvormer zo dicht mogelijk bij de meterkast te plaatsen, want dat leidt tot het minste verlies. Aan de vertegenwoordiger had ik gevraagd om bij dit werkbezoek materiaal mee te nemen, omdat er een extra stroomgroep moest worden aangemaakt in de meterkast. Het vermogen, dat de zonnepanelen zouden opwekken, was groter dan wat technisch verantwoord is om op een bestaande groep aan te sluiten.
Daarvoor had ik van te voren een elektrobedrijf ingeschakeld. Verder had ik
zelf van te voren een kabelgoot aangelegd, zodat de bedrading van de zonnepanelen netjes kon worden weggewerkt op de dag dat ze geplaatst zouden worden.

Op 26 mei 2011 was het dan zover.

De zonnepanelen werden geplaatst. Het plaatsen van de zonne-panelen neemt de meeste tijd van de werkdag in beslag. Daarna volgde aan het einde van de werkdag de plaatsing van de omvormer en de aansluiting op de meterkast. Zodra het systeem was aangesloten, werd er al een stroomopwekking van 1000 Watt geconstateerd door de monteur. Vervolgens hadden we alle andere groepen uitgeschakeld om te kijken of de wisselstroommeter zou terug draaien.
Dat gebeurde inderdaad. Dat was raar om te zien voor een eerste keer.
Ondertussen ben ik al gewend geraakt aan een terugdraaiende wisselstroommeter en is zonne-energie een sport+ en een hobby+ voor me geworden.

Voor de hobby+ kan je verstaan, dat ik ondertussen een eigen website heb gebouwd, waar ik aan iedereen kan laten zien, wat zonnepanelen voor je kunnen betekenen. Daarnaast beschik ik nu ondertussen over maar liefst 32 zonnepanelen van verschillende formaten en vermogens.
zonnepaneelsystemen

De techniek ben ik steeds leuker en leuker gaan vinden.
Ik ben ondertussen zelfs zover gegaan, dat men via webcams live kan kijken of bij mij thuis de meter terugdraait en hoeveel mijn zonnepanelen op dat moment opwekken. Ook ben ik een aantal keren in de vroege ochtend op de radio geïnterviewd en heb ik meegeholpen aan lokale acties in Zeeland om zonne-energie te promoten.
Voor sport+ kan je verstaan, dat ik steeds beter op ben gaan letten, wat ik zoal aan stroom verbruik. Dat is in de loop der jaren minder geworden.
Ik ben daar niet in doorgeslagen. Dat zou anders mijn wooncomfort negatief beïnvloeden. Maar ik heb hier en daar tijd-schakelaars geplaatst, een schakelaar om computer en randapparatuur echt uit te zetten, etc, de spots vervangen door LED-spots. Zo, dat laatste maakte nogal een verschil. In de woonkamer had ik 8 spots van elk 50 Watt. Die heb ik kunnen vervangen door 1,5 Watt LED-spot per stuk. In de kamer zijn “warme kleur wit” LED-spots en in de keuken heb ik “koude kleur wit” LED-spots. Tijdens het koken wil ik
graag goed licht hebben met waar ik dan mee bezig ben.

De inzet voor alles loont.

Ik wek nu meer zonne-energie op, dan wat ik aan elektriciteit verbruik per jaar. Afgelopen jaar 2014-2015 had ik zelfs 600 EUR teruggekregen van mijn energieleverancier en dat negatief verbruik van 1300+ kWh van dat afgelopen jaar. Dus dat is altijd prettig.

In die tussentijd ben ik ook elektrisch gaan koken en meer van dat soort dingen, zodat ik minder gas op jaarbasis ga verbruiken. Ik kwam er achter, dat mijn lucht-CV de grootste gas-verbruiker is. Dat heb ik dan weten op te lossen door gebruik te maken van een houtkachel. Ok, dat is nog niet CO2 neutraal, maar er is geen gas nodig uit de grond en zal Groningen iets langer op dezelfde hoogte blijven staan. Daarnaast heb ik ook de lucht-CV op een lage standaard temperatuur ingesteld, waardoor deze nauwelijks zal aanslaan, tenzij het echt vriest buiten.
Mocht ik de lucht-CV gebruiken, dan is het zo geprogrammeerd, dat het aan het eind van elke
dag de ingestelde temperatuur weer activeert. Het enige waar ik nog gas voor gebruik is voornamelijk voor het douchen.

Project – Alternatieve zonneboiler

Ik weet niet of het woord “Projecten”, de juiste titel is voor het onderstaande. Zoals ik al zei is het voor mij een hobby+ en sport+ geworden.
Via een collega werd het volgende onder de aandacht gebracht: een soort van alternatieve zonneboiler te maken.
Deze boiler zou ik dan kunnen gebruiken om mijn huis te verwarmen. Dat was eigenlijk gekkenwerk. Dit soort dingen werden eigenlijk gebruikt om kleine huisjes op de hei te verwarmen, zodat je geen gasfles nodig had voor de verwarming.
Het uiteindelijke idee heb ik van dit filmpje .
Samen met mijn vader heb ik een bak gemaakt, die goed was geïsoleerd met boven en beneden een gat. Vervolgens werd er een ijzeren plaat opgelegd en deze helemaal zwart geschilderd. Zwart neemt zonnestralen op, wit slaat die zonnestralen weg. Door een computer ventilator van boven te zetten om de lucht af te zuigen, kwam er warme lucht uit deze bak.
Zonnecollector
Ventilator zonnecollector
Thermometer zonnecollector
Deze laatste foto laat het resultaat zien. Buiten was de normale temperatuur 14,7 C. Na het natuurlijk verwarmen van de lucht, was de uitgaande lucht 43,7 C geworden.
Zoals op de foto is te zien, is het best een grote, log, houten doos geworden. Dus even op je dak monteren op je woonhuis is niet echt een optie. Maar het was wel super gaaf om het te maken.

Project – Efficiënter gebruik van de CV verwarming.

Het volgende project kwam ik op internet tegen.
Onder het motto om mijn gasverbruik te verminderen had ik een stevige, elektrische radiator kunnen gebruiken van mijn vader. Zelf heb ik geen radiatoren in huis, maar ik heb aardig wat zonnepanelen op mijn dak, zodat ik wat overschot had/heb om op te maken aan elektriciteit.
Daar legde ik een drietal computer-ventilatoren op om een betere luchtstroom te krijgen, waardoor mijn huis, eigenlijk de woonkamer, sneller zou worden verwarmd en het werkte nog ook. Stiekem hoopte ik, dat hiermee ook heel mijn huis zou worden verwarmd. Maar dat bleek stille hoop te zijn. Daar was het niet sterk genoeg voor.
Het zag er als volgt uit :
Extra rendement kachel
Later had ik een aantal energie zuinigere elektrische radiatoren aangeschaft, waar ook een ventilator was ingebouwd. Daar had ik toen aardig mee gered.
Nog veel later heb ik een houtkachel in huis geplaatst, die zeker op deze winterdagen prima het huis verwarmd.

Project – Regentonnen

Ondertussen had ik de volgende besparing in mijn hoofd. Om op droge dagen geen “kostbaar” drinkwater te verspillen aan het sproeien van mijn tuin, heb ik gewoon een flink aantal regentonnen aangeschaft en met elkaar verbonden. Daarmee kon ik een voorraad regenwater aanleggen, zodat ik daarmee mijn tuin van water kon voorzien op de warme zomerdagen.
Het is vrij simpel. Laat de regenpijp uitkomen bij één regenton. Verbind die regenton via de kraantjes met de andere regentonnen en het laatste uiteinde laat je uitkomen bij een kraan. Met die slang vulde ik vervolgens mijn gieter.
gekoppelde regentonnen

Project – Laat iedereen het weten, wat zonne-energie voor iemand kan betekenen.

Na een paar interviews op de zeer vroege ochtend had ik de stoute schoenen aangetrokken. Via twitter had ik een bericht gelezen van Omroep Zeeland, dat ze zochten naar onderwerpen om de Omroep Zeeland Bestelbus langs te laten komen. Daar had ik op gereageerd en na een aantal dagen stond er een Radiobus voor de deur.
Radio Zeeland
Twee buren verder hadden dit gezien en hadden bewust op Omroep Zeeland afgestemd om te horen wat er aan de hand was. Na afloop hadden ze mij dat verteld en vonden het een goede actie, wat ik had gedaan.

Project – Zonnepanelen koelen

Ook dit project heb ik via internet gevonden en het werkt.
Samen met mijn vader hadden wij een schuurtje gebouwd, genaamd “zonneschuurtje”. Als dak hebben wij de zonnepanelen geplaatst, die op het Oost-Noord-Oosten lagen.
zonnepanelen op schuurtje
Vervolgens had ik die dicht gekit, zodat het niet zou gaan lekken. Tijdens het drogen had ik bovenaan een slang geplakt, eigenlijk vast gekit. Die slang wordt normaal gebruikt voor het bewateren van kas planten. Met de juiste sproeiertjes worden nu die zonnepanelen gekoeld.
Koelen zonnepanelen
Die sproeiertjes worden gevoed door het oppompen van regenwater uit de regentonnen. De regenton, die jullie hier bij het Zonneschuurtje zien staan is ook door middel van het kraantje doorverbonden met de andere, eerder vermelde regentonnen. Om het opwarmen van het regenwater in de regenton tegen te gaan, zijn daar platen omheen gezet. Anders zou het koelingseffect redelijk wegvallen.
Het oppompen van regenwater kost natuurlijk ook stroom. Daar had ik een camping-zonne-energie-set voor aangeschaft, maar die kon niet voldoende stroom blijven leveren, wanneer de zon lang wegbleef. Het aanschaffen van een grotere accu hielp ook niet echt, want de laadstroom van dit camping-setje was niet sterk genoeg. Dus had ik de pomp een tijd op het elektriciteitsnet aangesloten m.b.v. een tijdschakelaar.
Uit diverse metingen bleek dat ik tussen 09:30 en 15:00 meer energie opwekte dan wat ik nodig had voor de waterpomp. Dat resulteerde in 10 tot 15% extra opbrengst.

Tabel Zeeland opbrengsten

Om toch een betere stroomvoorziening te regelen had ik uiteindelijk twee sterkere accu’s, 4x 120Wp en een omvormer voor het laden van twee accu’s aangeschaft. Met die twee accu’s zorgde ik er voor, dat de pomp wat langer blijft draaien, als het wat lange tijd beschaduwd is door bewolking.
Door het koelen van de zonnepanelen op het Zonneschuurtje zag ik, dat de omvormer langer op piekvermogen draaide. Dus niet vijf minuten, maar soms bijna twee uur bij elkaar per dag.
Als je dat ziet en je kijkt vervolgens naar de webcams, waar je ook de wisselstroommeter ziet terug draaien, dan geeft dat een extra goed gevoel.
De webcams kan iedereen bekijken. Een deel van de webcams wordt nu ook van stroom voorzien door diezelfde accu’s. Dus de extra zonnepanelen worden niet alleen voor de waterpomp gebruikt, maar ook voor de webcams en verlichting voor in het Zonneschuurtje. Dat is ook wel prettig, want daar ligt o.a. ook mijn stookhout opgeborgen om droog te blijven.

Nog een tip – Alternatieve manier van tuinieren.

Deze foto kwam ik ook tegen op internet:
muurmoestuin
Stel dat je een kleine tuin hebt en misschien niet in de gelegenheid bent om een regenton te plaatsen, dan kan je ook denken aan deze muur van bloemen en groenten.
Bevestig de regenafvoer op ongelijke hoogtes vast aan je muur en laat vervolgens het regenwater op die manier naar beneden vloeien. Dat is hetzelfde principe waar we vroeger mee speelden, toen we nog een kleuter waren. Herinner je je nog die knikker, die je naar beneden zag rollen van links naar rechts en op de volgende lat naar beneden weer van rechts naar links zag rollen? Zo werkt het dus ook bij deze “groentenmuur”.
Als jullie nog meer willen weten, dan kunnen jullie gerust kijken op mijn website.

Volg mij op Twitter.

17 Reacties to “Verhaal van duurzame burger met vele praktijk tips”

  1. roland Says:

    Hoeveel is verschil in energieverbruik tussen eerst en nu?
    – “om mijn gasverbruik te verminderen .. een elektrische radiator .. aardig wat zonnepanelen .. overschot om op te maken aan elektriciteit”
    Dus minder gas maar meer stroom + een houtkachel. Met het huidige stroom deels uit kolen lijkt er geen winst voor milieu en klimaat!
    De zonnepanelen subsidie wordt benut voor meer stroom(energie?)verbruik

  2. Ramon Rottier Says:

    Hallo Ronald,

    Het verschil in energieverbruik is nu per jaar negatief.
    Op http://www.energiebewustzeeland.nl , knop Home en dan in het middenscherm scrollen naar “Overzicht van de energiewinning en -verbruik van alle jaren” .

    Je hebt helemaal gelijk met de stelling “…geen winst voor milieu en klimaat”. Echter heb ik onvoldoende, vooral financiële, middelen om dat doel te bereiken. Daar ben ik niet alleen in, zoals jij ook weet.
    Voor mezelf werk ik daar aan en kost dat tijd om dat doel te bereiken. Helaas moeten we allemaal daar geduld voor opbrengen.

    De laatste stelling “De zonnepanelen subsidie wordt benut voor meer stroom(energie?)verbruik” kan ik me niet in vinden. Ik let er juist op om ook mijn stroomverbruik te verminderen. Dat laat ik ook zien op mijn website http://www.energiebewustzeeland.nl . Let wel : Zolang ik er maar niet in mijn wooncomfort op achteruit ga. Dat punt hoor ik ook bij veel mensen, die we allemaal wel eens spreken.

    Laatst had ik een computer kunnen vervangen door een klein apparaat voor dezelfde functies. Daardoor ging het energieverbruik van 160+ Watt van de computer naar 3 Watt door het kleine apparaat. Dubbele winst dus.

    Zelf heb ik alle zonnepanelen aangekocht bijna zonder subsidie. Er zijn maar drie zonnepanelen met subsidie geplaatst. De rest is zonder subsidie aangekocht en laten plaatsen.

    Met vriendelijke groet,
    Ramon Rottier.

  3. Wim Schermer Says:

    Een paar kanttekeningen
    1,5 Watt Ledspot om een 50 watt lamp te vervangen lijkt mij niet mogelijk.
    Minimaal 3 Watt en vrijwel zeker ergens tussen 4,5 en 6 Watt zal een vergelijkbaar lichtniveau opleveren.

    600 euro terugkrijgen bij een teruglevering van 1300 kWu lijkt me niet realistisch.
    Het zal eerder tussen 70 en 130 euro zijn.

    De website Energie Bewust Zeeland geeft wel veel informatie, maar ik mis een overzicht van investeringen versus besparingen. Ook een duidelijk overzicht van wat er voorheen werd verbruikt en wat er nu wordt verbruikt is alleen te vinden in heel veel deelinformatie en grafieken.
    Een soort van resumé, ook in het artikel, zou het geheel wat leesbaarder maken.

  4. Ramon Rottier Says:

    1,5 Watt staat zeker wel op de fitting. Dus het is wel degelijk mogelijk.

    600 EUR terug krijgen is zeker wel mogelijk, omdat men het voorschot bedrag te hoog hebben ingeschat en niet lager wilden zetten. Daarnaast schatte Delta een positief resultaat, dus dat ik meer zou verbruiken dan ik zou opwekken. Het tegendeel werd waar en dat kwam dan neer op 600 EUR.

    Zelf heb ik geen direct overzicht van investering tegenover besparing op de website. Dit zit hem in wel in een combinatie van menu keuzes :
    – Home, Verbruiksprognose alle jaren
    – Home, Terugverdientijd.

    Wat er voorheen werd verbruikt en wat er nu wordt er verbruikt is wel degelijk zichtbaar onder Home en dan stukje naar beneden scrollen in het midden scherm naar “Jaaroverzicht van alle jaren”.

    Een artikel als deze is niet samen te vatten in 140 tekens.

  5. roland Says:

    Hallo Ramon Rottier,
    Mogelijk subsidie bij aankoop van zonnepanelen is niet de enige vorm. Ook de kosteloze saldering is een vorm van subsidie. Immers andere gebruikers – meestal mensen zon eigen dak of kapitaal voor zonnepanelen – betalen voor die salderingskosten. Beter zou zijn als de nutsbedrijven worden verplicht tot een bepaald % duurzame energie zodat kosten en baten gelijkelijk over alle gebruikers verdeeld zijn.

    Bij veel zonnepanelen wordt meer stroomverbruik, zoals met elektrische radiatoren, aantrekkelijk om zo max. de slaperig te benutten! Vanuit milieu/klimaat zijn die elektrische radiatoren geen aanwinst.

  6. Ramon Rottier Says:

    Het liefste zou ik off-grid willen gaan, dan heb ik niet verder te maken met dat soort tegenstrijdigheden.

    Als ik eenmaal off-grid zou zijn, dan worden elektrische radiatoren toch een soort aanwinst. Nu is er inderdaad ‘s avonds nog steeds een energiecentrale nodig om mij van energie te voorzien.

    Helaas kan ik nog niet off-grid vanwege onvoldoende middelen.

  7. Mattias Says:

    Ramon: helaas blijkt ook off-grid niet de mirakeloplossing voor het milieu (ook niet voor de portemonnee), omdat zonnepanelen minder duurzaam worden[1] en batterijen de zonne-energie CO2-intensief maken[2].

    [1] http://www.lowtechmagazine.be/2015/04/zonnepanelen-steeds-goedkoper-maar-ook-minder-duurzaam.html
    [2] http://www.lowtechmagazine.be/2015/05/off-grid-zonne-energie-batterij-tesla.html

    Ik zou on-grid blijven, maar elektriciteit afnemen bij een groene elektriciteitsleverancier en dat extra in de verf zetten op jouw website. Voor België bestaan websites zoals http://www.greenpeace.org/belgium/nl/groene-stroom/ en http://www.vreg.be/nl/herkomst-stroom, die waarschijnlijk ook voor Nederland bestaan.

  8. Ramon Rottier Says:

    Hallo Mattias,

    Bedankt voor de informatieve links/websites. Deze maken het voor de discussie compleet.

    Bij de eerste twee links is het resultaat van bijvoorbeeld hogere personeelskosten en dat de lokale, nationale en europese politiek er zich mee heeft bemoeit. Elk bedrijf gaat zoeken, waar zijn/haar product goedkoper kan worden geproduceerd.

    Zelf zit ik er al een tijdje over na te denken om aan te sluiten bij een groene elektriciteitleverancier. Echter produceer ik zelf meer energie dan wat ik verbruik op jaarbasis. Dat zou betekenen, dat de groene energieleveranciers aan mij geld moeten betalen. Dat doe ik ze liever niet aan.

    In Nederland hebben we ook diverse groene energieleveranciers. Bijvoorbeeld http://www.zeeuwind.nl of http://www.vandebron.nl

    Met vriendelijke groet,
    Ramon Rottier

  9. Mattias Says:

    Ramon, persoonlijk lijkt het me heel vreemd dat een groene energieleverancier liever zou hebben dat je bij de “grijze” concurrentie gaat, omdat je op jaarbasis meer opwekt, dan je verbruikt. Heb je hiervoor geïnformeerd bij hen?

  10. Jeroen van Agt Says:

    @Ramon,

    Wim heeft gelijk. Met een 1.5W Ledspot kun je geen 50W halogeen vervangen. Op de LampenPortal van OliNo kun je gebruik maken van de RetroFit wizard. Als je hier kiest voor het vervangen van een halogeenspot van 50W warmwit dan krijg je de volgende LED lampen te zien die als vervanging kunnen dienen. De meest efficiente lamp, die minimaal evenveel licht geeft als de 50W halogeen, gebruikt 5.6W, dat is bijna 9x zo efficient als de 50W halogeen.

  11. Ruud Says:

    Hulde Ramon, maakt niet uit of die spotjes wel of niet x Watt zijn, je hebt een hele slag gemaakt. Gewoon nadenken en toepassen, enorm veel waardering. Misschien is de solarfreezer wel iets voor je in combinatie met je zonneboiler en / of verwarming. Kun je gewoon je gas af laten sluiten, zeker omdat je ook met hout stookt is het misschien interessant. Leuk artikel van je om te lezen! Resultaat is er.

  12. Stefan van der Eijk Says:

    @5 Roland: ik ben het niet eens met je mening over salderingskosten. Salderen kost momenteel niets in Nederland. Er wordt zo weinig geproduceerd met PV dat het in het niet valt op het stroom netwerk. Ik zie salderen dus ook niet als subsidie. Als Salderen wordt opgeheven dan zie ik dat als een belastingverhoging. Een belastingverhoging die bovendien onredelijk is voor Nederland, omdat we relatief meer zonnepanelen nodig hebben om dezelfde opbrengst te realiseren als een land als Italië of Spanje. Ons energieverbruik is (mede door koudere winters) ook hoger dan die landen en meer seizoenspecifiek (veel energie nodig voor verwarming in de winter maanden). In de toekomst gaan we meer elektrisch verwarmen, door middel van warmtepompen.

    Het opheffen van salderen zal een behoorlijke tegenslag betekenen in het verduurzamen van Nederland.

    PS: op mijn zonnepanelen heb ik al genoeg belasting betaald… Eerst de inkomsten belasting en daarna ook nog de BTW.

  13. roland Says:

    @Stefan van der Eijk,
    “Salderen kost momenteel niets in Nederland”
    Natuurlijk wel, ook op zonnige dagen is er een verplichte stroomafname voor het nutsbedrijf, ook als de stroomvraag gering is. In de winter, bij ons nog veel meer dan in zuidelijke landen, moet het zomeroverschot “gratis” terug geleverd worden. Die kosten worden verhaald op alle gebruikers, ook op hen zonder dak of spaargeld voor zonnepanelen.
    “gratis” salderen vergroot dan ook de sociale verschillen.

    Minder saldering zorgt en voor meer stroomopslag en besparing op stroomverbruik.
    Veel voordeel dus en ook (sociaal) duurzamer!

  14. Mark Says:

    Erg leuke initiatieven! Project regentonnen moet ik bij mij ook maar eens gaan kopiëren deze zomer. Sproei nu m’n tuin met kraanwater, wat dus eigenlijk helemaal niet nodig is.

    @Roland: Volgens mij is een beter milieu ook goed voor iedereen, en dus sociaal verantwoord. Als ik geen gas verbuik omdat ik een warmtepomp heb, en al die elektriciteit(het totaal op jaarbasis) ook zelf opwek met zonnepanelen scheelt dat een boel luchtvervuiling.
    Zonder subsidies en salderingsregelingen had ik wel 3x extra nagedacht voordat ik deze kosten had gemaakt. Terugverdientijd is nu al 15 jaar(of misschien wel nooit indien er zaken kapot gaan). Het gaat me in dezen dus ook om het milieu, en niet om het geld.
    Het kleinschalig opslaan van energie zorgt alleen maar voor extra kosten(paar duizend euro voor een 6Kwh accupakket, wat eigenlijk peanuts is), en ben er niet overtuigd dat dat ook maar enigszins goed voor het milieu is. Daar hebben we in de huidige situatie dus niets aan.
    De stroom die ik opwek en als overschot heb kan direct worden verbruikt door de industrie aan het einde van de straat. Overdag tussen 9.00u en 17:00u is het landelijke stroomverbruik nog altijd veel hoger dan snachts. Niet(sociaal) verantwoord om deze op te slaan.

  15. Arie G. Says:

    @Mark,
    Het probleem dat Roland schetst doet zich in feite in de winter voor. Driekwart van de energie van je zonnepanelen wordt geleverd tussen 21 maart en 21 september. Als je voor een complete saldering voldoende produceert, heb je in de zomerperiode energie over die je niet kunt opslaan, ook niet in een accupakket van 6 kWh. Je kunt er hooguit wat mee bufferen voor het avond- en nachtverbruik.
    Als je dan ook een groot deel van je energie ‘s winters consumeert (bv met een warmtepomp), betekent dit dat dan extra capaciteit wordt gevraagd van (fossiele) centrales, die in de zomer weinig hoeven te produceren en daardoor in feite minder rendabel zijn. Dit effect zal zeker toenemen naarmate er meer zonnepanelen worden geplaatst. De hiermee gepaard gaande extra kosten worden op de maatschappij afgewenteld.
    Ik pleit hier niet voor minder zonne-energie, want het is wel duurzame energie, maar ik zie op termijn wel problemen voor het landelijk netbeheer.

  16. roland Says:

    @Mark,
    @”een warmtepomp, al die elektriciteit (op jaarbasis) zelf opwek met zonnepanelen scheelt een boel luchtvervuiling”
    – In de winter als die warmtepomp nodig, vraagt die deels kolenstroom met bijbehorende luchtvervuiling.

    @”overschot kan direct worden verbruikt door de industrie”
    – zou heel mooi als die industrie de eigen stroomvraag verschuift naar zonnige dagen. Duitse ervaring leert dat de stroomvraag op zonnige dagen veel kleiner is dan het stroomaanbod, gevolg tegen dumpprijzen wordt die stroom (buitenlands) afgezet. Slimme zakenlieden verdienen op kosten van de kleinverbruikers!

    – Met een werkbare heffing op fossiel, kan subsidie op saldering verdwijnen. Dat bevordert dat op zonnige dagen het stroomoverschot opgeslagen wordt en het stroomnet niet overbelast raakt. Subsidie voor duurzame energie is vooral voor de rijken, hoe meer je verbruikt hoe meer subsidie. Is niet het doel juist minder fossiel?
    – Subsidie vergroot de consumptie, bij onderwijssubsidie is dat maatschappelijk verdedigbaar, bij energieconsumptie niet. Ervaring leert dat pas als de subsidie verdwijnt de ontwikkeling van energieopslag versnelt. Bij windmolens en zonnepanelen zag je ook een snellere ontwikkeling na het schrappen van de aankoopsubsidie. Dus niet die subsidie maar het afschaffen ervan is duurzaam en aanvullend een voldoende hoge vliegtax, kolenheffing e.d.

  17. Pien Says:

    Helemaal leuk, al die knutselprojectjes. Ik heb ook geen geld om dure warmtepompen of zonnepanelen te kopen maar toch al een kwart van de electra-rekening en kwart van de gasrekening af. Een van de grote bespaarders is een zonneboiler (7 liter) gemaakt van een kapotte electrische keukenboiler die ik in een broeikasje heb geplaatst (kosten 17 euro totaal). Verder een hoop LED-lampen, standbykillers, tijdschakelaars en een minizonnepaneel met accu om batterijen te laden en mijn ledstrips en modem op te draaien. Het hoeft niet allemaal in 1 keer immers.
    En als bonus natuurlijk de lol van het in elkaar knutselen, dat heb je bij een warmtepomp dan weer niet. Vooral doorgaan!
    Heb je trouwens wel eens nagedacht over een lucht-lucht warmtepomp? Een collega van mij kon daar op draaien tot -6 graden. Volgens mij is dat efficiënter dan een lucht-water warmtepomp omdat de warmte niet van lucht naar water en dan weer van water naar lucht hoeft te worden overgebracht. Je was al begonnen met het zwarte kistje immers, dat is hetzelfde principe. Ik zat te denken om een keer een grotere te maken met een glazen deksel en een zwarte bodem, bv van een oude douchecabine. Geen idee hoe ver in het najaar je daarmee komt, gewoon proberen denk ik.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in