OliNo

Duurzame Energie

OliNo Tip 1: Dimmen van LED lampen

Geplaatst door Marcel van der Steen in Ledlampen, Uitleg
Tags: , , ,
Geef een reactie

Screen Shot 2015-09-22 at 5.13.29 PMNieuwe serie van tips over LED lampen met video’s van max 1 minuut. In deze video vertellen we over het dimmen van LED lampen.


OliNo Tip 1: Dimmen van LED lampen

We zijn van plan om nog veel meer interessante wetenswaardigheden op video te zetten. Laat maar weten via commentaar hieronder wat je van dit initiatief vindt en welke onderwerpen je graag aan het bod wilt laten komen.

Vindt je de video leuk? Deel dit artikel dan via Facebook of Twitter.

Meer tips over LED lampen

Klik hier voor het volledige overzicht van alle OliNo Tips

LampenPortal

Ben je zelf van plan om een LED lamp aan te schaffen. Neem dan eens een kijkje op de LampenPortal. Inmiddels hebben we al meer dan 1900 LED lampen onafhankelijk doorgemeten en de resultaten van de metingen kun je eenvoudig terugvinden op de Lampen Portal. Op de portal kun je via een Retrofit wizard zelf eenvoudig een duurzame lamp uitzoeken die precies je huidige gloeilamp, halogeenlamp of traditionele TL kan vervangen. Ook is er een compleetoverzicht waarmee je met filters precies de lamp kunt vinden die voldoet aan je eigen specs.

We zijn druk bezig om steeds meer webshops te koppelen aan de LampenPortal waardoor je snel kunt zien waar je de lampen allemaal direct online kunt kopen. Indien de prijs van de lamp beschikbaar is dan tonen we deze ook.

4 Reacties to “OliNo Tip 1: Dimmen van LED lampen”

 1. Patrick Says:

  Niet elke dimmer is geschikt voor led lampen vanwege het hoge startwattage.

 2. HenkR Says:

  Leuk en nuttig initiatief!
  Als leek had ik verwacht dat er ook behoorlijke verliezen in de dimmer zouden optreden :-).
  Inmiddels worden we met allerlei LED-lampen/strips en/of bijbehorende “ACTION-voedingen” overspoeld. Ik ben wel benieuwd wat zo’n complete set verbruikt. Addertjes onder het gras? Zelf LED strips plaatsen; hoe zit het met brandgevaar? LED-verlichting in auto’s: inmiddels betaalbaar(?) en significant van invloed op het brandstofverbruik? Ideale webcam LED-lamp? (zo blauw als een smurf…). Alle tips zijn welkom.

 3. Paul Says:

  Patrick, zou je dat eens willen onderbouwen? De meeste dimmers werken niet met LED lampen omdat dimmers niet met zulke lage vermogens van een led lamp kunnen omgaan. En van een hoog start wattage (vermogen) van een led lamp heb ik nog nooit gehoord. Of bedoel je de ‘inrush’ stroom?

 4. Marcel van der Steen Says:

  Paul, ik herken het volgende van wat Patrick zegt: er zijn wel dimmerleveranciers die zeggen dat een belasting van een dimmer zeg tot 200 VA mag zijn, en wanneer er led wordt toegepast dat dat dan veel minder mag zijn, bijvoorbeeld maar 1/4e, dus 50 VA. En dat is dan afkomstig van de aanname dat de inrush current bij ledlampen zo hoog is dat dat zou zorgen voor het niet goed functioneren van de dimmer. Dus geen set van ledlampen tot 200 VA en dan gezamenlijk voor al die lampen een dergelijk hoge inrush current dat de dimmer daarvaan gaat malfunctioneren.
  Dus als ik het goed inschat dat wat Patrick bedoelt, dan is het iddde inrush current en betreft het de aanname van de dimmerfabrikanten dat de ledlampen een veel hogere inrush current hebben dan de gloei- en halogeenlampen.
  Dat wil dan meteen ook zeggen dat, wanneer je de inrush current bekend hebt (stel ik hem hem gemeten) en stel die is laag of lager dan wat een gloei of halogeenlamp zou hebben, dan kun je dus wel net zoveel VA aan ledlampen toepassen.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in