OliNo

Duurzame Energie

Proefrit Kia Soul EV

Geplaatst door Zuinige Rijder in Transport
Tags: , ,
Geef een reactie

Elektrische KIAMijn 5 jaar oude Opel Agila 1.0 Premium LPG af fabriek had zijn grote beurt met 150.000 km op de teller. Dus een paar deuren verder van tevoren een afspraak gemaakt voor de proefrit met de Kia Soul EV en dat kon gelukkig. In dit artikel mijn bevindingen.

Eerdere proefritten

Twee jaar geleden heb ik al diverse proefritten gemaakt met elektrische auto’s. Typisch genoeg waren alle proefritten (Renault Zoe en Twizy, Smart Electric Drive, Nissan Leaf
en introductie van de BMW i3) in een witte auto, toeval of is wit populair?

Vormgeving

De Kia Soul EV is een hoekig model (Kia noemt het crossover), welke mijn vrouw wel mooi vindt. Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van het model, maar ik vind dit ook een leuk model. Je zit hoog en hebt goed uitzicht rondom. Achterin zit men ook hoog, mede doordat het batterijenpakket in de bodem ligt. Achterin raken je bovenbenen dus niet de stoelen, ze staan iets hoger dan normaal. Maar qua ruimte is dit goed te doen, ook voor volwassenen.

Het rijden

De Kia Soul EV rijdt probleemloos, het is als rijden met een automaat, maar dan met alle voordelen van rijden met een EV. Geen motorgeluid, snel optrekken vanuit stilstand en geen automaat overgangen. Voordat je het weet rijd je al harder dan 50 km per uur. De Kia Soul EV geeft je ook een soort zen-gevoel, nodigt in het begin wel uit tot snel optrekken, maar na een korte periode vind je die rust in het rijden met EV erg prettig. De hoekige vorm nodigt ook niet uit tot scheuren en ik ben op zichzelf toch al een rustige rijder, dus dat past wel bij mij. Hij sprint in 11.2 seconden naar de 100, niet zo snel als de BMW i3 (7.2 seconden), maar snel genoeg. En bij het wegrijden bij een stoplicht laat je bijna alle niet EV auto’s sowieso achter je, omdat de 90 kW meteen tot de beschikking staat. Het gewicht is 1465 kg, inclusief het 275 kg wegende accupakket. De Renault Zoe weegt ook 1403 kg, dus is de Kia iets zwaarder, maar weer lichter dan de Nissan Leaf. Met een maximale snelheid van 145 km per uur, is het mogelijk even te blazen op te snelweg, maar met de CW waarde van een koekblik zul je dan niet ver komen op een acculading.

Afmetingen

De lengte van de auto is 4.14 meter, 1.80 meter breed en 1.59 meter hoog. Dat is vergelijkbaar met de Renault Zoe. De Nissan Leaf is met 4.45 meter lengte een stuk langer, die vooral een lange (nutteloze?) voorkant heeft. De Kia Soul EV achterbank kan in 60:40 verhouding eenvoudig neergeklapt worden, zodat de niet heel grote bagageruimte van 281 liter vergroot kan worden.

Elektrische KIA

Elektrische KIA

 

Opties

Veel is er niet te kiezen in opties, behalve de kleur (Clear White of Titanium Silver) of twee-kleur (Snow White Pearl + Electronic Blue, Caribbean Blue + Clear White of Cherry Black + Inferno Red). Voor de rest zit er alles op en aan wat maar te wensen valt:

  • E.S.C. inclusief V.S.M. en H.A.C.
  • 6 airbags (voor-, zij- en gordijn airbags)
  • AC tot 6.6kW aansluitpunt
  • Elektrische parkeerrem
  • DC Chademo tot 100kW aansluitpunt (snel laden)
  • Laadkabel voor publiek laden (AC Type 1 – Type 2)
  • Laadkabel voor laden via wandcontactdoos
  • Centrale deurvergrendeling
  • Smart key inclusief start/stop knop
  • Dual zone climate control
  • Full map navigatiesysteem inclusief achteruitrijcamera
  • Geïntegreerde radio/MP3-speler met USB en AUX
  • aansluiting en stuurwielbediening
  • Bluetooth connectiviteit met stuurwielbediening
  • Cruise control met snelheidsbegrenzer
  • Flex steer
  • Elektrisch bedienbare ramen voor en achter
  • Elektrisch inklapbare, verstelbare en verwarmbare buitenspiegels met LED richtingaanwijzers
  • LED dagrijverlichting en achterlichten
  • Mistlampen voor
  • Auto Light Control
  • Automatisch dimmende binnenspiegel
  • Privacy Glass
  • 3,5″ OLED Supervision cluster
  • Met leder afgewerkte deurpanelen
  • Lederen stuurwiel en pookknop
  • Stoelverwarming voor en verwarmd stuurwiel
  • 16″ lichtmetalen velgen met aerodynamische wielkappen

Er zitten dus een aantal vernuftige zaken in de auto die het rijbereik kunnen vergroten. Stoelverwarming, verwarmd stuurwiel, Twee zone klimaat controle (b.v. alleen chauffeur), cruise control, LED dagrijlichten, LED achterlichten, LED richtingaanwijzers, aerodynamische wielkappen (bij een vierkante auto ;) ) en een speciale B stand welke extra energie terugwint bij het loslaten van het gas. De Soul EV vangt restwarmte uit het koelwater van de motor op om de binnentemperatuur te regelen. De klimaatregeling in de auto kan men vooraf instellen, zodat uw Soul EV bij wegrijden op de juiste temperatuur is. Deze efficiënte manier van warmteregeling komt de actieradius ten goede.Dit zorgt ervoor dat de range van de Kia Soul EV rond de 160 echte kilometers ligt.

Opladen

Het opladen van de Soul EV had niet simpeler kunnen zijn: schuif de kap op de radiatorgrille opzij en steek een standaard-AC-oplaadkabel in het standaard-stopcontact thuis (oplaadtijd 12 uur), tot 6.6 kW AC laadpaal (oplaadtijd 5 uur), of een speciale DC-oplaadkabel (voor sneller opladen) in een openbaar
laadstation. Van buitenaf kunt men op het dashboard zien hoe ver de accu opgeladen is. Als de oplaadkabels niet gebruikt worden, kunnen ze bewaard worden in de speciale lade onder de bagageruimte.

Materialen

Kia gebruikt milieuvriendelijke interieurmaterialen. Er worden plastic onderdelen gebruikt op basis van suikerriet en cellulose om de onderdelen op basis van olie te vervangen. Er worden antibacteriële middelen en verf gebruikt voor het vervangen van bestaande plastic onderdelen. Er wordt BTX-vrije verf of verf op waterbasis gebruikt ter vervanging van oplosmiddelhoudende verf.

Garantie en onderhoud

Elke Kia profiteert van een garantie van 7 jaar of 150.000 km op een nieuwe auto (onbeperkte garantie tot 3 jaar, vanaf 4 jaar geldt de limiet van 150.000 km). Deze garantie van bumper tot bumper is gratis en overdraagbaar aan volgende eigenaren, op voorwaarde dat de auto regelmatig wordt onderhouden conform de onderhoudsplanning. Dit is iedere 15.000 km, om en om een kleine (75 euro) en grote beurt/controle (135 euro). Ik heb gevraagd wat er dan gedaan werd, aangezien er niet veel draaiende onderdelen zijn. De verkoper wist dat niet, dus haalde de monteur erbij. Het is voornamelijk controle (batterijen, remmen, remolie, koelvloeistof) en bijwerken van de software. Wanneer de accu’s niet meer tot 100% opladen, kunnen ze ook de accu’s regenereren, zodat deze weer meer capaciteit krijgen. Achteraf bedenk ik me dat er wel geen koelvloeistof in de EV zit, maar mogelijk wel koeling voor de batterijen? De kosten zijn dus vooral manuren.

 

Binnenkant elektrische auto

Binnenkant elektrische auto

De verkoper

Na de proefrit had de verkoper nog het verhaal dat hij auto’s op waterstof een betere manier van rijden vond. Mijn verweer was dat waterstof minder schoon is dan EV op batterijen, omdat de stroom efficiënter omgezet wordt. Hij had het vooroordeel dat het maken van de accu’s sterk vervuilend was. Ook zette hij nog zijn vraagtekens bij de levensduur van de accu’s. Zelf had hij met een Tesla rijder gepraat, die net binnen de garantie van 3 jaar zijn hele accupakket moest laten vervangen. Terwijl wij op dit forum vooral denken dat de levensduur van de accu’s in de praktijk niet zo een heel groot probleem is. Natuurlijk kun je pech hebben, dat buiten de garantie de accu’s kapot gaat, maar waarschijnlijk hoeft dan niet de hele accu vervangen te worden. Natuurlijk wel bij een aanrijding, waarbij de auto zo goed als total loss is. Wil je de luxe/veiligheid van (dure) accuhuur of hoop je op niet al teveel problemen met de accu’s? De Renault Zoe heeft echter veel te dure accuhuur, voor 20.000 km per jaar betaal je al meer dan 100 euro in de maand. De Smart EV kan men ook de accu’s leasen, maar dat voor 65 euro per maand, ongeacht het aantal kilometers.

Kosten

Al met al staat de Kia Soul EV bovenaan het lijstje. Maar voor mijn huidige 5 jaar oude Opel Agila op LPG krijg ik te weinig terug. Afschrijving van een Kia Soul EV in 10 jaar, is toch een afschrijving van meer dan 3000 euro per jaar, terwijl dit met mijn Agila maar 1200 euro is. En met mijn 1 op 15 op LPG rijd ik ook nog geen 3.5 eurocent per km aan brandstof. En met 30.000 km per jaar, is de garantie op de batterijen van de Kia Soul EV er al na 5 jaar vanaf. Verstandiger is het om zeker nog 2 tot 3 jaar verder te rijden. En dan zijn er misschien al weer nieuwe EV beschikbaar (Bolt, Tesla 3, bestaande EV’s met langere range en goedkopere accu’s, nieuwe Smart EV).

Wat dat betreft is het net als zonnepanelen. Deze werden in 2012 een stuk goedkoper. Wanneer de EV meer verkocht gaat worden en de batterijen prijs nog verder daalt, komt de EV in de prijsrange van een ICE auto en dan is de keuze een no-brainer :Y


Met dank aan Zuinige Rijder voor dit artikel

Meer informatie

Een reactie to “Proefrit Kia Soul EV”

  1. Zuinige Rijder Says:

    Update: uiteindelijk toch een trotse bezitter van een Kia Soul EV

    Zoals aangegeven zit een nieuwe Kia Soul EV voor mij als particulier er niet in. Echter er worden ook demo modellen van 1 jaar oud aangeboden met weinig kilometers op de teller (net geen 10.000 km). Scheelt bijna 7000 euro op de nieuwprijs inclusief afleveringskosten. En ook is de taxatie (omgezien) voor mijn huidige auto beter dan op een nieuwe Soul EV. Hiermee rekenend, kom ik iets goedkoper uit per jaar dan ik momenteel kwijt ben aan autorijden. En heb dan toch nog 6 jaar en tot 150.000 km volledige garantie. Initieel wel een forse investering, maar de vaste lasten zijn daarna peanuts t.o.v. een ICE auto. De rente is nu toch schrikbarend laag.

    En de Kia Soul EV is natuurlijk ook luxer. Voordeel van de Kia Soul EV is dat deze net iets meer range heeft met zijn 27 kWh (er zit eigenlijk batterijen van iets meer dan 30 kWh in). Ter vergelijk, de Nissan Leaf adverteert met 24 kWh, maar er is maar iets meer dan 21 kWh tot de beschikking van de rijder. Op het werk zijn er laadpalen waar ik voor 0.15 eurocent per kWh kan laden, zonder starttarief. De Soul kan ook gewoon laden aan een gewoon stopcontact (incidenteel thuis of bij mijn ouders, gewoon afrekenen, geen dure laadpaal nodig).

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in