OliNo

Duurzame Energie

De Energiemeester vertelt: ‘Wat is duurder: aardgas of elektriciteit?’

Geplaatst door Frank Bovens in Energiebesparing
Tags: , ,
Geef een reactie

leerkracht kleurDit is het onderwerp van mijn tweede artikel in de reeks van artikelen die zich richten op bewustwording, gedragsverandering en kleine, goedkope en eenvoudig toe te passen energiebesparende maatregelen bij huishoudens.

‘De Energiemeester vertelt’ is een nieuwe rubriek op de website van Olino. Iedere twee maanden een nieuw artikel over energiebesparing thuis. Geschreven door energiemeester Frank Bovens. Expert op zijn vakgebied.

Terug naar het onderwerp. Wat is duurder: aardgas of elektriciteit? Wat denk je?
Dit is een strikvraag. Tijdens workshops en voorlichtingsbijeenkomsten merk ik dat veel deelnemers deze vraag toch niet goed weten te beantwoorden. En dat komt omdat aardgas en elektriciteit eigenlijk niet met elkaar te vergelijken zijn. Om deze vraag wel goed te kunnen beantwoorden moeten we voorkomen dat we appels met peren gaan vergelijken. Daarom bepaal ik eerst de zogenaamde energetische inhoud van beide energiedragers.

Een kubieke meter aardgas heeft een nuttige energetische inhoud van 8 kWh (bij een omzettingsrendement van gas naar warmte van 80%, in geval van een goede verbeterd rendement CV-ketel). Een kubieke meter aardgas kost gemiddeld genomen € 0,65 (dit getal is afgerond om makkelijk te kunnen onthouden).

Een kilowattuur elektriciteit heeft een nuttige energetische inhoud van 1 kWh (bij een omzettingsrendement van elektriciteit naar warmte van nagenoeg 100%). Een kilowattuur elektriciteit kost gemiddeld genomen € 0,25 (dit getal is afgerond om makkelijk te kunnen onthouden).

Dus kost 8 kilowattuur elektriciteit (dit is het equivalent van 1 m3 aardgas):
8 x € 0,25 = € 2,-. Je ziet dus dat aardgas theoretisch driemaal goedkoper is dan elektriciteit, bij dezelfde energetische inhoud (€ 2,- / € 0,65 = 3,1).

Dat is natuurlijk wel van belang om te weten als je elektrische toestellen wilt gaan toepassen zoals: elektrische boiler, elektrische straalkachel, elektrisch kookfornuis, elektrische waterkoker, elektrische vloerverwarming (in de badkamer), en dergelijke. Tussen haakjes: wat die elektrische vloerverwarming betreft, waak er voor dat deze niet onnodig constant aan staat; het is een echte verborgen stroomvreter. Met een schakelklok kun je hem automatisch laten in- en uitschakelen. Dat bespaart enorm.

Ik heb thuis zelf eens de proef op de som genomen door een liter water te koken in de elektrische waterkoker en daarna een liter water te koken in een ketel op het gasfornuis. De temperatuur van het koude water bedroeg circa 10 °C. De elektrische waterkoker had 4 minuten nodig om 1 liter water aan de kook te krijgen en gebruikte daarvoor 0,16 kWh, hetgeen € 0,04 kostte. Met de ketel op gas duurde het 6 minuten om 1 liter water aan de kook te krijgen, hetgeen 0,03 m3 aardgas ofwel € 0,02 kostte. Je ziet: aardgas was dus ook in deze praktijkproef tweemaal goedkoper. De elektrische waterkoker was echter iets sneller.
Het verschil tussen de theoretische factor 3 en de praktijkfactor 2 is gelegen in het feit dat er bij de gasgestookte ketel ook warmte gaat zitten in de dikke bodem én dat er deels warmte uit de gasvlam langs de ketelrand omhoog opstijgt en daarmee slechts ten dele bijdraagt aan het verwarmen van het water in de ketel. Dit zijn rendementsverliezen die bij de elektrische waterkoker niet of nauwelijks optreden.

Als je iedere dag een liter water kookt, is de fluitketel op het gasfornuis dus iedere dag 2 eurocent goedkoper dan een elektrische waterkoker. Dat komt neer op een besparing van ruim € 7,- per jaar. Niet veel, maar alle kleine beetjes helpen, nietwaar?

Aardgasgestookte toestellen en toepassingen (gasboiler, gasfornuis, fluitketel op gasfornuis) zijn dus twee tot drie maal goedkoper qua energieverbruik dan elektrische varianten. Bedenk wel dat het met een elektrische (olie gevulde) verrijdbare radiator verwarmen van alleen een klein en gesloten keukentje wellicht goedkoper is dan het hele huis op te stoken met een efficiënte gasgestookte CV-installatie, louter om alleen dat keukentje warm te krijgen. Blijf derhalve wel je gezonde verstand gebruiken.

Tot over twee maanden voor een nieuw artikel.Foto Frank (1)Frank Bovens werkte zo’n 25 jaar als senior energieadviseur bij Nutsbedrijven Maastricht en bij Essent. In die hoedanigheid heeft hij vele bedrijven en overheden geadviseerd over energie-besparing en duurzame energie. Ook heeft hij duizenden huishoudens voorgelicht over dit thema. Zijn boek ‘De energie-meester vertelt’ is verkrijgbaar via www.energiemeester.nl/boek

81 Reacties to “De Energiemeester vertelt: ‘Wat is duurder: aardgas of elektriciteit?’”

 1. Trevor D Says:

  dank je wel helder vraag stellingen, en goed uitleg. Voor leek en techneut.

 2. Dave Walschot Says:

  Hoi,

  Dank voor je heldere uitleg. Waar ik eigenlijk naar op zoek was, en niet in je verhaal terugvindt, is de vergelijking waneer je zonnenpanelen hebt en de overtollige energie (dus het teveel geproduceerde) gebruikt voor het verwarmen van je huis. In je berekening neem je voor de elektriciteit namenlijk de prijs van energie die je van je energielevencier koopt. Voor het teveel aan energie krijg ik van budget energie (mijn leverancier) ongeveer 7 cent per kwh. Dit is minder dan 1/3 van de prijs waarmee een extra straalkacheltje in de winter om je “overtollige” stroom te gebruiken voor warmte en daarmee minder gas te verbruiken wellicht interessant wordt.

 3. Peter de Jong Says:

  Beste,

  Bedankt voor je artikel, heeft me goed op weg geholpen.

  Als je een warmtepomp toepast met een COP van 4 dan krijg je voor 1kWh elektrisch 4 kWh thermisch terug en valt de vergelijking de andere kant op.

  Wat is jouw mening hierover?

  Gr. Peter

 4. Sandra van Heerden Says:

  Bedankt, goede uitleg

 5. Wim van der Leij Says:

  Ik heb dezelfde vraag als Dave Walschot. In ons enthousiasme ooit om zonnepanelen aan te schaffen zijn we voor het maximum gegaan dat ons huis kon hebben: 11. Die wekten afgelopen jaar 2660 KWH op. Wij verbruiken, o.a. ook door parallelle isolerende maatregelen, gaandeweg steeds minder elektriciteit: 1700 KWH. We leveren nu wel erg veel terug tegen een “matig” tarief. Kortom: elektrische verwarming werd ons adagium. Na twee “misinvesteringen” (o.a. infraroodpaneel waar gebruik ervan helemaal niet handig bleek), zijn we ons hier steviger in aan het verdiepen.
  Vandaar de vraag

 6. Jacobus Says:

  Goedemiddag, zie nu dat oude item omdat ook ik mij afvroeg hoe het zit met het kostenverschil tussen gas en elektra.
  Verschil lijkt heel duidelijk en groot. Maar als ik mijn hete (bijvoorbeeld afwas-)water via de CV moet verkrijgen, in plaats van een keteltje op de inductieplaat, hoe zit het dan? Is daar iets zinnigs over te zeggen? Afstand CV-keuken speelt natuurlijk al een grote rol. Ben benieuwd!

 7. frans willemse Says:

  Als gas qua energie-inhoud ca 2 á 3 x goedkoper is dan elektra dan snap ik niet dat men van het gas af wil. De enorme extra (2 á 3 maal) kosten van elektra wegen immers niet op tegen CO2-opslag of andere CO2 emissie-verminderings-technieken. Het gaat om miljardenbesparingen.

 8. G.Drenth Says:

  Nogal onlogisch om te veronderstellen dat “overtollige stroom” zal worden ingezet voor warmte. Warmte is nodig in de winter. Overtollige stroom is er dan niet.

 9. G.Voeten Says:

  Het is vooral een politieke discussie. Men misbruikt het CO2 argument, maar garandeert niet dat de elektriciteit CO2 vrij wordt opgewekt, ik bedoel, biogas is niet milieuvriendelijk, en houtsnippers verbranden ook niet om nog maar te zwijgen over windenergie. Denk ook even na over het gegeven dat de omzetting van brandstof naar warmte en van warmte naar elektriciteit ook al een aanzienlijk energie verlies geeft! Thuis zet je de elektriciteit dan weer om naar warmte !?
  Het blijft zoeken naar een schone en meest rendabele methode om energie op te wekken en te verplaatsen.

 10. Rob Says:

  Dag Frank,

  Interessant thema in deze blog. Dank daarvoor.
  Wij zitten in Frankrijk met een dilemma: wij hebben geen aardgas, maar LPG. Die gebruiken wij voor het koken en voor een redelijk zuinige (HR) Intergas CV.
  Wij denken er over om over te gaan op inductie-koken (lijkt ons veiliger),
  maar wij lezen dat in het algemeen elektrisch koken (en verwarmen)in de regel 2,5 keer zo duur is als hetzelfde op gas.
  Kan dat kloppen. Het is voor ons niet eenvoudig om uit te rekenen wat een kuub Franse butaan kost, want het wordt hier berekend in kilo’s.
  Ook hebben wij 2 houtkachels, waar we zoveel mogelijk het huis mee verwarmen en wij kregen vanwege onze Kingspan-isolatie en dubbel glas het C-label.
  Enfin misschien heb je wat tips voor ons?

  Dank bij voorbaat
  Groeten
  Rob

 11. MYH Says:

  Hi Wim,
  Uit uw gegevens blijkt dat u een overcapaciteit heeft van 2660-1700=960KWh op jaar basis.
  Als ik de prijzen/data uit dit artikel hanteer komt dat op het volgende neer:
  Uit gas kunt u per kuub 8Kwh warmte halen tegen een prijs van 0.65 euro.
  0.65euro/8Kwh= 0.0812euro, zeg 8cent per Kwh warmte.
  Daar elektrisch verwarmen een rendement heeft van 100% per Kwh, en u een overcapaciteit heeft van 960Kwh, zou u dus 0.0812×960=77.95euro kunnen besparen door deze overcapaciteit te verstoken.
  Als u de 960Kwh zou later vergoeden tegen de prijs van 0.07euro komt dit neer op een bedrag van 960×0.07=67.20.
  Het verschil tussen uitbetalen of verstoken bespaard u dus op jaarbasis circa 10euro.
  Echter door de verhoging op de energie prijzen(al dan niet de belastingen) kan dit voordeel echter positiever uitvallen daar de gasprijs hoger is gestegen dan de elektriciteit’s prijs.

  Let wel: dit is enkel op basis van boven genoemde gegevens, tevens koelt een elektrische (straling)kachel sneller af dan een radiator gevuld met water en zo spelen er nog een aantal factoren.
  tevens kunt u zelf uitrekenen wat het resultaat is met uw huidige prijzen.

  Groet,

  M.Y.H.

 12. Jet Plas Says:

  Waar komt electriciteit vandaan?
  Precies

 13. Frank van Andel Says:

  @ Frank; Als ik het goed begrijp wordt met elke (gas)prijs verhoging het verschil kleiner. Ik wek zelf op met solar en probeer alles op te maken. Ook heb ik onder de vloer een laag PUR-schuim laten aanbrengen, wat 2,5 “C temperatuursverhoging opleverde. Saldering bij m’n nieuwe provider is nu €0,11 (Greenchoice)
  Vriendelijke groet, Frank van Andel

 14. groeningen Says:

  Frank
  Er wordt aardgas, tegen elektriciteit af gezet. Hoe zit dit want elektriciteit moet worden ook gemaakt en getransporteerd, hoeveel aardgas verbruik ik met elektrisch verwarmen in hus .

 15. H.Nieuwesteeg Says:

  Ik kook in een gesloten snelkookpan met induktie. De pan wordt op ‘stoom laten’ verwarmd (160 graad) en op een isolatieplaatje weer afgekoeld totdat de tempeatuur weer onder 100 is. Voorgeweekte rijst in een stoommandje (vlinderinzet) erin.
  Groente in aangepaste stukjes gelijk meegestoomd of gekookt.
  Alleen voor grote stukken vlees zoals een hele kip zijn twee opwarm rondjes nodig.
  Op gas met normale pan 20 min, snelkooppan 4.5 min 0,2 kW stroom.
  Veel sneller en ca 4 keer goedkoper.. als al niet meer.

 16. Paul Reus Says:

  Het praktijkvoorbeeld waarin de Energiemeester de kosten van een liter water aan de kook brengen uitvoert, roept bij mij vragen op. Ik mis oa hoe de Energiemeester het verbruik van gas en elektriciteit heeft bepaald om in beide gevallen 1 liter water te koken.
  Maw dat gas- en electriteitsverbruik moet je meten.
  Hoe is dat gedaan?

 17. Paul Reus Says:

  In dit verband is het aardig om te lezen hoe een technicus zijn energiehuishouding van gas naar electriciteit heeft omgebouwd. Dit leverde interessante cijfers op. Hij constateert dat er geen kosten verschillen zijn tussen gas stoken en elektrisch verwarmen. Ra ra hoe kan dat?
  Hij heeft een zeer uitgebreide site opgezet om zijn systeem te presenteren en uit te keggen.
  Ik geef hier de link naar het overzicht van energieverbruik en kosten.
  Rechtsboven zit een knop waarmee je andere delen van zijn kunt inzien
  De ervaringen van deze technicus, die zijn gasverwarming heeft vervangen door een systeem met elektrische boilers, zijn heel anders
  Hij komt uit in de praktijk uit op 1 kubieke meter gas = 3KW stroom maw de kosten stijgen nauwelijks.
  https://gasloosvooriedereen.jouwweb.nl/de-cijfers

  Groet Paul Reus

 18. Joop Nijhof Says:

  Rekenen is niet mijn sterkste kant, sorry.
  Voor het verwarmen va je huis en warm water voorzieningen, kan je de gasketel vervangen door simpel, 3 elektrische doorstroom elementen te plaatsen in combinatie met de C.V. Pomp.
  Dezelfde thermostaat kan je wellicht gebruiken, liefst met wat intelligente elektronica, zodat je alle voordelen kan benutten.

  De voordelen zijn gigantisch

  a) geen duur C.V. gasketel aan te schaffen.
  b) Geen warmte verlies door schoorsteen.
  c) Geen gevaar voor koolmonoxide in huis.
  d) Je produceert geen stikstof in het milieu.

  Ik ga er van uit, dat er geen belastingen meer op elektra mag blijven, op deze manier bespaart ons land wel heel veel geld.
  Het gas is door de productie uit Groningen niet meer van deze tijd.
  De onzekerheid en onveiligheid door de aardbevingen is groot. Zonnepanelen op weilanden is prachtige oplossing. Stroom kan direct goedkoper. Windmolens helaas, stoppen met die miljoenen verslindende apparaten.

  Met vriendelijke groet, Joop Nijhof

 19. Hans Gerressen Says:

  Gebruikt een aantal jaren terug nog gas (gastank)
  verbruikte toen nog ongeveer 13000,00 euro per jaar gas en elektra nu nog maar
  ongeveer 6000,00 euro heb dit bereikt d.m.v.60 zonnepanelen te plaatsen en 3x tripel A warmtepompen aan te brengen (Lucht/lucht), HR++ glas te plaatsen en spouwmuurisolatie aan te brengen wil binnen een jaar nog 3 warmtepompen (lucht/lucht) bij plaatsen (besparing ongeveer 3000 KW per jaar per pomp).plus 20 zonnepanelen zijn dan nagenoeg energie neutraal met 12 personen.

  Groet, Hans Gerressen

 20. anton zalpes Says:

  Vraag wat voordeliger een elktrische radiator of aansluiten op de cv ?
  Situatie woonkamer heeft cv verbonden middels openslaande deuren met geisoleeerde serre en dit met geisoleerde open keuken
  De serre en keuken zijn verbonden met de cv middels de leidingen in de vloer.

  Is het economischer om cv radiatoren in de keuken en serre te plaatsen en deze laten meelopen op het cv systeem
  Of in de keuken en serre 2 elektrische radiatoren te gebruiken,

  wat is uw gedachte mening ?

  os

 21. marc baert Says:

  Ik heb een installatie met warmtewisselaar laten plaatsen.Ik heb voor ik de installatie had, verwarmd met straalkachels,zodanig dat ik nu op bijna 0 sta op mijn elektriciteitsmeter. Wat is nu de goedkoopste verwarming,warmtewisselaar-aardgas via cv of electriciteit.
  gr Marc Baert

 22. Tim Kleinhuis Says:

  Misschien is gas goedkoper maar stroom is zeker wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen veel duurzamer toch?

 23. Peter Janssen Says:

  Ik heb bij Essent gevraagd of het zin heeft om elektrisch bij te verwarmen nu het gas weer duurder wordt en de elektriciteit goedkoper.
  Bij verwarmen d.m.v. oliekachel of straal lampen. Of misschien alleen overdag bij verwarmen als de zonnepanelen (een deel van) de energie leveren.
  Ik heb nog geen reactie van Essent
  Wat is uw mening hierover?

  Mvg,

  Peter Janssen

 24. Peter vd B Says:

  Ik vind het bijzonder dat er alleen gepraat wordt over de kwh prijs. Gas is misschien goedkoper per m3, maar als ik de vaste kosten voor het gas na lees, dan wordt het een stuk minder goedkoper. Wij betalen alleen voor het vastrecht, toelevering kosten en weet ik veel wat voor kosten al 800 euro. 😱. Als ik een electrische cv ketel neem, met 18 zonnepanelen dan is het zelfs in de winter goedkoper om electrisch te verwarmen dan op gas.
  Ik ben nog niet zolang van het gas af maar ik betaal 104 euro in de maand (voorheen 175 euro)aan energie voor een gemiddelde woning (twee onder één kap).
  Dus wanneer er een berekening wordt gedaan neem dan de vaste kosten ook mee.

 25. Robert Weesie Says:

  Beste Frank Bovens Hoe is nu de verhouding op 23 oktober 2021 als de mensen geen vast contract met gas meer hebben? Ik heb nu nog 300 KWH over ivm zonnepanelen. Wat daarna? moet ik meer elektrisch verwarmen of met gas?

  met vriendelijke groeten
  Robert Weesie

 26. Maarten Thiebou Says:

  Heb recentelijk 32 zonnepanelen laten plaatsen en een 100 Ltr. boiler die uitsluitend door de zonnepanelen de stroom krijgt om op 65 graden te komen.
  Dit scheelt mij al ruim 35 mtr.3 gas per maan x 12 = 420 kuub gas.
  De afgelopen 200 uur dat de panelen stroom hebben geleverd staat de opbrengst al op 150 kWh. Mijn inpandige garage (goed voor 2 auto’s) wordt verwarmd door een oud model radiator gevuld met water en 15% anti-vries. Op afvoer heb ik en verwarmingselement aangesloten van 750 Watt > 2000 Watt. losgekoppeld van CV-gas. Lekker behaaglijk om te klussen en gratis verwarmd.

 27. Jaap Koole Says:

  Goede uitleg, goed om te weten. Er is nóg een punt bij de vergelijking gas vs electra:

  Als ik een liter water kook op het gasfornuis, dan gaat er veel warmte verloren om de ketel heen. MAAR dat bespaart weer een beetje CV verwarming. Want je huis wordt er mede door verwarmd. Dus geldt dit punt alleen in de winter.

  In hartje zomer wordt het nóg duurder, want een eventuele airco moet aan het werk om de net opgewarmde lucht af te koelen.

  Het is ingewikkeld….

 28. Hector Says:

  Om mijn woning te verwarmen heb ik twee gaskachels. Op een jaar verbruik ik ± 1250 m³ en bereik zo meestal een temperatuur tussen 20°C en 22°C heel het jaar door (door de thermostaten gaan de gaskachels niet veel branden in warme dagen en in de zomer zijn die gaskachels afgesloten van gas). Mijn vraag is ‘hoeveel kWh elektriciteit heb ik nodig om dezelfde temperatuur het hele jaar te verkrijgen ?’ Want als ik weet hoeveel kWh ik daarvoor nodig heb kan ik ook weten hoeveel zonnepanelen ik nodig zou moeten hebben. (heb ik 1250 m³ x 8 kWh = 10000 kWh elektriciteit nodig ?)

 29. ad verschijndel Says:

  beste Energiemeester,
  u schrijft : ‘Een kubieke meter aardgas heeft een nuttige energetische inhoud van 8 kWh (bij een omzettingsrendement van gas naar warmte van 80%, in geval van een goede verbeterd rendement CV-ketel)’. Meestal rekent men met 9,6 kWh/m3 gas, maar dat is de energetische waarde. de 8 kWh aan nuttige warmte die u hanteert, hebt u daar een goede onderbouwing of wetenschappelijke bron bij?
  Hartelijk Dank.
  Ad Verkuijlen

 30. Willem Wunderink Says:

  Deze berekening mag wel eens worden bijgewerkt: een kuub gas kost volgens het CBS gemiddeld € 2,31 en geen 65 cent!
  Daarmee zit de basis voor deze berekening er maar liefst 255% naast….

 31. Matt Says:

  Door de sterk gestegen energieprijzen en vernietiging van North Stream 1 en 2 is dit artikel verouderd.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in