OliNo

Duurzame Energie

Rij-impressie elektrische Peugeot’s

Geplaatst door Jerry Pieters in Transport
Tags:
Geef een reactie

Elektrisch rijden heeft de toekomst. Ook leasemaatschappijen raken hiervan doordrongen. Om het elektrisch rijden te promoten heeft ING carlease een drietal elektrische auto’s beschikbaar om haar klanten kennis te laten maken met het rijden in een elektrische auto.

Omdat ook mijn werkgever auto’s van deze leasemaatschappij heeft was er gelegenheid om met verschillende auto’s te gaan rijden. Naast de bekende Tesla roadster waren dit een Peugeot Partner en de Peugeot i-On. Omdat de Tesla al veel is besproken en door zijn prijs voor slechts weinigen weggelegd is beperk ik me hier tot de beide Peugeot’s.

De drie elektrische auto’s van ING carlease

Peugeot Partner

De Peugeot Partner Electric is een aangepaste versie van de standaard Partner. Dit is goed te zien doordat er bijvoorbeeld nog steeds een benzinedop aanwezig is.

De benzinedop is nog aanwezig

Deze auto is een puur werkpaard bestemd voor stadsritten. Met een topsnelheid van 110 kilometer niet echt geschikt voor de snelweg maar wel met een actieradius van 120 kilometer waardoor de auto ook in een grotere stad prima te gebruiken is. Denk bijvoorbeeld aan bezorgdiensten (apotheek of maaltijden ,maar ook een timmerman of schilder die niet te ver van huis gaat kan hiermee prima uit de voeten.

Peugeot Partner Electric

Het eerste wat me opviel toen ik de auto aanzette was een ventilator die begon te lopen. Ook was duidelijk te zien dat het een aangepaste benzine auto was. De automatische versnellingsbak is eigenlijk geen echte bak maar een simpele schakelaar voor de motor. Ook de grote knop op het dashboard om de stroom van de accu in noodgevallen uit te schakelen was er vrij plomp ingezet net zoals het display om de accucapaciteit te kunnen zien.

Interieur Peugeot Partner

Voor het overige was het ook puur de Partner zoals ik deze op benzine en diesel wel gereden heb, lawaaierig, veel ruimte en laadvermogen.
De elektromotor heeft genoeg vermogen om met het verkeer mee te kunnen gaan op binnenwegen tot 80 kilometer per uur maar daarboven komt de motor duidelijk wat te kort.

Peugeot i-On

De Peugeot i-On is een heel andere auto die me zelfs aangenaam veraste totdat ik het prijskaartje zag. Met een prijs van 35.165 euro is deze auto niet bepaald goedkoop te noemen maar voor het overige heb ik deze auto niet veel aan te merken of het moet het rijbereik zijn wat onder optimale omstandigheden beperkt is tot 135 kilometer.

Peugeot i-On

De i-On verraste door bijvoorbeeld de binnenruimte die veel groter was dan wat je bij de buitenmaten zou verwachten. Met een topsnelheid van 135 op de teller en vooral de vlotte acceleratie tot 110 km/h is dit een auto die zeker met het verkeer mee kan komen. De i-On heeft net zoals de Citroën C-Zero n de Mitsubishi i-MiEV een 64 PK elektromotor met een koppel van 180 Nm.

Wat in de stad bijzonder prettig is is de minimale draaicirkel, in een slag draaien over een tweebaansweg is altijd prettig. Wat minder prettig is is de voor een Franse auto extreem stugge vering, elke hobbel in de weg is goed voelbaar. De accu van de i-On bestaat uit 88 lithium-ion accu’s die samen 16 kWh / 330 volt leveren. De iOn kan op twee manieren worden opgeladen. Wanneer de auto thuis op het stopcontact (230 volt) wordt aangesloten, kost het volledig opladen van de accu’s zes uur. Met een speciaal “snellaadstation” (400 volt) kunnen de accu’s in een uur worden geladen.

Energiemeter van de Peugeot i-On

Om zo zuinig mogelijk te rijden, heeft de i-On een energiemeter. Deze geeft aan of er zuinig (groene deel van de schaalverdeling) of onzuinig wordt gereden (witte achtergrond). Wanneer de naald in het groen wordt gehouden, houdt de iOn het overige verkeer net niet op. Op het moment dat het “gas”wordt losgelaten of er wordt geremd is het regeneren van rem energie goed voelbaar, de auto remt flink op de motor af, dan staat de naald ook in het blauwe gedeelte van de energiemeter.

Als een echte automaat heeft de i-On een kruipneiging bij het wegrijden, iets wat de partner niet had. Ok was duidelijk te zien dat aan de afwerking aandacht was besteedt, alles was net voor elkaar en de auto was compleet inclusief airconditioning. Iets waar je overigens wel voorzichtig mee moet zijn; het gebruik van airco of verwarming gaat fors ten koste van het rijbereik.

Interieur Peugeot i-On

Conclusie

De Partner Electric is echt no-nonsense, transport voor 2 personen en veel spullen zonder al te veel comfort. De i-On is duidelijk veel meer volwassen en kan prijs en rijbereik uitgezonderd uitstekend mee in zijn klasse van kleine gezins-auto’s en verrast dan door de prestaties.


Jerry Pieters, mijn eigen website www.energiebewust.biz

Gerelateerde artikelen

9 Reacties to “Rij-impressie elektrische Peugeot’s”

  1. roland Says:

    Zit ik op een autosite met elektrisch rijden heeft de toekomst? Voor stadsritten zou ik eerder verwachten de fiets heeft de toekomst

    Zolang we onvoldoende duurzame elektriciteit opwekken – de geringe groei van windmolens is een veeg teken! – kun je beter zorgen voor meer zuinige auto’s i.p.v je vergapen aan weer en nieuwe e-auto.

  2. Stefan van der Eijk Says:

    Duur in de aanschaf, OK. Maar hoe zien de kosten voor het gebruik eruit?

  3. Jerry Pieters Says:

    De gebruikskosten liggen uiteraard veel lager dan de gebruikerskosten van auto’s op conventionele brandstoffen. Volgens de opgave van de Leasemaatschapij kost een elektrische auto ongeveer 5,50 euro per 150 km en een benzine auto circa 13,50 euro.
    Elektrisch rijden is dus goedkoper maar er zijn ook andere voordelen zoals b.v. een laadpaal op een parkeersplaats voor je deur in een gebied waar parkeerruimte zeldzaam is. Hier mag dan alleen je elektrische auto staan als deze geladen wordt.

    Voor stadsritten en daarmee bedoel ik dus vooral de afstanden tot ongeveer 150 kilometer per dag blijft een vorm van een auto nodig. Fietsen is zeker een goed alternatief maar met een hoop lading of meer dan 15 kilometer ver geen oplossing.

  4. ietsist Says:

    Heb er ook ooit in mogen rijden (de Imiev), en was zéér aangenaam verrast, had hem beslist willen hebben als hij betaalbaar was geweest voor de particulier. Het stukje over de stugge vering herken ik, drempels zijn een ware hel, vooral omdat je bij gas geven ná het afremmen vóór een drempel al snel aan de andere kant van de drempel weer keihard neerkomt 😉 Geen idee waarom dat zo stug staat afgesteld…

    Maar @JerryPieters, nu eens even los van al die leasemaatschappijen (verkapte banken die er puur in zitten om geld aan je te verdienen), hoe ziet het plaatje eruit voor een particulier, de verhouding aanschafprijs / verbruiksprijs? En vooral: Wat zou zo’n auto dus mógen kosten wil je het door je verbruikswinst (met huidige benzineprijzen) eruit kunnen halen in 10 jaar? Want als de verkopende partijen dàt voor elkaar krijgen (Binnen 10 jaar en 15.000 km. ben je goedkoper uit dan met een vergelijkbare auto van €10.000), dan is DAT een uitstékend verkoopargument voor de particulier! Want dan draag je actief bij aan verbetering van het milieu en de toekomst van onze planeet zonder dat het je per saldo méér kost. Wie zou dáár dan nog weerstand aan kunnen bieden, als onze kinderen en achterkleinkinderen hem/haar lief zijn?

    Als we het nu vergelijken met een ander type kleine maar ruime auto, zeg een nieuwe Cuore van pakweg 10.000 euro (ook belastingvrij en rijdt 1 op 20), en je rijdt ze beiden 10 jaar, met 15.000 km per jaar? Zijn daar ergens voorbeeldberekeningen van te vinden of is er iemand handig in het berekenen daarvan?

    Natuurlijk is er de enorme winst voor het milieu, dat staat buiten kijf en daar valt eigenlijk geen prijskaartje op te plakken. Het móet ook de toekomst zijn, alle elektrische auto’s straks aan het smart grid, elk dak in Nederland (oost, west, zuid) bedekt met 20 m2 zonnepanelen, en we’re good to go! 🙂 Maar, dat is op dit moment mijn vraag even niet:)

  5. ietsist Says:

    Even voor de volledigheid: Niet alleen oost, west en zuiddaken moeten vol met 20 m2 aan zonnepanelen, maar óók alle platdaken (mits ongehinderd door bomen). Heb zelf een Oostdak met 27 m2 panelen en wekte in maart al véél meer op dan een gemiddeld gezin verbruikt (hetgeen 12 kWh is, zelf verbruiken we tussen de 8 en 10 per dag). Nu, in maart en april, wekken we al tussen de 20 en 24 kWh per dag op, op een zeer grijze bewolkte dag nog 4 of 5. Voor de prijs van een HALVE imiev/zero/ion kan iederéén dit op zijn dak hebben 🙂 Het overwegen waard lijkt me, vóórdat je elektrisch gaat rijden!

  6. Jeroen Haringman Says:

    @roland: Goede opmerking, maar pas op met je het hier te hard af te vragen. Je maakt je er hier (en elders ook, trouwens) niet populair mee.

  7. roland Says:

    Jeroen het onderwerp is te belangrijke om het af te doen met populaire maar weinig effektieve maatregelen. Voor sommige bestuurders op korte termijn heel aantrekkelijk, doch eens zal blijken dat de kosten hoog zijn en niet in verhouding staan met de resultaten. Dat is nog schadelijker, dan de beweringen dat het klimaatprobleem of de energieschaarste niet bestaan.

  8. Merijn Says:

    Interessant inderdaad om het prijsverschil in energiekosten te zien. Bij 150.000 km kost de benzineauto bij en gemiddeld verbruik van 1:20 en 1,70 per liter benzine 12750 euro. De electrische auto bij 16kwh per 135km en 26 cent per kwh 4622 euro. De meerprijs zou dus ca 8000 euro mogen bedragen. Er vanuit gaande dat de benzine prijs en de electriciteitsprijs in de toekomst [in verhouding] hetzelfde blijven….

  9. JAC Says:

    WIE KAN MIJ INFORMEREN OVER DE KWALITEIT,LEVENSDUUR EN PRIJS VAN DE AKKU?
    HIER SPREEKT NIEMAND OVER.
    DE AKKU VAN EEN HEFTRUCK GAAT GEMIDDELD 4 JAAR MEE.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in