OliNo

Duurzame Energie

Elektrische bestelwagen QUICC

Geplaatst door Guido Boosten in Transport Geef een reactie

Elektrische bestelwagen QUICCQUICC (spreek uit ‘’kwik’’) – Quality Utility Innovative Clean Car – is een Nederlandse auto ontwikkeld op basis van een elektrische aandrijving. De auto is geheel – body en chassis – gemaakt van kunststof. Het is een bestelauto met een laadruimte van 3 m3, 2 zitplaatsen, een autonome actieradius van 150 km (DuraCar zal hier keuzes in gaan aanbieden) en een topsnelheid van 120 km/u. DuraCar zal de QUICC aanbieden vanaf het 3e kwartaal 2010 via zijn importeurs in full operational lease tegen een competitieve kilometer-kostprijs in vergelijk tot conventionele diesel bestelauto’s. Inmiddels heeft DuraCar voor QUICC in 17 EU-landen de juiste partners gevonden die binnenkort bekend zullen worden gemaakt.

DuraCar

DuraCar is de eigenaar van het merk QUICC. Het bedrijf zit in Heerlen en werd in 2007 opgericht door serieondernemer Paul Hamm. De doelstelling van het bedrijf is het ontwikkelen en naar de markt brengen van 100% elektrische bestelauto’s voor stadsdistributie. De oprichting van DuraCar in 2007 volgt op een ontwikkeling in Amerika midden jaren negentig. Daar werkt Neville Chamberlain aan Innovative Transport Systems. Met hulp van goede vrienden als Lee Iacocca (topman Chrysler) en Robert Stempel (topman General Motors) werkte hij aan een elektrische auto. In zo’n 10 jaar tijd was er tegen de 25 miljoen dollar geïnvesteerd. De heer Chamberlain werd ziek, besloot het project te verkopen aan Paul Hamm die DuraCar oprichtte.

Er werd een team samengesteld met daarin zeer ervaren automotive mensen, zoals technisch directeur John Lodge, afkomstig van NedCar. Hij had gewerkt met Mitsubishi, Volvo, en Smart en neemt tientallen jaren ervaring mee.’ Bij het testen van de aandrijflijn, bleek dat het Amerikaanse ontwerp niet meer naar de eisen van 2010 presteerde. DuraCar besloot dan ook allereerst een volledig elektrische aandrijving naar eigen inzicht te ontwikkelen. In september 2008 kon DuraCar deze ontwikkeling tonen tijdens haar wereldpremière op de Mondial De L’Automobile in Parijs.

5 prototypes

Voor DuraCar is daarmee een point of no return gepasseerd: de wereld kent nu QUICC. In maart van dit jaar leverde engineering partner DuvedeC volgens afspraak 5 technisch geoptimaliseerde prototypes af van de auto. De RDW keurde ze en kende kentekenplaten toe.

Vooraanzicht QUICC
Vooraanzicht

Feedback gebruikers

De QUICC’s rijden regelmatig bij bedrijven voor het genereren van feedback door de gebruikers. Op basis van de input heeft DuraCar het redesign van het in- en exterieur als voorbereiding op de serieproductie voorbereid. Een belangrijke verandering is het hogere laadvolume. De prototypes hebben een laadruimte van 2.200 liter, dan wordt 3.000 liter. Voor zakelijke gebruikers is volume belangrijk. Verder worden de zwenkdeuren achter breder, zodat een europallet in de auto past – het europallet van 80 bij 120 centimeter is een belangrijke transportnorm. Om het laadvolume te laten groeien, neemt de lengte van de nu nog 3,4 meter lange QUICC toe met circa 30 centimeter.

quicc_schuinvoor

Productie

Na afronden van het redesign zal Duracar halverwege 2010 beginnen met serieproductie. Uiteraard worden de auto’s EU gehomologeerd en gecrashtest in samenwerking met de RDW. De productie zal opgestart worden in Nederland. In vergelijking tot conventionele auto-productie is die redelijk eenvoudig. Er is geen persstraat en geen lakstraat nodig. De QUICC is van kunststof gemaakt. Nu nog wordt daarvoor gebruik gemaakt van met glasvezel versterkt epoxy. Dit materiaal is niet recyclebaar genoeg voor DuraCar, maar engineers zijn er bekend mee en het is veilig. Binnen korte tijd DuraCar het materiaal vervangen door een hernieuwbare thermoplastic. Mede dankzij de kunststoffen weegt de QUICC minder dan 1.000 kilo, inclusief het accupakket.

quicc_boven

Keuze accu’s

De QUICC wordt leverbaar met verschillende accupakketten afhankelijk van de behoefte van de klant. DuraCar zal keuzes bieden op basis van range en techniek. DuraCar zal sowieso werken met een lithium-ion ijzerfosfaat accu en een voordeliger bipolaire loodaccu De pakketten die tot nu toe zijn gebruikt (25 kWh) bieden een bereik van 150 km. DuraCar plaats de accu’s speciaal in het daarvoor ontworpen compartiment dat tussen de assen van de auto ligt onder de berijders. Hiermee is een optimale wegligging gegarandeerd omdat het gewicht tussen de wielen ligt. De gebruikte elektromotor is er een van Siemens met een max. output van 50 kW.

quicc_achterzijde
Achteraanzicht

Verkoop / Export

DuraCar heeft stevige partners uitgezocht voor de verkoop. Partijen die al sinds jaar en dag bewijzen dat ze niet alleen auto’s kunnen verkopen, maar vooral ook zeer goede service kunnen verlenen op gebied van after-sales en onderhoud. De partners zullen binnenkort worden aangekondigd. De auto zal in samenwerking met deze partner in full operational lease worden aangeboden tegen een competitieve prijs in vergelijk tot een even grote besteller met dieselmotor.

Specificaties

Geteste presaties
Topsnelheid (beperkt) 120 km/h
Actieradius / accupacket 1 150 km
Motorvermogen (max) 50 kW
Motorvermogen continue 15 kW
Motorkoppel (max) 123 Nm
Motorkoppel continue 65 Nm
Accu spanning 288 V
Accu capaciteit 90 Ah
Accu vermogen continue 25 kW
Oplaadtijd 0.5 – 8 uur
Verbruik 125 Wh/km
Energiekosten 2 euro per 100km*

* Nederlandse energieprijzen

Afmetingen en gewicht
Lengte 3,8 m
Breedte 1,7 m
hoogte 1,8 m
Draaicirkel minder dan 10 m
Gewicht incl. Batteries minder dan 1.000 kg
Laadcapaciteit in kg 600 kg
Laadvolume in m3 3 m3
Maximale totale gewicht 1.600 kg
Aantal personen 2

Video


World Première of the New Dutch Car QUICC! DiVa


Guido Boosten MBA, DuraCar

2 Reacties to “Elektrische bestelwagen QUICC”

  1. Kempen Says:

    Al verscheidene jaren volg ik de ontwikkelingen van Dura-car aangezien ik schoon vervoer wens als tuinman in Amsterdam en omstreken.Nu bezit ikzelf een Hyundai H100 diesel bestelbusje. Met deze bus rijdt ik om de andere week naar Holtum. Hier woont mijn moeder die zeer hulp behoevend is. Zo kan ik ook makkelijk een rolstoel of zelfs de scoot-mobiel in de bus vervoeren. Deze rit is 180 km. Nu weet ik dat het vrij eenvoudig is deze diesel bus om te bouwen tot een multi fuel car, nl met 7% bijmenging van waterstofgas vindt er een volledigere verbranding plaats en dus (veel)schoner. Echter zou ik liever in een electrische auto rondrijden met een (PEM) fuel cell welke zowel electriciteit als waterstof produceren kan. Dat zou de actie-radius van zo’n auto verlengen met de capaciteit van de(hydro)gas tank! Zou het niet mooi zijn als wij allemaal thuis bio fuels zoals terpentines,alcohol en waterstof gas konden produceren? Onafhankelijk van overheden, accijnzen en brandstof maatschappijen! Zoiets ligt binnen handbereik met bv de 8 cylinder multi fuel larsen radax cycle engine. Ik bezit een dvd waarin de werking van deze motor wordt uitgelegd. Zou deze motor niet in de Quicc car kunnen worden ingebouwd? Wat is Uw visie hierop? De electrische auto wordt mijns inziens nooit een succes indien ik niet minimaal tot aan de deur van mijn hulp behoevende bejaarde moeder kom die maar mij maar liefst 40 km tegemoet komen kan op haar scootmobiel!
    Bent U op de hoogte van de Larsen motor? (licht,350hp klein,compact)
    met vriendelijke groet,
    Reinoud Kempen

  2. Ralph Panhuyzen Says:

    Wat 10 jaar geleden niet lukte… zou dat misschien nu wel geëntameerd kunnen worden en dan met meer succes? De Quicc blijft een kek ding.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in