OliNo

Duurzame Energie

Eindhovense PermaBlitz

Geplaatst door Arjan de Vries in Biologisch, Zelfvoorzienend Geef een reactie

foto-1Zondag 26 juli was het zover, de Eindhovense PermaBlitz is van start gegaan en wel bij mij in de tuin! Na een degelijke voorbereiding waren er een stuk of 10 mensen bij mij te gast. Het doel was om mijn voornamelijk uit onkruid bestaande tuin om te toveren tot een mooie, eetbare tuin. Het is de bedoeling om in de loop der tijd alle tuintjes van de mensen die meedoen af te gaan.

De PermaBlitz is een initiatief van Transition Town Eindhoven (TTE). Dit is een groep mensen die gezamelijk antwoorden proberen te vinden op veranderingen als gevolg van Peak-Oil en klimaatverandering. Peak-Oil betekent dat de productie van olie het hoogste punt ooit bereikt en vanaf dan gestaag zal dalen. Vanaf dan zal er niet meer genoeg olie zijn om de hele wereld van olie te voorzien en zal het steeds moeilijker worden om onze manier van leven, die voor een zeer groot deel op olie is gebaseerd, voort te zetten. Heel veel zaken zullen we daarom op een andere manier moeten aanpakken. Een manier waarbij er veel minder en het liefst helemaal geen olie nodig is. Ook van heel veel andere grondstoffen, zoals aardgas en metalen, zal de productie trouwens afnemen; feitelijk vrijwel bij alles wat uit de grond wordt gehaald.

Het gevolg van een tekort aan olie is dat allerlei processen die de samenleving draaiende houden, zullen stokken en uiteindelijk tot stilstand komen. In eerste instantie kun je denken aan allerlei productie-processen. Voor vrijwel alle producten die je om je heen ziet is ergens olie gebruikt. Als het niet al helemaal van plastic is, zit er vast wel een verfje op of bijvoorbeeld een kunstof beugeltje aan. Een ander proces dat tot stilstand komt is het transport van mensen en goederen. Geen olie betekent: geen benzine, diesel of kerosine. Als deze brandstoffen er niet meer zijn zullen de zaken die nog wel geproduceerd worden nauwelijks vanuit de fabriek op transport kunnen. Als er geen vrachtwagens meer rijden, liggen de distributie netwerken stil en zijn de schappen zo leeg. Diegenen die in de buurt wonen, kunnen nog wel naar de fabriek lopen of fietsen om het op te halen, maar voor de rest houd het echt op! Een ander proces dat niet meer op de huidige manier kan draaien, misschien wel het meest fundamentele proces, is het produceren van voedsel. Boeren hebben diesel nodig voor hun tractoren; om te ploegen en zaaien, voor het spuiten van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, om te oogsten en voor het leegmaken van het land. Ook het produceren van kunstmest en bestrijdingsmiddelen vergt de nodige olie. Wanneer je ook het transport en het verwerken en verpakken van het voedsel meeneemt, dan heb je ongeveer 9 calorie aan grondstoffen nodig om 1 calorie voedsel te produceren!

PermaBlitz

Transition Town Eindhoven ziet daarom het zorgen voor een lokale, duurzame en veerkrachtige voedselproductie als een belangrijk punt om aan te werken. De opzet van PermaBlitz is om zoveel mogelijk tuinen en eventueel ook andere bruikbare stukken grond om te toveren tot een voedsel producerende tuin, die bovendien nog zeer onderhoudsarm is ook. Dit wordt door mensen zelf gezamenlijk gedaan. Toen werd gevraagd wie er interesse had in het omtoveren van zijn of haar tuin leek dat mij ideaal: een mooie onderhoudsarme tuin, waar je nog van kunt eten ook!

De weken voordat we aan mijn tuin gingen werken moesten er een aantal dingen worden voorbereid. Onder leiding van Leo Bakx die permacultuur trainingen geeft werden de nodige zaken verzameld. Zo gingen we flessen inzamelen om er een borderrand van te maken, hadden we kranten nodig, mest, stro, aarde en natuurlijk planten! Uiteindelijk hadden we genoeg flessen om de kleine border te omheinen en hadden we zeewier gehaald als voeding voor de bodem. Voor de kleine border hadden we cacaodoppen als bodem bedekker en het stro voor de grote border konden we de week erna pas ophalen.

Leo Bakx geeft trainingen permacultuur
Leo Bakx geeft trainingen permacultuur

En nu aan de slag!

Zondagochtend vroeg begon de dag met het klaarzetten van de spullen onder het genot van een kopje koffie of thee. Om 10:00 uur gingen we toch echt van start en begonnen we met het kortsnoeien van het onkruid. Het onkruid konden we gewoon laten liggen zolang het maar plat was. Daarna werd de bodem extra gevoed met bloedmeel en hebben we de borderrand aangebracht. Over de met onkruid bedekte bodem werd een laag kranten aangebracht, gevolgd door een laag zeewier en een laag aarde. Al werkende aan de tuin blijkt het heel leuk om samen te werken met mensen die je nauwelijks kent. Je raakt aan de praat en merkt dat iedereen interessante ideёen heeft variёrend van grote thema’s als de kredietcrisis tot het inrichten van je tuin en de gebruikelijke koetjes en kalfjes.

foto-3
Iedereen brengt iets mee voor de lunch.

Toen de bodemlagen waren aangebracht was het tijd voor een goede lunch. Verschillende mensen hadden eten meegebracht en daardoor was het een gevarieerde, gezonde en lekkere maaltijd. Al pratende leer je iedereen steeds meer kennen en er heerst een opgewekte stemming. Na de lunch deden we een kleine Transition Town oefening waarbij iedereen wat sheets over Peak-Oil presenteerde en gingen we verder met de tuin. Leo legt uit waar de planten het beste kunnen staan, rekening houdend met de hoogte en de hoeveelheid zon die ze nodig hebben. Tomaten, basilicum, prei, frambozen, bramen, courgettes, sla, rabarber en nog veel meer planten kregen een mooi plekje in de tuin. Er werd een composthoop gebouwd en de planten kregen een flinke plens water.

Video


PermaBlitz Eindhoven Timelapse

Omroepbrabant

Zelfs omroepbrabant is langsgeweest en heeft hierover een radiouitzending gemaakt. Het radioverslag is hier ook los te downloaden: Eindhovense achtertuinen getransformeerd tot moestuin.

Resultaat

Terugkijkend op de dag was het een heel gezellige en leerzame dag. Het geeft een goed gevoel een stap te kunnen zetten in de richting van een meer gebalanceerde en betrokken samenleving en ik kan niet wachten tot ik de eerste vruchten én groenten kan plukken van deze mooie zomerdag!

Interessante links


Arjan de Vries, lid stuurgroep Transition Town Eindhoven

11 Reacties to “Eindhovense PermaBlitz”

  1. Frank Says:

    Geweldig initiatief! 🙂

    Het moestuinier-virus heerst in heel Nederland!! 🙂 🙂

    Zie: http://www.makkelijkemoestuin.com/

  2. Kees Says:

    Leuk initiatief, maar toch volgens mij een belangrijke ontwerpfout.
    De moestuin is volledig in de schaduw aangelegd.
    Als tuinder heb ik geleerd 1% licht is 1% opbrengst!

    succes.

  3. Gert Says:

    goed bezig man, als plattelander heb ik het tuinieren ongemerkt meegekregen van mijn vader. Het is goed om te snappen dat groenten niet uit de supermarkt komen maar uit de tuin

  4. Danny Says:

    Er zijn zelfs restaurants met een moestuin. In Dordrecht wordt je eten vers geplukt:-) http://www.villa-augustus.nl/new/index-flash.html

  5. Sanke Says:

    Goed bezig Arie! En de rest natuurlijk ook!

  6. Thomas Says:

    Amai! Schoon initiatief, hier in Gent doe ik ook mee aan ons Transitie Initiatief!

    Succes.

  7. Rianne Says:

    Heerlijk om zo samen te werken en straks samen van de tuin te kunnen eten! Misschien ga ik zoiets ook wel bij ons in Utrecht beginnen!

  8. Ruud Says:

    Voor mij waren dingen als peakoil nieuw. Overheden houden hier de mond nog steeds over dicht. Juist door samenwerking en het nu er op instellen, betekend dat je niet voor een verrassing komt. Heel inspirerend en voor mij een nieuw stukje bewust wording. Ik wens he een hele “vruchtbare” tuin toe.

  9. hilda Says:

    De zin: Over de met onkruid bedekte bodem werd een laag kranten aangebracht, gevolgd door een laag zeewier en een laag aarde” trok mijn aandacht. Waarvoor zijn die kranten? Is dat een alternatief voor worteldoek? Of is het een voedende laag? En is die drukinkt dan niet schadelijk?

    Groet

  10. Arjan Says:

    Leuke vraag. De laag dient zowel als worteldoek in de zin dat het onderliggende onkruid erdoor geen kans meer heeft. Naar verloop van tijd worden de vezels afgebroken en worden deze omgezet naar voedingsstoffen. De inkt is zeker niet giftig of anderszins schadelijk. Denk maar aan het feit dat het niet schadelijk is om aan de punt van een pen te likken of om een stukje papier op te eten. In grote hoeveelheden is iets natuurlijk nooit gezond, maar de inkt zal sowieso vrijwel niet door de planten opgenomen worden. De inkt wordt op hetzelfde moment afgebroken als het papier en wordt vrijwel niet van te voren door het bodemvocht opgenomen. Wanneer je een krant in water legt wordt het water ook niet zwart van de inkt. Maar wanneer je nog steeds twijfelt kun je natuurlijk ook onbedrukte kartonnen dozen gebruiken!

  11. Arjan Says:

    Voor de volledigheid: vermijdt echter wel het gebruik van glossy magazines en ander papier of karton met een (gladde) coating. Dit wordt veel minder goed afgebroken en daar kunnen eventueel wel slechte chemicaliën in zitten.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in