OliNo

Duurzame Energie

Duurzame energie boeken

Geplaatst door Jeroen van Agt in Boeken Geef een reactie

books1Er zijn inmiddels heel erg veel boeken geschreven over duurzame energie. Maar wat zijn nu echt de aanraders? Hier is een overzicht van boeken die aangeraden worden door de bezoekers van OliNo.org.

Hier is alvast een eerste aanzet. Ik zal in de loop van de tijd de lijst uitbreiden middels de boeken tips die binnenkomen als comment onderaan dit artikel. Dus heb je ook een interessant boek over duurzame energie gelezen laat het ons dan weten.

Keuzegids elektrisch autorijden (ebook)

Alles wat u wilt weten over elektrisch autorijden De opkomst van elektrisch autorijden is niet meer te stoppen. Er rijden inmiddels tal van modellen op Nederlandse wegen. Grote en kleine automerken hebben bovendien nieuwe typen op stapel staan. Opladen en actieradius vormen steeds minder een probleem. We staan aan de vooravond van een revolutie, vergelijkbaar met die van internet en mobiele telefonie. Zo’n innovatie roept vele, praktische vragen op. De Keuzegids elektrisch autorijden is het eerste boek in Nederland dat op die vragen antwoord geeft. – In hoeverre draagt een elektrische auto bij een beter milieu? – Wat zijn de verbruikskosten? – Hoe rijd ik het goedkoopst? – Hoe ver kom ik met mijn auto? – Waar kan ik de auto opladen? – Wat doe ik met pech? – Uit welke modellen kan ik kiezen en wat zijn de verschillen? Met een uitgebreid vergelijkingsoverzicht van de 17 modellen die in 2012 leverbaar zijn. Bij aankoop van dit boek heeft u het recht op ebooks met halfjaarlijkse updates in 2012 en 2013. Auteurs De Keuzegids elektrisch autorijden is geschreven door André van Woerkom, specialist op het gebied van consumentenvoorlichting, in samenwerking met inhoudsdeskundige Auke Hoekstra.
Auteur Andre van Woerkom
Taal Nederlands
Getipt door Danny Steenhorst
Datum 2 november 2012
Review Nog niet beschikbaar
Waar verkrijgbaar Bol.com

Sustainable Energy – without the hot air

cover300 Dankzij het world wide web is tegenwoordig heel veel kosteloos
toegankelijk voor iedereen met internet. Zo kan het nieuwste boek van
prof. David MacKay “Sustainable Energy – without the hot air”
(Hernieuwbare Energie – zonder gebakken lucht) gratis worden
gedownload van www.withouthotair.com. In het 380 pagina’s tellende
boek rekent de auteur voor elke technische optie stap voor stap voor
hoeveel deze bij kan dragen aan onze energiebehoefte. Daarbij gaat hij
zeer grondig, zorgvuldig en onpartijdig te werk en maakt hij steeds
duidelijk onderscheid tussen zijn op feiten gebaseerde conclusies en
zijn persoonlijke mening. Zijn eindconclusie op blz. 116 zal menigeen
verrassen! Dankzij de prettige schrijfstijl is de taaie kost goed
verteerbaar.
Auteur DavidJCMacKay
Taal Engels
Getipt door Andre Hospers
Datum 15 juli 2009
Reviews Review Science
Waar verkrijgbaar www.withouthotair.com

Het Transitie Handboek

handboek-omslag-web In plaats van af te wachten wat anderen doen aan de komende olie- en klimaatcrisis, kunnen we beter zelf de handen uit de mouwen steken.
Met lokaal voedsel, eigen stroomopwekking en materialen uit de buurt worden we minder afhankelijk. Met zijn allen scheppen we een veerkrachtige gemeenschap die het individu steun biedt. Ieder van ons kan verschil maken, kan anderen inspireren, heeft kwaliteiten die van pas komen.
Auteur Rob Hopkins
Taal Nederlands (vertaald)
Getipt door Inge Kouw
Datum 1 juli 2009
Review Nog niet beschikbaar
Waar verkrijgbaar Transitie.nu

Neem ook eens een kijkje bij onze Engelse Book reviews.

Boeken tip

Indien je zelf een tip hebt voor een duurzaam boek voeg deze dan hieronder toe als comment. Geef dan het volgende aan:

  • Titel
  • Auteur
  • Taal
  • Wat vind je zelf van het boek?
  • Waar kun je het boek vinden / kopen?

14 Reacties to “Duurzame energie boeken”

  1. AndreH Says:

    Boekensite Jeroen

  2. Jeroen Haringman Says:

    Op mijn oude website (ik moet het nog overzetten naar mijn nieuwe website) een overzicht van de boeken die ik gelezen heb (http://www.solarwebsite.nl/boeken/boeken.htm). Het helpt als je Engels kunt en wilt lezen, in die taal is echt een enorm aantal goede beschikbaar. De beste boeken die ik gelezen heb?

    Twilight in de desert – geeft een zeer goed beeld van de problemen bij de aardoliewinning in het Midden-Oosten en inzicht in hoe aardoliewinning nu eigenlijk werkt.

    Eating fossil fuels – maakt duidelijk hoe enorm afhankelijk onze voedselvoorziening is van fossiele brandstoffen. Praten over elektrische auto’s en LED-lampen is leuk maar zonder eten op ons bord doet het er allemaal niet zoveel toe.

    The Prize – een dik boek en een flinke kluif, maar na het lezen van dit boek heb je een goed beeld van de geschiedenis van de aardoliewinning, de enorme machten die in die wereld spelen en hoezeer de fossielen onze wereld in de houdgreep hebben.

    De permanente oliecrisis – een goed geschreven Nederlandstalig boek wat ik heldere taal de oorzaken en gevolgen van Peak Oil duidelijk maakt.

    De beide boeken van Richard Heinberg (The Party’s Over en Power Down) – beschrijven duidelijk de problemen resp. oplossingen die rond Peak Oil mogelijk zijn.

    Als je maar één boek wilt lezen zou ik zeggen lees The Party’s Over.

  3. Douwe Kunst Says:

    Leven van het land
    John Seymour
    1e uitgave 1976, onlangs opnieuw uitgegeven
    Nederlands (vertaald)
    Het basisboek voor de zelfvoorziener. Alle aspecten beschreven van een kleinschalig gemengd boerenbedrijf.
    Land bewerken, paarden verzorgen, groenten wecken, jam maken, bier brouwen, een os slachten, kippen houden, enz enz. Het boek is nieuw te bestellen bij de boekhandel of via internet (bol.com).

  4. johan Says:

    Ik heb een hele verzameling met boeken uit de jaren 70 en 80 thuis liggen (veel in het duits). Veel goede ideeen zijn na de oliecrisis bedacht en worden nu “heruitgevonden” of gelezen, ligt maar hoe je het bekijkt. Ook zijn boeken over uit bv 2e en 3e wereld landen interessant over bv gaswinning uit mest en type fornuizen zeer interessant. Back to the basics zeg maar, maar de aanpak was bij een aantal boeken zeer goed.

  5. Harm Otten Says:

    Heeft iemand het boek van Hermann Scheer – “Energy Autonomy” gelezen? Zover ik weet alleen in het engels te krijgen, maar lijkt mij erg interessant.

  6. Zwerius Kriegsman Says:

    Vooral het gratis te downloaden “Sustainable Energy – without the hot air” vind ik een aanrader.
    Zeer helder met vele duidelijke rekenvoorbeelden, die de zaken niet mooier voorstellen dan ze zijn.
    Ik kende dit boek overigens al vanuit mijn studie (Master in Renewable Energy Systems Technology – Loughborough University)

  7. Leon Says:

    Als je zelf aan de slag wilt is het boek “Energie voor het opscheppen” een aanrader. Zie http://www.zonnepanelen.wouterlood.com/solar_pages_nl/boek.htm

  8. AndreH Says:

    Ik was hier begonnen met het lezen van Herman Scheer:

    http://books.google.com/books?q=Hermann+Scheer+-+%E2%80%9CEnergy+Autonomy%E2%80%9D&btnG=Boeken+zoeken&hl=nl

    Maar het las wat minder makkelijk weg dan ik gehoopt had…

    http://books.google.com/books?id=S5tjg16utIwC&printsec=frontcover&dq=Hermann+Scheer+-+%E2%80%9CEnergy+Autonomy%E2%80%9D&ei=pRh2StvoNY_-ygTSzuz-Ag&hl=nl#v=onepage&q=&f=false

  9. Thijs Says:

    Ik ben bezig in de Duitse versie van Hermann Scheer:
    Energieautonomie: Eine neue Politik für erneuerbare Energien (2005). Hij zet goed de grote lijn uiteen achter zijn EEG. Ik vind het (voor een Duits boek van niveau en bovendien politiek) best goed verteerbaar, maar heb het nog lang niet uit.
    Voor een instap in het veld zou ik zeker Lucas Reijnders: Energie van brandhout tot zonnecel aanraden.

  10. polderjongen Says:

    Nog scherper en “harder” (richting het energie oligopolie), en de basis voor “Energy Autonomy” leggend, is The Solar Economy van Scheer. Originele titel: Solare Weltwirtschaft. Ik heb hier de Engelstalige paperback van Earthscan, reprint van 2005, ISBN 1-85383-835-7.

    Scheer is duivels moeilijk “samen te vatten”. Zijn blikveld is zo extreem breed, hij is een echte vakman die een zeer breed terrein overziet. Een “generalist” noemen we dat in de wetenschap, en dat soort mensen zijn zeldzaam aan het worden. Zijn terrein, een ongelofelijk ingewikkelde mix van energie- en politiek gerelateerde mondiale issues, is omvangrijk.

    Hij weet zijn visie echter vlijmscherp op het papier te zetten, en zelfs al ben je het niet altijd met hem eens, zijn argumenten zijn zelden weersproken of van tegenvuur van niveau voorzien.

    Alleen dat al is reden te meer om allebei zijn boeken te lezen. Ik ben van plan ook nog terug in de tijd te gaan en te kijken of ik eerder werk van hem te pakken krijg.

    Hij wordt niet voor niets zo gehaat door de energiesector. Ze hebben gewoon geen weerwoord…

  11. Andreh Says:

    Jammer dat je niet per boek een reactie kunt geven..maar http://www.gezen.nl heeft vandaag ook een zeer positieve recentie geschreven over Without hot air :

    http://www.gezen.nl/wordpress/wp-content/uploads/2009/09/Boekrecentie-McKay-Renewable-Energy-Without-Hot-Air.pdf

    David J.C. MacKay “Sustainable Energy – without the hot air” (Duurzame Energie Zonder Gebakken Lucht)
    UIT Cambridge UK, 2008, ISBN 978-0-9544529-3-3

    De volledige tekst mag vrij gedownload worden van http://www.withouthotair.com

    De schrijver, hoogleraar natuurkunde aan de universiteit van Cambridge, geeft op slechts 250 bladzijden een volledig overzicht van het huidige energieverbruik, de zinnige methoden om het energieverbruik te verminderen en de effectieve methoden om duurzame energie op te wekken. De termen “volledig”, “zinnig” en “effectief” worden gerechtvaardigd door consequent alle voorstellen door te rekenen op hun effectiviteit. Het gaat om aantallen en hoeveelheden, die zijn belangrijk, in tegenstelling tot de vage bijvoegelijke naamwoorden die in de energiediscussie zo vaak worden gebruikt. Veel onzin valt dan af, en dat scheelt kostbare tijd van de lezer. Uitspraken in de trant van:

    “deze windmolen wekt de energie op voor 300 huishoudens” zijn misleidend en onjuist, want aangezien Nederland ongeveer 6 miljoen huishoudens telt, zouden 20.000 van deze molens voldoende zijn, en niets is minder waar. Het boek gaat over harde fysische feiten: de intensiteit van energiestromen, overbrengingsverliezen, beschikbaar terrein, enz. Economie en kostenfactoren spelen in het boek een ondergeschikte rol.

    De schrijver van het boek “Sustainable Energy – without the hot air”, Prof. David MacKay, heeft een vaste aanstelling aan een gerenomeerde universiteit en dat is te merken. Alles wordt benaderd vanuit een positief-critische instelling met een integere instelling die ik in de meeste publicaties van Nederlandse bodem node mis. Dit goed geschreven en uitstekend gedocumenteerde betoog is wat mij betreft verplichte kost voor parlementariërs en beleidsambtenaren.

    http://www.gezen.nl/wordpress/wp-content/uploads/2009/09/Boekrecentie-McKay-Renewable-Energy-Without-Hot-Air.pdf

  12. Leen Says:

    Titel: NO TIME, Verander nu, voor het klimaat alles verandert
    Auteur: Naomi Klein, 2014
    Taal: Nederlands (Engels, Duits)
    Wat ik er zelf van vind: Verbijsterend, te bizar om waar te zijn. Uit de bronvermeldingen denk ik toch dat het boek (grotendeels) waar is. Mijn reactie: hoe komen we van het gas af, dat is de reden dat ik onder meer jullie site heb gevonden.
    Wat anderen ervan vinden: Horrible but true.
    Korte samenvatting: Klein beschrijft de smerige praktijken van de fossiele winmethoden. Puur gebaseerd op waanzinnig winstbejag, wie veel heeft wil nog veel meer. Inclusief gevolgen voor bevolking, planten en dieren en vooral klimaat verandering. Ze brengt ook de onderliggende menselijke kwaal naar boven, akrasia, we weten het heel goed maar we doen niets.
    Beschikbaarheid: In bibliotheken en boekhandels.

  13. Frank Bovens Says:

    Titel: De Energiemeester vertelt: energie besparen doe je zo …
    Auteur: Frank Bovens.
    Taal: Nederlands.
    Wat ik er van vind: Dit boek zou iedereen moeten lezen. Met dit boek leer je op een interaktieve wijze hoe je tot wel € 500,- per jaar aan energie- en brandstofkosten kunt besparen. Een boek boordevol adviezen, handige tips, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie over hoe je thuis en in de auto energie en brandstof kunt besparen, zonder dat je daarvoor eerst veel geld moet uitgeven. De aankoop van dit boek verdien je binnen een maand terug!
    Verkrijgbaar: http://www.energiemeester.nl, tabblad ‘Boek’.

  14. roland Says:

    Graag een site zonder reklame!

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in