OliNo

Duurzame Energie

Afdakje in de zon

Geplaatst door Jeroen Haringman in Zonne-energie Geef een reactie

dsc_3620Wie zou dat niet willen hebben. Een afdakje boven de voordeur die meer elektriciteit opwekt dan de buitenlamp nodig heeft. En dat alles met een tweede hands zonnepaneel van marktplaats.

Dit verslag is oorspronkelijk gepost op 8 februari 2009 op mijn eigen website www.solarwebsite.nl.

Boven onze voordeur hebben (inmiddels: hadden) we een gebogen afdakje tegen de regen wat we eigenlijk al direct bij de koop van het huis niet mooi vonden. Maar je weet hoe dat gaat: het heeft geen hoge prioriteit en omdat je veel meer tijd in huis bent dan voor de deur staat komt het na een tijdje onder aan de ‘De Lijst’ terecht. Toch bleef er een ideetje in mijn achterhoofd rondspoken, nl. om het afdakje te vervangen door een PV-paneel. Mooi en functioneel: het houdt je bezoek droog en levert nog duurzame elektriciteit op ook.

2e hands

Nieuw kopen was geen optie; ten eerste zijn moderne panelen alleen in erg grote maten te koop, ten tweede zijn er geen kleine omvormers voor één enkel paneel nieuw te koop en ten derde zou dat me veel te duur worden (hoe kleiner de installatie, hoe hoger in het algemeen de prijs per Wp). Daarom speurde ik periodiek marktplaats af op zoek naar leuke aanbiedingen. Ik heb een aantal biedingen gedaan, maar als de prijs me te hoog opliep haakte ik af, naar mijn mening moet een gebruikt zonnestroompaneel niet meer kosten van € 3,- per Wp. Uiteindelijk heb ik een paneel van 100Wp inclusief omvormer te pakken weten te krijgen voor € 300. Het toeval wil dat dit paneel op een paar cm na exact even groot is als het bestaande afdak en dus een perfecte vervanger is.

Het zonnepaneel

Het zonnepaneel is een Shell RSM-100 en er zit een een NKF OK4 omvormer bij. Hoewel de OK4 bedoeld is voor buitenmontage (achterop het paneel) ga ik dit zeker niet doen, want er zijn in het verleden zeer veel problemen geweest met de OK4 als gevolg van weersinvloeden. OK4’s die binnen geplaatst werden werken over het algemeen probleemloos.

dsc_3626
De OK4 inverter op de achterkant van het zonnepaneel

De montage

Van een paar aluminium strips van de Gamma heb ik beugels gemaakt waarmee het paneel onder de juiste hoek aan de muur bevestigd kan worden m.b.v. vier keilbouten. Helaas was het weer een paar weken na de aanschaf erg slecht waardoor het paneel een tijdje binnen heeft moeten wachten op plaatsing. Op een droge maar koude middag in februari heb ik heb paneel in mijn eentje geplaatst en dat was prima te doen door het handelbare formaat. Vanuit de junctionbox op de achterzijde van het paneel gaat de DC-kabel door de houten deurpost naar binnen. Daar hangt de OK4-omvormer die de gelijkstroom uit het paneel omzet in een gesynchroniseerde 230V AC-stroom. Alles bij elkaar heeft de montage en het maken van de beugels ongeveer een dag gekost.

dsc_3620
Het nieuwe duurzame afdakje

De verwachte opbrengst

Door de plaatsing van het paneel, een stuk lager dan de panelen op het dak, verwacht ik een relatief lage jaaropbrengst. Het paneel komt ’s middags later in de zon, heeft ’s avonds eerder schaduw en pikt bij bewolking ook minder diffuus licht op. Als ik moet gokken zou ik zeggen dat we ongeveer 50-60 kWh per jaar kunnen verwachten. Dat is nog altijd meer dan alle andere afdakjes in de buurt!

Het paneel is inmiddels aangesloten, het kabelwerk en de doorvoer naar binnen toe zijn voltooid en de OK4 omvormer zit in de gang en in een hoekje op de muur gemonteerd. Helaas heb ik op dit moment geen mogelijkheid de opbrengst van het paneeltje te meten. Ik had met het Plugwise-systeem de opbrengst van al onze deelsystemen willen monitoren, maar dat plan is helaas in het water gevallen door grote problemen met het Plugwise-systeem.

Hoe dan ook ziet het felle blauw van de zonnecellen er fris en vrolijk uit boven onze voordeur en nu in maart de zonnige tijd weer aangebroken lijkt gaat het paneeltje zeker bijdragen aan onze duurzame elektriciteitsproductie! 🙂

6 Reacties to “Afdakje in de zon”

  1. John den Haan Says:

    Leuk idee. Kijk alleen uit met vogelpoep 😉

  2. Martin Kleinman Says:

    En.. Goed gejat is beter dan slecht zelf bedacht. Ook boven mijn voordeur hangt inmiddels een zonnestroomafdakje. Een Shell ACN2000E ( 93Wp ) zonnepaneel met OK4E omvormer. Ook mijn omvormer hangt binnen.

    Ik was inclusief de beugels ongeveer 375 euro kwijt voor mijn afdakje. Mijn afdakje produceert sinds 28 februari en heeft in die tijd bijna 5kWh opgewekt.

  3. Pol Says:

    En is die omvormer op het net aangesloten ? Moet dat normaal niet gekeurd worden dan ?

  4. Niels Thijssen Says:

    @Pol: nee, de OK4 omvormers gaan rechtstreeks op het lichtnet. En keuren is in Nederland niet nodig, je mag tot 600Wp aan paneel-vermogen gewoon op elke groep plaatsen. Ga je boven de 600Wp dan ben je wel verplicht een dedicated groep voor zonnepanelen aan te (laten) leggen. Hierop mag het NIET mogelijk zijn een ander apparaat, dan alleen de omvormer van de PV-installatie, aan te sluiten.

  5. Pol Says:

    Hoe zit dat in België dan ?

  6. Allard Says:

    Super idee!!!

    Ik ga eens kijken of ik hier iets mee kan doen om meer mensen hiervan te kunnen laten genieten.

    Allard(www.atama.nl)

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in