OliNo

Duurzame Energie

Spaarlampen meetgegevens met de lampmeetopstelling

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Spaarlampen Geef een reactie

Hierbij de resultaten van de lampmeetopstelling waarbij we gemeten hebben aan diverse spaarlampen. In diverse artikelen worden de meetopstelling (1) en de meetgegevens (2) uitgelegd.
Spaarlamp

Ikea 4W

Tegenwoordig meet ik nogal wat gegevens van en lamp die ik presenteer op deze site. Ik had nog wat oude lampen die ik destijds nog met een eenvoudige ongecalibreerde luxmeter heb gemeten, en toen had ik ook niet de mogelijkheid het kleurspectrum en de power dissipatie te meten.
Overtuigd van het nut van al deze zaken, heb ik deze lamp hermeten en hierbij de resultaten in de vorm zoals jullie die van me tegenwoordig gewend zijn. Het totaaloverzicht is aangepast met deze laatste waardes.
/wp-content/uploads/2008/articles/ikea_spaarlamp_4w_small.jpg

OliNo OK: Maart 2006

Samenvatting specificaties en meetgegevens

parameter waarde in specificatie waarde gemeten opmerking
Kleurtemperatuur 2600 K Zo wit als een wolfraam-gloeilamp (gewone lamp), zonsopkomst en zonsondergang.
Lichtsterkte Iv 11 Cd Tsja, ik heb eigenlijk geen theoretische gegevens, want ik heb de lamp maar uit de doos gehaald.
Stralingshoek rondom Een hele mooie rondstraler. Ik kan met mijn meetapparaat niet meten voorbij de 180 graden, maar je ziet dat de lichtsterkte niet afneemt bij welke hoek dan ook. De lamp is dus een hele mooie rondomstraler.
Vermogen P 4 W 3,8 W  
Power Factor niet opgegeven 0,55 Een lage powerfactor voor de spaarlamp. De stroomvoorziening die de 230 V converteert naar spanning voor de fluorescentiebuis heeft blijkbaar een tweemaal hogere stroom nodig dan noodzakelijk is voor het afgegeven vermogen.
Lichtstroom 134 lm  
Efficiëntie 35 lm/W Een mooie waarde voor de spaarlamp.
Coördinaten kleursoort diagram niet opgegeven x=0,47 en y=0,42  
Fitting E27 E27 grote schroeffitting
Diameter  
Diepte  

Lux op 1 meter afstand

ikea<em>spaarlamp</em>4w op 1 m”/><br />
<em>Figuur 1: verlichtingssterkte op 1 meter afstand</em><br />
Een niet zo hoge lichtsterkte, maar wel een mooie rondomstraler.</p>
<p></p>
<h3><a name=Afstand bij 400 lux en grafiek

ikea<em>spaarlamp</em>4w 400 lx”/><br />
<em>Figuur 2: afstand waarop ik 400 lux heb</em>    </p>
<p></p>
<h3>Lux op variabele afstand</h3>
<p><img src=Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van de berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, 134 lm.
Omdat de lamp een romdomstraler is, en ik niet kan meten verder dan 180 graden, heb ik een extrapolatie gemaakt. Daarbij ben ik uitgegaan van dat de lamp dezelfde lichtopbrengst heeft voor de andere 180 graden, behalve voor een gebied van 40 graden waar de lampfitting zelf zorgt dat het licht niet doorgelaten wordt. In de spreadsheet zie je dan ook een berekening die de gegevens van de eerste 90 graden copieert (die 90 graden representeren een halve bol, dus 180 graden romdom), met uitzondering van de eerste 20 graden.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 134 lm, en een opgenomen vermogen van 3,8 Watt, levert een efficiëntie van 35 lm/Watt. Niet verkeerd voor een warmwitte ledlamp. Je ziet ook dat het schijnbaar vermogen tweemaal zoveel is dan het werkelijk netto vermogen. Dit houdt in dat de stroom ook tweemaal zo groot is dan wat nodig is voor het afgegeven vermogen aan licht.

Netspanning 233 V
Lampstroom 30 mA
Vermogen P 3,8 W
Schijnbaar vermogen S 7 VA
PF 0,55

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/ikea_spaarlamp_4w_spectrum_small.png
Figuur 4: allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer
Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 2600 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd. Je ziet dat een voor het oog warmwit licht bestaat uit een zooi van pieken in het spectrum, dus een bonte optelling van een antal selecte kleuren, die tezamen voor het oog warmwit voorstellen.
Dit heeft ook nadelen. Als je een lichtmeter gebruikt, zoals fotografen dat doen, dan reageert deze niet goed op dergelijke spectra en kan niet goed meten. Verder, wanneer je een stuk papier of iets anders van verschillende kleuren hebt, dan kan het zo zijn dat bepaalde kleuren niet goed naar voren komen. De reden is dat het spectrum van de spaarlamp niet alle kleuren bevat (kijk maar, er zijn pieken, maar ook waardes van 0, wat betekent dat er voor die kleur geen inhoud is in de straling van de spaarlamp), dus ook niet alle kleuren goed kan weergeven.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/ikea_spaarlamp_4w_chromaticity_small.png
Figuur 5: het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp
Het licht is warmwit, en ligt behoorlijk op het pad van de zwarte straler.
De kleurcoördinaten zijn x=0,47 en y=0,42.

Philips spaarspot 7W

Een spotspaarlamp van het merk Philips van 7W. We hebben deze nagemeten en het netto vermogen is ook inderdaad 7 W. Ook hier is het schijnbare vermogen iets meer dan het dubbele.
/wp-content/uploads/2008/articles/lampmeetopstelling_philipsspaarspot_7w_thumb.jpg

Efficiëntie 17 lm/W

Lux op 1 meter afstand

Philipsspaarspot 7W lux op 1 meter afstand
Je ziet hier een platte curve recht onder de lamp, dus een gelijke lichtuitstraling, die daarna snel afloopt. Dit is natuurlijk door de spotvorm, met de reflector intern. Vergelijk dit maar eens met de megaman 8W spaarspot die juist minder licht uitstraalde onder de lamp maar die geen reflector heeft.

Afstand bij 400 lux en grafiek

Philipsspaarspot 7W 400 lx

Lux op variabele afstand

Philipsspaarspot 7W lx en afstand

Megaman 8W

Een spaarlamp van het merk Megaman van 8W. We hebben deze nagemeten en het netto vermogen is ook inderdaad 8 W. Maar het schijnbare vermogen ruim het dubbele! Gelukkig betalen we er niet voor, alleen is het niet gunstig, zie ook het artikel over de powerfactor.
/wp-content/uploads/2008/articles/lampmeetopstelling_megaman_8w_thumb.jpg

Lux op 1 meter afstand

Megaman 8W lux op 1 meter afstand
Duidelijk is te zien dat deze lamp recht naar voren minder licht uitstraalt dan naar zijwaardse richtingen. Dit kan wellicht verklaard worden door het grotere zijoppervlak dat licht uitstraalt dan het voorwaardse oppervlak van de lamp dat kleiner is.

Afstand bij 400 lux en grafiek

Megaman 8W 400 lx
Je ziet natuurlijk ook hier dat de hoeveelheid licht juist onder de lamp zelfs iets lager is dan wat meer naar de zijkant.

Lux op variabele afstand

Megaman 8W lx en afstand

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in