OliNo

Duurzame Energie

Hoe hoog wordt de olieprijs

Geplaatst door Danny Steenhorst in Economie
Tags:
Geef een reactie

Op de Nederlands- Duitse grensstreek wordt nog olie gewonnen.Dagelijks worden er wereldwijd voorspellingen gedaan over hoe hoog of hoe laag de olieprijs komende jaren wordt.

Omdat de ontwikkeling van de prijs van vele (politieke) factoren afhangt is het uitermate moeilijk om de prijs op zowel korte termijn als op lange termijn te voorspellen.

Hieronder staat een aantal factoren die de olieprijs kunnen doen dalen en stijgen.

Aardolie, ook wel het zwarte goud genoemd, kent vele economische en politieke belangen, waaraan ook grote defensie budgetten worden gespendeerd  om het goedje te kunnen opstoken. De wereldwijd belangrijkste grondstof kent een grillig prijsverloop.

Factoren die de olieprijs kunnen laten stijgen:

      • Een land zoals Rusland stopt om politieke redenen gedeeltelijk met export van olie;
      • Binnenlandse onrust in een land als Saudi Arabië;
      • De OPEC besluit ineens tot een forse productiebeperking;
      • Noord Amerika stopt productie olie uit teerzanden en schalieolie.
Eerst was er turfwinning bij Schoonebeek, toen gas en olie en er wordt vlakbij steeds meer windenergie geoogst.

Eerst was er turfwinning bij Schoonebeek, toen gas en olie en er wordt vlakbij steeds meer windenergie geoogst.

Factoren die de olieprijs kunnen laten dalen:

  • Wereldwijde economische crisis
  • Inzet van meer duurzame energie;
  • Landen als Argentinië, Iran, Saudi Arabië enz. stoppen met subsidiëren van benzine en diesel;
  • Doorbraak van elektrische auto’s;
  • Belasting op bulkolie (Kerosine en scheepsbrandstof).

In het verleden zaten vele deskundigen regelmatig fout met hun voorspelling over de olieprijs. Ook met   voorspellingen over de komende (lage) prijzen kunnen deskundigen het weer mis hebben. Hier een grafiek van de  huidige olieprijs en de grillige prijs van afgelopen jaren.

Met duurzaam elektrificeren van onze samenleving wordt onze economie in ieder geval veel minder afhankelijk van de fluctuerende olieprijs. Door meer duurzame energie zijn er de afgelopen jaren al veel oliecentrales die elektriciteit produceren in de mottenballen gezet, of zelfs helemaal gesloten. Door minder olie te gebruiken, worden we minder afhankelijk van import en dat kent bovendien vele gezondheid en milieu voordelen.

Met het enorme stroomgebruik, dat nodig is voor het raffineren van olie, kunnen bovendien heel veel auto’s elektrisch rijden. Zie het bovenstaande filmpje met heldere uitleg in de Engelse taal. De conclusie is dat we beter van onze olieverslaving kunnen afkicken, hoe laag of hoe hoog de prijs per vat ook is.

7 Reacties to “Hoe hoog wordt de olieprijs”

  1. roland Says:

    De olieprijs is gekoppeld aan de dollar, dus een hogere dollar = hogere olieprijs (niet lager!)
    Vreemd dat de omvang van reserves niet meetelt.

    “Inzet van meer duurzame energie” of “productie olie uit teerzanden en schalieolie” hebben alleen gevolg voor de olieprijs bij een inzet/productie meer dan marginaal.

    “Met elektrificeren wordt onze economie in ieder geval veel minder afhankelijk van de olieprijs.”
    – Met kolenstroom misschien, met stroom uit gas of olie juist niet.

    Niets over PEAKOIL, past dat niet bij een dalende olieprijs?

  2. andre Says:

    De helft van de prijs wordt toch op de termijnmarkt bepaald ? Overigens zijn er wat rare verbanden. De olieprijs daalde toen irak binnengevallen was bijv.

  3. Danny Steenhorst Says:

    @1 Roland, Bedankt weer voor het kritisch lezen van het artikel.
    Des te hoger de $ staat, des te minder $ nodig is om een vat rendabel uit de grond is te halen in landen met een andere valuta. (Wel weggehaald omdat het inderdaad een lastige en niet eenduidige discussie is) Omvang reserves telt voor prijs op korte termijn inderdaad zeker mee.
    Persoonlijk denk ik dat we nu op peakproductie zitten en verwacht en hoop niet dat de productie tot 100 miljoen vaten per dag zal stijgen.

  4. Victor Says:

    ‘t Lijkt me als je stopt met subsidieren van olie consumptie, er minder vraag naar is en de olieprijs stijgt.

  5. Danny steenhorst Says:

    @4 Minder vraag betekent een lagere prijs. Met minder subsidie op brandstof, zal er in de praktijk iets zuiniger mee worden omgesprongen. Chauffeurs die zelf hun brandstof betalen, zullen de wagen minder lang onnodig stationair laten draaien, enzovoorts.

  6. Steven DB Says:

    Als factoren die de olieprijs doen stijgen som je vier factoren op die het aanbod naar beneden halen, misschien is het nuttig om daar ook iets te vermelden rond de invloed van stijgende vraag op de olieprijs? Stel dat bvb de economie in China plots sterk groeit dan zou ook de vraag naar olie stijgen met als gevolgd ook een hogere olieprijs, niet? Zie bvb http://www.olieprijs.net/nl/de-daling-van-de-olieprijs

  7. Danny Steenhorst Says:

    @6 Volgens de economieboekjes zal de prijs inderdaad stijgen als de economie plots aantrekt in China. Misschien is het nu zo dat als de economie flink aantrekt in China, dat ze duurzame energie nog meer (kunnen)gaan stimuleren om zo een gezonde leefomgeving te bevorderen.
    Het kan zo maar zijn dat ze alleen nog elektrische auto’s toestaan, wat de olievraag dan weer doet afnemen. Hoe hoog of laag de olieprijs wordt komende maanden of jaren, blijft door zoveel onzekere factoren bijzonder moeilijk in te schatten.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in