OliNo

Duurzame Energie

Veelgestelde vragen en antwoorden over zonnepanelen

Geplaatst door Danny Steenhorst in Zonne-energie
Tags: , ,
Geef een reactie

Schuurdak met zonnepanelenIedereen heeft er al van gehoord: Zonnepanelen. Maar hoeveel leveren deze eigenlijk op? Welke typen zijn er allemaal? Mag ik onbeperkt terugleveren aan het net? Klopt het dat stroom uit eigen zonnepanelen nu al goedkoper is dan stroom van de energieleverancier? Op deze en meer vragen ga ik in dit artikel antwoord geven. Lees verder en kom alles te weten over zonnepanelen.

Heb je vragen over zonnepanelen die nog niet beantwoord zijn in dit artikel plaats deze dan als commentaar onderaan het artikel. Andere mensen kunnen hierop reageren en ook ik ga mijn best om nieuwe vragen te beantwoorden.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen, ook wel pv panelen genoemd, zetten (zon)licht om in elektriciteit en leveren gelijkstroom. Om de gelijkstroom thuis om te zetten naar wisselstroom van ongeveer 230 volt wordt een omvormer gebruikt, ook wel inverter genoemd. Deze stop de stroom in je eigen elektriciteitsnet waardoor apparaten in je huis deze stroom direct kunnen gebruiken. Wek je op een gegeven moment meer zonnestroom op dan je verbruikt dan gaat de rest terug naar je energieleverancier. Voor dit terugleveren wordt je betaald (zie onderwerp salderen).

Wat zijn de verschillen tussen mono-, poly- en dunnefilm zonnepanelen?

  • Monokristallijn zonnecellen
    Monokristallijn zonnecellen zijn vervaardigd uit siliciumplakken, die uit een groot donkerblauw “monokristal” zijn gezaagd. Dat kristal is gecontroleerd afgekoeld, waardoor een gelijkmatige structuur en kleurstelling ontstaat.
  • Polykristallijn zonnecellen
    Polykristallijn zonnecellen (of multikristallijn silicium) worden gegoten en vervolgens gezaagd. Tijdens het stollen ontstaan verschillende kristallen die het materiaal een onregelmatig geschakeerd uitzicht geven. Het rendement van polykristallijne cellen ligt iets lager dan dat van monokristallijne cellen. Het zonnepaneel heeft een blauwe kleur.
  • Amorf silicium zonnecellen
    Amorf silicium zonnecellen (of dunne-film panelen)worden opgedampt op een ondersteunend materiaal. Het voordeel is dat er bij de productie minder materiaalgebruik nodig is en dus milieuvriendelijker te produceren. Voor dezelfde stroomproductie is wel iets meer dakoppervlak nodig.
  • CIGS panelen
    Verwachtingen ten aanzien van CIGS panelen zijn hooggespannen. CIS en ook CISG panelen (CIS is de afkorting voor de elementen Koper(C), Indium(I) en Selenium(S) Gallium (Ga)) zijn eveneens op dunne film technologie gebaseerd. De nieuwste generatie CIS-panelen kunnen een efficiëntie halen van 15 procent. CIS panelen presteren goed bij zwak licht omstandigheden. Vooral bij bewolkt weer (diffuus licht)in de winter of op oost of west daken behalen CIS panelen meer opbrengst dan monokristallijne of polykristallijne panelen.

Verschillende soorten zonnepanelen

Kunnen zonnepanelen financieel uit?

Investeren in zonnepanelen op je eigen dak is niet alleen goed voor het milieu, maar het geeft ook een bijzonder goed financieel rendement. Bereken hier uw zonnepaneelopbrengst met deze Excel sheet.

Mijn (slimme)meter geeft veel minder geleverde kWh aan dan op het display/App van de omvormer, hoe kan dit?

De stroom die je direct verbruikt wordt niet geregistreerd. Je levert als er thuis apparaten aanstaan dus minder terug aan het net dan de zonnepanelen produceren.

Wat is salderen?

Salderen (Eng; net-metering) is het verrekenen van geleverde elektriciteit aan met verbruikte elektriciteit van het net.
Voorbeeld 1 saldering: Uw zonnepanelen leveren jaarlijks 2.000 kWh. U heeft een verbruik van 3500 kWh, u moet dan dat jaar nog 3500(verbruik) – 2000(opbrengst) = 1500 kWh betalen aan het energiebedrijf.
Voorbeeld 2 saldering: Uw zonnepanelen leveren jaarlijks 8.000 kWh. U heeft een verbruik van 3500 kWh. U krijgt nu geld terug. De energieleverancier zal voor de door uw extra geleverde stroom ongeveer 9 cent per kWh betalen en dit betekent dus 4500 x 9 cent = € 405,00
U betaalt thuis voor een kWh ongeveer 23 cent, dit komt o.a. door de hoge energiebelastingen voor consument en de transportkosten. Verbruikt u uw eigen stroom dan hoeft u hier geen belasting over te betalen. Zie hier de terugleververgoedingen en vastrecht van alle energieleveranciers.

Mag ik zomaar zonnepanelen (laten) plaatsen?

Iedere huiseigenaar die niet in een beschermd stadsgezicht of in een monumentenpand woont, mag zonder vergunning zonnepanelen plaatsen, mits ze niet over de dakrand uitsteken. Bent u huurder, vraag dan aan uw verhuurder toestemming of laat de verhuurder zelf de zonnepanelen plaatsen.

Hoeveel panelen moet ik plaatsen?

Meestal wordt geadviseerd om de verwachte opbrengst gelijk te laten zijn aan het huidige verbruik. Kunt u met paar panelen extra een mooier geheel realiseren, laat dan, indien u de financiële middelen heeft, deze erbij plaatsen. Wellicht dat u in de toekomst meer stroom gaat verbruiken, dan kan het ook zinvol zijn om direct iets meer capaciteit te plaatsen. Een grotere zonnepaneelinstallatie is iets voordeliger dan meerdere kleinere installaties met hetzelfde vermogen.

Ik heb alleen ruimte voor 3 panelen, heeft dit dan wel zin?

Het mooie van een zonnepanelensysteem is dat het makkelijk schaalbaar is. Ook met een heel klein systeem kunt u jaarlijks vele honderden schone kWh-en opwekken. Met een laag stroomverbruik van jaarlijks ongeveer 2000 kWh kunt u met deze 3 panelen al ruim een kwart van uw elektriciteit zelf duurzaam opwekken.

Heb je een omvormer nodig en wat is het?

Ja, de omvormer vormt een belangrijk onderdeel van een set zonnepanelen. Een omvormer, ook wel inverter genoemd, zet de gelijkspanning van de zonnepanelen om in ongeveer 230 volt wisselspanning, zodat de zonnestroom op het laagspanningsnet kan worden gezet en direct gebruikt kan worden voor de huishoudelijke apparaten. De instraling van de zon verandert op een gewone dag snel en vaak. Hoe meer instraling er is, hoe hoger de opgewekte stroom zal zijn. Een omvormer heeft een slimme computer aan boord die steeds op zoek gaat naar het punt op de I/V-curve waar het meeste vermogen (Watt) mee kan worden opgewekt. Deze “Maximum Power Point Tracker” (afgekort: Mppt) verzekert dat de omzetting van elke lichtintensiteit optimaal gebeurt.

Wat is een micro-omvormer en wanneer pas je deze toe?

In tegenstelling tot de de meest toegepaste plaatsing waarbij één omvormer zorgt voor de omzetting van de elektriciteit van alle panelen, wordt ieder paneel van een micro omvormer voorzien. Eén enkele micro-omvormer zal de stroom van één enkel paneel omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom. Doordat alle panelen op die manier hun eigen slimme Maximum Power Point Tracking computer hebben en niet meer in serie aan elkaar gekoppeld zijn, worden de negatieve gevolgen van schaduw beperkt tot één paneel. Voor een groot systeem zijn micro-omvormers op ieder zonnepaneel duurder dan 1 centrale grote omvormer (string inverter). Een micro-omvormer wordt vaak direct achter het zonnepaneel gemonteerd. Doordat micro-omvormers vaak beter bestand moeten zijn tegen grote temperatuurwisselingen in alle seizoenen, wordt hiervoor over het algemeen betere en ook duurdere elektronica gebruikt. Op een dak met veel obstakels (schaduw) is het voor de opbrengst beter om micro-omvormers te gebruiken. Micro-omvormers worden ook ingezet als er maar ruimte is voor 1 zonnepaneel, zoals een afdakje.

Een afdak bij de voodeur voorkomt dat regen naar binnen waait.

Een zonnepaneelafdakje bij de voordeur voorkomt dat regen naar binnen waait.

Zijn Europese panelen beter van kwaliteit dan panelen uit China?

Omdat er zoveel tegenstrijdige geluiden zijn kan ik geen antwoord geven op deze vraag. Het is wel zo dat er in Nederland voor het grootste deel zonnepanelen worden gebruikt die uit China komen. U kunt wel letten op de vermogensgarantie die de meeste leveranciers op zonnepanelen geven.  Garanties van 10 jaar voor 90% van het oorspronkelijke vermogen; en 25 jaar garantie voor 80% van het oorspronkelijke nominale vermogen.

Hoelang gaan zonnepanelen mee?

Er zijn al vele jaren ervaring met zonnepanelen. Zonnepanelen blijven in het algemeen gewoon goed werken. Zelfs in de meest extreme omstandigheden zoals in de woestijn, in de ruimte en op lichtboeien op zee, blijven zonnepanelen hun werk doen. Een gewone hagelbui kunnen ze ook aan, zie filmpje. Zonnepanelen hebben verder weinig onderhoud nodig, met een hoek van 30 graden regenen ze vanzelf schoon. Af en toe schoonmaken van de zonnepanelen met regenwater en zachte spons volstaat. De zwakste schakel van een set zonnepanelen is de omvormer omdat dat het werkpaard is van een zonne-energiesysteem. De verwachte levensduur van een omvormer is ongeveer 10 jaar. Omvormers worden ook steeds beter en soms wordt er een garantie van 10 jaar verstrekt. Bij de fabrikant van micro-omvormers Enphase wordt maar liefst 20 jaar garantie gegeven.

Na 34 jaar werken de zonnecellen nog steeds.

Na 34 jaar werken de zonnecellen van dit computerspelletje nog steeds.

 

Waarom moet ik letten op het vastrechttarief bij mijn energieleverancier als ik zonnepanelen heb of weinig stroom verbruik?

Als u weinig of geen stroom meer afneemt is de hoogte van de stroomprijs voor de energierekening van ondergeschikt belang. Het vastrecht is bij iedere energieleverancier anders en kan zelfs behoorlijk verschillen. Tip: Vul op vergelijkingssites een verbruik van 1 kWh in (of indien mogelijk zelfs negatief) u ziet nu dat de leveranciers met een laag vastrechttarief er gunstig uitkomen!

Hoe lang kan ik nog salderen?

Niets is helemaal zeker, maar het volledig salderen is nu tot 2020 toegezegd. Mocht het salderen worden afgebouwd dan is er niets aan de hand. U kunt uw eigen opgewekte stroom direct zelf blijven verbruiken zonder daar belasting over te betalen. Er zal misschien een prijsverschil komen tussen de door u geleverde stroom aan het elektriciteitsnet en de verbruikte stroom van het net. Tegen die tijd is het misschien handiger om de wasmachine overdag te laten draaien. In de nabije toekomst zullen vele thuisaccu’s betaalbaar zijn, zodat u een nog groter deel van uw eigen opgewekte stroom kunt gebruiken. Zonnepaneelbezitters zullen ten alle tijden meer voordeel hebben dan niet zonnepaneelbezitters! (Of er moet een anti duurzaamheids-dictatuur aan de macht komen)

Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?

Zonnepanelen produceren door invallend licht elektriciteit. Zonnecollectoren verzamelen warmte om bijvoorbeeld water te verwarmen, wat gebruikt kan worden om te douchen of om af te wassen.

Waar kan ik beter voor kiezen: zonnepanelen of zonnecollectoren?

Op plaatsen waar veel warm water nodig is, is het beter om te investeren in goede zonnecollectoren. Omdat de prijzen van pv de laatste jaren enorm zijn gedaald, is het plaatsen van zonnepanelen in andere situaties meestal gunstiger. Zonnestroom kan ook tijdens het niet direct benutten makkelijk aan het net worden geleverd en later weer worden benut.

Kan je zonnepanelen ook aan een muur ophangen?

Ja dit kan, houd wel rekening met een mogelijk lagere opbrengst.

Positie en opbrengst van zonnepanelen

Kijk naar de richting en de hellingshoek van uw zonnepanelen. U kunt op dit schema het percentage van de maximale opbrengst zien.

 

Alle energie die nodig is om zonnepanelen te maken verdient zich dat wel terug?

De energie-terugverdientijd van zonnecelsystemen in Nederland was vroeger ongeveer 6 jaar. De technieken zijn steeds meer verbeterd en er is minder materiaal nodig om een zonnepaneel te maken. Uit recent onderzoek naar een goedkopere manier om kristallijne zonnepanelen te produceren is gebleken dat de energetische terugverdientijd nu al onder de twee jaar ligt. In zuid Europa is de terugverdientijd slechts 1 jaar. Hierbij wordt rekening gehouden met de productie, installatie en recyclen van het hele systeem, dus inclusief omvormers e.d.. Het gaat hier over kristallijne zonnepanelen, dit is veruit het meest toegepaste type zonnepaneel. Voor het produceren van dunne film zonnepanelen is nog minder energie nodig.
Als we dus uitgaan van een levensduur voor het systeem van 30 jaar, dan produceert een zonnestroomsysteem in zijn levensduur meer dan 15× de energie die benodigd is om het te produceren.

Moet je een slimme meter hebben als je zonnepanelen laat plaatsen?

Nee, u heeft geen slimme meter nodig. Let wel op dat er op uw huidige meter (zoals op een ferraris) geen terugloopblokkering zit. Heeft u een digitale meter, kijk dan of deze geschikt is voor teruglevering, anders kunt u deze meestal door de netbeheerder gratis laten vervangen door een nieuwe meter.

Dit symbool geeft aan dat de elektriciteitsmeter niet geschikt is voor teruglevering.

Moet ik mijn installatie ergens aanmelden?

U mag uw installatie aanmelden, maar er is hier geen wettelijke verplichting voor.

Waar moet ik op letten met plaatsing van zonnepanelen?

Let op of de mogelijke toekomstige schilderwerken nog uitgevoerd kunnen worden. Op een plat dak kan het zijn dat het bitumen moet worden vervangen, doe dit dan voor de plaatsing van de panelen. Omvormers produceren ook geluid. Sommige omvormers produceren redelijk wat geluid (zoals een computer die staat te blazen), andere zijn muisstil. Let op de geluidproductie bij de aankoop als dit belangrijk voor u is. Plaats omvormers vanwege het opstartgeluid bij het licht worden niet in een slaapkamer. Meld de zonnepanelen eventueel aan bij uw opstalverzekering.

De ene dag wekken mijn zonnepanelen meer op dan de andere dag, waar ligt dat aan?

De belangrijkste factor voor de opbrengst van zonnepanelen is de hoeveelheid licht die de zonnepanelen ontvangen.
Temperatuur is ook belangrijk voor de opbrengst. Op een koele heldere dag met wind, produceren zonnepanelen meer stroom dan op een hete windstille dag. (Beide dagen met ongeveer dezelfde daglengte en bewolking). Iedere graad dat het paneel warmer is boven de standaard meetwaarde van 25 graden celcius, scheelt dit ongeveer 0,45% in opbrengst.
Voorbeeld: Op een warme dag stijgt de temperatuur van een paneel, deze komt uit op 65˚C. Dat betekent dus dat we 40˚C hoger zitten dan 25˚C en dus 40 x 0,45% = 18% minder opbrengst hebben uit dit paneel. Het betekent echter ook dat we bij lagere temperaturen dan 25˚C meer opbrengst kunnen halen uit het paneel dan bij de Standaard Test Condities.

Kan je zonnepanelen zelf plaatsen?

Zelf zonnepanelen plaatsen is voor de handige klusser niet heel moeilijk. Let wel altijd op de veiligheid en laat   een extra vrije groep maken in de meterkast door een erkend elektricien. Indien de elektricien toch aan de slag gaat, maak direct reserve groepen aan. In de nabij toekomst zijn de vrije groepen misschien te gebruiken voor de warmtepomp, elektrisch koken en het opladen van de E-auto.

Wat zijn de voor en nadelen van een oost-west systeem op een plat dak?

Heeft u een plat dak dan raad ik u sterk aan om de zonnepanelen (en zeker dunne zonnepanelen) evenwijdig in zowel richting oost als west te plaatsen. U produceert meer uren zonnestroom, dit betekent dat u meer van uw eigen opgewekte stroom kunt gebruiken, wat een voordeel in de toekomst kan zijn als het salderen wordt beperkt. Doordat de panelen platter en bijna tegen elkaar liggen, zijn ze veel minder gevoelig voor wind en is er minder ballast nodig. Per vierkante meter kan er meer vermogen op het dak. U helpt mee aan het stabiel houden van het net, omdat de productie iets beter over de dag wordt verspreid. Er is minder materiaal nodig. De omvormer kan zeker 20% worden ondergedimensioneerd (dat de omvormer minder vermogen heeft dan de zonnepanelen), de kosten van de hele set gaan hierdoor omlaag. De betere zonnepaneelleverancier is te herkennen doordat deze kennis heeft van oost west systemen.
Voorbeeld Oost-West montage zonnepanelen
Voorbeeld Oost-West montage zonnepanelen

Hoe kan ik de btw terug krijgen?

Als particulier is het mogelijk om de 21% btw op een zonnepaneelinstallatie terug te krijgen. Volg via deze link stap voor stap zorgvuldig het proces.

Waar kan ik een leverancier vinden van zonnepanelen?

Hier zijn bijna alle zonnepaneelleveranciers te vinden.
Zelf zonnestroom oogsten is niet alleen goed voor je portemonnee, het is ook gewoon leuk.


Dank aan Jan Maarten Fernig voor zijn bijdrage aan de financiële berekening bij het investeren in zonnepanelen. Waar rekening mee te houden met  zonnepanelen op school

44 Reacties to “Veelgestelde vragen en antwoorden over zonnepanelen”

  1. Robert van Leeuwen Says:

    Wat is gunstiger icm zonnepanelen een enekele of een dubbele meter?
    En als ik een dubbele meter heb, kan ik dan beter stroom in het hoog tarief (wassen doordeweeks) of in het laag tarief (wassen in het weekend) gebruiken?

  2. Jeroen van Agt Says:

    @Robert van Leeuwen, dat hangt een beetje van je huidige situatie af. Heb je nu een analoge Ferrerasismeter dan is het advies: niets veranderen. Het voordeel van deze analoge meter is dat deze automatisch saldeert (zie uitleg in FAQ). Het voordeel van een dubbele meter dat je teruglevering het grootste gedeelte van de tijd (met uitzondering van het weekend) in hoog tarief valt. Als je nu zorgt dat je eigen (groot)verbruikers in laag tarief vallen dan kan dat gunstig uitpakken.

  3. Jan Says:

    “Hoe groot moet mijn stroomaansluiting zijn om zonnepanelen te plaatsen?”

    Het klopt niet wat er bij dit verhaal staat.

    Zie:
    http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1581165/0 onder het kopje Selectiviteit

    Op een 25A hoofdzekering kan en mag men gewoon een 25A eindgroep plaatsen met 7 kWp zonnepanelen. Zekering zal er nooit uitgaan bij 7 kWp.

    Leg geen beperkingen op die er niet zijn 🙂

  4. Danny Steenhorst Says:

    @3 Geachte Jan, Dank voor de reactie op het artikel. Het is inderdaad van belang dat er geen onnodige drempels worden opgeworpen om zonnepanelen te plaatsen. Er moet natuurlijk wel aan de veiligheid worden gedacht.

    Heeft u een suggestie wat er moet komen te staan in het artikel over “Hoe groot moet mijn stroomaansluiting zijn om zonnepanelen te plaatsen?” Wat mag ik toevoegen of weglaten? Mail eventueel s.v.p. dannysteenhorst apenstaartje Gmail.com

  5. kpvleeuwen Says:

    @4 Danny, selectiviteit gaat over beschikbaarheid (“gemak”), zodat er niet teveel uitvalt als er iets kortsluiting maakt.
    Als je bijvoorbeeld 3x25A in je meterkast hebt, is het niet onveilig om 3x25A terug te leveren.
    Je moet dan nog steeds de omvormer los afzekeren om te voorkomen dat er 50A door de kabels van de omvormers kan lopen en de bedrading in de meterkast moet dan ook geschikt zijn voor 50A, maar dat is meestal al het geval of eenvoudig te regelen.

    Het verschil met een ‘normale’ eindgroep is dan dat er nu geen garantie meer is dat er bij kortsluiting of overbelasting alleen de eindgroep uit gaat. Het risico bestaat dus dat bij een fout in de omvormer het hele huis op zwart gaat. Als de zekeringen van de netbeheerder achter een verzegeling zitten zou ik het dus om praktische redenen niet aanraden, maar onveilig wordt het niet 🙂

    Met de recente ontwikkelingen van thuisaccu’s valt er helemaal niets meer te zeggen over een maximum omvormervermogen, omdat de accu eventueel teveel vermogen op kan slurpen.
    Ik zou aanraden om het stuk in het artikel geheel te verwijderen; een aansluiting kleiner dan 1x 25A komt niet voor en daarmee kan je zonder trukendoos eenvoudig 6-8 MWh mee opwekken – het dubbele van wat je redelijkerwijs op een 1x25A aansluiting verbruikt 🙂

    De aansluiting is zelden de beperking meer.

  6. Wim Says:

    ZONdagmiddag 21 juni wordt de Eigen Wijkse Stroomfabriek aan de Lek feestelijk geopend.
    Van der Sijs Techniek houdt daar o.a. een presentatie over hun intelligent gestuurde laadpunten.
    Met behulp van een Intern Smart Grid uit te breiden met meer dan 500 laadpunten.
    Rijden Op de ZON is het duurzaamst!!

  7. Jan Says:

    @4
    Haal maar gewoon dat stuk weg, of lees mijn link.

    @5
    Jou verhaal klopt niet helemaal. De kabel tussen de kWh-meter en de straat is in feite maar 1 zijde goed beveiligd, in mijn huis.

  8. kpvleeuwen Says:

    @6 Jan welk deel klopt dan niet? Nergens heb ik het over die kabel 🙂 Die doet ook niet ter zake omdat die niet jouw verantwoordelijkheid is, net zoals de hoofdzekering dat niet is.

  9. Jan Says:

    Ik heb je reactie verkeert gelezen denk ik.

  10. Edward Says:

    Handig zo een artikel, bedankt!

  11. Jan Says:

    @4
    Nog steeds is het artikel niet aangepast en worden er onnodig drempels opgeworpen voor mensen die PV willen.

  12. P. Lomito Says:

    Ik vind het niet vreemd dat grootschalige inzet van zonnepanelen zoveel mogelijk voorkomen wordt, tenslotte moeten die 50-70 miljard euro SDE+ subsidie betaald worden uit verhoging van de Opslag Duurzame Energie… met zonnepanelen is die extra belasting prima te ontwijken.

    In dit geval zullen vooral minder-draagkrachtige huishoudens die niet de middelen hebben om zonnepanelen aan te schaffen de extra belasting moeten betalen. Ook zullen zij moeten opdraaien voor de extra kosten die ontstaan door het inruilen van waardeloze zomerstroom door dure winterstroom zoals dat gebruikelijk is met de doorgaans veel te grote PV-installaties.

    In plaats van het aantal zonnepanelen af te stemmen op maximale benutting van zonnestroom en zo het gebruik van grijze netstroom te verminderen wordt de capaciteit gekozen op maximaal financieel voordeel via saldering. De uitrol van slimme meters waarmee definitief een einde gemaakt kan worden aan de salderingsregeling is dan ook een begrijpelijke keuze van de overheid.

  13. Danny Says:

    @12 We hebben alle vormen van duurzame energie nodig om het fossiele tijdperk achter ons te laten. Zonnepanelen wekken in Nederland in de zomer inderdaad meer stroom op dan in de winter. Indien wij in de zomer met pv veel stroom zelf opwekken hoeven wij minder waterkrachtstroom uit Noorwegen te importeren. De uitgestrekte stuwmeren kunnen in Noorwegen goed gevuld blijven, zodat de waterkrachtcentrales met voldoende buffer in de wintertijd als het niet waait maximaal stroom kunnen leveren en deze exporteren naar andere landen. Op dit moment is het aandeel zonnestroom nog bijzonder laag en moeten we nog heel wat zonnepanelen plaatsen om alle fossiele centrales uit te schakelen.

  14. Johan van der Stoel Says:

    “Hoe groot moet mijn stroomaansluiting zijn om zonnepanelen te plaatsen?”
    Helaas klopt deze tabel niet.
    Wat ik zeker weet (discussie met energiebedrijf) is dat je bij 3x25A hoofdzekering 1x20A terug mag leveren. Hierover is helaas nog steeds veel onduidelijkheid. Op internet staan de antwoorden niet. Het zou erg fijn zijn als hier meer duidelijkheid over komt, want zelfs gerenommeerde installateurs weten het niet !!!
    Waarom zou je 1x20A terug willen leveren en niet verdeeld over 3 fasen? Eenvoudige reden: omvormer is +/- 500 ex BTW goedkoper.

  15. Jan Says:

    @14
    Het is al meermaals aangeven dat deze tabel niet klopt, maar Olino weigert deze verkeerde informatie weg te halen. 20 Ampère grens is mij niet bekend, maar waarschijnlijk heeft het te maken met onbalans.

    Leg geen beperkingen op die er niet zijn 🙂

  16. Danny Steenhorst Says:

    @14 @15 Er moeten zeker geen beperkingen worden opgelegd op de groei van zonnestroom 😉 De tabel is dan ook weggehaald. Indien jullie nog goede aanvullende informatie hebben over zonnestroom, dan kan dit eventueel in het artikel worden geplaatst.
    Zonnepanelen op je dak plaatsen is een goede investering voor zowel het milieu als de portemonnee. In de wereldwijde energierevolutie zal zonne-energie een belangrijke rol gaan spelen.

  17. Koen Says:

    Het grootste obstakel bij het eerlijk salderen is de boekhouding van de energie leverancier, die nog niet voldoende is aangepast aan het bijhouden van terug geleverde energie. Ik heb bij verschillende energie maatschappijen problemen ondervonden hiermee, omdat ik als een van de weinige zonnecel bezitters een slimme meter heb. Zodoende moet ik twee getallen doorgeven aan de energie maatschappij, en dat blijkt te lastig te zijn voor veel maatschappijen om goed te registreren en bij te houden.

    Doe maar eens een online onderzoekje, waar kan je online (via bijv. nuon.nl, etc) de stand van terug geleverde energie kan doorgeven. Bij vrijwel geen enkele energie maatschappij kan dit online. Het wordt echt hoogtijd dat consumenten organisaties hier een stevig aktiepunt van maken, en in de bres gaan springen voor zonnecel bezitters met een (in mijn geval, opgedrongen) slimme meter. Misschien iets voor olino.org om op te pakken.

  18. Tom Says:

    Graag meer tekst en uitleg over enkel fase en 3 fase omvormers.
    Ik heb zelf 3 x 25A in de meterkast en heb 2 verschillende offertes met beide dezelfde omvormer echter 1 met enkele fase en 1 met 3 fase.
    18 Benq 3330wp panelen, 10 op Oost en 8 op zuid.
    Wanneer kies je voor enkel fase en wanneer voor 3?

  19. Job Grovenstein Says:

    is er iemand die mij kan adviseren of het energetisch nuttig is om een elek.boiler (200 liter?)te verwarmen met zonnecellen en hoe zit het dan met de voeding, op DC (rechtstreeks van panelen) of via de omvormer (230 V AC).

  20. Job Grovenstein Says:

    Koen en anderen: ik zit al jaren bij een energiemaatschappij waar ik jaarlijks de meterstanden digitaal in ‘mijn dossier’ opgeef en een heel correcte afrekening krijg waarbij de prijs van ‘mijn verbruik’ en ‘eigen opwekking’ hetzelfde zijn tot 1.000 kWh boven het eigen verbruik. Heb jaarlijks circa 1.400 kWh over, krijg dus 1.000 kWh tegen 22 cent en 400 tegen 6/7 cent. Mail me maar: jobgrovenstein@live.com

  21. Roel Says:

    Hallo, heeft er iemand al ervaring met PVT-panelen? Dus panelen welke stroom opwekken en daarbij actief gekoeld worden (en dus de installatie ook water opwarmt)?

    Ik kan op internet nog niet veel info vinden over de kosten en het rendement van een dergelijke installatie.

    Groet, Roel

  22. Jan Says:

    @18
    Hoeveel Wp? Typfout is denk ik dit 18× 333 = 5994 Wp

    Welke hellingshoeken? Welke aangeboden omvormers?

    Er is niet hard te zeggen wanneer de meerprijs van een 3F omvormer gerechtvaardigd is. Hangt onder andere af van netimpedantie, nominale netspanning, etc. Gezien je 2 verschillende oriëntaties zou ik voor een 1F 4600 Watt omvormer gaan, maar ik heb te weinig informatie om dat goed te beoordelen.

  23. Joost Leendertz Says:

    Nu 3 jaar tevreden producent van zonnestroom (14 panelen). Onlangs wat meer gaan kijken naar informatie die mijn slimme meter geeft. Wat me opvalt is dat dagen dat ik niet thuis ben, de teruglevering nagenoeg gelijk is aan wat ik via de omvormers zie dat ik produceer, maar dat ik toch zie dat iets in mijn huis een paar honderd Wh verbruikt (het zijn pieken, waarschijnlijk de keukenboiler van 500 W). Dus in de kwartiersmeting van mijn slimme meter teruglevering en verbruik, waarbij ik zeker weet dat ik de gehele tijd meer produceerde dan de apparaten die ik in huis aan heb staan aan maximaal vermogen hebben en verbruiken. Als over een paar jaar salderen anders wordt doorberekend is dit onaantrekkelijk. Kan het zo zijn dat dit komt doordat ik via 1 van de fasen terug lever en gelijktijdig via een andere fase stroom af neem. Dus dat het in het kader van salderen aantrekkelijk is om over alle drie de fasen terug te leveren? Zijn hier oplossingen voor?

  24. A R Says:

    Ik wil zonnepanelen op m.n dak laten plaatsen waarvan ik geen eigenaar ben.

    Wie moet deze gaan verzekeren?

    Heeft iemand hier ervaring mee?

  25. Danny steenhorst Says:

    Als je zonnepanelen plaatst op je huurwoning, kun je deze niet verzekeren met een opstalverzekering, omdat deze verzekering op de naam van de verhuurder staat. De zonnepanelen kun je dikwijls wel meeverzekeren via je inboedelverzekering.

  26. Kris Says:

    Beste,
    U schrijft dat er steeds minder energie nodig is om een paneel te maken, en dat het meer opbrengt dan de energie benodigd voor het maken. Ik stel me hier nog altijd veel vragen bij. Wat wordt er allemaal in rekening gebracht? transporten, recyclage, …?
    Ik ben op zoek gegaan op het internet, maar vind hier weinig informatie over. Heeft u referenties om die beweringen te staven?
    bedankt,
    Ktis

  27. Peter Segaar Says:

    Kris #26: zeer uitvoerig behandeld in het laatst bekende overzicht, EROI voor fotovoltaïsche opwekking van elektriciteit, in rebuttal door Raugei et al, maart 2017 in Energy Policy. Met twee ter zake kundige Nederlandse co-auteurs. Artikel is geschreven als een broodnodige, internationaal gecoördineerde reactie op faliekante onzin van twee Zwitserse heren werkzaam in de nucleaire industrie.

    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301421516307066

    Met ook nog een lekker toetje, grotendeels van Nederlandse bodem:

    https://phys.org/news/2016-12-solar-panels-repay-energy-debt.html

    Het is effe lezen, maar dan ben je weer helemaal bij.

  28. spierenburg Says:

    Ik ben op zoek naar zonnepanelen om ze te plaatsen in zuid frankrijk. Er wordt beweerd dat door de hoge temperaturen hier geen gewone panelen geschikt zijn en de franse leveranciers komen dan met naamloze panelen tegen suprrhog eed prijzen. Klopt hun redenering? Zo ja ,welke typen beveelt u aan?

  29. Michiel de Pooter Says:

    Beste Danny,
    Ik blijf het merkwaardig vinden dat zonnepanelen gemaakt worden met hoofdzakelijk stroom uit fossiele hulpbronnen. Ik ga er vanuit dat zonnepanelen JUIST gemaakt zijn om stroom op te wekken. Mijn vraag is dus: Waarom is stroom uit zonnepanelen blijkbaar economisch niet geschikt
    om stroom te leveren voor de productie van zonnepanelen, maar wel voor huishoudens ?

  30. Danny Says:

    Beste Michiel,
    Zonnepanelen worden inderdaad gebruikt om stroom mee op te wekken en deze worden ook geplaatst op daken van fabrieken waar zonnepanelen worden gemaakt. En zelfs voor de productie van windmolens wordt zonnestroom gebruikt. https://www.lagerweywind.nl/blog/2017/09/14/lagerwey-wind-goes-solar/

  31. Johnny Says:

    Hallo allemaal. Kan iemand mij vertellen of je de direct in het huis verbruikte energie uit een PV installatie (die dus niet door de meter gaat) kunt meten cq. monitoren?
    Alvast bedankt.

  32. BvdK Says:

    Ik begrijp dat je niet verplicht bent je geïnstalleerde panelen aan te melden bij je leverancier of netwerkbeheerder. Als ik nu meer opgewekt hebt dan verbruikt (hoog tarief) krijg ik dan wel wat terug van in dit geval Eneco.? Ik heb een oude meter die terugdraait. Het laag tarief heeft wel iets verbruikt. Het hoogtarief tellerstand staat nml ongeveer 600 kWh onder de laatste doorgegeven meterstanden jaar opgaaf.

  33. Danny Says:

    @32 BvdK Er wordt wel gevraagd om dit in uw situatie toch te doen. U krijgt dan van de Eneco netjes het geld van uw extra geproduceerde kWh terug. (600 minus gebruikte kWh laag tarief = …kWh x €0,.. = €….

  34. BvdK Says:

    Danny, Eneco zou dus niet verplicht zijn mij dit terug te betalen als ik de zonnepanelen niet aangemeld heb bij hun. Het was nml al een discussie en op het nieuws de laatste maand dat eigenaren van zonnepanelen de installatie moeten melden. Ik wil nml zolang mogelijk de installatie van een slimme meter uitstellen.

  35. Danny Says:

    @34 De slimme meter is weer een heel ander verhaal. Je mag gewoon de slimme meter weigeren. (Doen best veel mensen met zonnepanelen, die daarvan op de hoogte zijn) Heeft in principe niets te maken met aanmelden zonnepaneelinstallatie.

  36. p.a van duijn Says:

    ik had een idee,om met zonne energie en een elektromotor,een gewicht omhoog laten gaan,zodra het gewicht boven is,het naar beneden laten vallen in een hoge toren,en dan met tandheugel en compressor er perslucht mee genereren,de perslucht moet worden opgeslagen,en daarmee moet later met een persluchtmotor weer stroom worden gegenereert,de perslucht tank,werkt dan als het ware als batterij!

  37. P.A VAN DUIJN Says:

    ik zat te bedenken dan kan je het net zo goed alleen met zonnecellen ,en een compressor doen,om perslucht te genereren!ik zat er dus denk ik een beetje naast,sorry daarvoor!p.a van duijn.

  38. Edward Says:

    Ik wil mijn dak, waarop ook zonnepanelen komen te staan, wit schilderen met speciale verf. Aangezien dit best prijzig is vroeg ik me af of het zin heeft om de m2 onder de panelen te schilderen. De zon zal hier uiteindelijk nauwelijks tot niet komen. Wie kan mij een advies geven?

    Groet
    Edward

  39. Ammerlaan Says:

    Kan ik windenergie op mijn Zonne-energie omvormer aansluiten?

  40. Danny Says:

    @39 Volgens mij zijn de omvormers net iets anders qua techniek. Het is overigens veel slimmer en voordeliger om er een extra zonnepaneel bij te plaatsen. Meer rendement en veel minder kosten. Kijk wat de omvormer aan kan qua vermogen.

  41. Wendy Says:

    BEste
    Ik heb er vraag over mijn dak er is namelijk pur isolatie tegen gespoten kan dit probleem geven om zonnepanelen te leggen?

  42. Heijt Says:

    Mijn panelen draaien sinds juli (‘20) en zouden 7000 kWu leveren per jaar. De panelen hebben veel last van schaduw door bomen. Dat was duidelijk. De verkoper zei dat daardoor 8% minder opbrengst zou komen. Al snel blijkt (opbrengst juli) dat de (jaar)opbrengst echt niet gehaald gaat worden. Misschien de helft of iets meer: 4000. Na 1 maand heb ik een mail gestuurd met een berekening van mij. De verkoper vond dat nog veel te vroeg. Na 3 maanden stuurde ik opnieuw een e-mail. Nog geen reactie. Hoe reageer ik naar de verkopende partij?

  43. Danny Steenhorst Says:

    @Heijt, Jammer dat de panelen veel minder produceren dan verwacht. Veel schaduw geeft inderdaad een mindere opbrengst.
    Hopelijk komt u er in goed overleg uit met de leverancier. Misschien kan de leveranciers optimizers plaatsen of een paar extra panelen, zodat de opbrengst richting verwachting gaat. De terugverdientijd gaat nu langer duren, maar het blijft een mooie investering.

  44. Heijt Says:

    @Danny: alle panelen met optimizer. Bedankt voor het idee om ergens méér panelen te laten plaatsen.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in