OliNo

Duurzame Energie

Lemnis Pharox Warmwit Ultra Efficiënt – II

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen Geef een reactie

Deze Pharox van Lemnis Lighting is een mooie lamp. Deze is uitgevoerd met een mooie stevige E27 schroeffitting, en is voorzien van en tussenstuk van metaal, dit om de warmte in de voorschakelektronica en de leds af te kunnen voeren. Wanneer de lamp aanstaat, wordt deze niet echt warm, dus dat is een goed teken. Het licht is mooi warmwit. Deze lamp is ongeveer 4x zo efficiënt als een gloeilamp of halogeenlamp en heeft een kleurweergave die met een CRI waarde van dichtbij de 90 heel goed te noemen is.
Ik heb een tweetal lampen gekregen, en beide doorgemeten. Dit artikel volgt op een eerder artikel over deze lamp.

Update 13-02-2009: Lemnis heeft de verbeterde Pharox III lamp uitgebracht met nog betere prestaties.

Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.


Samenvatting meetgegevens

parameter meting lamp 2 meting lamp 1 opmerking
Kleurtemperatuur 3033 K 2911 K Mooi warmwit, prima als vervanger te gebruiken voor de gloeilamp en halogeenlamp. Meting lamp 2 is gedaan nadat deze een uur heeft gebrand. Die tijd was veel korter bij lamp 1.

Een extra meting leerde dat er 10 % verschil zit tussen de kleurtemperatuur bij een brandtijd tussen 0 en 30 minuten.

Lichtsterkte Iv 30.5 Cd 26 Cd Zeker geen fel licht, maar is ook niet nodig voor een gloeilampvervanger. Meting bij lamp 1 was gedaan nadat deze een half uur aanstond, en de meting bij lamp 2 was gedaan juist nadat deze was aangeschakeld. Bij lamp 2 zou deze meting 13 % lager uitvallen wanneer ik deze doe na ongeveer 1 uur branden.
Stralingshoek 180 180 Een brede stralingshoek, net zoals een gewone gloeilamp. Geen verschil tussen beide gemeten lampen.
Vermogen P 4.6 W 4.9 W Lamp 2 verbruikt wat minder vermogen. Deze 4.6 W is het vebruik juist nadat deze was aangeschakeld.
Power Factor 0.20 0.21 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 4.5 – 5 kVAhr aan reactie vermogen is geweest. Hiervoor betalen grote bedrijven, particulieren niet. Zie ook dit artikel over PF. Deze lamp heeft veel blindvermogen nodig, wat ligt aan de opbouw en componentkeuze van het elektronische voorschakelapparaat.
Lichtstroom 189 lm 163 lm Lamp 2 scoort beter, gemeten juist nadat deze was aangeschakeld. De terugval in efficiëntie, zoals ik die gemeten heb, zou bij lamp 2 ongeveer 12 % zijn na 1 uur branden.
Efficiëntie 41 lm/W 33 lm/W Een mooie efficiëntie voor een warmwitte lamp. Lamp 2 scoort beter, en is de waarde juist na het aanschakelen.
CRI_Ra 89 87 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index. Deze waardes van dichtbij de 90 zijn erg hoog en geeft dus een vergelijkbare set van kleuren bij verlichting dan die van een gewone gloeilamp. Zie ook dit artikel.
Coördinaten kleursoort diagram x=0.43 en y=0.39 x=0.44 en y=0.40 Lamp 2 is het meetresultaat na 1 uur aan te hebben gestaan. Bij lamp 1 was deze tijd aanzienlijk korter.
Fitting E27 E27
Diameter 58 mm 58 mm
Lengte 117 mm 117 mm
Algemene opmerkingen Deze Pharox van Lemnis Lighting.

E_v op 1 meter afstand

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand, voor lamp 1

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand, voor lamp 2

Een spotlamp met een stralingshoek van 180 graden, en met een lichtsterkte van 26 Cd (lamp een uurtje aan) – 30 Cd (lamp net aangezet na een lange periode van uitstaan).

Afstand bij 400 lux en grafiek

De afstand waarop de lamp 1 400 lux geeft is 26 cm

De afstand waarop de lamp 2 400 lux geeft is 28 cm

De waarde van 400 lux is interessant omdat dit voldoende is om te lezen. Zie ook dit artikel voor de achtergronden en uitleg. Beide lampen hebben eenzelfde straalprofiel. Lamp 2 heeft iets meer licht (bij het meten juist nadat deze is aangeschakeld) en daardoor wordt de 400 lux ook bij een iets grotere afstand al gehaald dan lamp 1.

E_v als functie van afstand

De verlichtingssterkte als functie van de afstand, lamp 1

De verlichtingssterkte als functie van de afstand, lamp 2

De E_v is berekend, volgens de methode hier uitgelegd.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt.

De gegevens van deze berekening voor lamp 1 zijn in deze spreadsheet te vinden, 163 lm.

De gegevens van deze berekening voor lamp 2 zijn in deze spreadsheet te vinden, 189 lm.

Efficiëntie

Lamp 1: Een lichtstroom van 163 lm, en een opgenomen vermogen van 4.9 Watt, levert een efficiëntie van 33 lm/Watt.

Lamp 2: Een lichtstroom van 189 lm, en een opgenomen vermogen van 4.6 Watt, levert een efficiëntie van 41 lm/Watt.

Bij lamp 2 heb ik erop gelet dat deze juist was aangeschakeld en toen heb ik deze gemeten. Na een tijdje loopt de opbrengst terug (zie meetresultaat lamp 1). Dit kan liggen aan het warm worden van de leds, en daardoor worden ze minder efficiënt. Verder kan het liggen aan de voedingsunit die is ingebouwd, en die misschien na warm worden een lagere stroom door de leds stuurt en zelf meer vermogen opneemt.

Met de powerfactor van 0.2 – 0.21 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 4.5 – 5 kVAhr aan reactie vermogen is geweest.

Parameter Lamp 1 Lamp 2
Netspanning 230 V 230 V
Lampstroom 104 mA 102 mA
Vermogen P 4.9 W 4.6 W
Schijnbaar vermogen S 23.9 VA 23.5 VA
PF 0.21 0.20

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer, lamp 1

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer, lamp2

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

Lamp 1 heeft ongeveer 2900 K en lamp 2 geeft ongeveer 3000 K. Dit verschil van 4 % is o.a. te verklaren ui de verschillende opwarmtijden. Zie daarvoor dit resultaat van de kleurtemperatuursmeting aan lamp 2, juist na inschakelen en een tijd daarna. Het verschil is (bijna) 10 %.

Kleurtemperatuurverloop van juist na aanschakelen tot een 40 minuten daarna (lamp 2).

Kleursoort diagram

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp, lamp 1

Het licht is warmwit, en ligt heel mooi op het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,44 en y=0,4.

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp, lamp 2

Het licht is warmwit, en ligt heel mooi op het pad van de zwarte straler. Het is bijna gelijk met lamp 1.

De kleurcoördinaten zijn x=0,43 en y=0,39.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning. De reden is om te zien of een variatie in de netspanning (220 – 240 V is mogelijk in Nederland) leidt to verschil in waardes van de genoemde parameters.

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters, lamp 1

Je ziet dat de kleurtemperatuur nog aan het oplopen was. Dit is het teken dat de lamp nog niet gestabiliseerd was (sinds dat ik de kleurtemperatuur als functie van de aan-tijd heb gemeten), en niet een teken dat de kleurtemperatuur afhankelijk is van de aangeboden voedingsspanning.

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters, lamp 2

De verlichtingssterkte en de kleurtemperatuur zijn niet erg afhankelijk van een verandering van de netspanning. Dit is prettig want je behoudt de intensiteit en kleur van het licht. Het vermogen varieert eeen weinig op verschillende spanningen.

Lamp 1 heeft meer lichtopbrengst-afhanklijkheid van de netspanning dan lamp 2.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

Kleurweergave-index van de lamp 1

Kleurweergave-index van de lamp2

De waardes van 87 en 89 zijn hoog en ligt dicht bij 100, wat wil zeggen dat de kleurweergave goed overeenkomt met die van een gewone gloeilamp.

13 Reacties to “Lemnis Pharox Warmwit Ultra Efficiënt – II”

  1. van egeraat Says:

    Ik heb de voorgaande lampen in gebruik.Het vreemde is,dat wanneer ik de lampen uitdoe ze toch nog een kleine hoeveelheid licht blijven produceren.Graag een antwoord a.u.b.waarom,en of het geen kwaad kan.

  2. C. Rijnsburger Says:

    De lamp geeft nog enige tijd licht omdat er in de spanningsomvormer in de lamp een condensator zit die enige energie bufferd. Die omvormer zet de 220V netspanning om in 12V gelijkspanning voor de LED’s.
    Bovendien geven LED’s zelfs bij zeer kleine resttsroompjes nog een weinig licht van vrijwel dezelfde kleurtemperatuur als bij volle sterkte. Verder is het bij LED’s zo dat bij afnemende spanning de opgenomen stroom steeds kleiner wordt, waardoor de belasting kleiner wordt en dus de brandduur op de restenergie relatief lang is.Daarom blijven LED-lampen op batterijen nog weken lang op een steeds kleiner “pitje”branden.

  3. Kim Julie Muijres Says:

    Voor mij als leek valt er weinig op te maken uit de technische gegevens. Wanneer de Lemnis lamp nu eens vergeleken werd met een traditionele gloeilamp van b.v. 40 Watt, dan zou bijna ik weten wat de lichtopbrengst van deze lamp is en zeer een aantal lampen bestellen, terwijl ik nu afwacht….!

  4. Marcel van der Steen Says:

    Hoi Kim,
    Hierbij het artikel van gloeilampen. Hierin staan de metingen die ik destijds heb gedaan aan goeilampen. Je kutn vergelijken op (1) efficiëntie (lumen/Watt) en (2) op totale hoeveelheid licht (lichtstroom in lumen). Verder belangrijk is de kleurtemperatuur, een gloeilamp is warmwit en dat wil je van de vervanger dan ook. Let er dan op dat de kleurtemperatuur, wanneer deze de gloeilamp moet vervangen, niet boven de 3000K komt.

  5. menno Says:

    Waar kan ik een Lemnis lamp kopen?

    Menno

  6. Jeroen Haringman Says:

    Ik vind de lamp ronduit slecht, hij geeft flink wat minder licht dan de 40 Watt gloeilamp die de fabrikant aangeeft en de kleur van de lamp is ongezellig groen:

    http://www.solarwebsite.nl/nieuws/nieuws.htm#20090419

    Misschien is het een goed idee bij dergelijke testen een ‘geijkte’ foto te plaatsen, want als ik deze lamp op basis van deze positieve test gekocht zou hebben zou ik ernstig teleurgesteld zijn.

  7. Oxxio LED-lamp getest « SolarWebsite.nl Says:

    […] dat sommige testen de lamp positief beoordelen ben ik er niet kapot van. Misschien is het een aardige lamp als buitenverlichting, of voor in de […]

  8. Cor Gosefoort Says:

    Geachte heer,

    Ben zeer te spreken over de nieuwe Pharox lamp. Ziet er professioneel uit en geeft goed wit licht. Echter, na een aantal uren branden is het zilvergrijze schildje tussen de fitting en de lampbol wel ërg heet. Kan het niet met mijn handen aan raken. Daar moet toch wel veel restenergie in gaan zitten. De lamp zou dus véél energiezuiniger kunnen zijn! Wellicht een idee om grotere componenten toe te passen die dan minder warmte af geven.

  9. kapot Says:

    Mijn parox III was na een week al kapot…

  10. Aart Says:

    Wel ik dacht zal eens googlen want de mijne heeft ook de geest gegeven hahahahahaha
    Was van de aktie van de postcodeloterij wat een prul Moet dit nu zo duur zijn Echt Als we deze lampen moeten gaan vertrouwen zijn we nog een hoop geld kwijt in de toekomst zeg.
    LED SUCKS

    Dit is na twee LED spots al de derde die binnen een paar maanden de geest geeft Wat nu langere levensduur Echt kolder!!!!!!!! En ze hebben allemaal een ding gemeen Ze Knipperen of geven de helft aan licht als ze defect zijn!!!!!!!

  11. Oepie Says:

    Helaas. de lamp heeft 2 jaar in de kast gelegen en ging vandaag pas dienst doen.
    Maar na 1 uur al kapot! Het duurt nu 20 sec. voor hij aangaat. Ik denk dat het einde oefening is. Dus toch maar gewone gloeilampen, dat is véél goedkoper.

  12. Ernst Says:

    Jammer ook dat bestuurders zich niet hebben gerealiseerd dat een gloeilamp in de winter een rendement heeft van 100% als de warmte die vrij komt nuttig gebruikt wordt.
    Verder veel milieu-vriendlijker te produceren en te recyclen dan LED.

  13. Frans Says:

    Ben in het bezit van zo’n lemma’s lamp en is inderdaad een zeer fijne lamp.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in