OliNo

Duurzame Energie

Verspil jij gas? Kom erachter hoe zuinig je bent.

Geplaatst door Adriana Karlotta in Energiebesparing Geef een reactie

Wat je kunt doen om jouw gasverbruik naar beneden te brengen

In 1996 is de ‘energiebelasting’ ingevoerd. De overheid wil namelijk dat huishoudens zuinig omgaan met het gebruik van energie. Dit betekent dat des te meer energie je verbruikt, des te meer belasting je betaalt. Met als gevolg dat een groot deel van de energierekening uit netbeheerkosten en overheidsheffingen bestaat. Aangezien deze twee gekoppeld zijn aan je verbruik, is het een goed plan om uit te zoeken hoe je het verbruik naar beneden kunt brengen. Al helemaal nu de belasting op gas omhoog schiet.

Nu rest de vraag: hoe weet je of je het op dit gebied goed doet en hoe zou je dit kunnen verbeteren? Gemiddeld gezien gebruikt een Nederlands huishouden ongeveer 1.500 kubieke meter gas per jaar. Dat maakt dat het gasverbruik gemiddeld zo’n 60 procent van je energierekening bepaalt. Het is een gemiddelde, dus hoeft zeker niet voor jou te gelden. Gasverbruik is namelijk afhankelijk van verschillende factoren: het type woning, hoeveel mensen er wonen en welke energiebesparende maatregelen je al hebt genomen.

Het verwarmen van je huis

Het grootste deel van je gasverbruik gaat naar de verwarming van je huis. Gemiddeld is dat wel 75 procent van het verbruik. Opnieuw is dit natuurlijk afhankelijk van het type woning en hoe zuinig deze is. In een appartementencomplex stook je logischerwijs minder dan in een vrijstaande villa. Je vangt hier namelijk ook warmte op van de buurappartementen.

Dus wanneer doe je het goed voor het type woning dat je hebt? Wij hebben het gemiddelde verbruik op een rijtje gezet.

  • Appartement: 900 m3 gas per jaar (60% onder landelijke gemiddelde)
  • Vrijstaande woning: 2.200 m3 gas per jaar (50% boven landelijke gemiddelde)
  • Tussenwoning: 1.350 m3 gas per jaar
  • Hoekwoning: 1.600 m3 gas per jaar
  • 2 onder 1-kap: 1.650 m3 gas per jaar

Zit je boven deze gemiddelden? Er zijn zeker mogelijkheden om jouw verbruik naar beneden te brengen. Zit je er ver onder, dan doe je het goed.

Gasverbruik en gezinssamenstelling

Naast het type woning, is echter ook de gezinssamenstelling van invloed op jouw gasverbruik. Woon je met meer mensen, dan gebruik je ook meer gas. Dit gaat gelukkig niet naar verhouding omhoog. Bij elke persoon extra die in het huis woont, gaat het gasverbruik iets minder toenemen. Opnieuw hebben we de gemiddelden voor je op een rijtje gezet om jouw situatie te vergelijken:

  • Alleenstaande: 650 m3 gas per jaar
  • Twee volwassenen: 020 m3 per jaar
  • Met één kind: 1.450 m3 per jaar
  • Met twee kinderen: 720 m3 per jaar
  • Met drie kinderen:800 m3 per jaar

Hoe kun je je gasverbruik verlagen?

Het zijn veelgestelde vragen nadat mensen de gemiddelde cijfers langs zien komen wanneer zij bijvoorbeeld overwegen een nieuw energiecontract af te sluiten: ‘Klopt mijn gasverbruik wel?’ en ‘is er wellicht iets aan de hand met mijn cv-ketel?’. Aan de hand van bovenstaand lijstje kun je kijken of er echt iets mis is. Daarnaast kunnen de volgende tips helpen om zuiniger met energie om te gaan:

Tips om energie te besparen

  • De sleutel tot minder energieverbruik is isolatie. Het is de basis voor energiebesparing. Een goed geïsoleerd huis zorgt altijd voor een lager gemiddeld gasverbruik. Ben je dus serieus van plan te besparen op stookkosten? Kies er voor om je vloer, dak en buitenmuren te isoleren. Nu gaat het gerucht rond dat je huis een bouwput wordt. Dit is echter niet zo! Daarnaast is het een relatief lage investering die binnen 1 dag klaar kan zijn.
  • Een tip die aansluit op isolatie, maar een stuk laagdrempeliger is, is het dichtdoen van gordijnen in de winterperiode. Zelfs met dubbelglas verdwijnt een hoop warmte via de ramen. Door de gordijnen dicht te doen blijft de warmte beter binnen. Let op! Doe dit niet wanneer de gordijnen een radiator blokkeren, dan werkt het averechts.
  • Een andere tip om energie te besparen is je cv-ketel goed onderhouden. Dit beperkt onnodig stroom- en gasverbruik. Als de keteldruk te laag is of er lucht in de radiatoren zit, draait de verwarming minder efficiënt. Het gevolg: je hebt meer gas nodig. Bijvullen en ontluchten is dus zeker van belang. Is je cv-ketel ouder dan 12 jaar? Een nieuwe cv ketel kopen is dan wellicht een goed plan. Oudere cv-ketels verbruiken relatief veel gas.
  • Wil je echt duurzamer leven? Dan kun je kiezen voor een nieuwe vorm van verwarming, zonder gas. Hierin heb je verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een elektrische ketel of warmtepomp. Helaas is het op dit moment nog een relatief grote investering. Daarnaast moet je huis ook aan een aantal voorwaarde voldoen (o.a. goede isolatie en genoeg ruimte). Is een warmtepomp nog geen optie voor jou, maar wil je toch een duurzamere oplossing? Kies er dan voor je nieuwe hr-ketel te combineren met een warmtepomp op elektriciteit. Deze combinatie heet hybride warmtepomp.
  • Het opwarmen en weer laten afkoelen van je woning kost meer geld dan deze goed geïsoleerde woning gelijkmatig warm te houden. Ben je lang van huis (langer dan 24 uur), dan is het natuurlijk een goed plan om de verwarming lager te draaien. Is deze periode een stuk korter? Zet de verwarming dan niet helemaal uit.
  • Nog een manier om energie te besparen is het plaatsen van vloerverwarming. Vloerverwarming zorgt ervoor dat de temperatuur van de gasketel omlaag kan, waardoor het gasverbruik fors omlaag gaat. Een mooie bijkomstigheid: nooit meer ijskoude voeten.
  • Een laatste tip: laat de thermostaat het werk doen. Zet de verwarming heel simpel een graad lager. Eén graad lager betekent namelijk al 7% besparen op je gasverbruik. Zorg daarnaast dat je de thermostaat al een uur voordat je gaat slapen in nachtstand zet. Je woning blijft echt nog wel even lekker warm.

 

 

5 Reacties to “Verspil jij gas? Kom erachter hoe zuinig je bent.”

  1. M.Vogelezang Says:

    Beperk gasverbruik voor warmwater en koken door:
    zuinig met gas korter te koken met snelkookpan, water elektrisch opwarmen [=snel en efficiënt], ingevroren bewaarporties ontdooien in de koelafdeling, korter douchen, kleding op minimum temperatuur wassen, buiten laten drogen. Dit levert voor één persoon een verbruik van 250 m3 gas/jaar.

  2. Niels Thijssen Says:

    Vergeet ook niet om geregeld de tochtstrippen van buitendeuren en raamkozijnen te controleren. Na een jaar of 5-8 zijn deze vaak uitgehard en sluiten niet meer goed. Vervangen is een eenvoudig klusje, die direct resultaat geeft.

  3. Thijs Says:

    De getallen van het gasverbruik bij gezinssamenstelling zijn niet logisch. Ik vermoed dat bij de onderste getallen het duizendtal (1) mist.

  4. V.Watermulder Says:

    Ook is het handig om je cv-ketel in te regelen, dit kan zo tot 20% gasverbruik schelen, gezien veel installateurs de cv-ketel installeren en niet inregelen naar het totaalvermogen van de radiatoren in huis.

    Een ketel wordt namelijk vaak gebaseerd op de wens van warm water.

  5. Nina Says:

    Gebruik van die heerlijke warm water kruiken met een dekentje op de bank.
    Cv laag op bijvoorbeeld 16 graden en dan genieten van je kruik en dekentje. Heerlijk warm

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in