OliNo

Duurzame Energie

Het benodigde vermogen voor woningverwarming

Geplaatst door Arie Groenveld in Energiebesparing
Tags: ,
Geef een reactie

Bij het gasloos maken van een woning is het belangrijk om te weten hoeveel vermogen je minimaal nodig hebt bij de aanschaf van een warmtepomp. Met een eenvoudige methode is te berekenen hoeveel kW je nodig hebt om je huis te verwarmen. Deze methode heb ik in dit artikel toegepast op het gasverbruik van mijn eigen nageïsoleerde hoekwoning.

Benodigde vermogen

Vanwege de overheidsplannen om woningen gasloos te maken is de vraag of je woning daarvoor geschikt is en welk vermogen je nodig hebt om je woning op de gewenste temperatuur te krijgen. In dit artikel wordt een methode aan de hand gedaan om met behulp van het gasverbruik in een stookseizoen te berekenen hoeveel vermogen een eventueel aan te schaffen warmtepomp minimaal moet hebben om je woning te verwarmen.

In onderstaande tabel heb ik in het stookseizoen 2016/2017 aan het eind van elke maand de gasmeterstand genoteerd en daaruit bepaald hoe groot het gemiddeld gasverbruik per dag was in de stookmaanden oktober t/m april. In de betreffende hoekwoning uit 1974 is door isolatie het jaarlijks gasverbruik teruggebracht van 4000 tot 1000 m3.

Via de KNMI-website heb ik de gemiddelde maandtemperatuur van het naburig meetstation Cabauw opgevraagd en in de tabel opgenomen.
Daaruit heb ik met Excel onderstaande grafiek kunnen maken die het gemiddeld gasverbruik weergeeft als functie van de buitentemperatuur.

Aangezien het warmteverlies in een woning evenredig is met het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur kan door de grafiekpunten een lineaire trendlijn getrokken worden die het verband aangeeft tussen buitentemperatuur en het aantal verbruikte kuubs gas per dag. Met behulp van Excel kan hieruit de bijbehorende lijnvergelijking worden bepaald die in de grafiek is weergegeven.

Stand-alone warmtepomp

Als criterium voor de aanschaf van een warmtepomp zonder hulp van een cv-ketel geldt dat het vermogen hiervan in staat moet zijn om bij -10 graden het huis te verwarmen.
Als ik in de vergelijking Y= -0,649 X + 8,8972 voor X een waarde -10 invul, wordt de Y-waarde gelijk aan 15,4 m3 gas.

Aangezien een kubieke meter gas een verbrandingswaarde heeft van 9 kWh zou je op een dag 9 x 15,4 x 0,85 = 118 kWh nodig hebben, waarbij ik ervan uitga dat er door leiding- en HR-ketelverliezen een rendement wordt verkregen van 85%.
Deze 118 kWh is nodig over een heel etmaal. Door deze waarde te delen door 24 krijg je het gemiddeld vermogen dat nodig is om het huis bij -10 graden op temperatuur te houden.
In dit geval is dat 4,92 kW.
Hierbij moet worden opgemerkt dat de warmtepomp ook nog warm tapwater moet kunnen leveren. Uit praktische overwegingen zou ik in dit geval met een warmtepomp van 6 kW kunnen volstaan. Het komt immers niet vaak voor dat er dagen zijn met een gemiddelde buitentemperatuur van -10 graden.

Hybride warmtepomp

Bij een hybride warmtepomp zorgt de warmtepomp voor verwarming van de woning tot een buitentemperatuur van ongeveer 4 graden. Beneden deze temperatuur neemt de cv-ketel de verwarming over.

Bij 4 graden is het gemiddeld gasverbruik per dag: -0,649 x 4 + 8,8972 = 6,3 m3 gas.
Dat komt overeen met 50,4 kWh over een volledig etmaal.

Het benodigde vermogen voor de warmtepomp wordt dan 50,4/24 = 2,1 kW.
In feite is dan een warmtepomp met een vermogen van 3 kW ruim voldoende.

Opmerkingen

 • In de grafiek liggen de punten niet exact op één lijn. In de maanden waarbij de punten er boven liggen bleek dat de gemiddelde windsnelheid beduidend hoger was dan die in de andere maanden waardoor het huis sneller werd afgekoeld.
 • De zonne-instraling is in de maand april heel sterk waardoor er relatief weinig hoeft te worden verwarmd. Daarom heb ik dat punt in de grafiek niet meegenomen.
 • In de gemeten waarden zit ook het gasverbruik voor koken en tapwater. Uit metingen in de zomermaanden blijkt dat hiervoor circa 0,5 kuub gas per dag nodig is.
 • De woning is voorzien van vloerverwarming en daardoor geschikt voor toepassing van een warmtepompsysteem.
 • Ik heb nog geen warmtepomp aangeschaft. Mijn voorkeur gaat uit naar een PVT-systeem. Deze systemen zijn nog relatief nieuw.

4 Reacties to “Het benodigde vermogen voor woningverwarming”

 1. Helfenstein Says:

  Heb je de Solarfreezer eens bekeken? Dit is een mooie integratie van PVT en warmtepomp. Volgens mij is het ook een 6 KW warmtepomp.

 2. Arie G. Says:

  @ Helfenstein,

  Bedankt voor de hint. Ik ga er zeker naar informeren.

 3. Michiel de Pooter Says:

  Je kan je gasverbruik ook spectaculair terugschroeven door “leefruimtes” in woningen te verminderen, zoals arme mensen dat nu al op grote schaal doen. Je verwarmt dan alleen b.v. de woonkamer, de keuken en ‘s morgens de badkamer. Isolatiemaatregelen voor het dak en dubbel glas op slaapkamers kunnen dan ook achterwege gelaten worden. Dure investering van een warmtepomp idem dito. Voor mezelf hanteer ik een nog strenger regime en woon bij koud weer (< 5 graden) alleen in de keuken (met raam op het zuiden !)en kom dan per jaar op zo'n 5 a 600 m3 gas. Goede oplossingen zijn vaak eenvoudige oplossingen.

 4. Arie G. Says:

  @ Michiel,
  Voor de maatregelen die je nu beschrijft hoef je niet eens arm te zijn. Slaapkamers worden door de meesten niet verwarmd. Toch kan het verstandig zijn om je dak te isoleren niet alleen vanwege het energielabel en de meerwaarde van je woning, maar ook door de indirecte energiebesparing.
  Ik heb de zolder nooit verwarmd, maar sinds mijn dakisolatie is het daar een paar graden warmer en is ook het gasverbruik gedaald. Wellicht is dat mede een gevolg van de vervanging van enkel glas in de slaapkamers en dakkapel door HR++ glas.
  En op termijn zul je er niet aan ontkomen om toch voor een gasloze oplossing te kiezen. Investeringen in isolatie (die kunnen gefaseerd) verdienen zich altijd terug, vaak binnen een periode van 5 jaar.
  En dat heeft ook invloed op de kosten van de noodzakelijk toekomstige maatregelen.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in