OliNo

Duurzame Energie

Het terugkrijgen van de btw op zonnepanelen

Geplaatst door Danny Steenhorst in Uitleg
Tags:
Geef een reactie

Het Europese Hof van Justitie in de Oostenrijkse zaak Fuchs (C-219/12) heeft in 2013 geoordeeld dat het terug leveren van door zonnepanelen opgewekte energie een BTW belaste prestatie is. Als gevolg hiervan is ook de Belasting Toegevoegde Waarde op de aanschaf / installatie van de zonnepanelen aftrekbaar.

Als je zonnepanelen hebt, wordt je naast afnemer van energie ook leverancier van energie.

Al kun je maar enkele zonnepanelen plaatsen op je dak, je draagt met de productie hiervan direct bij aan meer duurzame stroom.
Door het leveren van de opgewekte energie van je zonnepanelen aan het elektriciteitsnet wordt je gezien als BTW-ondernemer. Dat je op papier, als particulier tijdelijk ondernemer bent, zorgt niet voor nare consequenties. Er zijn al tienduizenden particulieren die de BTW op de aanschaf van zonnepanelen al terug hebben gekregen. De belastingdienst weet van deze regeling en houden speciaal rekening met deze eenmalige teruggaaf.

Het investeren in zonnepanelen op je dak is al een hele goed investering. De investering is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Met de teruggave van de 21% omzetbelasting, zijn de zonnepanelen helemaal snel terugverdient.

Persoonlijk ben ik geen voorstander van deze onzekere regeling, maar nu deze regeling toch bestaat, zou ik toch de moeite doen om deze belasting terug te vragen. Je moet er even voor gaan zitten, maar het bedrag wat je terugkrijgt is al bij een klein setje zonnepanelen de moeite waard!

Of je nu koopt of huurt, deze belastingteruggave op aanschaf en installatie van zonnepanelen is voor iedere particulier gelijk (Behalve voor VvE’s).

VVE die niet btw plichtig zijn

Nederland telt ongeveer 125.000 VvE’s, met daarin ruim 1 miljoen panden, de meeste van deze Verenigingen van Eigenaren zijn niet btw plichtig. Voor een VvE is het veel lastiger om de btw op aanschaf en installatie van een zonnepaneelsysteem terug te krijgen. Omdat de VvE een rechtspersoon is, krijgen appartementseigenaren niet hetzelfde voordeel van btw-aftrek en vrijstelling van btw-verplichtingen.
Het is niet toegestaan om de BTW terug te krijgen van de energie producerende installatie die gebruikt wordt voor de gezamenlijke doeleinde, zoals de lift en verlichting.
Meer informatie over BTW teruggaven van een zonnepaneel-installaties voor VvE’s vind u hier.

Heb je al jaren zonnepanelen op je dak of tuin, en je schaft nog een set zonnepanelen aan, dan kun je ook (weer) de BTW terug ontvangen van de belastingdienst.

3 Reacties to “Het terugkrijgen van de btw op zonnepanelen”

  1. Marian van Agt Says:

    Hee, da’s mijn zonnepanelenafdakje!

  2. Marian Says:

    Klopt niet helemaal: “Dat je op papier, als particulier tijdelijk ondernemer bent, zorgt niet voor nare consequenties.” Je blijft ondernemer, maar je krijgt ontheffing voor de btw en merkt er dus verder niks meer van. Dit kan consequenties hebben als je op een later moment als zzp’er aan de slag gaat: de ontheffing vervalt dan, die is immers persoonsgebonden.
    – Ben je op dit moment zzp’er en je partner niet, laat dan de partner de zonnepanelenondernemer worden. Zorg dat de factuur op diens naam staat.
    – Het terugvragen is eenvoudiger dan aangegeven in de link. De Belastingdienst heeft een speciaal vereenvoudigd formulier voor zonnepaneelhouders. Je vult dus niet de Opgaaf Startende ondernemer in maar de Opgaaf zonnepaneelhouders.

  3. Edwin Blom Says:

    Wij (mijn vrouw en ik) zijn beiden zzp’er en hebben afgezien van teruggave BTW (14 zonnepanelen). Het werd te complex en/of te riskant om fouten te maken in de berekening prive/zakelijk en bij een fout zijn de boete fors en resoluut.
    Groet Edwin.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in