OliNo

Duurzame Energie

Vliegen vanaf Lelystad Airport

Geplaatst door Danny Steenhorst in Niet-duurzaam, Transport
Tags:
Geef een reactie

Lelystad airportNet als met de bouw van de nieuwe kolencentrales een aantal jaar geleden, staan we nu voor de beslissing om nog verder te investeren in de uitbreiding van Lelystad Airport. Wordt er flink geïnvesteerd, dan hebben we daar over een aantal jaar waarschijnlijk spijt van.

Klimaat

Om de opwarming en daarmee klimaatverandering te voorkomen moeten we de uitstoot van CO2 zo spoedig mogelijk sterk beperken. Een vliegveld bouwen waar vliegtuigen miljoenen liters kerosine verbranden staat hier haaks op.

Geluidsoverlast

Omdat de vliegtuigen relatief laag moeten vliegen, zal er in de wijde omgeving sprake zijn van geluidsoverlast.
1 vliegtuig per dag kan nog interessant zijn. 10 vliegtuigen wordt irritant.
Maar gemiddeld honderd vliegtuigen per dag die laag overkomen zal over een groot gebied sterke overlast geven. Achtergronden gezondheid. Zie hier live vliegverkeer.

Extra drukte op de wegen in Flevoland

Naast de passagiers die van en naar het vliegveld komen, moeten de vliegtuigen ook bevoorraad worden. Al het extra verkeer zal leiden tot grote verkeersdrukte in de Flevopolder. Vanuit de Europoort loopt er een rechtstreekse kerosineleiding naar Schiphol. Vliegveld Lelystad zal bevoorraad moeten worden door honderden tankauto’s per dag.

Werkgelegenheid

Een sterke toename van vluchten zal direct leiden tot meer werkgelegenheid in Lelystad. Alleen al voor de bagageafhandeling zijn er vele handjes nodig. De werkgelegenheid op de Veluwe en andere toeristische gebieden zoals op de meren in Friesland, zal misschien onder druk komen te staan. Vaker zal men door vliegveld dichterbij huis met goedkope vluchten hun geld in het buitenland spenderen en een groep zal misschien wegblijven doordat de unieke stiltegebieden door vliegverkeer verstoord raken.

Door enkel elektrische vliegtuigen toe te staan om vanaf Lelystad Airport te vliegen, kan er een cluster van innovatieve bedrijven in de Flevopolder ontstaan. Een Fokker2.0 bedrijf dat E-vliegtuigen gaat ontwikkelen en produceren kan zorgen voor hoogwaardige werkgelegenheid. Deze toekomstvisie beperkt de nadelige gevolgen voor de wijde omgeving.

Toerisme

Er zijn vele toeristische gebieden, waar mensen voor de rust naar toe gaan. Het vliegveld zal er voor zorgen dat deze rust ernstig verstoord kan raken.


Aan dit artikel wordt gewerkt. heeft u interessante toevoegingen laat dit s.v.p. weten.

8 Reacties to “Vliegen vanaf Lelystad Airport”

  1. Eric Holthof Says:

    Altijd die eeuwige groei-theorie. Alsofmje terug gaat naar de middeleeuwen zonder groeicijfers. Welvaart zonder groei is prima mogelijk en daarin speelt Schiphol echt geen hoofdrol. In Wenen heeft men gewoon besloten dat het vliegveld/aantal vluchten niet meer kan/mag groeien. Zo eenvoudig is het.
    Dat de Lelystad-beslissing niet teruggedraaid zou kunnen worden is pure flauwekul en alleen maar een centen- en belangenkwestie. De burgemeester, provincie of minister toont zich een goed bestuurder door de waarde van voortschrijdend inzicht te ekennen en te durven terug komen op besluiten uit het verleden. Hoe vaak hebben we niet gehoord in de politiek “met de kennis van nu…..” ? Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

  2. Wim Schermer Says:

    De hinder van de vliegtuigen wordt nogal overdreven. Ze vliegen over de Veluwe op 5.400 voet (1.800 meter).
    Wij wonen onder de aanvliegroute naar de Zwanenburgbaan (19 links). Bij ons vliegen ze – verplicht – minimaal op 2.000 voet (680 meter). Dat is heel wat hinderlijker omdat ze ook heel vaak op 1.800 voet (600 meter) vliegen.
    Gelukkig gaan de ontwikkelingen met elektrisch vliegen snel. Binnen 10 jaar kunnen alle Europese bestemmingen met vliegtuigen van het formaat Boeing 737 elektrisch worden gevlogen.

  3. roland Says:

    @Wim Schermer,
    @: “Binnen 10 jaar kunnen alle Europese bestemmingen met vliegtuigen van het formaat Boeing 737 elektrisch worden gevlogen”
    – Vliegtuigen gaan zo’n 30 jaar mee. Als er al e-vliegtuigen komen, dan eerst de kleinste, dus met de minste geluidsoverlast.
    Met de huidige groei van Schiphol en de verschuiving naar langere vluchten is de geluidsoverlast over 10 jaar niet minder. Temeer daar de luchtvaart veel soepeler geluidsnormen kent dan weg- of railverkeer of industrie. Verschil moet er zijn en met klimaatproblemen wordt hier luchtig omgegaan.

  4. Michiel de Pooter Says:

    @ Wim Schermer

    “Binnen 10 jaar kunnen alle Europese bestemmingen met vliegtuigen van het formaat Boeing 737 elektrisch worden gevlogen”.

    Jezus, nogal een bewering. Geeft niks, bewijst nog eens hoe hopeloos het gesteld is met basale kennis van techniek, energie, grondstoffen en thermodynamica.
    By the way, e-vliegtuigen met meer dan 100 passagiers bestaan alleen nog maar op de tekentafel en zijn nog nooit uitgetest. Dat heeft te maken met maar een ding: de lage energiedichtheid van accu’s. Zolang die niet spectaculair verbetert, blijft het een onderwerp van fantasten en luchtfietsers.

  5. Margriet ubbinge Says:

    Lawaai: momenteel van die kleine rotvliegtuigjes en heli’s die de omgeving vervuilen. Dat mag straks niet meer.
    Verkeer: de “Ruit” in Flevoland is bijna klaar. Er komt een extra afrit bij lelystad. Als provincie Gelderland nu eens investeert in een fatsoenlijk stuk weg bij de Nijkerkersluis, zou mega veel schelen. Gelderland wil wel profiteren, maar niet investeren. Wel bizar: er komt geen spoor voor de trein naar dit vliegveld.
    Kerosine: daar zeg je wat… stom zeg dat er geen leiding ligt.
    Werkgelegenheid: is mega belangrijk voor Flevoland, de gemiddeld armste mensen in NL schijnen nog altijd in deze provincie te wonen
    Investeringen: er is al best veel geinvesteerd door ondernemers, wat wil je daar dan mee doen?

  6. Robert van Leeuwen Says:

    Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel windmolens nodig zijn voor bitcoins of hoe vervuilend ze zijn in verhouding tot het vliegverkeer?

  7. Danny Steenhorst Says:

    @6 Dat het gebruik van Bitcoins veel energie vergen, is inderdaad geen goede zaak. Hier moeten zeker verbeteringen voor worden gemaakt.
    Bitcoins zorgen in ieder geval niet voor geluidsoverlast in vele provincies zoal Vliegveld Lelystad wel gaat doen.

  8. Gerard Topfer Says:

    De luchtvaart is een grote mega-vervuiler die niet onderdoet voor het wagenpark in de gehele wereld (zie https://www.theguardian.com/environment/2017/jan/16/how-airlines-can-fly-around-new-carbon-rules). Niet alleen op het gebied van uitstoot van CO2, maar ook fijnstof en zwavel. Welk belang is er dat in de discussie over het verplaatsen van toeristenvluchten van Schiphol naar Lelystad alleen maar wordt gediscussieerd over geluidshinder van (laag) overvliegende vliegtuigen? De 45.000 vluchten op Lelystad veroorzaken een mega vervuiling op het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noordwest-Europa, of ze laag of hoger vliegen. Daar boven op komen de meeste reizigers niet uit de omgeving van Lelystad, dus kunnen we rekenen op honderdduizenden weg- en treingebruikers extra. Wel nee, zeggen sommige belanghebbenden, want in totaal neemt het aantal vliegbewegingen niet toe, het gaat immers om het ontlasten van het overvolle Schiphol! Maar in de officiële toelichting van Vadertje Staat/Schiphol staat: ‘Zo ontstaat op Schiphol ruimte voor zakelijk verkeer en intercontinentale vluchten.’ M.a.w. : we gaan uitbreiden met Lelystad als (extra) vlieghaven.
    Dan het recente onderzoek van de RECRON (zie: https://www.recron.nl): In Gelderland en Overijssel gaan er 2000 banen verdwijnen en kost het de ondernemers in de recreatieve sector 100 miljoen euro op jaarbasis. Dit bedrag staat in schril contrast met het terugverdienen in 13 jaar van 90 miljoen euro aan investeringen in Leystad airport. Een kosten-baten analyse is blijkbaar niet gemaakt bij de toch al rammelende Milieu Effect Rapportage.

    P.S. Ik ben geen recreatie ondernemer.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in