OliNo

Duurzame Energie

Bitcoin lezing door OliNo (2014)

Geplaatst door Jeroen van Agt in OliNo
Tags: ,
Geef een reactie

bitcoin_lezingIedereen heeft waarschijnlijk al een keer gehoord van Bitcoin. Je hoort veel verschillende verhalen. Maar wat is het nu eigenlijk? Waarom zouden we het moeten gebruiken? Hoe werkt het? En hoe kan ik zelf bitcoin betalingen ontvangen of versturen? Om hierin duidelijkheid te scheppen heeft OliNo al enkele uitlegartikelen op de website staan maar zal tevens een zeer praktische lezing met workshop gaan houden.

Bitcoin groeit hard

Bitcoin is een innovatief wereldwijd betalingsnetwerk (Bitcoin) en een nieuw soort geld (bitcoin). Het is zeer veilig, snel en transacties zijn goedkoop. Het geld wordt beheerd en gebruikt door de burgers, niet door overheden en banken. Het aantal bedrijven die bitcoin accepteren groeit exponentieel (schatting > 50.000), het aantal gebruikers zit al in de miljoenen (bron: www.bitcoinpulse.com).

Veel vragen

In de traditionele media hoor je veel enge verhalen over Bitcoin. Maar hoe zit het nu echt. Hoe werkt het? Is het veilig? Waarom zou ik het gaan gebruiken? Hoe kan ik zelf bitcoins ontvangen en versturen?

Ook zijn er mensen die bitcoin gebruiken als lange termijn belegging. De koers van de bitcoin staat nu op 330 euro. De verwachting is dat de koers eenvoudig kan doorstijgen naar 10.000 euro of (veel meer). Hoe kan dat?

Op al deze vragen gaan we een antwoord proberen te geven in de lezing en workshop.

De lezing met workshop

Tijdens de lezing komen de volgende aspecten aan bod:

 • Wat is er mis met de euro?
 • Wat is Bitcoin?
 • Wat zijn de voordelen van Bitcoin?
 • Wat zijn de nadelen van Bitcoin?
 • Hoe bewaar je bitcoins op een veilige manier?

Aansluitend houden we een workshop. In de workshop ga je zelf ervaren hoe het is om (je eerste) bitcoins te ontvangen en versturen. Ook laten we zien hoe je bitcoins veilig kunt bewaren en gebruiken. Neem hiervoor je smartphone mee (Android of iPhone). Er is WiFi aanwezig.

Lokatie en data

De lezing wordt gehouden in het Activiteitencentrum Orka in Eindhoven op de volgende data:

 • Woensdag 5 november 20:00-23:00
 • Dinsdag 11 november 13:00-16:00

Registratie

De kosten voor de lezing zijn 5 euro (prive) of 10 euro (zakelijk). Koffie en thee zijn aanwezig.
We verwachte een grote opkomst en we hebben slechts 50 plekken beschikbaar per lezing, wees er dus snel bij. Klik hier voor de registratie voor de Bitcoinlezing

Meer informatie over Bitcoin

19 Reacties to “Bitcoin lezing door OliNo (2014)”

 1. roland Says:

  “verwachting is dat de koers eenvoudig kan doorstijgen naar 10.000 euro of veel meer”
  Jammer dat deze site het gokken meent te moeten bevorderen, hoezo duurzaam?

 2. Jeroen van Agt Says:

  @Roland,

  Bitcoin is het eerste digitale geld systeem van burgers voor burgers. We zien als OliNo dat veel duurzame initiatieven sneuvelen door de monopoly van grote bedrijven, banken en overheden. Deze financiële macht kan doorbroken worden met Bitcoin omdat ze daar geen invloed op uit kunnen oefenen. Als je je verdiept in de materie dan zul je zien dat Bitcoin niets met gokken te maken heeft.

  Bitcoin is een zeer veilig, snel en goedkoop betalingssysteem wat volledig peer-to-peer werkt. Het is zelf regulerend en het vertrouwen is gebaseerd op wiskunde. In tegenstelling tot onze Euro’s kunnen Bitcoins niet zomaar bijgedrukt worden, hierdoor heb je geen inflatie meer.

  Bitcoin is een ENORME bedreiging voor de traditionele geldsystemen die volledig in handen zijn van onbetrouwbare commerciële banken. Je ziet dan ook dat uit de richting van de banken in de media veel angst gezaaid wordt over Bitcoin met als doel om mensen af te schrikken om het te gaan gebruiken (FUD).

  Met de lezing over Bitcoin willen we vertellen wat er mis is met onze Europ, hoe Bitcoin werkt en wat de voordelen zijn van Bitcoin en hoe je zelf eenvoudig veilig aan de slag kunt met Bitcoin.

  Bitcoin geeft de power to the people op het gebied van geld.

 3. Niels Thijssen Says:

  @ Jeroen: FUD? Fear, Uncertainity and Doubt? Of heb ik het verkeerd?

 4. Jeroen van Agt Says:

  @Niels, Klopt helemaal. Door mensen bang te maken over Bitcoin kunnen ze ervoor zorgen dat banken langer hun monopoly kunnen behouden. Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Fear,_uncertainty_and_doubt

 5. Niels Thijssen Says:

  Jeroen, misschien kun je aangeven waarom Bitcoin beter is als global currency in tegenstelling tot local currency (wat vanuit o.a. Transition Towns geopperd/aangedragen wordt)? Maar misschien behandel je dat (ook) al op de lezing?

 6. Jeroen Haringman Says:

  Gezonde kritiek aanduiden als FUD is lekker makkelijk om een discussie dood te slaan.

  *In zijn huidige vorm en onder de huidige omstandigheden* (<- let op, sterretjes voor nadruk) is een decentrale cryptocurrency als bitcoin echt wel een gok. Een tekst publiceren als "De verwachting is dat de koers eenvoudig kan doorstijgen naar 10.000 euro of (veel meer)." zonder daarbij de risico's te vermelden (en te vermelden wat je kwalificaties zijn om dergelijke risico's in te schatten, economische opleiding gehad?) vind ik niet sjiek.

  Iedereen moet het voor zichzelf weten, maar mijn mening is dat je echt een enorm risico neemt als je nu al veel geld in bitcoin omzet.

 7. Jeroen van Agt Says:

  @Niels,

  Ik denk dat beide systemen (locale valuta en Bitcoin) prima naast elkaar kunnen werken en kunnen elkaar prima aanvullen.

  Met locale valuta kun je stimuleren dat locale producten gekocht worden om zo een duurzame locale economie te stimuleren.

  Bitcoin is een internationaal betalingsnetwerk dat perfect is voor online services, webshops, etc.. Immers ik kan geen laptop kopen die gemaakt is in mijn eigen dorp, ik kan geen vakantie boeken in het buitenland met locale valuta, etc..

  Ik zou me dus ook kunnen voorstellen dat er exchanges gaan komen waarbij je locale valuta kunt kopen / verkopen met bitcoin.

  Als locale valuta goed beheerd worden (hoe werkt dat eigenlijk) dan treedt hierbij ook geen inflatie op. Bij bitcoin is dit wiskundig gegarandeerd (niemand kan zomaar bitcoins onbeperkt bijmaken). Hierdoor blijven burgers hun koopkracht behouden en wordt dit niet ingepikt door commerciële banken.

 8. Jeroen van Agt Says:

  @Jeroen Haringman,

  Wat betreft het beleggen in bitcoin heb je natuurlijk helemaal gelijk. Niemand kan met zekerheid voorspellen wat de waarde op korte termijn of langere termijn gaat doen. Hier zijn zeker risico’s aan verbonden (maar mogelijk ook groot rendement). Wat dat betreft kun je het misschien vergelijken met de aandelen markt.

  Echter de verwachting is dat op de (zeer) lange termijn de waarde blijft stijgen door het netwerk effect van bitcoin. Het aantal merchants en gebruikers blijft exponentieel stijgen. Hierdoor neemt de vraag naar bitcoin toe en op basis van economische principes kun je dan verwachten dat de koers gaat stijgen (wetende dat er maximaal 21 miljoen bitcoins gemaakt kunnen worden).

  Maar je hoeft natuurlijk helemaal niet te beleggen in bitcoin. Je kunt Bitcoin (het betalingsnetwerk) ook gewoon gebruiken voor het accepteren of doen van betalingen. Als je echt bang bent dat je hierbij koers risico loopt dan zijn er diensten zoals https://bitpay.com/ die je bitcoin inkomsten direct omzetten naar euro’s. Er zijn zelfs al mensen die hun salaris laten uitbetalen in bitcoin.

  Wij als OliNo geloven enorm in de potentie en de kracht van Bitcoin om de burger weer macht te geven over zijn eigen geld. Daarom zijn we ook begonnen om betalingen in bitcoin te accepteren voor onze diensten. Steeds meer bedrijven maken daar bij ons gebruik van. Echter alle bitcoin inkomsten blijven we houden (we zetten ze niet om naar euro’s) en zodra we producten of diensten moeten aanschaffen voor ons bedrijf dan betalen we indien mogelijk in bitcoin. Dit gaat helpen om de Bitcoin economie verder op gang te krijgen.

 9. Jeroen Haringman Says:

  Als je je BC’s direct weer in euro’s om laat zetten aan beide kanten van de transactie, dan zie ik het voordeel niet echt?

  Zoals je weet vind ik het echt wel interessant maar ben ik er niet zo enthousiast over als jij. Ik zie heel veel overenthousiaste fans wel erg gemakkelijk over de risico’s en nadelen heen stappen, en deze ook niet (goed) uitleggen aan de mensen die ze uit alle macht proberen te overtuigen.

  Ik hoop dat Olino niet dezelfde fout gaat maken. Vertel het hele verhaal. Dat is eigenlijk mijn punt. (en dat mis ik eigenlijk in dit artikel, een kopje “de redenen om (nog) niet aan bitcoins beginnen” als een stukje fair balance.)

  Zeker als je andere mensen van iets probeert te overtuigen zul je, naar mijn mening, uiterst zorgvuldig moeten zijn.

 10. Jeroen Haringman Says:

  Interessante reclames, trouwens, op de website. Niet alleen over autobanden en APK (duurzaam…?) maar ook over financiële beleggingsproducten in euro’s: https://www.dropbox.com/s/26qv18l1xxx2fo7/Screenshot_2014-09-27-20-28-43.png?dl=0

  Do as I say, don’t do as I do? Interessant…

 11. Jeroen van Agt Says:

  @Jeroen Haringman,

  Bedankt voor de goede feedback. We willen als OliNo een zo’n eerlijk mogelijk beeld scheppen over Bitcoin en zowel de voordelen en nadelen aankaarten zodat mensen zelf een eerlijke keuze kunnen maken.

  Wat we nu zien gebeuren in de media is dat Bitcoin vaak in een slecht daglicht gezet wordt waarbij de indruk gewekt wordt dat het alleen maar door criminelen gebruikt wordt, niet veilig is, er fraude mee wordt gepleegd, etc.. De werkelijkheid is dat er maar een klein gedeelte van Bitcoin gebruikers criminelen zijn en dat het veruit het grootste gedeelte van de gebruikers normale burgers zijn. Daarbij wordt dan ook maar even vergeten dat criminelen ook euro’s accepteren, dat er veel mensen hun geld zijn verloren door criminele activiteiten van banken, skimmen van pinpasjes, stelen van creditcard gegevens en banken die op grote schaal fraude plegen of over de kop gaan. Google maar eens op (HSBC money laundering, Euribor-fraude, cyprus bail in, etc..)

  Waarom kom je niet naar de lezing zelf? Dan kun je daar ook (kritische) vragen stellen en kennis opdoen van Bitcoin. We gaan ook een workshop houden waar je zelf praktijk ervaring kunt opdoen met Bitcoin.

 12. Jeroen Haringman Says:

  Je ontwijkt mijn vragen, en dat is prima, je voldoet er mee aan mijn verwachtingen 🙂

  Jammer dat je er criminelen e.d. bij haalt, dat zei ik niet en dat bedoelde ik ook niet. Ik bedoel alleen maar het de site en de lezing zou sieren als je het fenomeen bitcoin van alle kanten belicht. Ook jammer, heel jammer zelfs, dat je er bij haalt dat er met klassiek geld van alles mis is, en dat dat óók misbruikt wordt. Dat is een drogreden, en als je daarmee moet komen wordt de discussie er niet beter op.

  Het lijkt er op dat je positie al rotsvast bepaald hebt, en kritiek bij voorbaat naast je neerlegt met hapklare drogredenen die ik je al vaker heb zien gebruiken. Da’s jammer.

  Ik heb het de komende maanden razend druk, dus helaas geen tijd om naar de lezing te komen. Daarbij heb ik een bitcoin wallet, heb ik bitcoins gekocht en verkocht en er online iets mee besteld. Dat hoef ik me dus niet uit te laten leggen. Da’s allemaal technisch en helemaal niet zo spannend, hoewel het voor een leek allemaal nieuw kan zijn.

  Wat ik wél heel interessant zou vinden, en tijd voor zou vrij maken, is als ik zou kunnen horen van iemand met een financieel-economische (f-e) achtergrond wat hij van het fenomeen decentrale cryptocurrency denkt. Door een goed onderbouwd verhaal zou ik me graag laten overtuigen. Tot dusver heb ik dat goede verhaal nog niet gezien, alleen verhalen van (vaak technisch ingestelde) fans die geen formele opleiding hebben in de f-e kant van de zaak. Die personen kan op technisch vlak vaak wel serieus nemen, maar op dat f-e vlak dus niet echt.

  Dus, samenvattend, naar mijn mening ben je, zodra je gaat proberen mensen van iets te overtuigen, het moreel verplicht alle kanten van de zaak met dezelfde serieusheid te belichten – ook als die niet met je eigen ideeën overeenkomen. En dat is niet wat ik zie.

  Succes ermee.

 13. Maarten ter Huurne Says:

  Hoewel Bitcoin opgezet is als decentraal systeem, zijn er toch concentraties van macht ontstaan.

  Er was een aantal maanden geleden een mining pool die 50% van de rekenkracht controleerde, wat betekent dat zij kunnen bepalen welke transacties wel of geen doorgang vinden. Ik volg het Bitcoin nieuws niet erg fanatiek, dus ik weet niet of dit probleem inmiddels opgelost is. Maar het is absoluut een probleem: de wiskundige basis garandeert enkel dat de beslissingen van de meerderheid uitgevoerd worden; de aanname was altijd dat niet 1 enkele partij een meerderheid zou krijgen, maar dat is dus (tijdelijk?) wel gebeurd.

  Ook de koers is beinvloedbaar door concentraties van macht. Er zijn aanwijzingen dat de enorme stijging van de koers eind 2013 grotendeels het resultaat was van een aantal bots op MtGox die enorme hoeveelheden bitcoins aan- en verkochten met het doel de koers te manipuleren. Of dit gedaan is door personeel van MtGox of door mensen die de beveiliging van de site gekraakt hadden is nog niet duidelijk, zoals er nog veel onduidelijk met betrekking tot het omvallen van MtGox.

  Ik zie dus bitcoins als investering niet zitten, omdat het nog relatief klein en nieuw is en daardoor vatbaar voor manipulaties. Het is niet uitgesloten dat de waarde gaat stijgen, maar de waarde zou ook kunnen dalen of rond het huidige niveau blijven steken, dus met duurzaamheid heeft investeren in bitcoins inderdaad weinig te maken.

  Bitcoin als internationaal betaalmiddel heeft wel potentie, aangezien de kosten ervan vele malen lager liggen dan van andere betalingsmethoden zoals bank-overschrijvingen, credit cards en PayPal. Het idee is dan dat je bitcoins gebruikt zoals geld in je portemonnee: genoeg om je dagelijkse betalingen mee te doen, maar geen grote bedragen langduring aanhouden.

  Wat betreft veiligheid is Bitcoin heel anders dan meer traditionele betalingsmethoden. Technisch zit het goed in elkaar, maar dat geeft dan ook alleen technische garanties: dat de bitcoins aankomen bij de persoon waar je het naar overmaakt. Mocht je echter iets gekocht hebben en de andere partij levert bijvoorbeeld niet, dan geeft Bitcoin je geen enkele mogelijkheid om je geld terug te claimen. Je moet dan ofwel via het rechtssysteem je gelijk halen (lastig als het om internationale transacties gaat) of via een reputatiesysteem de andere partij onder druk zetten (rating systeem, je ervaring posten op Twitter etc.).

  Er zijn veel horrorverhalen van verkopers die hun PayPal account weken of maanden bevroren zagen omdat ze onenigheid hadden met een enkele klant, dus het is zeker niet zo dat de conventionele betalingsmethoden conflicten altijd goed afhandelen, maar het afwezig zijn van een vangnet is wel iets om je bewust van te zijn. Daarnaast betaal je natuurlijk ook voor conflictafhandeling: de voornaamste reden dat Bitcoin veel goedkoper is, is dat een transactie enkel een administratieve handeling is.

 14. Jeroen van Agt Says:

  @Jeroen haringman,

  Het direct omzetten van euro -> BTC -> euro kan zijn voordelen hebben bij internationale transacties. Afhankelijk van het land van bestemming rekenen traditionele instanties (banken, western-union, etc..) tussen de 2% en 20% fee van het bedrag wat verstuurd moet worden. Bij Bitcoin betaal je nu ongeveer 3 cent per transactie, ongeacht hoe groot het bedrag is.

  Wat betreft het uitleggen van de nadelen, die gaan we zeker behandelen in de lezing. Zie ook het programma.

  Het feit dat ik noemde dat Bitcoin regelmatig in slecht daglicht wordt gezet door de media heeft niets te maken met jouw opmerkingen maar is wel een feit. Ik wil hiermee aangeven dat Bitcoin (net zoals euro) ook interessant is voor criminelen (het is immers geld). Echter de media wil de indruk wekken dat Bitcoin veel ‘gevaarlijker’ is terwijl dit in de praktijk helemaal niet is. Daarom willen we deze lezing houden om een eerlijk en objectief verhaal te houden waarbij zowel de voordelen als de nadelen aan het bod komen. Bezoekers kunnen dan voor zichzelf bepalen of ze het interessant vinden om Bitcoin te gaan gebruiken.

  Wat betreft een dieper financieel achtergrond verhaal over de kracht van Bitcoin zou ik de volgende video’s adviseren:
  http://www.youtube.com/watch?v=JP9-lAYngi4#t=10
  http://www.youtube.com/watch?v=H2YllvbJo6g

  @Maarten,

  Je hebt helemaal gelijk door te zeggen dat de kracht van Bitcoin komt door het decentrale aspect en dat centralisatie het systeem kan ondermijnen. Het feit dat er al situaties zijn geweest dat grote mining pools kortstondig meer dan 51% hashing power hebben gehad is inderdaad zorgwekkend. Echter de zeer actieve community achter Bitcoin maakt zich hierover ook druk en hebben middels peer pressure ervoor gezorgd dat miners weg gingen bij de grootste mining pool (dat was toen Ghash.io) omdat dit een bedreiging is voor de stabiliteit van de Bitcoin. Parallel hieraan is er een nieuw initiatief gestart om een peer-to-peer mining pool (software) te gaan gebruiken. Hierdoor heeft niemand meer de macht over de mining pool maar hebben miners nog wel het voordeel om bij een grote mining pool te gaan zitten. Meer info kun je vinden op de volgende website: http://p2pool.org/

  Ook is het Bitcoin core development team bezig om te kijken of ze het beloningsmechanisme kunnen aanpassen waardoor het economisch interessanter is voor de miners om bij een p2pool te zitten. Er vinden dus veel ontwikkelingen plaats die mogelijke probleem kunnen gaan oplossen.

  Net zoals in de traditionele geld sector zitten er in de Bitcoin ‘wereld’ ook mensen die op een oneerlijke manier geld willen verdienen. Het vermoeden is dat de exchange MtGox veel mensen opgelicht heeft en door automatisch bots de koers gemanipuleerd heeft. Hierdoor zijn veel mensen geld kwijtgeraakt. Dit blind vertrouwen wat MtGox had en het misbruik ervan heeft veel mensen nu wel aan het denken gezet en hierdoor worden er decentrale exchanges ontwikkeld waar niet 1 persoon alle macht heeft (en die kan misbruiken). Voorbeelden: http://www.metalair.org/, http://www.coinsigner.com/

  Het feit dat een Bitcoin transactie niet teruggedraait kan worden heeft inderdaad zijn voordelen en nadelen. Behalve de nadelen die je hierboven noemde kan het ook voordelen hebben. Nu worden er dagelijks middels scam mensen opgelicht op ebay waarbij de persoon denkt dat hij zijn geld ontvangen heeft door middel van een creditcard transactie (en zelf spullen opgestuurd heeft) maar door een charge-back die tot 6 maanden na dato kan plaatsvinden alsnog zijn geld weer kwijt is. Merchant verzekeren zichzelf hier tegen en dat kost dus weer extra geld en zorgt voor hogere prijzen bij de consument.

 15. Jeroen van Agt Says:

  @Maarten,

  Hier is een mooi overzicht hoe de hashing power van Bitcoin nu verdeelt is over de verschillende mining pools. Je ziet dat p2pool nog een weg te gaan heeft.

  https://blockchain.info/pools

 16. Vincent Sijben Says:

  @Organisatie workshop,

  Je geeft aan om een Android of iphone smartphone mee te nemen, wat zijn de beperkingen als ik mijn Windows Phone 8.0 toestel meeneem?

 17. Jeroen van Agt Says:

  @Vincent,

  Tijdens de workshop laten we zien hoe je een Bitcoin wallet installeert op je smartphone, je zelf Bitcoins kunt importeren vanaf een bitcoin paper wallet en je eenvoudig Bitcoins kunt versturen naar andere mensen. We hebben zelf ervaring met Android en IOS, nog niet met een Windows Phone. Zojuist gezocht en het lijkt erop dat de Blockchain Bitcoin wallet (waar we de demo mee doen) ook beschikbaar is voor Windows Phone, dus ik denk dat dit ook prima zou moeten werken.

 18. Vincent Sijben Says:

  @ Jeroen en Marcel,

  Bedankt voor de heldere lezing, afgelopen week!
  Staan de presentatie-sheets al ergens online?

 19. Jeroen van Agt Says:

  @Vincent,

  De presentatie is opgenomen op video en zal na montage samen met de presentatie beschikbaar komen op OliNo.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in