OliNo

Duurzame Energie

Waarom zonne-energie?

Geplaatst door Willemijn Trommelen in Zonne-energie Geef een reactie

Subsidie zonneboilerZonne-energie is energie afkomstig van de zon in de vorm van licht en warmte. Er zijn diverse redenen waarom zonne-energie een goed idee is.

Zonne-energie

De zon is altijd beschikbaar
Doordat de zon altijd beschikbaar is, zult u dus altijd zonne-energie kunnen opwekken. Wel verschilt het per seizoen en zelfs per dag hoeveel zonlicht op te vangen is. In de zomer geeft de zon namelijk meer energie af per vierkante meter, dan in de winter. Maar het kan natuurlijk ook een dag bewolkt zijn, hierdoor verandert ook de intensiteit van het zonlicht.

Prijs zonnesystemen

De prijs van zonnesystemen is tegenwoordig niet meer zo hoog en zonnesystemen zijn prima te betalen zonder subsidie, maar het is en blijft een flinke investering. Daarom zijn er zogenaamde zonnecollectieven in het leven geroepen. Een zonnecollectief is een manier om met een groep mensen zonnepanelen in te kopen. Doordat een zonnecollectief bij de leverancier een grote bestelling plaatst, ontvangt het collectief korting. Deze korting wordt door berekend aan de klant. Hierdoor is het mogelijk om 15 tot 30% te besparen op de aankoop van zonnesystemen.

Energiebesparing

Besparen door zonne-energieDoordat u uw eigen energie aanvult met zonne-energie, zal de ‘gewone’ stroom minder verbruikt worden. Op deze manier bespaart u dus energie. Het is mogelijk om uw totale elektriciteitsbehoefte zelf op te wekken, zo heeft u een gehele energieneutrale woning.

Besparing op uw energierekening

Doordat u minder ‘gewone’ stroom zal gebruiken, bespaart u ook op uw energiekosten. U kunt de hoeveelheid kosten die uw zonne-product opbrengt van uw totale energiekosten afhalen. Uw uiteindelijke energierekening zal steeds lager worden. In het begin zullen de besparingen nog niet heel veel zijn, maar in de loop van de tijd zal de investering zich stukje bij beetje terugbetalen en zal u steeds meer op uw energierekening besparen.

CO2 reductie

Door het gebruik van zonne-energie, helpt u mee aan het reduceren van CO2 uitstoot. De CO2 uitstoot is slecht voor het broeikaseffect. Door het broeikaseffect is het op de aarde gemiddeld 12 graden. Helaas heeft de mensheid de CO2 uitstoot verhoogd en blijven alle broeikasgassen in de atmosfeer hangen. Hierdoor wordt het op de aarde steeds warmer. Dit heeft weer een negatief gevolg voor de dieren en de natuur. Daarom is het belangrijk dat de CO2 uitstoot wordt vermindert. Dit kan door gebruik te maken van duurzame energie.

Duurzame energiebronnen

Duurzame energie is goed voor het milieu en goed voor uw portemonnee, maar wat zijn eigenlijk duurzame energiebronnen? En welke soorten vallen hier onder?

 • windenergie
 • zonlicht
 • waterkracht
 • aardwarmte

Nu kunt u er ook voor kiezen om zelf energie op te wekken. Zelf energie opwekken kan met:

 • Zonneboiler (zonne-energie)
 • Zonnepanelen (zonne-energie)
 • Zonnecollector (zonne-energie)
 • molen (windenergie)
 • Warmtepomp (aardwarmte)

Al deze producten hebben weinig onderhoud nodig en ze gaan lang mee. Alle manieren van zelf energie opwekken is een schone vorm van energieopwekking.

Bijdragen duurzame toekomst

Als u gebruik maakt van zonne-energie, draagt u bij aan een duurzame toekomst. U wilt natuurlijk ook dat uw kinderen en uw kleinkinderen een in een mooi, groen Nederland kunnen wonen. Waar duurzaamheid eigenlijk op neer komt is: het kijkt naar de behoefte die mensen op de aarde hebben en op welke manier dit in de toekomst ontwikkeld kan worden zonder dat het milieu, de economie of de mensen in gevaar komen.

Hoeveel kun je precies besparen?

Voordat u weet hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen moeten er eerst twee essentiële vragen beantwoord worden:

 1. Wat wilt u precies met de zonnepanelen bereiken?
  Wilt u de helft van uw totale verbruik opwekken, wilt u in het geheel in uw eigen energiebehoefte voorzien, of wilt u zelf energieleverancier worden (deze laatste optie kunt u met uw energieleverancier bespreken).
 2. Hoeveel zonnepanelen kunt u kwijt op uw dak?
  Het aantal zonnepanelen dat u kwijt kunt op uw dak verschilt natuurlijk per woning.

Na deze vragen beantwoord te hebben kunt u bepalen hoeveel energie u per jaar zou kunnen besparen en kunt u er de goede panelen bij zoeken.

Het rendement van zonnepanelen is tegenwoordig al ongeveer 20%, wat inhoudt dat 1 zonnepaneel jaarlijks 20% van uw totale investering opbrengt. Er zijn wel enkele factoren waar het rendement van zonnepanelen vanaf hangt:

 • Op welke windrichting de zonnepanelen gericht staan.
 • Of de zonnepanelen vuil zijn.
 • Wat de weersomstandigheden zijn of geweest zijn.
 • Welke kwaliteit de zonnepanelen hebben.
 • Wat het type van zonnepanelen is.
 • Wat de helling van de zonnepanelen is.
 • Hoe oud de zonnepanelen zijn.

Prijs zonnesystemen

Subsidie zonnepanelenDe prijs van zonnesystemen is tegenwoordig niet meer zo hoog en zonnesystemen zijn prima te betalen zonder subsidie, maar het is en blijft een flinke investering. Daarom zijn er zogenaamde zonnecollectieven in het leven geroepen. Een zonnecollectief is een manier om met een groep mensen zonnepanelen in te kopen. Doordat een zonnecollectief bij de leverancier een grote bestelling plaatst, ontvangt het collectief korting. Deze korting wordt door berekend aan de klant. Hierdoor is het mogelijk om 15 tot 30% te besparen op de aankoop van zonnesystemen.

Wat kosten zonnesystemen ongeveer?

De prijzen van complete zonnesystemen verschillen per leverancier. Omdat deze prijzen zoveel kunnen verschillen, zijn de prijzen slechts een indicatie.

Maximaal vermogen Type
monokristalijn polykristalijn
Prijs Prijs/Wp Prijs Prijs/Wp
1000 Wp €1800 €1,80 €1650 €1,65
1500 Wp €2370 €1,58 €2200 €1,47
2000 Wp €2900 €1,45 €2800 €1,40
2500 Wp €3700 €1,48 €3400 €1,36
3000 Wp €4100 €1,37 €3900 €1,30
3500 Wp €5000 €1,43 €4700 €1,34
4000 Wp €5400 €1,35 €5200 €1,30
4500 Wp €6170 €1,37 €5830 €1,30

Het verschil tussen monokristallijn (één kristal) en polykristallijn (meerdere kristallen) zonnepanelen komt door het productieproces. Het productieproces voor de monokristallijn is duurder en vergt meer tijd. Hierdoor zijn deze zonnepanelen iets duurder dan de polykristallijn zonnepanelen, maar hebben deze ook meer rendement.
Een ander verschil is dat de monokristallijn zonnepanelen meestal zwart zijn en de polykristallijn zonnepanelen blauw/paars.

Wp (wattpiek) is het maximale vermogen van een zonnepaneel. Als u weet hoeveel Wp u wilt opbrengen, kunt u aan de hand hiervan een beslissing maken welke zonnepanelen u zou willen aanschaffen.
Het energieverbruik wordt echter uitgedrukt in kWh (kilowattuur).

Hoeveel panelen heb je nodig?

Zonnepanelen hebben een opbrengstgarantie van 90%, wat betekent dat 90% van de aangegeven Wp, daadwerkelijk opgebracht word.

Om te zien welk compleet zonnesysteem u nodig hebt voor een bepaald verbruik kunt u onderstaande tabel raadplegen:

Aantal personen in het huishouden Gem. stroomverbruik per jaar
(kWH)
Hoeveel Wp nodig om te voorzien? * Welk compleet zonnesysteem nodig? **
1 2010 2365 2500 Wp
2 3360 3953 4000 Wp
3 4120 4847 2 x 2500 Wp
4 4580 5388 2500 Wp + 3000 Wp
5 5450 6412 3500 Wp + 3000 Wp
5 5790 6812 2 x 3500 Wp

* Gerekend met kWh / 0,85 = Wp
** Voor deze tabel zijn alleen de monokristallijn zonnepanelen meegenomen met een opbrengstgarantie van 90%

Als u weet hoeveel kWh u jaarlijks verbruikt, kunt u dit omrekenen naar Wp doormiddel van de omrekenfactor van 0,85. Stel u verbruikt per jaar 3.500 kWh dan is dit 3.500/0,85 Wp = 4.118 Wp. Aan de hand hiervan weet u hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.

Stel u wilt per jaar 4.118 Wp opwekken met zonnepanelen, dan zouden de kosten als volgt zijn:

Monokristallijn
1 zonnesysteem van 4.500 Wp: € 1,37 per Wp
1 zonnesysteem van 2.000 + 1 zonnesysteem van 2.500 Wp: € 1,45 + 1.48 / 2 = €1,47 per Wp

Polykristallijn
1 zonnesysteem van 4.500 Wp: €1,30 per Wp
1 zonnesysteem van 2.000 + 1 zonnesysteem van 2.500 Wp: € 1.40 + 1,36 / 2 = €1,38 per Wp

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om zonnesystemen samen te voegen. Dit zijn enkel een paar opties.

Zijn er nog subsidie mogelijkheden?

Zonnepanelen3Sinds 2013 is de subsidiepot helaas leeg. Hierdoor denkt u dat het niet meer mogelijk is om subsidie aan te vragen voor het aanschaffen en laten plaatsen van zonnepanelen. Maar er zijn verschillende gemeenten die wel een kleine subsidie vrijgeven. U kunt bij uw gemeente terecht om te vragen of u subsidie kunt krijgen.
Echter is het door de prijsdaling van zonnepanelen ook zonder subsidie rendabel om zonnepanelen aan te schaffen. U heeft de zonnepanelen over het algemeen al binnen tien jaar terugverdiend.

Heb je een bouwvergunning nodig?

In veel gevallen heeft u geen bouwvergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. De zonnepanelen moet echter wel in het straatbeeld passen. Ook is er één bepaalde regel die geldt: de hellingshoek van de zonnepanelen moet hetzelfde zijn als die van het dak.
Als u niet aan deze voorwaarde voldoet, heeft u wel een vergunning nodig.
Wanneer u in een monument woont, is het in veel gemeenten nog niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen, omdat deze gemeenten het zonde vinden en ze het aangezicht van de monumentale panden niet willen ‘verpesten’.

Kost het maken van een zonnepaneel meer energie dan dat het oplevert?

Over het algemeen zijn zonnepanelen van silicium gemaakt. Silicium zit in zand, wat bijna het meest voorkomende element op aarde is. Er wordt inderdaad energie gebruikt zodra de zonnepanelen in de ovens gaan. Echter, deze verbruikte energie is al na 1 à 2 jaar weer terugverdiend. Dit is dus een mythe.

Eigen energie opwekken is geweldig en verslavend!

Het geeft u hoe dan ook een goed gevoel als u uw eigen energie opwekt. Dit kan zijn omdat u iedere maand een lagere energierekening heeft, u iedere maand kan zien hoeveel u opgewekt heeft, maar dit kan ook komen omdat u het gevoel heeft dat u het milieu helpt.


Willemijn Trommelen, website: http://www.zonnepanelen-weetjes.nl

9 Reacties to “Waarom zonne-energie?”

 1. Robbie Says:

  In de volgende zin zit een grote fout. electriciteit is energie, maar een electriciteitneutrale woning is meestal niet hetzelfde als een energieneutrale woning! Alleen als oa. koken en verwarmen ook dmv electriciteit gebeurt.

  “Het is mogelijk om uw totale elektriciteitsbehoefte zelf op te wekken, zo heeft u een gehele energieneutrale woning.”

 2. roland Says:

  Bekende onjuistheden zoals:
  – stroomneutraal = energieneutraal zie @Robbie
  – “U kunt de hoeveelheid kosten die uw zonne-product opbrengt van uw totale energiekosten afhalen” Bedoelt is dat de stroombuffering bij veel zon en weinig verbruik gratis (gesubsidieerd dus)gebufferd wordt voor verbruik bij zonnestroom tekort. Ook de noodzakelijke verzwaring van het net hoeft de veroorzaker niet te betalen. Eveneens een vorm van subsidie.
  – een warmtepomp maakt gebruik van opgeslagen zonnewarmte.
  Aardwarmte wordt benut bij geothermie.
  – een energetische terugverdientijd van 1 jaar is een mythe in onze omgeving. Mogelijk lukt dat in de Sahara.
  – “rendement van zonnepanelen ongeveer 20%, wat inhoudt dat 1 zonnepaneel jaarlijks 20% van uw totale investering opbrengt” Blijkbaar wordt hier beweerd. dat zonnepanelen zich in 5 jaar terugbetalen.

  Met dergelijke stukken daalt mijn waardering voor deze site.
  Jammer, er is al veel te veel pulp op internet.

 3. Jeroen van Agt Says:

  @Roland,

  Bedankt voor je kritische opmerkingen. Het artikel gaat op een aantal punten iets te kort door de bocht. Maar door het niet TE technisch te maken hopen we dat het misschien wel beter leesbaar voor het grote publiek.

  Welke bron heb je die aangeeft dat het net verzwaard moet worden bij decentrale opwekking met zonne-energie? Je zou verwachten dat het net juist minder zwaar belast wordt doordat je energie gaat opwekken dicht bij de verbruikers. Eerst ga je de verbruikers voeden in je eigen huis en daarna vloeit de stroom naar de buren (stroom kiest de weg van de minste weerstand, wet van Ohm).

  Wat betreft de energetische terugverdientijd. Recent onderzoek laat zien dat energetische terugverdientijd van PV modules is 1-2 jaar voor zuid Europa, 3-4 jaar voor noord Europa. Zie ook: http://www.olino.org/articles/2010/07/22/1-op-20-zonnepanelen-defect

 4. roland Says:

  @Jeroen van Agt,
  “Welke bron heb je die aangeeft dat het net verzwaard moet worden bij decentrale opwekking met zonne-energie?”
  Alliander vroeg zich terecht af, wat het betekent als de meeste geschikte daken van zonnepanelen zouden zijn voorzien. In een binnenstad is dat geen probleem gezien de huidige grote stroomvraag. In een laagbouw woonwijk is het anders, zeker op een erg zonnige lente/zomerdag met (overdag) een kleine stroomvraag en een groot aanbod. Hun onderzoek wees uit dat het netwerk grofweg verdubbeld moet worden om het aanbod te verwerken. Aangenomen natuurlijk, dat je dergelijke pieken altijd verwerkt!

  “De toename van onder meer zonnepanelen, windmolens en elektrische auto’s vraagt meer van het netwerk van Alliander. Daarom moet het net worden aangepast en daar zijn grote investeringen voor nodig.” http://www.gelderland.nl/4/Home/Home-Actueel/Nieuws/Aandeelhouders-Alliander-kiezen-voor-groei-in-Nederland.html

 5. Niels Thijssen Says:

  @Roland: Alliander (en andere netwerkbedrijven) beheren het netwerk wat zich op het hoogspanningsdeel bevinden, volgens mij (bron: http://www.hoogspanningsnet.com/links/netbeheerders/ ). Laat nu net de lokaal geproduceerde energie daar nauwelijks in Nederland op komen, door het verbruik in de lagere spannings-zones…(dus in huis, woonwijk, dorp).

  Misschien eerst dieper nadenken waarom en welk belang Alliander heeft (vooral op toekomst gericht, als meer decentraal gegenereerd wordt, en de landelijke netwerkbedrijven eerder het ‘overschot van Duitsland’ krijgen aangeboden….).

 6. roland Says:

  @Niels Thijssen, Volgens mij valt het hoogspanningsnet onder Telnet, ook deels in Duitsland, waar Telnet niet in staat was een zeewindmolenpark tijdig aan te sluiten.
  De huidige zonnepanelen omvang is zo gering dat dit het lokale / landelijke netwerk nauwelijks belast, in Duitsland is dat anders.

  Na zeer diep nadenken besef ik dat Alliander belang heeft bij een sterker netwerk, maar hun inschatting komt mij aannemenlijk voor.
  Sommige zonnestroom bewonderaars negeren graag de beperkingen van deze energievorm, zoals de noodzaak van een deugdelijke energieopslag. De massale inzet van de e-auto’s hiervoor, is zo’n treffend voorbeeld.
  Dat maakt de voorstanders ongeloofwaardiger en vergroot de tegenstand

 7. Jeroen Haringman Says:

  Wat een raar, vederlicht (en niet correct) stukje. Dit lijkt me alleen maar bedoeld om de schrijfster en haar (puur commerciële) website to promoten. Ik krijg zeer regelmatig ook dergelijke verzoeken en ik negeer zo altijd. Commercie hebben we al genoeg, op mijn blog krijg je ongekleurde informatie.

  Hiermee wordt deze (verder prima) site niet geloofwaardiger, integendeel.

 8. Frank Bovens Says:

  Ik ben het eens met de strekking van het artikel van Willemijn. En dat komt omdat ik ervan overtuigd ben dat we, uit oogpunt van klimaatproblematiek, op termijn niet kunnen ontkomen aan zonnepanelen. De zon is immers onze grootste en altijd blijvende energiebron. Zelfs nu al is het zo dat een ieder die niet kiest voor zonnepanelen gewoon een dief is van zijn eigen portemonnee. Zelf heb ik voor 4,7 kWpiek op mijn dak staan en wek daar jaarlijks 4100 kWh elektriciteit mee op. Dat levert me een besparing van een kleine € 1000,- per jaar. De investering van € 8000,- (in 2012) heb ik dus binnen 8 jaar terugverdiend. Ofwel een netto rendement van 12,5 %. Voor woningeigenaren zijn zonnepanelen op de keeper beschouwd gratis. De investering in zonnepanelen leidt immers tot een nagenoeg vergelijkbare vermeerdering van de verkoopwaarde van de woning, waardoor die investering bij woningverkoop zondermeer verzilverd kan worden. De opgewekte stroom uit de zonnepanelen kost daardoor dus helemaal niets meer!

  Wat betreft de sterkte van onze distributienetten. Ik heb jarenlang gewerkt bij Nutsbedrijven Maastricht, het toenmalig energiebedrijf van Maastricht. Uit oogpunt van bedrijfszekerheid werden de netten in het verleden (en wellicht nu ook nog) dusdanig overgedimensioneerd dat een capaciteitsprobleem in de netten om de opgewekte zonnestroom tijdens piekdagen op te vangen volgens mij helemaal niet aan de orde is.
  Reken even mee: de hoofdzekering van een gemiddelde woning bedraagt 25A. Bij een spanning van 230 Volt kan er dan een vermogen worden getransporteerd van 25 x 230 = 5750 Watt. Het vermogen dat mijn zonnepanelen op een piekmoment leveren bedraagt 4.000 Watt. Er is dus een marge van 1750 Watt, ofwel 30%. Op het niveau van een enkele woning is er dus geen enkel vermogensprobleem. Op het niveau van een straat, wijk of stad wordt dit probleem alleen maar minder door een afnemende gelijktijdigheid ten gevolge van grotere aantallen woningen. Als wij thuis bovendien tijdens zonnige momenten de wasmachine, de warmtepomp wasdroger en de vaatwasser gelijktijdig laten draaien (alledrie samen goed voor opgeteld maximaal 5.500 Watt, wel verspreid over 3 aparte groepen), dan wordt de geproduceerde zonnestroom geheel achter de meter verbruikt en wordt het net zelf nauwelijks meer belast. Daarmee is dan het gefingeerde probleem van de netbeheerders opgelost.

  Willemijn spreekt in haar artikel van twee soorten zonnepanelen. En wel mono- en polykristtallijne silicium zonnecellen. Er is nog een derde soort: de dunne film panelen. Dunne film is een verzamelnaam. Onder deze paraplu vallen bijvoorbeeld amorfe panelen (bruinige panelen, bekend van rekenmachines, echter niet geschikt voor Nederlandse daken door een snelle vermogens afname).

  Een veel betere soort dunne film zijn de zogenaamde CIGS Solar Modules. Deze panelen zijn opgebouwd uit Koper (Cupper), Indium, Gallium en Seleen. Ik wil jullie graag kennis laten maken met deze derde variant zonnepanelen. Deze panelen zijn juist uitermate geschikt voor de Nederlandse markt.

  Verwarrend genoeg zijn de panelen niet dun of fragiel. Het is een prachtig mooi zwart paneel, gewoon in een frame. Het grootste voordeel van deze panelen zijn de betere prestaties met diffuus licht en op warme dagen. De installatie start eerder op de dag en slaat ook later op de dag af, ongeacht welke ligging t.o.v. het zuiden. Ook gaan dunne film panelen beter om met schaduw: alleen op het gedeelte dat in de schaduw ligt, treedt verlies op. De rest van de panelen blijven gewoon in werking. Verder is de vermogensterugval tijdens warme dagen een stuk minder. Qua esthetische uitstraling staan ze ver boven alle andere panelen, het is een plaatje om te zien. En niet onbelangrijk, ze zijn niet duur! Zeker als je de verhouding ‘opgewekte aantal kWh per geïnvesteerde euro’ beschouwd, presteren deze de CIGS dunne film panelen gemiddeld meer dan 10% beter dan kristallijne panelen.

  Er zijn verschillende fabrikanten die CIGS panelen aanbieden: SolarFrontier, TSMC en STION. STION zonnepanelen zijn in Nederland verkrijgbaar via EigenEnergie.net (www.eigenenergie.net). Als ik nu in 2014 de beslissing moest nemen voor zonnepanelen, dan zou ik zeker kiezen voor CIGS panelen.

 9. roland Says:

  “Als tijdens zonnige momenten de wasmachine, de wasdroger en de vaatwasser gelijktijdig laten draaien wordt de geproduceerde zonnestroom geheel verbruikt en het net zelf nauwelijks meer belast”
  – Treffende beschrijving dat zonnestroom fossiel niet vervangt maar slechts aanvult. Tijdens de vele minder zonnige momenten blijft de afhankelijk van fossiele stroom groot, al is het maar omdat we gewend raken aan een groot verbruik.
  Van deze site had ik anders verwacht!

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in