OliNo

Duurzame Energie

Hoe eenvoudig met bitcoins te betalen

Geplaatst door Marcel van der Steen in Uitleg
Tags:
Geef een reactie

Sinds februari 2014 accepteert OliNo bitcoin betalingen. We gevens zelfs 10 % korting wanneer je betaalt in bitcoins. De reden is dat we de bitcoin zien als een stap in de richting van een duurzame wereld: iedereen kan zelf zijn eigen geld beheren en heeft geen bank meer nodig. Tevens is het geld niet meer direct onder invloed van de politiek. Dat wil zeggen dat mensen zelf een heel belangrijk goed kunnen beheren: namelijk geld als ruilmiddel.
In dit artikel leggen we uit hoe je eenvoudig onze facturen met bitcoins kunt betalen.

Achtergrond bitcoin

Zoals gezegd in de teaser, willen we graag de bitcoin ondersteunen. Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde online munteenheid. Het bestaat uit een groot peer-to-peer netwerk tussen alle gebruikers ervan en werkt met digitale handtekeningen en cryptografische bewijzen om zo betalingen tussen partijen te kunnen uitvoeren. Voor de veilige betalingen tussen twee mensen die elkaar niet kennen hoef je niet meer te vertrouwen op een bank maar kun je kun je vertrouwen op bewezen wiskundige principes (cryptografie). Hierdoor is het mogelijk om wereldwijd razendsnel zeer veilig geld over te maken met zeer lage kosten zonder dat je hiervoor terecht hoeft bij banken. De geschiedenis laat zien zien dat banken niet betrouwbaar zijn… Het Bitcoin protocol kan behalve voor geld ook voor andere zaken gebruikt worden om veilig over te dragen. Je moet hierbij denken aan contracten, eigendomsbewijzen, etc.. Experts noemen het Bitcoin protocol een van de grootste revoluties na het internet.

Overmaken op een heel envoudige manier

DE FACTUUR

Nu is het zo dat wanneer OliNo een factuur maakt deze verstuurd wordt als email. De email bevat een bijlage met daarin de factuur in PDF formaat. Tevens staat in de email een aantal links. Eentje om direct met iDeal te betalen. En een andere om direct met Bitcoins te betalen.

DRUK OP DE LINK

De Bitcoin betaling kun je starten door op “deze link” in de Bitcoin sectie te klikken. Je komt dan op een pagina waar een paar belangrijke zaken staan vermeld:

Je ziet het factuurnummer links boven (dat is nu uitgewist) en de melding dat er al 10 % korting is verleend. Het totaal in bitcoin (in BTC) is hier 1.01703885 en er is gebruik gemaakt van een 24 uurs gemiddelde van die dag van de bitcoin. In deze prijs zit dus de korting van 10 % verwerkt en er zit een kleine fee in voor de transactie. Dit wordt miner fee genoemd en komt ongeveer neer op 8 eurocent. Verder staat er een adres genoemd, in dit geval de code die begint met 17jTN…..NRSC. Die code is het Bitcoin adres waarnaartoe het geld moet. Je kunt dit adres kopieren door op de toets “Copy Address” te klikken. Let op, dit adres is elke keer anders, dus per betaling moet je deze opnieuw kopieren!!!

BETALEN

Ga nu naar bijvoorbeeld bitonic. Dit is een Nederlands bedrijf dat bitcoins koopt en verkoopt.  Je kunt kopen dmv betaling met iDeal. Je komt terecht op het volgende scherm:

Je geeft nu in het veld bitcoin het bedrag in bitcoins aan wat je eerder hebt gezien, in dit geval 1.01703885. Dan wordt meteen het aantal euro’s berekend en dan kun je verder met iDeal afrekenen.

Zie hierbij de omrekening naar 500,27 euro terwijl het originele bedrag 544,50 was. Het verschil is dan iets kleiner dan de 10 % ivm een omrekenkoers. Toch is het bedrag 44,23 euro minder, dus bespaar je. Overigens kan het ook andersom zijn, het hangt van de koers af op het moment dat je inkoopt. Gunstig inkopen heeft een financieel voordeel. Let echter wel, we beginnen pas met de looptijd voor de metingen wanneer betaald is!

Druk op verdergaan en je komt in het volgende scherm:

Je vult nu het bitcoinadres is. Dat was het adres dat je eerder ook al vond in ons bitcoinbetalingsscherm, namelijk 17jTN…..NRSC. Met de toets “Copy Address” copieer je makkelijk dat adres en kun je het hier binnen Bitconic plakken. Je gaat verder akkoord met de voorwaarden en kies je bank en betaalt middels de knop afrekenen.

LET OP: mogelijk moet je je rekeningnummer verifieren, dit blijkt een eis te zijn van de banken. DOE DAT EERST indien dit gevraagd wordt. Anders wordt er geen bitcoins overgemaakt en worden ze gereserveerd totdat je je bankrekeningnummer geverifieerd hebt.

LET OP II: maak altijd een copie van het transactiescherm die de transactielink bevat, of laat je die per mail sturen. Daarmee kun je makkelijker in contact komen met Bitonic mocht er iets missends zijn.

NU PAS CONFIRM PAYMENT

Eenmaal afgerekend worden de bitcoins naar het door jou opgegeven adres overgemaakt. Dat duurt even, je gaat rustig terug naar ons bitcoinbetalingsscherm en drukt daar op “Confirm Payment”. Dan checken wij meteen of de transactie heeft plaatsgevonden. Is dat zo, dan sturen we automatisch een creditnota voor de 10 % korting.

PS: je hebt ondertussen iets meer betaald ivm wisselkoers. Dat verreken je dan als wisselkoers in je administratie. Overigens kan het dus ook positief uitvallen.

Zelf werken met bitcoins

Dit was een heel eenvoudige manier om met bitcoins te betalen en om zo geld te besparen op je factuur van ons. Natuurlijk juichen wij het toe dat je ook zelf met bitcoins aan de slag gaat. Anders komt zo’n munt pas veel later echt op gang en zijn we nog lang afhankelijk van banken en politiek als het gaat om ons geld. Door zelf een gratis Bitcoin portemonee te nemen en daar wat Bitcoins op te storten kun je voortaan direct Bitcoin betalingen doen en ontvangen zonder dat je elke keer Bitcoins hoeft te kopen met Ideal.

Zie voor meer info deze pagina om ook zelf ermee aan de slag te gaan.

16 Reacties to “Hoe eenvoudig met bitcoins te betalen”

 1. Eric Says:

  Bitcoins en duurzaam? Lijkt me sterk. Lange tijd was de waarde van 10 Euro Bitcoin bij wijze van spreken gebaseerd op 5 Euro stroomverspilling en uren rekenwerk, wat je anders tenminste aan folding van proteinen had kunnen doneren ofzo… Vind ik dus niet passend bij een website die voor energiebesparing is, maar dat is natuurlijk maar mijn eigen mening.

  Het is een beetje hetzelfde als in een Audi zoveel energieslurpend alu te gebruiken dat hij pas na 150000 km tov een zwaardere auto een co2 besparend effect heeft. Behalve natuurlijk als je alu met stroom uit een waterkrachtcentrale gemaakt is, wat gelukkig wel soms het geval is.

  Misschien is er wel ook een manier om duurzaam bitcoins te maken, alleen deze ken ik dan nog niet. Je kunt Litecoins gebruiken, die stroomslurpend GPU gebruik minder aanmoedigen. Of Primecoins, waar tenminste potentieel een donatie van rekenkracht aan een wiskundige vraagstelling als bijwerking mogelijk is. Of met gewoon geld of (!) met duurzame wederdiensten betalen natuurlijk.

 2. mvdsteen Says:

  Hoi Eric. de reden waarom we het willen promoten is omdat het een stuk macht bij banken en politiek weghaalt en die bij de burgers legt. Onze missie is om een duurzame wereld te creeeren. en technisch gezien zijn er genoeg oplossingen alleen de politiek werkt vaak niet mee. Daar ontbreekt het dan aan een langetermijnplan.
  Om nu een digitale implementatie te veroordelen omdat het energie slurpt zou betekenen dat je wellicht heel internet met allerlei computers eruit wilt gooien. ik vind dat een grote stap terugdoen in de tijd en mogelijk gevaarlijk omdat we dan niet met zijn allen met 6ml miljard kunne doorleven. we zouden dan erg moeten omschakelen.
  wij zijn ervoor om de techniek vooral te gebruiken als enabler voor de duurzame wereld. niet om die af te schaffen.

 3. mvdsteen Says:

  nog even dit. we willen 1 munt ondersteunen en niet meerdere. omdat naar ons inzicht bitcoin goed op weg is is dat dan de enige die we ondersteunen. de anderen hebben ons inziens geen significant ander voordeel.

 4. roland Says:

  @Marcel van der Steen,
  Minder luchtvaart is dan ook “een grote stap terugdoen”. Of deze aktie “een stuk macht bij banken en politiek weghaalt” is twijfelachtig.
  Banken hebben juist zoveel macht door een terugtredende overheid. Blijkbaar wordt duurzaamheid bevorderd door minder overheid.
  Geld is een ruilmiddel op zich heeft dat met duurzaamheid niets te maken, meer ruilmiddelen maakt het niet duurzamer.

 5. mvdsteen Says:

  Hoi Roland,
  Ik vind het prijzenswaardig wanneer jij bereidt bent om van vele zaken die energie vreten afstand te doen, als je dit doet terwille van een duurzame toekomst. Ikzelf heb niet die inzet. Ik zal blijven cruisen en zal ook het vliegtuig nemen voor mijn schoonfamilie te bezoeken, ook al wonen ze maar in N-Spanje en kan ik er eventueel met de trein ook naartoe.
  Je trekt in twijfel dat deze actie een stuk macht weghaalt bij de overheid en banken. Het is natuurlijk maar wat je dan bedoelt met “een stuk” en wat je bedoelt met “deze actie”. Mijn gedachte is dat de bitcoinimplementatie en het peer-2-peer netwerk zaken zijn die niet zomaar weg te krijgen zijn en wel degelijk het werkterrein van banken enorm op zijn kop zullen zetten. Zij zullen niet meer de geldmultiplicatie kunnen doen die za al sinds eeuwen uitvoeren, en die in de gouden eeuw heeft gezorgd voor veel welvaartstoename (we bouwden met geleend geld schepen en betaalden mensen om ontdekkingsreizen te doen en uiteindelijk ook het innexeren van hele landen, binnenhalen van slaven en vele producten. En de overheid kon lekker geld bijdrukken want er waren toch steeds meer producten. Dus de waarde van het geld bleef stabiel ontdanks dat er bijgedrukt werd. Echter in deze tijd is dat van producttoename niet meer aan de orde (we gooien al zoveel weg en kunnen niet meer landen gaan annexeren en mensen tot slaaf maken) dus banken zouden deze geldmultiplicatie niet meer moeten doen. Met bitcoin KUNNEN ze het niet meer, vandaar dat het dan hun macht en invloed op het geld wel degelijk zal doen afnemen (is mijn idee).
  Het idee achter het stimuleren van bitcoin is dan dus macht weghalen bij de banken en politiek die tot dusver niet de grote voorstanders waren van lange termijnplanningen om een duurzame wereld te scheppen.

 6. roland Says:

  Hoi Marcel,
  Het verband tussen ruilmunten en een duurzame wereld ontgaat mij. Ruilhandel is niet nieuw.
  Waarom zou de overheid (en banken) stoppen met geldscheppen, met aanvullend ruilen?

  Onduidelijk is waarom “producttoename niet meer aan de orde” als we steeds meer en vooral verder reizen. Zo’n 1/3 van ons energieverbruik gaat naar vervoer en dat blijft groeien, ook met meer ruilen en ruilgeld.
  Juist de elektronica toont een grote producttoename, waarvan het einde niet in zicht lijkt met wegwerpvoorwerpen. Met duurzaamheid heeft dat niets te maken, dus ok niet passend op deze site.

 7. mvdsteen Says:

  Roland, ruilhandel is niet nieuw, alleen we maken in dit geval gebruik van een implementatie die 1) handel met de gehele wereld (die online is) mogelijk maakt, 2) die praktisch is in het gebruik omdat het digitaal is, dus we kunnen 1 BTC oneindig opdelen. Het wordt allemaal onpraktisch en lokaal als we ruilhandel zouden doen op de manier die niet nieuw is.
  Producttoename op wereldniveau is mogelijk wel aan de orde, vooral in landen als China en India. Maar in Nederland lijkt mij van niet. Ook niet in landen als Argentinie of Griekenland, waar het land al (bijna) failliet is. Die mensen maken zich wellicht minder druk om een extra reis (zoals jij stelt dat die dan enorm toenemen) en bekommeren zich meer om een onstabiele munt waardoor een bitcoin een prima alternatief kan zijn. Dus in dat opzicht wellicht ook duurzaam.
  Wij kijken met de bitcoin ook op wat langere termijn. Dan verwachten we dat het op zijn minst een zeer goede en stabiele tweede munt kan zijn.
  De bitcoin maakt gebruik van het internet en vooral de peer-2-peer hardware, en internet lijkt ons niet meer weg te denken in deze wereld. Dus als het gebruik van internet en de electronica die daarvoor nodig is teveel energie zou kosten, dan moeten we die maar gewoon daarvoor duurzaam creeeren.
  Wat mij betreft is de link tussen bitcoin en duurzaamheid in mijn antwoorden in mijn visie al een paar keer voorgekomen. Wij als OliNo willen ook graag gebruik maken van technologie om duurzaamheid mogelijk te maken. Dat zal wellicht te maken hebben met onze technische achtergrond. Als jij vindt dat dit niet genoeg duurzaam is of ermee te maken heeft dan is dat jouw goed recht.

 8. roland Says:

  Marcel “met de bitcoin .. verwachten we dat het een zeer goede en stabiele tweede munt kan zijn”
  Dat lijkt mee alleen maar een wens zonder argumenten. Blijkbaar ontbreekt een deugdelijke beveiliging en is er weinig zicht op de schimmige organisatie achter deze ruilmunt

  Handel over grote afstanden is eerder als onduurzaam aan te merken. Een terugtredende overheid beperkt de mogelijkheden om onduurzaam gedrag te verminderen, zoals door het vliegen te beprijzen.
  De omvang van zonnepanelen is sterk afhankelijk van de regelgeving en subsidie van de politiek. Ook die macht moet minder?

 9. mvdsteen Says:

  Als de overheid zijn werk zou doen dan zou ze, in mijn ogen, langdurige plannen moeten duidelijk maken en die ten uitvoer moeten brengen. Leidraad moet dan zijn dat het goed is voor het grootste gedeelte van NL en dat het duurzaam is. Echter dat doet de overheid niet. Ze zijn vooral geïnteresseerd om herkozen te worden dus een jaar voordat de verkiezingen zijn worden er geen, in hun ogen, controversiële beslissingen genomen want dat zou zomaar stemmen kunnen kosten. Daarnaast zijn ze al te vaak onder hevige invloed van lobbyisten. Dus de overheid vertrouw ik om die reden niet, ook al zou ze het wel beter moeten doen. En dus ben ik dan liever voor het wegnemen van eventuele macht bij de overheid en die bij de burger te leggen dan dat huidig het geval is.
  Mbt je eerste alinea: een goede en stabiele munt. Dat goede slaat erop dat het een open source ruilmiddel is ingebed in een peer-2peer network en niet door bepaalde groepen zomaar gemultpliceerd kan worden ten gunste van alleen die groepen zelf. De implementatie is open source en iedereen kan er voorstellen in doen, echter kan niet zomaar een stuk implementatie inleveren die onrecht zou doen aan velen, omdat het open source moet zijn en er altijd wel mensen zijn die controleren.
  Dat van stabiel is in het zicht van Argentinië al zeker het geval. Voor ons Nederlanders is de munt niet stabiel on onze ogen omdat ie nog veel fluctueert. Maar dat zal mettertijd, wanneer er meer bedrijven zijn zoals OliNo die het ding als betaalmiddel aanvaarden, alleen maar stabieler worden; er is namelijk dan meer vraag naar en dat zal de waarde doen stijgen. Daarmee wordt een anatal van 11 miljoen bitcoins (dat we nu hebben) dus veel meer waard en dus veel minder makkelijk door een paar kleine, zeer rijke, partijen te beïnvloeden.
  Je noemt verder dat het blijkbaar een deugdelijke beveiliging ontbreekt. Waarop is deze opmerking gebaseerd?
  Tevens merk je op dat er een schimmige organisatie achter deze ruilmunt zou zitten. Ook die opmerking zou ik graag van wat meer achtergrond willen zien.

 10. roland Says:

  Minder macht bij de overheid betekent meer macht bij belangengroepen waaronder lobbyisten zoals voor fossiele brandstof. Duurzaamheid komt niet vanzelf, maar vergt (overheids)maatregelen, ook van politici die graag herkozen willen worden.
  Veel bedrijven worden bestuurd door mensen, die daar graag fors voor beloond willen worden. Met minder overheid wordt dat niet (vanzelf?) beter. Zijn bedrijven meer te vertrouwen dan de overheid? Openheid bij de overheid moet goed geregeld worden, dat is gemakkelijker uitvoerbaar dan bij bedrijven als we de goede politici kiezen.
  Lees de kranten over deze ruilmunt.

 11. mvdsteen Says:

  Hoi Roland,
  ik zie dat jij gelooft in de manier van overheid/politici kiezen en dat we op die manier mogelijk onze duurzame wereld wie weet wel tijdelijk zullen realiseren. Dat is je goed recht en in die wereld leven we dus ze zult veel aanhang vinden voor deze redenatie. Ik geloof er niet zo in en denk dat er een revolutie-achtig iets nodig is en dat zoek ik dan en dat zal ik dan ondersteunen. Ieder zijn ding zeg ik dan maar.
  Dat van lees de kranten over deze ruilmunt is niet zo’n nuttig advies voor me. Ik betwijfel of de kranten eenzelfde doel voor ogen hebben als ik dat heb: meer macht over je eigen geld bij de burger en dat niet zozeer bij overheid en al zeker niet bij banken. Een tweede (en misschien ooit eerste) munt voor mij als burger en deelnemer aan de economie. Dus ik hoef niet zozeer de berichten van kranten te lezen om mijn eigen mening daarover te vormen. Als jij al een noodzaak ziet om mij op andere gedachten te brengen dan is het niet handig om te komen met een opmerking dat ik kranten moet gaan lezen maar dan heb je eventueel meer kans als je op specifieke punten van mijn antwoorden of statements ingaat waarom dat eventueel wel of niet goed kan gaan. Echter ik ben, na onze berichten, ook tot de conclusie gekomen dat we andere beelden hebben en dat is verder prime, en dus wat mij betreft sluiten we deze discussie.

 12. roland Says:

  Minder macht voor de banken lijkt me niet mogelijk met een of andere schimmige ruilmunt, waar nauwelijks zicht is wie daarbij belang heeft en beloond wordt. Veelzeggend dat de bedenker van deze munt vaag blijft.

  Een overheid wijkend voor iets “revolutie-achtig” – wat dat ook zijn moge – kan me al helemaal niets bij voorstellen. Moet dat het doel worden van deze site? Goede voorbeelden van een dergelijke verandering ken ik niet, maar dat zal je wel niet weerhouden.

 13. mvdsteen Says:

  1 actie betekent niet meteen het doel van deze site. Als je je aan 1 artikel stoort dan kun je besluiten er niet naar te kijken en naar de rest wel als je de rest aanstaat. Ik geloof niet dat er ook maar iets is wat perfect is volgens jouw of iemand anders idee op allerlei aspecten. Dus die opmerking van “doel van deze site” zie ik niet als constructief.
  “het zal je wel niet weerhouden” klopt, ik heb het idee dat we hieraan bij kunnen dragen. En we zien er voordelen in. Die noemen we en daar werken we aan. Als het uiteindelijk niet zou lukken dan zij dat zo en gaan we gewoon verder. Het is denk ik niet perse de bedoeling dat iedereen pas iets doet als blijkt dat er al eens eerder een succes is geweest.

 14. Jeroen van Agt Says:

  @Roland,

  Je geeft aan dat Bitcoins niet duurzaam zijn vanwege de hoeveelheid computers die nu ingezet worden door de miners om het netwerk te beveiligen en de transacties te valideren. Echter als je kijkt wat de huidige situatie is met ons geld systeem dat zie je dat dit een stuk onduurzamer is. Hier is meer info :

  Bitcoin mining is a waste of energy and harmful for ecology: No more so than the wastefulness of mining gold out of the ground, melting it down and shaping it into bars, and then putting it back underground again. Not to mention the building of big fancy buildings, the waste of energy printing and minting all the various fiat currencies, the transportation thereof in armored cars by no less than two security guards for each who could probably be doing something more productive, etc.
  As far as mediums of exchange go, Bitcoin is actually quite economical of resources, compared to others.

  Bron: https://en.bitcoin.it/wiki/Myths#Bitcoin_mining_is_a_waste_of_energy_and_harmful_for_ecology

 15. Jeroen van Agt Says:

  @Roland,

  Je maakt de opmerking “Blijkbaar ontbreekt een deugdelijke beveiliging en is er weinig zicht op de schimmige organisatie achter deze ruilmunt”.

  Als je je echt verdiept hoe het Bitcoin protocol werkt dan zul je zien dat dit extreem veilig is.

  Zoals Marcel aan aangaf is het Bitcoin protocol gebasseerd op een open-source software die via peer-2-peer met elkaar communiceert. Er is GEEN centrale organisatie die je moet vertrouwen. Het vertrouwen is gebaseerd op SHA2-256 en is de een van de hoogste cryptografische beveiligingen (die ook door banken gebruikt wordt). Met brute force duurt het 2^45 jaar om het te kraken, het universum is 2^35 jaar oud. Kortom met Bitcoin vertrouw je op cryptografische principes (die volledig beschreven zijn) en niet op organisaties zoals banken en overheden zoals met ons ‘normale’ geld.

  Op de volgende pagina hebben we video staan hoe het Bitcoin protocol onder de motorkap werkt en je zult zien hoe geniaal het in elkaar zit en waarom banken en overheden dit niet kunnen blokkeren of overnemen. Meer info: http://www.olino.org/diensten/bitcoin

 16. Andre Says:

  Ik vind het een goed initiatief!!!

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in