OliNo

Duurzame Energie

Ledspots in fietsenzaak

Geplaatst door Marcel van der Steen in Ledlampen, Uitleg
Tags:
Geef een reactie

Een vriend van me heeft een mooie fietsenzaak in Eersel. Hij had daar Silvania 75W halogeenlampen in gebruik die veel energie consumeerden en veel warmte genereerden. Dat moest beter kunnen. Ik ben voor hem op zoek gegaan naar een goede vervanger.

Uiteindelijk heeft hij via een andere vriend naar tevredenheid zijn lampen laten vervangen door ledlampen en is hij van een heel stuk warmteontwikkeling af evenals dat hij veel energie bespaart. De grootte van de lichtbundel is ook goed.

Hij was me te snel af. Niet erg want ik verkoop toch geen lampen. Ik ben langsgeweest om te kijken en tevens met de door mij uitgezochte lamp eens te vergelijken. En dan valt toch wel iets op…

Halogeen vs Ledlamp

Hij had in zijn zaak een hele serie Sylvania halogeenlampen die (1) binnen het jaar wel stuk gingen, (2) veel warmte produceerden wat vooral in de zomer een groot probleem was, (3) een hoog energieverbruik hadden.

De situatie wordt een beetje weergegeven in onderstaande foto.

De Sylvania lampen in een railsysteem, die dan een gedeelte van een fiets belichten, om zo te accentueren.

Dan hier en daar een TL bak aan het plafond waar 5000K TL buizen inzaten met een CRI van 90 (mate waarin kleuren op een natuurlijke manier worden weergegeven, is met 90 heel hoog en dichtbij de maximale waarde van 100 dat bij zonlicht wordt gevonden).

De Sylvania lampen zijn doorgemeten (althans een nieuwe ervan) en de meetresultaten staan op de OliNo site. Kenmerkende eigenschappen zijn: 700 lumen aan lichttotaal, 2700 K voor een warmwitte kleur, 70 W aan verbruik, en 25 graden stralingshoek. Verder knipperde de lamp met een modulatiediepte van 10 % wat niet tot enige overlast zorgt (zie ook dit artikel voor meer achtergrond).

Zoals al gezegd had de fietsenbaas al snel een vervangende lamp geregeld. Het is deze geworden.

Deze is naar tevredenheid geïnstalleerd. Als we de specs mogen geloven (ik heb hem niet doorgemeten) dan is het een 9 W type, warmwitte lamp, wel een grotere stralingshoek met 45 graden dan voorheen (25 graden) en volgens specificatie 800 lm.

Het geheel ziet er dan zo uit.

Hier wordt zeker mee bespaard, en minder warmte mee ontwikkeld. Het geeft warme indruk.

Koudwit vs Warmwit

Zoals ook gemeld ben ik langsgeweest met een eigen voorstel van te gebruiken lamp. Degene waarvan ik dacht dat goed zou zijn is deze ledlamp, met een koudwitte kleur:

Deze lamp is getest en heeft een rapport op de OliNo site. Met 1088 lm meer licht, met 27 graden stralingshoek een gelijkende bundel als voorheen, het vermogen van 14 W is een stuk lager dan voorheen en knipperen doet deze lamp niet. Verder is een groot verschil de kleur, bij deze lamp met 5200 K is dat neutraalwit, tegen het koudwitte aan. Echter de CRI is met > 80 goed te noemen dus kleuren moeten er goed uitkomen.

En dat is dan meteen het verschil in indruk wat je krijgt met een koudwitte lamp. Zie hierbij de foto’s van wat je ziet met warmwit licht en wat met koudwit licht (camera is in dezelfde vaste witbalansstand gehouden, en niet in automatische stand maar stop op daglicht stand).

Verschil in indruk tussen warmwitte accentbelichting en koudwitte accentbelichting.

Er is op de foto’s wel een verschil te zien, en dat was in werkelijkheid ook zo. Tevens leek het met het koudwitte licht ook scherper. En dat is te verklaren doordat bij genoeg koudwit licht de oogpupil wordt verkleind waardoor de scherptediepte vergroot. Zie ook deze achtergronduitleg over het voordeel van koudwit licht (het tweede gedeelte, uitleg behorende bij TM 24-13).

Het effect is dat de kleuren er helderder uitkomen (vandaar dat er al een paar TL bakken waren met buizen met 5000K) en het geheel ziet er moderner uit door het koudwitte licht en dus minder behaaglijk dan met het warmwitte licht.

Conclusies

Er is goed te besparen door led toe te passen in plaats van halogeen. De besparing uit zich in stroomverbuik, minder uitval en minder warmteontwikkeling.

De ledlampen zijn vaak gemaakt voor direct de halogeen te kunnen vervangen. Daardoor is het aanbod van ledlampen met warmwit licht ook ruim voorhanden.

Belichting van een ruimte met accentuerend warmwit licht op objecten brengt een rustieke, behaaglijke sfeer met zich mee en tevens zorgt het voor speelsheid en aandacht vestigen.

Belichting van een ruimte met voldoende, accentuerend koudwit licht op objecten brengt een moderne, frisse indruk met zich mee en zorgt tevens voor speelsheid en aandacht vestigen. De objecten worden in zijn geheel scherper gezien dan met warmwit licht.

De twee lampen.

7 Reacties to “Ledspots in fietsenzaak”

  1. Barry Says:

    Heb je ook al ervaring met ledlampen op een R7 fitting (ipv halogeen)

  2. mvdsteen Says:

    Geen directe ervaring zelf ermee. Wel een aantal doorgemeten, zie hiervoor deze link.

  3. HenkR Says:

    Leuk en leerzaam praktijkvoorbeeld.
    Opvallend is het “lichtverlies” door vloeren en wanden.
    Zojuist mijn “kwetsbare” spaarlampen voor de zoveelste keer vervangen (botsing papieren vliegtuigje was toch iets teveel van het goede….)
    Ik hoop dat de nieuwe LED-lampen doen wat ze beloven (Had mijn Olino QR-App-je niet mee naar de IKEA 🙂 ).

  4. mvdsteen Says:

    Hout, en zeker donker hout, en een donkere vloer nemen veel licht weg. Het was waarschijnlijk de bedoeling om toch iets van een ruig (bos)boslandschap te imiteren, daar waar vooral de MTBs gebruikt zullen worden. Dan neemt hij het verlies aan licht maar op de koop toe.

  5. Henkr Says:

    Het is niet alleen een mooie fietsenzaak; doe mij ook zo’n schitterende Scott!!!

    Mijn bovengenoemde waarneming zou best wel eens wat leuke rekensommetjes/metingen over -indirecte- lichtverliezen kunnen opleveren.
    Off topic: zijn jullie al eens bij die andere “fietsenzaak” in Helmond geweest?
    http://erockit.net/nl/eROCKIT.aspx

  6. mvdsteen Says:

    Henkr, als je wilt weten wat wanden doen, dan is een simulatie met Dialux al voldoende om eens te zien wat het allemaal doet. Je kunt dan de wanden en hun reflectiefactor specificeren en bepaalde vakken aanbrengen waar je de luxwaardes op wilt weten. Die vlakken kunnen zowel horizontaal alsook verticaal gelegd worden. In dit geval van de fietsenzaak is indirect licht maar ten dele van belang; vooral de spots op iedere fiets moet het doen.
    Verder je eRockit is een heel apart vervoersmiddel. Dus wel bewegen en snel vooruit gaan. Ik zou het maar eng vinden met zo’n hoge snelheid.

  7. Edward Says:

    Ziet er goed uit hoor. Zal een beste besparing opleveren. Om de zaak nog wat blitser te maken kan je natuurlijk ook een mooie led strip plaatsen tegen de hoeken in het plafond bijvoorbeeld.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in