OliNo

Duurzame Energie

Vervanging schakelaarlampje van neon door led

Geplaatst door Marcel van der Steen in Ledlampen, Reparatie, Uitleg
Tags:
Geef een reactie

Bij mijn ouders hebben ze schakelaars waar neonlampjes in zitten, in het toilet, in de gang en op de trap. Wanneer het donker is en het licht is uit dan geven deze lampjes een beetje licht zodat de schakelaars te vinden zijn zonder de gehele bestuukte muur te moeten aftasten (en vuilmaken).

Een lampje liep terug in lichthoeveelheid waardoor de schakelaar niet goed te zien was. Dit lampje is vervangen voor led. Maar dat was geen succes.

Werking

Het geheel bestaat uit een schakelaar met neon lampje en de lamp zelf die geschakeld moet worden.

De netspanning staat links. Daarna middels een bruine fasedraad naar schakelaar S1 die ook een neonlampje NE1 in zich heeft. En dan met een zwarte draad (schakeldraad) verder naar de lamp LS1 en die heeft weer een blauwe draad (nul) die terug naar het net gaat.

Met S1 in de aangegeven stand staat LS1 aan en NE1 uit.

Met S1 in de benedenstand gaat NE1 in serie staan met LS1. De stroom door NE1 is klein om deze te laten werken. Zo klein dat LS1 niet aangaat (zou ik er LS1 uitschroeven dan gaat NE1 ook uit).

NE1 geeft nu dus mooi aan waar S1 is.

Vervangen van het neon lampje

Daarvoor moest de schakelaar eruit. Dat ging in de volgende 9 stappen.

Daarna het neonlampje eruit.

Meteen na het eruit halen wel even de contacten weer schoongekrast.

Op het kanpje van het neonlampje stond een nummer, 8328.

Dat heb ik gebruikt om middels Google dit component te vinden. En ik vond wat, namelijk op klussspullen.nl vond ik een artikel “gira led element 2,6 mA rood 049710”.

Dat dus gekocht en op zich wel mooi, een ledvariant. Alleen…… Het paste niet. De behuizing was te groot.

Dus dat aangepast door de hoekjes er vanaf te knippen en het geheel vast te zetten met tie-wraps.

En dat weer ingebouwd.

Het resultaat was verbluffend. Een hoeveelheid licht waar je de normale lamp niet meer voor aan hoefde te doen….

Moet je eens kijken wat een licht er aan de overliggende muur wordt geprojecteerd:

Dit is wat overdreven op de foto terecht gekomen maar het licht is toch wel degelijk goed zichtbaar. Je zit gewoon in een rode gloed!!

En, nog vervelender, is dat de toiletlamp nu knippert wanneer we deze lamp uitzetten. De toiletlamp is een ledlamp, en bij het uitzetten gaat natuurlijk de kleine indicatorled in de schakelaar branden maar dat blijkt nog even voldoende om de grote lamp even te laten knipperen….

lampKnippert

Al met al dus geen success.

8 Reacties to “Vervanging schakelaarlampje van neon door led”

  1. Niels Thijssen Says:

    Marcel, heb je details van de foto (sluitertijd, diafragma, ISO-waarde)? Want met instelling op ISO 3200 is elke LED heftig weergegeven als een lamp in duistere ruimte 😉

  2. mvdsteen Says:

    Hoi Niels, je hebt helemaal gelijk. Het ziet er niet zo erg uit als op de foto, zoals al aangegeven. Hierbij de EXIF data van de originele foto:
    Camera make :
    NIKON
    Camera model :
    COOLPIX P7700
    Date/Time :
    2013/12/04 00:02:12
    Resolution :
    4000 x 3000
    Flash used :
    No
    Focal length :
    6.0mm (35mm equivalent 28mm)
    Exposure time :
    1.000 s
    Aperture :
    f/2.0
    ISO equiv. :
    1600
    Whitebalance :
    Auto
    Metering Mode :
    center weight
    Exposure :
    aperture priority (semi-auto)

  3. P.Oekie Says:

    Paste het niet omdat je een Jaeger-Busch schakelaar had?

  4. Marcel van der Steen Says:

    Geen idee waarom het niet pastte. Ik had gezocht op een nummer wat op het voorgaande wat erin zat stond, en hoopte dat ik daarmee iets passends had…

  5. Bruno Says:

    Hoi Marcel, misschien is zo een oude neon lamp toch geen slecht idee, ik heb er een die al 20 jaar onafgebroken werkt! Maar leuk dat je er een LED versie in hebt gemaakt. Een hele mooie beschrijving met al die foto’s.
    Groeten, Bruno

  6. Ard Jonker Says:

    Zo te zien maken ze gebruik van een enkelfase gelijkrichting, waarbij de LED via weerstanden gevoed wordt. Ze gebruiken twee weerstandjes, zodat de stroom die gaat lopen als je de LED onverhoeds openbreekt en de contacten bloot komen te liggen, tot een relatief veilig ampèrage beperkt wordt.
    Over een rode led staat een spanning van ongeveer 1.5V. Bij gebruik op 240V blijft er dus 240V-1.5V=248.5V over. Die staat over 2 weerstandjes worden zoals te zien is in het door jou gevonden ‘blokje’, dat 2.6 mA zou moeten trekken.
    De bandjes zijn geel-paars-nogiets. Geel is 4, paars is 7, nogiets is X, het aantal nullen. Twee weerstandjes in serie tellen op, totale weerstand is dus 47X+47X=94X ohm.
    Voor een stroom van 2.6 mA op 240V heb je een weerstand van V/I=238.5V/0.0026A=92 kOhm. De X is dus kilo, ‘000’, drie nullen, oranje bandje, maar dat kan ik vanaf hier niet zien. Je zou de weerstandjes kunnen vervangen door iets groters, twee keer 62K, of nog een extra weerstandje van 20K in serie zetten. Dan zit je op 120K en loopt er nog maar een stroom van 2 mA. Als je nog minder wilt, neem je 2x 120K en zit je op 1 mA.
    Simpeler is het om even de LED over schuurpapier heen te halen zodat de lens er af is en het platte matte geschuurde vlak een diffuser wordt.

  7. friv game Says:

    thanks for sharing

  8. minecraft Says:

    Posts shared useful information and meaningful life, I’m glad to be reading this article and hope to soon learn the next article. thank you

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in