OliNo

Duurzame Energie

Woon-werkverkeer

Geplaatst door Arthur Pouwels in Transport
Tags: , ,
Geef een reactie

Zoals vele kostwinners, ga ik iedere dag van mijn huis naar mijn werk. En bij afstanden groter dan 10 km heb je vaak geen andere keus dan de auto te pakken. Dat is wat ik gedaan heb toen ik voor een nieuwe baan 2,5 dag in iedere week tussen Eindhoven en Etten-Leur moest reizen en voor de overige dagen van Klundert naar Etten-Leur. Tot mijn schrik zag ik de kosten van de auto al snel tot ver boven de € 1000 per maand stijgen. Zelfs met een goede baan is dit toch teveel van het goede. Een elektrische auto zou een alternatief kunnen zijn, maar uiteindelijk heb ik een nog betere oplossing gevonden: de fiets.

Eindhoven – Etten-Leur

Mijn grootste kostenpost was de afstand van Eindhoven naar Etten-Leur. Uiteraard, reizen met de trein heeft het probleem dat je nog naar het station moet komen. Zelf woon ik op 10 minuten fietsen van het station in Eindhoven. Voor Etten-Leur dacht ik in het oude paradigma, ik zet een auto neer op een P+R plaats. Nog eens goed kijkend in google maps en ik zag dat de auto een omweg moest maken ten opzichte van de fietsroute. In 10 minuten kon ik van het station in Etten-Leur naar mijn werk komen. Ik heb zo bijna1 jaar gependeld.

Mijn eerste drijfveer waren de kosten, maar ik heb ontdekt dat fietsen en met de trein reizen mij veel meer plezier en ontspanning geeft dan de rit met de auto. Iedere dag op hetzelfde tijdstip thuis, zodat ik zonder stress thuis kom en er voor mijn kinderen kan zijn.

Etten-Leur – Klundert

De reiskosten van 2 dagen trein en 3 dagen auto lag nu rond de € 1000, wat voor mij nog teveel was. Een verdere reductie zou alleen mogelijk zijn door op de auto te bezuinigen. Op woensdagochtend pakte ik de auto van Eindhoven naar mijn werk in Etten-Leur. Voor de rest van de week pendelde ik met de auto tussen Etten-Leur en Klundert, waarvoor een kortere en zuinigere route mogelijk bleek.

Op de snelweg tussen Etten-Leur en Klundert mocht je al lang met 130 km/h rijden. Het is een redelijk drukke snelweg waar je regelmatig moet afremmen en versnellen om o.a. vrachtwagens in te halen. De snelweg gaat van Etten-Leur via Roosendaal naar Klundert en is 35 km lang.

De provinciale weg loopt diagonaal van Etten-Leur naar Klundert en is maar 21 km lang. Op de provinciale weg mag je maar 80 km/uur en rij je met constante snelheid met af en toe een rotonde en een verkeerslicht. In beide gevallen duurt de rit 25 minuten en voor mij is de provinciale weg meer ontspannend. Het verbruik is lager en ook kan ik goedkoper tanken dan op de snelweg.

Toch bleven de kosten te hoog. Een volgende grote stap zou zijn als ik de auto helemaal stil zet. Hiervoor had ik een alternatief voor het traject Etten-Leur – Klundert nodig. Ik dacht aan een (elektrische) scooter of de fiets. Opnieuw in google maps geduikeld en collega’s gevraagd of er een kortere fietsroute is dan die langs de provinciale weg, waarlangs je met de auto rijdt. En jawel, er is een fietsersbrug met een autoluwe route, die in totaal 18 km kilometer lang is.


Fietsbrug over de Mark bij Zevenbergen

Een route van 18 km is te lang voor een gewone fiets en ik heb de optie van een ligfiets onderzocht. Bij De Liggende Hollander in Eindhoven mocht ik een week lang een ligfiets huren en daarna tot aankoop overgaan. Ik fietste de 18 km in 45 min in ontspannen tempo, liggend op de fiets. Bijzonder was het contact, dat ik met andere fietsers en voorbijgangers kon maken, van een groet tot zelfs een praatje. Ook de natuur was mooi en ik zag het gewas op de akkers groeien en vroeg me af wat het was.


Ligfiets

Maar ja, zweten doe je wel als je drie kwartier fietst met een snelheid tussen de 25 en 40 km per uur. Toch is dit praktisch op te lossen. Een schoon shirt mee en klaar. ‘s avonds was ik wel moe van het fietsen en toch ook meer aanwezig. In tegenstelling met de auto, waar ik soms geërgerd en in mezelf gericht was na een dag werken en een drukke autorit.

Eindhoven – Son

Dit heb ik een halfjaar volgehouden, totdat het bedrijf in Etten-Leur failliet ging. Gelukkig heb ik snel nieuw werk gevonden en heb ik opnieuw de vraag voorgelegd gekregen: Hoe kom ik van mijn huis naar mijn werk iedere dag?

Mijn nieuwe baan is in Son. Met de auto moet ik door Eindhoven in de spits en dat kost me gemiddeld 25 min, als er geen opstoppingen zijn. Weer heeft google maps me geholpen. Er blijkt een fietspad te zijn vanaf het centrum naar Son, waar ik maar enkele verkeerslichten tegenkom en voor het grootste gedeelte op het fietspad fiets met voorrang op de auto’s. Deze tocht is 10 km lang. Het alternatief is een fietspad langs de weg met meer verkeerslichten en is 8,4 km lang. Zowel met ligfiets als gewone fiets is dit goed te doen en de kortste rit duurt met de ligfiets 25 en de fiets 32 minuten.

Vouwfiets

En toch was het nog niet helemaal af. Regelmatig ga ik naar familie of vrienden en daar pak ik nog steeds de auto. Soms reis ik alleen en soms met mijn kinderen. De auto kost mij € 0,50 per kilometer. Ik neem dan alle kosten van de auto mee. Een ritje naar mijn familie kost mij snel 70 euro. Dat heb ik er graag voor over, maar kan het niet anders als ik alleen reis? Opnieuw google maps erbij gepakt en zie dat mijn familie, die verspreid over Nederland woont, ieder op maximaal 25 minuten fietsen van het dichtstbijzijnde station woont.

Een vouwfiets, fietst dat wel? Ik heb ze wel eens gezien, snel trappend door de stad. Bij De Liggende Hollander zag ik een vouwfiets, volgens Frank, de eigenaar, is dat de enige beste. Ik heb de fietst een uur geprobeerd en hij fietst geweldig. Hij is stabiel, je kan er hard mee en je hoeft je niet ongans te trappen. Hij vouwt klein op, zodat je hem in de trein makkelijk kwijt kan. Aan het stuur kan je een tas klikken, waarmee de vouwfiets een soort van bagagetrolley wordt.


Vouwfiets als bagagetrolley

De eerste test was een reis met de trein naar Amersfoort. In 20 minuten was ik van het station bij mijn broer. Onderweg kreeg ik de vraag of ik een makelaar was? Blijkbaar zag het er toch ongewoon uit. De hele rit duurde in totaal een half uur langer dan met de auto, wat ik er graag voor over heb. De vouwfiets betaalt zich terug als ik in vier jaar tijd vijf keer met de trein ga, in plaats van met de auto. Ik denk dit makkelijk te kunnen halen en ben blij dat ik nog vaker met de fiets en trein kan reizen.


Uitgevouwen vouwfiets


Arthur Pouwels, Duurzaam burger

9 Reacties to “Woon-werkverkeer”

 1. Maarten Says:

  Er blijkt toch best veel mogelijk te zijn als je een beetje flexibel bent en wat uitzoekwerk verricht…

  Een optie voor als je incidenteel een fiets nodig hebt vanaf het station is de OV-fiets. Qua kosten vergelijkbaar met de bus, maar kan tijd besparen als de dienstregeling niet goed aansluit, je bestemming niet dicht bij een bushalte ligt of als je meerdere locaties in dezelfde stad wil bezoeken.

 2. Jeroen Haringman Says:

  Topartikel! Eindelijk iemand die zijn echte autokosten weet en er actie op onderneemt. Maar van dit soort artikelen Olino! Met de fiets vervuil je niets (en ben je ook nauwelijks een gevaar voor voetgangers en andere fietsers.).

 3. Paul Beelen Says:

  Ik fiets sinds september 2009 met mijn elektrische fiets naar mijn werk (19 km enkele reis). Gemiddeld ongeveer 65/70% van de werkdagen, oftewel ca. 5.300 km per jaar. Speciale kleding erbij, (heel) goede verlichting en regelmatig poetsen en onderhoud, zorgen bij mij dat de – nog steeds eerste – accu (waar altijd iedereen over klaagt) het nog steeds perfect doet!

  Inmiddels zitten er ruim 16.000 km op. Het leuke is dat ik er met de auto 18.000 heb uitgespaar op die tijd, aangezien deze rit dan 21 km is. Ik heb de kosten van mijn fiets al terugverdiend en daar bovenop nog € 1.700,- ‘terugverdiend’. Net als mijn zonnepanelen, is de fiets één van de weinige investeringen die zichzelf terugverdiend 😉

  In december 2009 hebben we tevens onze benzineslurper (nou ja hij reed op gas) weggedaan voor een superzuinige Suzuki Alto. Hiermee haal ik een verbruik van ongeveer 1:22. De kilometerkosten hiervan zijn ongeveer € 0,24 (bij toch nog 10.000 km per jaar; auto is (nog) belastingvrij; verder dacht ik alles erin verwerkt).

 4. Bart N. Says:

  Complimenten voor je artikel en je ‘maatregelen’. Ik heb het geluk dicht bij mijn werk (ook in Eindhoven) te wonen en fiets iedere dag ook een fijn stuk!

 5. Simon le Bon Says:

  Mooi artikel, maar zoals Paul Beelen aangaf is er nog een optie: de elektrische fiets. Er bestaat ook vouwmodellen, zoals de Gocycle, maar die is nogal aan de prijs.

  Mijn neef heeft een elektrische racefiets op de zaak gekocht en kon gebruik maken van de MIA en nog wat regelingen. De fiets haalt, wanneer je een beetje doortrapt, 50km/h! Met een beetje rustig peddelen zit je zo op 35km/h, wat een lekkere snelheid is. Het is een ideaal vervoermiddel en hij is in de spits sneller op de zaak (in Rotterdam) dan wanneer hij met de auto komt.

  Ik zag dat er ook een belastingvrije mogelijkheid is een fiets van de zaak te krijgen. Ook ik overweeg een elektrische fiets, maar wel een met een LiFePO4 accu. Nu rij ik nog op de elektrische scooter maar een beetje beweging kan geen kwaad…..

 6. Paul Beelen Says:

  Hoi Simon,
  Een elektrische racefiets die 50 km/h haalt? Dan toch zonder de elektrische ondersteuning, want anders is het een bromfiets en mag het volgens mij volgens de wet niet zonder kentekenplaatje en helm! Of is het iets anders?
  Wanneer ik doortrap (boven de 25 km/h) kan ik ook harder, maar de ondersteuning stopt bij 25.

 7. Renaat Says:

  @ Simon,

  je neef is goed in overdrijven of rijdt met een illegaal voertuig rond. Rustig peddelen met een snelheid van 35 km/h is met een legale fiets met trapondersteuning immers niet mogelijk. (Of hij zou over een conditie moeten beschikken die goed is om profrenner te worden.)

 8. Arthur Pouwels Says:

  @all De begrenzing is de reden dat ik geen elektrische fiets heb genomen. Een ligfiets begint bij 25 km/u en inderdaad de elektrische ondersteuning stopt bij 25km/u. Het vergt wel oefening zo’n ligfiets, bochten neem je als op een motor, goed doorhangen dus.

  En als ik de auto als onderwerp in een gesprek naar boven breng. Ja duur, te duur en met de bezuinigingen niet te betalen. Dus, stilleggen dat ding. Maar ik kan hem niet missen. Ik moet ermee naar de fitness en zo. De wereld op zijn kop.

  Maar goed, ieder zijn ding, ik geniet van de nu koude buitenlucht, tranen in je ogen van de wind die langs je fluit.

 9. Niels Says:

  @Renaat: met een ligfiets of velomobiel is 35km per uur als kruissnelheid makkelijk te doen. Ik doe dit al jaren op ongeveer 350 km per week en ik ben niet bepaald prof.
  En wat de schrijver vergeet te melden is, dat er tijdwinst is, omdat je niet meer hoeft te sporten en dat je door de activiteit gezonder leeft. Het bekijken van alleen de tijd van deur tot deur is een zeer beperkte blik. Fietsen is multitasking.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in