OliNo

Duurzame Energie

Proefrit met 100% elektrische Renault Fluence

Geplaatst door Harm Otten in Transport
Tags: ,
Geef een reactie

Tijdens het rijden kan je gewoon met de passagiers achterin fluisteren, en ze verstaan je nog ook! Ik heb al in meerdere elektrische auto’s gereden, maar de Renault Fluence is door zijn hoge comfort toch wel bijzonder te noemen.


Nadat ik eerder al in de Peugeot Ion, de Tesla Roadster, de Opel Ampera, en de Renault Twizzy heb mogen rijden, kan ik niet anders zeggen dat mede door het hoge comfort in deze Fluence het een genot is om in te rijden. Als je geen radio of ventilator aan hebt, is het fluisterstil, alleen valt bijvoorbeeld het geluid van de richtingaanwijzer veel meer op. Verder hoor je tijdens het optrekken in de auto een hele zachte fluittoon. Bij hogere snelheden komt daar wat banden- en windgeruis bij, maar omdat deze auto op 135 km/u begrensd is, zal je daar niet heel veel last van hebben.
Wat verder opvalt, is dat de Fluence automatisch meer op de motor afremt als het “gas”-pedaal wordt losgelaten. Tijdens dit proces werkt de elektromotor als generator en wordt bewegingsenergie omgezet in elektriciteit die weer terug de accu’s in gaat. Hierdoor heb je het rempedaal veel minder nodig, en kun je veel efficiënter met je voorraad energie omgaan. Dit gaat heel gevoelsmatig, en na een paar kilometer weet je niet beter. Het systeem dat hiervoor is gebruikt, is vergelijkbaar met KERS (Kinetic Energy Recovery Systems), het systeem dat Renault ook in de Formule 1 gebruikt.

Opladen

Het opladen is kinderlijk eenvoudig. Bij een oplaadpaal haal je de daarvoor bestemde kabel uit de achterbak, en stop je de zogenaamde type 2 (Mennekes) stekker in de paal, en de andere stekker in een van de contactdozen in de auto. Voor het gemak zit er bij de Fluence aan beide zijden van de auto een klepje met een aansluiting.

Daarna haal je het pasje even langs de paal, het laden begint, en de stekker in de paal wordt vergrendeld. Als de auto op slot wordt gedaan is ook de stekker in de auto vergrendeld, en kunnen grapjassen dus niet zomaar de stekker eruit halen.
Op het dashboard wordt aangegeven hoe lang het zal duren om de auto weer volledig op te laden. Bij een volledig lege accu zal dit 6 uur in beslag nemen. Slim van Renault is dat je na het laden pas weer kan wegrijden als de kabel is afgekoppeld.
Optioneel is ook een kabel beschikbaar waarbij de auto op een normaal stopcontact aangesloten kan worden. Het laden duurt dan 10 uur. Hierbij gaat uit veiligheid een maximale stroom lopen van ongeveer 10 Ampère. Met deze kabel kan de auto dus bijvoorbeeld ook opgeladen worden bij een fiets-oplaadpunt, zoals hier bij “Het Rimpelt” in Afferden.
De huidige versie van de Renault Fluence is niet geschikt voor snelladen, wellicht dat er nog een geüpgrade versie uitkomt waarbij dit wel mogelijk is.

Video


Stil wegrijden in de elektrische Renault Fluence

Actieradius

De 1e vraag die mensen bijna altijd stellen is: “Hoe ver kan je daar nu meer rijden?”. Deze vraag is op zich interessant, omdat nu nog niet overal opgeladen kan worden, en ook de oplaadtijden variëren per auto en oplaadpaal. Maar voor veel automobilisten zal het grootste gedeelte van de ritten met een batterijlading al mogelijk zijn. In het boekje staat dat de actieradius 160 km is, maar zoals bij iedere auto geldt, is dit afhankelijk van een aantal factoren. Grote stroom verbruikers zoals de verwarming, en de airco kunnen het bereik negatief beïnvloeden, maar een rijstijl waarbij je onder andere goed anticipeert op het verkeer, zo min mogelijk remt, en geen hoge snelheden rijdt, kunnen weer meer kilometers uit de accu halen.
Natuurlijk kan je met deze auto nu niet in een ruk door naar Spanje rijden. Maar als je dat slechts een keer per jaar doet, dan kan je daarvoor beter tijdelijk een andere auto huren. Voor de leaserijders zijn hier tegenwoordig al mogelijkheden voor.

Om de actieradius te vergroten heeft Renault deze auto uitgerust met speciale EfficientGrip banden van Goodyear [3]. Deze hebben naast goede grip een lagere rolweerstand.

Onder de motorkap

Onder de motorkap is in het midden een compacte elektromotor te zien. Deze zorgt zowel voor de aandrijving alsook voor het terugwinnen van elektriciteit tijdens het afremmen. Op de oranje kabels waarmee hij aangesloten is, kan wel 400Volt staan. Vandaar de opvallende kleur. Er gelden ook special richtlijnen voor monteurs die aan dit soort auto’s mogen werken. De motor heeft een vermogen van 70 kW (95 pk). Al heb ik tijdens vol-“gas”-geven ook al eens kortstondig 80 kW op de boordcomputer gezien. Hiermee haalt deze auto een acceleratie van 0 tot 100 km/u in 13 seconden. Dit lijkt op papier misschien niet snel, maar in de praktijk voelt hij toch vlot aan. Dit komt vooral omdat bij elektrische auto’s de maximale trekkracht al vanuit stilstand beschikbaar is. Bij de Fluence is dit 226 Nm.

Accupakket

Het leeggewicht van deze auto bedraagt 1505 kg, dit is inclusief het accupakket van 280 kg dat 22 kWh aan energie kan bevatten, en is weggewerkt achter de achterbank.

Hierdoor wordt een groot gedeelte van de kofferbak in beslag genomen, waardoor er nog maar 317 liter voor bagage over blijft. Ook de achterbank kan niet neergeklapt worden. Er zijn twee redenen waarom hier voor gekozen is. Ten eerste, de Fluence is een auto die ook als benzine auto op de markt is gebracht, en daardoor niet vanaf het begin als elektrische auto is opgebouwd. De tweede reden is, dat gekozen is voor de mogelijkheid om de accu’s van onderaf te kunnen vervangen bij een accuwisselstation. Opdrachtgever Better Place [1] wil wereldwijd het elektrisch rijden stimuleren met de aanleg van een slim netwerk van dit soort stations.

Op dit moment is dat mogelijk in Denemarken en Israël. Bij Schiphol wordt gestart met de bouw van het eerste accuwisselstation in Nederland [2]. Als er straks voldoende van zijn, is de actieradius van de auto ook een stuk minder belangrijk. Maar voor nu is dat nog toekomst kijken.

Ruimte

Met z’n 4,75 meter lengte is het geen kleine auto. Dit komt vooral ten goede aan de ruimte voor de inzittenden. Ondanks dat het stuur alleen in hoogte te verstellen is, dus niet axiaal, is voor lange mensen toch een goede zit achter het stuur mogelijk, en zelfs achterin kan ik met mijn lengte van 1 meter 95 goed zitten.

Prijs

De vanaf prijs is 26.000 euro, en voor slechts 1000 euro meer krijg je TomTom navigatie, parkeersensoren, lichtmetalen velgen met lage-rolweerstand-banden, plus nog een aantal zaken erbij. Kortom een compleet uitgeruste auto voor 27.000 euro.
Daarnaast moet je nog maandelijks een bedrag neertellen voor het huren en verzekeren van de accu. De accuverzekering komt op ongeveer 9 euro per maand. Het bedrag voor de accuhuur ligt tussen de 82 en 148 euro, afhankelijk van het aantal kilometers per jaar en de contractduur. Hierbij garandeert Renault dat je accupakket altijd minimaal 75% van de begincapaciteit heeft. Dus geen gezeur meer over hoe lang die accu’s mee gaan, Renault staat garant.


De Fluence kleurt mooi bij mijn zonnepanelen ☺

Conclusie

De Renault Fluence is een zeer comfortabele auto om mee te rijden, maar kent wel zijn beperkingen. De zakelijke rijder zal zijn routes goed moeten plannen en kan niet te veel kilometers maken op een dag. Een gezin kan er prima in zitten, maar kan bagageruimte tekort komen.

Verbruik gemeten met de boordcomputer.

Meer informatie

[1] Website Renault ZE
[2] http://www.betterplace.com/
[3] http://www.bam.nl/pers/persberichten/bam-verwerft-opdracht-voor-bouw-accuwisselstation-op-schiphol
[4] http://www.goodyear.eu/nl_nl/tires/efficientgrip/

6 Reacties to “Proefrit met 100% elektrische Renault Fluence”

  1. roland Says:

    “In het boekje staat dat de actieradius 160 km is” Vreemd dat een toets daarvaqn niet gedaan is.
    “stroomverbruikers als verwarming en airco kunnen het bereik negatief beïnvloeden” Het gebruik van “kunnen” is onbegrijpelijk.

  2. henkr Says:

    Pittig prijskaartje, maar het gaat de goede kant op. Over een paar jaar kunnen wij hopelijk ook de overstap wagen.
    Nog twee praktische vragen:
    – Passen er drie volwassenen op de achterbank?
    – Welke “Renault-truuks” zouden bij conventionele auto’s het brandstofverbruik significant kunnen reduceren? Heeft het bijvoorbeeld zin om tzt de huidige banden/ (lichtere)velgen te vervangen tegen bv de EfficientGrip banden? Hoeveel benzine bespaar je bv per 100 km door over te stappen op auto-LED-verlichting? (Leuk lichtmeetartikel 🙂 ).

  3. Terp Says:

    Voor het vinden van alle oplaadpunten inclusief real time beschikbaarheid kunt u terecht op http://www.laad.nl

  4. Jeroen Haringman Says:

    Anderhalve ton zwaar…. Ongelooflijk. En dat terwijl de gemiddelde bezettingsgraad van de Nederlandse auto varieert van 1,2 tot 1,4. Dus we verplaatsen gemiddeld meer dan een ton aan materiaal voor elke persoon die we verplaatsen.

    Dat is niet efficiënt.

  5. Harm Otten Says:

    @roland: Ik had graag de actieradius willen testen, maar ik had de auto slechts een beperkte tijd ter beschikking. Het woord “kunnen” is inderdaad overbodig, dus: “stroomverbruikers als verwarming en airco beïnvloeden het bereik negatief”. De vraag, hoeveel dat scheelt, heb ik helaas niet gemeten. Het hangt natuurlijk ook af van hoe hard de airco moet koelen, of hoe hoog de verwarming staat. De Peugeot Ion past de actieradius op de display meteen aan als je de verwarming instelt.

    @henkr: Op de achterbank is plaats voor drie volwassenen.
    Hoeveel brandstof je met efficiëntere banden bij brandstof-auto’s zou kunnen besparen is een interessante vraag. Ik weet wel dat het verschil tussen 16″ of 17″ lichtmetalen velgen al 4% in brandstofverbruik kan schelen. Maar veruit de meeste winst is vaak te behalen door puur het rijgedrag aan te passen. 1. Probeer zo min mogelijk te remmen. 2. Rij op de snelweg maximaal 100km/uur. (zie ook de artikelen over zuinig rijden: http://www.olino.org/articles/2010/03/11/zuinig-rijden-deel-2 )

    @Jeroen Haringman: Het beste is natuurlijk dat we ons per fiets zouden verplaatsen. Dat blijft de meest efficiënte manier van transport.

  6. Arjan Says:

    Vandaag een actieradius van 145km behaald!

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in