OliNo

Duurzame Energie

Energiebesparing – Mijn ervaringsverhaal

Geplaatst door Jeroen van Agt in Energiebesparing, OliNo, Zelfvoorzienend, Zonne-energie
Tags: , ,
Geef een reactie

Mijn eigen ervaringsverhaal hoe ik bewust ben geworden van het piekolie probleem, mijn energieverbruik, welke acties ik heb ondernomen om te besparen en hoe uiteindelijk met zonnepanelen, zonnecollectoren en een warmtepomp mijn huis 100% duurzaam is geworden. Deze presentatie is gehouden op de landelijke Genoegdag 2012.

61 Reacties to “Energiebesparing – Mijn ervaringsverhaal”

  1. Irma Says:

    Graag gedaan Ruud.
    Mooi dat je je bezorgdheid uitspreekt.

  2. Godelieve Engbersen Transition Town Says:

    “Van hebben naar Zijn”. Maar van de lucht kunnen we niet leven. Energie voor ons zo belangrijk. Transport, voedsel. Alles! Als je ziet hoe allerlei onnozele thema’s in de media door populisten gekaapt worden. Dit thema, met zo’n grote impact, krijgt zo weinig impact.
    Fijn dat we via Social Media wel samen aandacht kunnen vragen.
    RT van deze URL is fijn!
    Natuurlijk is het heerlijk om positief vooruit te kijken en te geloven in algen die energie gaan maken, in eiwitten die we gaan eten (insecten boerderijen), in duurzame energie neutrale gebouwen. Dat komt ook. Maar in deze overgangsfase moeten we toch de afbraak zoveel mogelijk zien te bepereken. Men gokt en maakt winst met teerzanden, Kernenergie, schalie gas omdat het onmisbaar is….

    ‘Maak niet kapot, wat je zelf niet kunt repareren’,
    werd ons al verteld bij Rio. Nu Rio20+.
    En nog steeds heeft het geld te veel macht. Wij als burgers hebben echt een eigen verantwoordelijkheid.
    1. Hoofd: Deze informatie verstrekken
    2. Hart: Je verbinden tot dit gedachtegoed (en ook de angst toelaten)
    3. Handen: Zelf aan de slag. Zoveel wat we zélf kunnen en mogen doen!

    Duurzame revolutie, van onderop. Wij zijn erbij!

    Soms ben ik moedeloos op mijn werk, bij de koffie, de zinloze praatjes over de mei-vakantie’s all inclusive. Maar 1 op 1 krijg ik zoveel bijval en feedback op mijn inzet. (“het kan zo ook niet blijven”, dat snappen veel mensen. All inclusive in egypte 5 dagen, is ook helemaal niet zo feestelijk. Daar kunnen we makkelijk afstand van doen. Misschien kan iedereen voor zichzelf een rijtje maken, waar hij/zij gemakkelijk afstand van kan doen, waarmee je wel bespaart en zelfs levensenergie opwekt.
    Zelf ga ik nog minder vlees eten; vliegen in principe nooit mee; auto zelden (heb zelf geen rijbewijs) Inzetten op promotie en ingezonden stukken in de krnat.

    http://www.milieucafe.nl/archief/milieucafe-26-november-2009/consuminderen

  3. Ard Says:

    Ik denk dat mensen helemaal niet willen veranderen, waarom zou je al die verworven luxe zomaar opgeven? Ieder mens wil gezond zijn, een leuk leven hebben en zekerheid voor de toekomst. See no evil, hear no evil, speak no evil. Doe gewoon alsof er niks aan de hand is en we zien wel waar het schip strandt. Dit gedrag gaat helaas niet veranderen denk ik voor grote volksstammen. Gelukkig lopen er nog mensen rond die beseffen wat er komen gaat.

    Toch denk ik dat ook deze mensen een bijdrage kunnen leveren aan een energietransitie door klein te beginnen. Leer ze besparen en beloof ze keiharde euro´s en rendementen waarvan je bij je bank alleen maar kunt dromen. (Om met Godelieve te spreken Geld heeft macht, en dan bedoel ik niet het grote geld)

    Begin daarom met bijvoorbeeld de vervanging van gloeilampen. De investering is goed te overzien en ze zijn razendsnel terugverdiend. Het is toch razend jammer dat dit nog geen common sense is?
    Wellicht dat het energiebewustzijn dan wat groeit en er daarna meer mogelijk is.

  4. Ruud Says:

    @Ard, dat besparen zien mensen wel zitten, daar zal het niet aan liggen. Inderdaad is het opgeven van luxe voor veel mensen moeilijk. Alleen er is iets meer aan de hand. Je hebt de shopping queens (en kings), die dus gewoon lekker door gaan en na regen komt zonne schijn, maar wat er bij komt, is dat er voor meer en meer mensen problemen ontstaan omdat ze niet meer rondkomen. De voedselbank kan het niet bij benen en steeds meer mensen komen in de schuld sanering (ook de arbeider). Je hebt inderdaad mensen die te veel uit hebben geven en nergens naar keken. Echter nu zie je ook mensen die gewoon elk dubbeltje overal omdraaiden, zo min mogelijk energie verbruiken (naar eigen vermogen) en het niet meer redden. Momenteel zijn de eerste levensbehoeften, een dak boven je hoofd, eten en drinken voor steeds meer mensen niet meer haalbaar.
    @Godelieve daar komt jouw punt naar voren. Door peakoil zal dit alleen maar toenemen en de transitie mogelijkerwijs vertroebelen. Het “echte” verhaal moet harder verkondigd worden. Dan kun je de angst toelaten en het een plek geven. Als deze boodschap goed doorkomt en men laat toe dat we anders moeten groeien (in de vorm van welzijn met elkaar), dan zal men daarna de transitie op kunnen pakken. Als we zo door gaan en men hoort de boodschap te laat, dan wordt de pijn alleen maar erger en is het de vraag of men de transitie wil toelaten. Er is immers honger en het kan zo maar zijn dat de mooie transitie tuinen leeg worden geroofd, omdat alles onbetaalbaar wordt en die schade kan enorm zijn. Ik hoop dat de film van Jeroen ook zijn weg gaat vinden in het onderwijs, of als leuk intro voor exclusieve boot en auto programma’s en mensen die extra huizen aankopen, lijkt namelijk heel normaal te zijn dat iedereen dat doet.

  5. Ard Says:

    Leuk stukje, wellicht ooit werkelijkheid? http://www.nrcnext.nl/columnisten/2012/05/29/homo-consumens/

  6. Ruud Says:

    @Ard, geweldig stukje!!! Ook mooi als voorbeschouwing op Jeroen zijn film!

  7. Godelieve Engbersen Says:

    http://transitiontowns.nl/archief/11077
    Ben blij en trots met jullie te delen dat we juist weer veel aandacht hebben besteed aan dit filmpje en gedachtegoed. Via landelijke site van transition town. Zie bovenstaand url.
    Zelf probeer ik het filmpje via af en toe een gerichte tweet bij prominenten politici onder de aandacht te brengen.
    Deze week stond #Peakoil vermeld in het tijdschrift Management team.

    Dan is het waar 😉
    Ook is er een bijlage verschenen in het Financieel Dagblad over de grondstoffen tekorten.
    Op 17 maart 2013 planenn we weer een landelijke Genoegdag. Dán ook met workshops. Op zoek naar een grotere ruimte waar diversen zonnepanelen koningen hun kennis kunnen delen.
    We zullen het zien. Maar ‘energie’ zal op de kaart staan.
    Fijn als dit filmpje nog steeds gepromoot wordt, want het is actueel.

    Promoot het bij je raad. Hoe gaat jouw gemeente een energie beleid op de kaart zetten?

  8. Wim Says:

    Dit filmpje is al decennia oud. Zelfs Edison heeft nog geroepen dat je geen elektriciteit met fossiel moet opwekken. De kennis is er maar de reactie laat op zich wachten. Men gaat over tot de orde van de dag. Dito de politiek. En daar zit het probleem. De struisvogel politiek.
    Want aan een transitie kleven nadelen.
    Het betekent het einde van het groei denken. Niet steeds meer maar steeds minder consumenten. Doet de rest van de wereld ook mee? Wat is je huis nog waard als er 3 miljoen Nederlanders zijn? Moet ik in de winter mij binnenshuis beter gaan kleden, zoals mijn oma?
    Maar je kunt tegenwoordig groen kiezen en kopen. Zelfs groen schalie gas.
    En zover is men momenteel. Het lijkt wel een ritueel dat niets oplost.
    Op enkele uitzonderingen na.

    Dat de wereldbevolking gaat decimeren is evident. Wij zijn afhankelijk van onze grondstoffen en omgeving. Doen we niets dan word het survival of the criminals. Residental Evil scenarios. Tenzij we stoppen met groeien op een humane en gecontroleerde manier. Maar dat staat weer haaks op de groei economie. En dus is het taboe. Want als er een ding met de paplepel word ingegoten is het wel meer is beter!
    De logica en praktijk staat daar weer haaks op.

    Een wonderlijk voorbeeld blijft natuurlijk de Gaza strook. Beperkte grondstoffen en oppervlak. Wat doen ze? Voortplanten. En niet zo’n klein beetje ook. En liggen vervolgens aan het infuus van tunneltjes zodat ze toch nog wat kunnen eten. Als je met Google maps kijkt dan zie je een grote woestijn, met een muur eromheen.

    Ik hoop toch echt dat het IQ van de homo consumentus hoger uitvalt dan die van een sprinkhaan, die feitelijk hetzelfde doet. Vreten en voortplanten totdat het op is. Einde plaag.

    @Ruud, bij de jeugd is dit volgens mij al algemeen bekend. Maar wat kunnen zij anders doen dan ook hun kop in het zand steken?
    @Godelieve, Ik heb het aangekaart bij mijn raad. Van gemeente tot aan den Haag. Men wil het niet horen. Je word van het kastje naar de muur gestuurd. En daar zit een probleem.

  9. peter Says:

    Een super interessante presentatie. Een vraagje. In je actielijst vermeld je een zonneboiler. Ga je die gebruiken in combinatie met je warmtepomp? En kun je ook vertellen wat de globale investering in die warmtepomp was?

  10. Jeroen van Agt Says:

    @Peter,

    De warmtepomp werk inderdaad in combinatie met een zonneboiler en 60 heat-pipes. Dat werkt echt geweldig. In de periode van maart t/m oktober heb ik 100% van mijn warmwater uit de zonneboiler. Daarna begint de warmtepomp het langzaam over te nemen. Mede hierdoor is mijn verbruik van mijn warmtepomp (incl alle pompen) voor het afgelopen jaar maar 1800 kWh. Dat is erg laag. Totale investering voor het boren (3 x 85m) + 10 KW warmtepomp + boiler 500L + 60 heatpipes + installatie was 25K euro. Ik heb 6000 euro subsidie gekregen op de wamtepomp en zonneboiler, dus effectief heb ik maar 19k euro betaald (incl btw) voor de hele installatie. Binnenkort volgt een zeer uitgebreid artikel over mijn installatie op OliNo.

  11. Bart EHV Says:

    Bedankt voor het delen Jeroen! Leuk en leerzame presentatie, nu ga ik verder je website doorspitten.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in