OliNo

Duurzame Energie

Bezoek CSP-centrale PS10 Sevilla

Geplaatst door Ilse Hoenderdos in Zonne-energie
Tags:
Geef een reactie

Onlangs heb ik het genoegen gehad om een bezoek te brengen aan de CSP-centrale van Abengoa Solar, genaamd PS10. Het was zeer indrukwekkend om in het landschap de grote torens en zonnestralen te zien staan. De grote trots van Abengoa, omdat het de eerste zonnetoren (solar tower) in de wereld was die voor commerciële doelen elektriciteit op wekt.

De zonnetoren (of ook wel zonnecentrale) staat in een open gebied niet al te ver van Seville (Sanlúcar la Mayor) en bestaat uit een toren waar bovenin een stoomvat, dat verwarmt wordt door spiegels van een heliostat-veld. Spiegels reflecteren het zonlicht naar een turbine die stoom produceert. De stoom wordt omgezet in stroom en levert voor 5500 gezinnen elektriciteit. Deze in 2007 geopende toren heeft een geïnstalleerd vermogen van 11MW.


De zonnetoren met bovenin de boilers die verhit worden door de zon

De spiegels draaien mee met de zon, en projecteren de straling van het zonlicht naar de toren van 115 meter hoog. Op de foto zijn de stralen goed te zien.


De spiegels bundelen het zonlicht richting de zonnetoren

Dit is niet helemaal normaal, maar dat komt waarschijnlijk door de weersomstandigheden. Tijdens het bezoek was er vrij veel smog, omdat het er gedurende drie weken niet had geregend en nauwelijks waaide.

De opslag van warmte geschiedt middels tanks waarin stoom voor ongeveer een uur wordt opgeslagen.


De warmte wordt opgeslagen in grote tankss

De investering van de toren meegerekend, is de stroom nog driemaal zo duur als ‘gewone stroom’. Maar waar ‘gewone’ stroom continu duurder wordt door de stijgende grondstofprijzen, stijgt de prijs stroom afkomstig uit de toren nauwelijks. Er is veel informatie over de toren te vinden op de website van Abengoa


De spiegels draaien met de zon mee

Tijdens ons bezoek hebben 1 grote toren bezocht, maar er stonden twee grote torens en een kleinere onderzoekstoren. Verder was er een proefveld aanwezig voor verschillende zonnepanelen (photovoltaïsche) waaronder een veld met laag-concentratie zonnepanelen (photovoltaïsche) met spiegels van 1,2 MW en nog een veld van 1,9 MW met een 2-axen tracking techniek.


Concentrated PV systeem

Ook waren er veel parabolische zonnetrogs (parabolic trough plants). Omdat de wetgeving in Spanje geen velden groter van 50MW toestaat, zijn er 3 velden van 50 MW in gebruik. Deze parabolische trogs warmen meestal olie op door de zonnestralen te projecteren op de buis met behulp van parabolische spiegels.


De parabolische spiegels

Ik vond het indrukwekkend om dit hoog technologische maanlandschap te bezoeken welke bij mij vooral futuristische gevoelens opriep. Wellicht roept het bij veel mensen een gevoel van blijdschap op dat dit alles technologisch mogelijk is en dat we een energietransitie mogelijk kunnen maken. Maar ik voelde mij ook ongemakkelijk ver van verwijderd van de natuur, want behalve deze olijfboom, was er weinig andere natuur te vinden.


Hoog technologische maanlandschap


Ilse Hoenderdos, Eindhoven

Meer informatie

5 Reacties to “Bezoek CSP-centrale PS10 Sevilla”

  1. Henkr Says:

    Schitterende foto’s! Allemaal zonder fotoshop 🙂 ?
    In het minder zonnige Duitsland schijnt iets vergelijkbaars te staan.
    Ik ben wel nieuwsgierig geworden naar de eventuele verschillen, dus mocht ik aar eens in de buurt zijn…

  2. Niels Thijssen Says:

    @Ilse: wow! Mooi uitstapje op jullie vakantie zeg! Ik zou de kans ook aangrijpen als je zo dichtbij een CSP-centrale mag bewonderen!
    Kon je als tourist zelf je aanmelden voor zo’n rondleiding?

  3. Hans Bienfait Says:

    @Ilse: Bij loftuiting Henkr sluit ik, secretariaatvoerder van de stichting GEZEN, mij graag aan: prachtige foto’s
    Ik nodig jullie alle 3 (Ilse, Henkr, Niels) uit je aan te melden via het e-mailadres info@gezen.nl bij de stichting GEZEN (stichting ter bevordering van Grootschalige Exploitatie van ZonneENergie, website http://www.zonisdetoekomst.nl, als CSP- belangstellende voor het ontvangen van gratis nieuwbrieven zodat je op de hoogte kunt blijven van de ontwikkelingen van C(oncentrating)S(olar)P(ower)(vakterm voor wat je gezien en gefotografeerd hebt in Spanje).
    Niels, als je vragen hebt krijg je ook antwoord en het wordt voor je uitgezocht

  4. Wim Says:

    “Omdat de wetgeving in Spanje geen velden groter van 50MW toestaat, zijn er 3 velden van 50 MW in gebruik.”
    Heel opmerkelijk. Men mag geen veld groter dan 50MW, maar wel 3 velden naast elkaar leggen is prima.

    In Nederland krijg je helemaal geen oppervlakte voor solar power.
    Ik loop al 9 maand te vragen. Maar ze hebben geen flauw idee of het mag of niet. Op daken is het toegestaan, maar als je oppervlakte nodig hebt voor een plant is het een grote vraag of dat wel binnen de bestemmingsplannen past.

  5. Antonio Navarrete Says:

    Beste Ilse, zag dat je de PS10 plant hebt bezocht.
    Wij zijn een bussines club van Elektrotechnische bedrijven en wij doen elk jaar een studiereis met een technisch doel.
    Wij zouden dit jaar graag Sevilla aandoen met als doel een bezoek te brengen aan deze centrale.

    Heb jij soms contactgegevens om het mogelijk te maken.

    Alvast bedankt voor je reactie,

    Antonio Navarrete

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in