OliNo

Duurzame Energie

Go Green Schudzaklamp Large

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Ledlampen Geef een reactie

gogreen_schudzaklamp_large_gg030228In dit artikel wordt de grote schudzaklamp getest (productcode gg030228) die afkomstig is van Technea Duurzaam. Het product kan besteld worden bij de Energiebespaarshop.
Door middel van schudden wordt deze lamp opgeladen, en geeft daarna licht middels een felle led. In dit artikel kunt u lezen hoeveel licht u krijgt als beloning voor een bepaalde tijd schudden.

De specificatie, wat wordt beloofd?

Het belangrijke punt uit de kleine beschrijving die meegeleverd wordt is de volgende:

  • 1 minuut schudden is goed voor 30 minuten licht

Zie verder de handleiding voor meer interessante parameters en beschrijvingen: olino-pdf

Het werkingsprincipe

Zie hiervoor de uitleg in dit artikel.

Het meetplan, nuttig licht

Wat van belang is, is om te weten hoeveel nuttig licht er van de lamp komt als gevolg van het schudden.
Zie voor een afleiding van de definitie dit artikel, het komt neer op 10 lux, 5 lux en 2.5 lux op een afstand van 1 m van de lamp. Daarbij nog in acht nemende dat dit aanbevelingswaardes zijn. Het kan zijn dat met minder licht er ook nog steeds vruhctbaar gebruik van de lamp gemaakt kan worden.
In dit artikel geldt dus, wanneer bij het aanschakelen van de lamp recht onder deze lamp gemeten wordt, dient gemeten te worden tot het moment waarop de verlichtingssterkte op 1 meter afstand recht onder de lamp is gedaald tot 10 lux, tot 5 lux en tot 2.5 lux.

Het meetplan, de meetparameters

Nu gedefinieerd is wat nuttig licht is, kan gemeten worden. De meetparameters en meer uitleg staan in het vergelijkbare artikel op de OliNo site voor de medium grote zaklamp.

De meetopstelling

Gemeten dient te worden hoe lang het duurt voordat de verlichtingssterkte is gedaald tot 10 lux, 5 lux en 2.5 lux op 1 meter afstand recht onder de lamp. Hiertoe wordt de lamp gemonteerd in een grijper die op een bepaalde hoogte wordt gehouden. Recht onder de lamp wordt een luxmeter geplaatst die frequent wordt uitgelezen op de luxwaarde.
Zie voor verdere beschrijving dit artikel.

De meetresultaten

Nu dan aangekomen tot de meetresultaten.

Eerst wordt de door de leverancier aangeleverde lamp leeggeladen. Dat is simpel, door de lamp maar aan te zetten en te meten wat het lichtniveau is wat eruit komt. Het eindniveau is hier genomen tot 10 lux op 1 meter afstand.

Het eerste leegladen, na nieuwlevering

gogreen_schudzaklamp_large_gg030228_disch_1sttry

Het eerste leegladen, nadat de lamp ontvangen was.

De lamp had behoorlijk wat energie opgeslagen, gezien dat deze het ruim 1.5 uur volhoudt voordat het verlichtingsniveau onder de gestelde grenswaarde zakt.

Schudtijd en schudsnelheid

Bekeken is hoe de nuttige lichtduur afhagt van (1) de tijd dat geschud wordt, met een vaste schudsnelheid, en (2) de snelheid waarmee geschud wordt, bij een vaste schudtijd.

shake_time

De tijdsduur van nuttig licht afhankelijk van de tijd dat geschud wordt, bij een vaste schudsnelheid.

Er blijkt geen lineair verband tussen de schuddtijd en de tijd van nuttig licht. Dit was niet zo eenvoudig te voorspellen.

– De energie die toegevoegd wordt zou per slag dezelfde moeten zijn, echter omdat de energieopslag steeds voller raakt, zal steeds minder van de opgewekte energie per slag daadwerkelijk opgeslagen worden (steeds meer raakt verloren). Dus op een gegeven moment wordt het schudden niet meer relevant, omdat de opslag al vol zit en er niet veel meer bijkan.

– Bij het laten branden van de led, zal deze eerst fel branden (de energieopslag zit vol) en bij het leegraken van de energie zal de led steeds minder fel branden. Bij het minder fel branden wordt er minder energie onttrokken van de energieopslag waardoor de led langer kan branden voordat de energie werkelijk op is.

Daarom is gewoon begonnen met meten, en bij 1 minuut schudden wordt meer nuttige lichttijd per minuut verkregen dan bij meerdere minuten schudden.

Nuttig licht bij 250x schudden per minuut
grenswaarde Ev tijd @ 1 schudmin. tijd/5 @ 5 schudmin.
10 lux 02:40 [mm:ss] 02:12 [mm:ss]
5 lux 03:50 [mm:ss] 03:00 [mm:ss]
2.5 lux 05:50 [mm:ss] 04:12 [mm:ss]

De volgende grafiek geeft de analyse aan voor schudsnelheid.

shake_frequency

De tijdsduur van nuttig licht afhankelijk van de schudsnelheid, bij een vaste schudtijd.

Er lijkt een lineair verband te gelden; hoe sneller geschud, des te langer de nuttige lichttijd.

Nuttig licht bij variabel maal schudden per minuut
#schudden / min grenswaarde Ev tijd voor iedere schudminuut
120x/min 10 lux 01:00 [mm:ss]
260x/min 10 lux 03:00 [mm:ss]
120x/min 5 lux 02:05 [mm:ss]
260x/min 5 lux 04:45 [mm:ss]
120x/min 2.5 lux 03:30 [mm:ss]
260x/min 2.5 lux 06:55 [mm:ss]

Langzaam schudden levert ongeveer een derde tot de helft van de lichttijd op vergeleken met snel schudden.

S/P ratio en lichtverval bij ontladen

Meer over de S/P ratio wordt uitgelegd op de OliNo website. Hier alleen het resultaat.

technea_long_shakelight_s_and_p_spectra_at_1m_distance

De S/P ratio bedraagt 3.5, wat heel erg hoog is. Het licht is ook erg blauw (zie spectrum in blauwe curve) waardoor bij lage intensiteiten de kegeltjes van het oog er erg gevoelig voor zijn en dus draagt dit bij aan meer lichtindruk (dan wanneer de S/P ratio lager was).
Deze erg blauwe leds zijn genomen vanwege de hoge efficiëntie: er is relatief weinig fosfor genomen om van het blauwe licht van de led wit van te maken zodat er door de fosfor weinig verlies is.

lux_decay

Het verval van het licht is deels exponentieel (na 10 minuten); het gaat snel in het begin en steeds langzamer aan het eind. Dus een lagere tolereerbare verlichtingssterkte leidt tot een flink langere tijd van nuttig licht. Er is niet lager gemeten dan bij 2.5 lux; omdat op een bepaald moment de meting zelf last gaat krijgen van ruis.

Lichtbundel

Als extra een foto van de lichtbundel die verkregen wordt met deze lamp.

gogreen_schudzaklamp_large_gg030228_lightfield

De lichtbundel afkomstig van deze schudlamp.

Het is een felle bundel met duidelijk afgebakende lichtvlek, met een weinig verlichte rand daaromheen. De bundel is 300 mm breed op 1 m afstand.

Conclusies

Initieel heeft de schudlamp een grote lading, en kan de led erg lang branden.

Energie bijladen in de opslag gaat niet zo goed als wordt geadverteerd, echter het is afhankelijk van wat men als minimum niveau aanhoudt. Aannemende dat 2.5 lux voldoende is, dan komt iedere minuut schudden overeen met  bijna 4 – 6 minuten lichttijd.

Snel schudden is wel gewenst, want wanneer langzaam wordt geschud dan wordt maar de helft tot een derde van de tijd licht verkregen.

Een noot bij de 4 – 6 minuten lichttijd: de S/P ratio van het licht van de lamp is erg hoog wat gunstig is voor de lichtindruk van de staafjes in het oog van de mens; men kan met minder licht toch toe. Tevens laat het typische verval van het licht als functie van de tijd zien dat met een verlaging van de tolereerbare ondergrens van verlichtingssterkte, de nuttige lichttijd fors toeneemt.

4 Reacties to “Go Green Schudzaklamp Large”

  1. Jeroen Haringman Says:

    Grappig apparaat en het kan absoluut handig zijn in noodgevallen. Mensen met een boot gebruiken dergelijke zaklampen wel eens omdat ze geen batterijen nodig hebben (en dus zonder zelfontlading erg lang opgeslagen kunnen worden) en ook omdat ze volledig waterdicht en drijvend gemaakt kunnen worden.

    Toch vraag ik me af hoe duurzaam dit precies is. Made in China? Op kolenstroom? Hierheen vervoerd in een groot schip op fossiele (en uiterst smerige) stookolie? En hoe lang gaat de zaklamp mee? Zijn er reserve-onderdelen voor verkrijgbaar zodat hij gerepareerd kan worden als hij stuk gaat en niet weggegooid hoeft te worden?

    Als mensen daadwerkelijk ‘mobiel licht’ nodig hebben kan dit een iets duurzamer alternatief zijn voor een zaklamp met oplaadbare batterijen, maar op veel mensen zal dit een gadget-aantrekkingskracht hebben. Ik vermoed dat dergelijke apparaatjes vaak gekocht zullen worden zonder dat het echt nodig is…

  2. Renaat Says:

    Jeroen Haringman’s opmerkingen zijn volkomen terecht. Dat is het probleem met veel zogezegd milieuvriendelijke gadgets (schudzaklampen, gadgets op zonne-energie, …) De energie die er zogezegd met uitgespaard wordt komt niet eens in de buurt van de extra energie die de productie van de dynamo, batterijen, zonnecellen, … extra kost.

    Zulke dingen zijn dus goed voor situaties dat men volledig afgesloten is van andere energie of voor noodsituaties. Maar voor alledaags gebruik kan men apparaten die niet rechtstreeks op netstroom kunnen aangesloten worden beter combineren met goede kwaliteit oplaadbare batterijen. Moderne oplaadbare batterijen van goede kwaliteit hebben trouwens nog nauwelijks last van zelfontlading.

  3. Mike Says:

    Ook helemaal eens met Jeroen Haringman’s opmerkingen wat betreft de duurzaamheid. Om eerlijk te zeggen vraag ik me dat ook wel eens af wat betreft spaarlampen en LEDlampen, hoeveel energie gaat op in de productie van deze lampen vergeleken met die van gloeilampen.

    Verder nog de opmerking dat schudden volgens mij niet echt de meest efficiënte manier is van energie opwekken. Beter is volgens mij draaien zoals bijvoorbeeld in de producten van Freeplay.

  4. Ronny Says:

    Ik gebruik al een aantal jaar een dergelijke zaklamp naar volle tevredenheid. Mijn oudste kind heeft graag een zaklamp in bed en vergeet deze vaak uit te zetten. Na veel (oplaadbare) batterijen wisselen heb ik hem deze zaklamp gegeven. Hij is er erg blij mee en ik heb het idee dat het enorm veel energie en in ieder geval geld bespaart. Mijn jongste is er ondertussen ook aan toe en daarom is de tweede zojuist besteld.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in