OliNo

Duurzame Energie

De elektrische auto

Geplaatst door Bert Postma in Transport Geef een reactie

De elektrische autoHet fenomeen elektrische auto duikt de laatste tijd in allerlei media op en lijkt momenteel wel de oplossing voor de vervuiling van de leefomgeving door onze auto’s. De vraag is of de hoge verwachtingen wel zo realistisch zijn en of het milieu uiteindelijk gebaat is met een grootschalige introductie van de uitsluitend elektrisch aangedreven auto. In het onderstaande een korte uiteenzetting.

Ruim tien jaar geleden heeft De Windvogel zich sterk gemaakt voor de introductie op enige schaal van een elektrisch voertuig (EV) in Nederland. Het ging destijds om het kleine autootje, de Hotzenblitz, met voor die tijd opmerkelijke prestaties. Voor de opslag van elektriciteit werden onderhoudsvrije lood/zavelzuur tractiebatterijen gebruikt, die voldoende energie konden bevatten voor een actieradius van ca. 80 km. Het bijbehorende energiegebruik bedroeg ca. 10 kWh.

De geschatte aanschafprijs bij redelijke productie omvang zou zo’n 25.000 gulden moeten gaan bedragen.elektrische_auto1 Voor dergelijke vervoersprestaties best veel geld en in die tijd zeker niet concurrerend met een vergelijkbare auto aangedreven door een verbrandingsmotor. Toch hadden wij de visie met een elektrische auto onze mobiliteit milieu-vriendelijker te kunnen maken. Dit niet alleen vanwege een betere energie omzetting door de elektromotor, maar ook vanwege de mogelijkheid de schoon opgewekte windstroom als “brandstof” te kunnen gebruiken.

Uitgangsgedachte bij dit alles was, dat de geaardheid van de mens een bezuiniging op het aantal reizigers kilometers met de auto in de weg zou staan. Met andere woorden als van het besparen niets terechtkomt, biedt een alternatief product met een lager primair energiegebruik wellicht enig milieuvoordeel. Zeker is dit het geval als energie afkomstig uit duurzame bronnen wordt getankt. In het geval van de Hotzenblitz zou men met de energie inhoud van ongeveer drie liter benzine 80 km ver gereden kunnen hebben (uitgaande van een totaal rendement van 30% bij de conventionele elektriciteitsproductie en -transport).

Ten tijde van het Hotzenblitz initiatief bestond ook al het idee van het zelfleveren. In die tijd was dit echter door de toenmalige regelgeving volstrekt onmogelijk in de praktijk toe te passen. De gedachte was dan ook met een snel wisselsysteem bij de windturbine een lege accu te vervangen door een volle, opgeladen met uit wind opgewekte elektriciteit. Voor de getankte kWh-en zou aan De Windvogel een schappelijke vergoeding betaald moeten worden, lager dan de destijds gangbare consumenten stroomprijs, maar veel hoger dan het van toepassing zijnde teruglevertarief. De berijder van de elektro auto zou het voordeel van lage brandstofkosten hebben gehad samen met de wetenschap de leefomgeving niet te vervuilen door het autogebruik.

In de huidige tijd kennen elektro auto’s, ondanks nieuwe accutechnologie, nog steeds het nadeel van een beperkte actieradius. Bovendien is de prijs van dergelijke voertuigen ruim drie keer zo hoog als die van een vergelijkbare auto met een verbrandingsmotor als krachtbron. Kortom voor de gewone consumentenmarkt kansloos.

Toch bestaat vandaag de dag een groot aantal initiatieven, die elektrisch aangedreven voertuigen op de markt brengen of dit binnen afzienbare tijd van plan zijn te gaan doen. Het aanbod van redelijk geprijsde en kwalitatief met de conventionele auto gelijkwaardige EV’s is echter nog uiterst gering. Één van deze producten is te koop in Engeland en heet C1 ev’ie. Het betreft een naar elektrotractie omgebouwde Citroën C1.

Deze zogenaamde conversie auto kan met één volledige acculading ongeveer 100 km ver rijden en gebruikt hiervoor ca. 18 kWh aan elektriciteit. Dit is vergeleken met de Hotzenblitz ongeveer anderhalf keer zoveel. Een belangrijke reden voor dit verschil is het gewicht van de voertuigen. De Hotzenblitz woog, incl. batterijen, ca. 700 kg, terwijl de C1 ev’ie ongeveer 200 kg zwaarder is.

elektrische_auto2Rekening houdend met een totaal rendement van ongeveer 30% bij de gangbare elektriciteitsproductie (incl. transport), gebruikt de C1 ev’ie aan primaire energie ca. vijf en een halve liter benzine op 100 km.
Verondersteld, dat de productie van iedere liter benzine maximaal de energie inhoud van eenzesde liter benzine kost, is het primaire energiegebruik van de C1 ev’ie ca. 15% minder dan de C1 met een benzine motor.
Kortom beide C1 versies hebben bijna eenzelfde zogenaamd “well to wheel” rendement, gelijk aan zo’n 21%

Het grote voordeel van de C1 ev’ie is het ontbreken van een uitlaat. Daar waar gereden wordt, vindt geen vervuiling van de leefomgeving plaats. Indien windstroom wordt getankt vindt helemaal geen vervuiling plaats. Dit moet ongetwijfeld een prettig gevoel geven bij het rijden van niet te vermijden autokilometers.

Als Windvogelleden en wellicht ook deelnemers aan het zelflevermodel zouden wij dit prettige gevoel tijdens het rijden met een eigen C1 ev’ie vast en zeker beleven. Voor degenen onder ons met een goed gevulde beurs is het wellicht goed nieuws, dat waarschijnlijk vanaf het eerste kwartaal volgend jaar de C1 ev’ie te koop is in Nederland. Compleet met lithium ion accu’s en inclusief BTW, zal de C1 ev’ie rond de 27.500,– EURO gaan kosten. Zoals eerder aangegeven zo’n drie keer de aanschafprijs van een C1 benzine versie.

Voor dit hoge geldbedrag heb je wel een auto, die op windstroom of zonnestroom kan rijden en in dat geval de leefomgeving niet vervuilt. Naast de hoge aanschafprijs heeft de C1 ev’ie een beperkte actieradius met één acculading en een 5 á 7 jarige leeftijd van de accu als nadelen. De vervangings-kosten van de accu bedragen ca. EUR 5000,–. Hier staat echter een groot aantal voordelen tegenover, zoals:

  • Vrijstelling van wegenbelasting en BPM.
  • Lagere brandstofkosten en onafhankelijkheid van de olieprijs (mits met windstroom en/of zonnestroom wordt getankt).
  • Geen olie verversen.
  • Lage onderhoudskosten.
  • Binnenkort wellicht vrijstelling van parkeergeld in diverse steden.
  • In opbouw zijnde infrastructuur t.b.v. het laden; zie www.nrgspot.nl en e-laad.nl.
  • Geen problemen met eventuele milieuzoneringen.
  • Goed voor het eigen verantwoordelijkheidsgevoel t.a.v. onze leefomgeving.

elektrische_auto31
Uit het voorgaande blijkt de accu nog steeds de achilleshiel van de elektrische auto te zijn. Hoge aanschafprijs en beperkte levensduur dragen bij aan een kostbaar avontuur als tot aanschaf van een elektrische auto wordt besloten. Want veel praktijkervaring over hoe de accu’s zich op de langere termijn zullen houden in de praktijk van alle dag is nog niet opgedaan.

Schoon rijden met een elektrische auto kan beslist, mits wind- en of zonnestroom wordt getankt en voor de afgedankte accu’s een goede recycling techniek voorhanden is. Enthousiast geworden voor een eigen C1 ev’ie of denkt u uw werkgever te kunnen interesseren om enkele voertuigen op te nemen in het eigen wagenpark, laat dit dan weten via een comment onderaan dit artikel. Hier kunt u ook vragen stellen, die na het lezen van dit artikel onbeantwoord zijn gebleven of juist zijn opgekomen.

Gerelateerde informatie

Dit artikel is al eerder gepubliceerd in de Windvaan december 2009 van wind coöperatie de Windvogel.


Bert Postma, lid van de windvogel

18 Reacties to “De elektrische auto”

  1. Philip Rodrigues Says:

    Wat voor de acceptatie van de electrische auto wellicht van belang kan zijn is dat een aantal producenten een lease constructie willen aanbieden. Je betaalt een bedrag per km voor de accu’s en vervanging en onderhoud zijn geheel de verantwoordelijkheid van de leverancier. Dat maakt het risico van de accu’s een veel beheersbaarder.
    Als de accu’s op zijn over vijf jaar is (hopelijk) de techniek zo ver gevorderd dat de danmalige accu’s veel beter zijn.
    Als zovaak met duurzame techniek moet je ergens beginnen. Om de Loden Leeuw winnaar van 2009 maar eens te quoten. Gewoon doen!

  2. Henk Daalder Windparken Wiki Says:

    Bert, je bent veel te negatief.
    De voordelen van een EV zijn behalve dat de lucht schoon blijft, nog veel meer.
    – natuurlijk laad je hem op met minstens groene stroom, liefst natuurlijk van je eigen stukje cooperatieve windmolen.
    – maar ook al gebruik je fossiel opgewekte stroom, dan no is het een stuk schoner,omdat een EV meer dan de helft minder energie verbruikt dan een brandstof auto.
    Een EV is altijd zuiniger

    Maar ze zijn nu nog heel duur,omdat ze neit verkrijgbaar zijn. En omgebouwde types zoals de ECE exemplaren en deze C1, zijn natuurlijk extra duur. Ze worden bijna met de hand omgebouwd. ECE doet er een week over.
    Een echte fabriek doet er maar ca een dag over.
    Je moet pas echt gaan vergelijken als de massa fabricage echt los komt.
    Sinds Juni 2009 heeft Mitsubishi een fabriek(je) in bedrijf, die er een paar duizend per maand maakt. In 2011 komen ze ook met links stuur voor de EU beschikbaar.

    2 dingen zouden helpen de introductie van EV’s te versnellen en goedkoper te maken.
    – de vorming van een gezamenlijke inkoop actie,laat de Windvogel dat maar trekken. Niet alleen voor de leden maar voor iedereen die mee wil doen. (wel eerst even lid worden)
    Teken in en meld nu je belangstelling, zou ik zeggen. Als Mitsubishi een offerte aanvraag krijgt voor 5000 stuks alleen uit Nederland, dan zullen ze met meer vertrouwen hun produktie opschalen en goedkoper maken.
    En de concurrenten zien dan dat ze ook aan de bak kunnen.
    Overigens zal de MIEV ook in een franse fabriek gemaakt gaan worden. De Citroen C1 is eigenlijk van Toyota.

    2de versneller is de vorming van een Grid Cloud cooepratie.
    Die zorgt voor een slimme lader die ook stroom kan terug leveren. En een centrale coordinator website zorgt dat de deelnemers betaalt krijgen als ze terug leveren.
    Die coordinator website, kijkt naar de markt voor piekstroom, en als er een piekvraag is (voor eenpiektarief), dan schakelt hij alle aangesloten laders over op stroomleveren uit de accu.
    natuurlijk binnen de voorwaarden die de eigenaar stelt, en op de website heeft ingesteld.
    Op deze manier krijgt de EV eigenaar een vergoeding waarmee de dure accu in enkele jaren is terug verdiend.
    Maar belangrijker, de eigenaar kan sneller een nieuwe veel betere accu kopen. Die zal net als PC’s steeds beter worden, goedkoper of lichter of met meer inhoud.

  3. Jeroen Haringman Says:

    “Bert, je bent veel te negatief.”

    Dat vind ik nog wel meevallen. Wacht maar tot ik aan de beurt geweest ben 🙂

    De elektrische auto lost een groot aantal nadelen van grootschalig en onbewust autogebruik niet op, omdat die nl. niet gerelateerd zijn aan de energiebron waarmee de auto aangedreven wordt. Mijn visie hierop heb ik beschreven op http://www.solarwebsite.nl/2009/09/geen-auto/ en http://www.solarwebsite.nl/2009/12/geen-auto-aanvulling/.

    Echt duurzaam kan ook zonder auto, sterker nog, duurzame doelen kunnen veel makkelijker en sneller gehaald worden als we de heilige koe eens los zouden laten.

  4. Frederic Norro Says:

    Geen auto is helaas geen optie voor wie de wagen professioneel nodig heeft, zoals ikzelf, om goederen bij klanten af te leveren. Om die reden heb ik ook een bestelwagen nodig i.p.v. een personenauto.
    Vanzelfsprekend ben ik volledig gewonnen om over te schakelen naar elektrisch rijden.
    Vandaar m’n vraag: bestaan er reeds elektrische bestelwagens? (qua model/grootte zoals de Renault Kangoo, waar ik momenteel mee rij)
    Of te verwachten/aangekondigd?

  5. Bert Says:

    Het probleem is bij de acceptatie en gebruik van electrische voertuigen is dat de meeste autorijders een voertuig willen dat minimaal doet en kan wat zijn auto nu ook kan. En ze willen dan wel dat deze auto electrisch rijd. Dat kan wel maar kost verschrikkelijk veel. Zie de Tesla die gewoon onbetaalbaar is voor de meesten. En totaal niet nodig. De meeste personenauto’s worden worden het merendeel van de reistijd gebruikt door 1 persoon op ritjes korter dan 30 km op een infrastructuur waar gemiddeld niet meer dan 40 km/uur kan worden gereden.
    Wat haal ik hieruit? Voor velen is een electrisch velomobiel (ligfiets met bromfietstoelating) een prima oplossing om met een relatief licht voertuig (max. 30 kilo) met 1 kilotwatt motor toch 45 km/uur te kunnen rijden. Met een paar gevulde standaard laptopaccus kom je dan makkelijk 60 km ver. Het voordeel is dat een ligfiets veel makkelijker te parkeren is als een auto. En met een aangepaste snelheid (20 km/uur) zou dit velomobiel ook gebruik moeten kunnen maken van een fietspad.
    Als je toch eens met een heel gezin en/of volgeladen met baggage en aanhangwagen moet rijden naar verre oorden is het veel handiger om een auto te huren. Deze auto kan dan beter een optimale diesel zijn die optimaal kan rijden op de snelweg.
    Mijn oplossingen zijn dus de beste combinaties van technologie voor verschillende doelen: fietsen voor de korte afstand, een electrisch velomobiel voor afstanden tot 30 km/uur en daarboven de trein en soms de auto (geen electrisch dus).

  6. Ray Says:

    Ik zag gister voor het eerst de nieuwe reclame van Renault…
    HANDEN GINGEN DE LUCHT IN!! EINDELIJK!

    Niet alleen hadden ze het over de verschillen in de wereld (moeten wij perse in een auto rijden, terwijl hele volksstammen dat nog steeds met paard en wagen doen), maar ook dat autos gemakkelijk dienen te worden ‘ontmanteld’ voor hergebruik (grondstof).

    Ik werd er blij van. Natuurlijk kun je een hele discussie voeren of de koe en niet helemaal uit moet/kan, maar zover zijn we nog niet in het ‘nu’.

  7. Perry Says:

    Goed initiatief hoor, maar dan heb ik vandaag liever een volwaardige electrische brom- of snorscooter met electro motor. Actieradius is gelijk (of zelfs hoger bij de 25km/h snor versie). En voor de prijs van een C1 Ev’ie kun je een stuk of 15 van die scooters kopen. Dus neem er maar twee, als de ene leeg is ( laadduur tot 6 uur ) pak je gewoon de andere.

    Zodra mijn werkgever laadpunten in de fietsenstalling plaatst ga ik er een (paar) halen.

  8. Kris Says:

    @ perry

    Je kan vast ook een snellaadbare versie krijgen. Zes uur laadtijd is achterhaald. Eén uur moet kunnen.

  9. Koen Says:

    Het is zeker juist dat de batterij de achilleshiel is.
    Batterijen zijn nog sterk verbeterbaar, net als zonnecellen.
    Andere technieken zijn daarentegen uitontwikkeld, zoals verbrandingsmotoren, windmolens, etc …

    Puur vanwege die “verbeterbaarheid” en mogelijkheden tot kosten reductie van batterijen en zonnecellen, heb ik veel vertrouwen in deze technologieën. Elektrisch rijden en overal zonnecellen is onze toekomst. Daar waar brandstoffen en uranium opraken, en er niet genoeg wind is om in onze energiebehoefte te voorzien, daar levert de zon meer dan genoeg energie. Nu nog de goedkope omzetting en opslag van de zonne energie realiseren.

  10. ietsist Says:

    @4 Frederic Noro, deze bijvoorbeeld? http://www.quicc.eu/index.php?pid=10
    of deze? http://www.citroenet.org.uk/passenger-cars/psa/berlingo/berlingo-electrique.html

  11. Frederic Norro Says:

    Bedankt voor de links.
    Die Quicc heb ik vroeger nog gezien, heette die eerst niet de Innovan?

    Hier nog eentje:

    http://www.hln.be/hln/nl/940/Autonieuws/article/detail/845141/2009/05/06/Renault-showt-elektrische-Kangoo-Be-Bop.dhtml

    Quote:
    Renault volgt in 2011 eerst met een gezinswagen in Israël en daarna met een elektrische bestelwagen op basis van de nieuwe Kangoo in Europa. Vanaf 2012 belooft Renault ‘twee bijzonder innovatieve nieuwe modellen’

    Dat elektrische wagens de toekomst zijn twijfelt niemand nog aan denk ik, alleen jammer dat die evolutie zo lang tegengehouden werd en we daarom nog maar aan het begin zijn.
    Omschakeling had 10 jaar eerder al moeten plaatsvinden…

  12. ard Says:

    @Perry: “Zodra mijn werkgever laadpunten in de fietsenstalling plaatst ga ik er een (paar) halen.”
    Vorige maand zag ik zo’n electrisch mobiel staan te laden. Gewoon, in de hal, bij een stopcontact. Laat m’n werkgever daar nu net een paar duizend van in het bedrijf hebben geïnstalleerd… Een mooi signaal naar de werkgever, zo’n geparkeerde ladende scooter binnen 🙂

  13. ROLAND Says:

    SPAREN OF SPELEN?
    Waarom zoveel haast met de (massale) aanschaf van e-auto’s, terwijl eenieder toegeeft dat de ontwikkeling – accu en voldoende duurzame stroom – zover nog niet is? Zinniger is de inzet op zuinige ( hybride) auto en vooral besparen, met minder autogebruik door minder of minder verre ritten. Of vervang de autorit door een e-fietsrit.
    Uitgaaande van de kosten per bespaarde ton CO2 telt de e-auto nog even niet. Friends of the Earth Europe verwachten dat pas over 10 jaar of langer.
    http://www.sei-international.org/mediamanager/documents/Publications/Climate-mitigation-adaptation/europes_share_heaps_09.pdf.pdf

  14. Emiel Says:

    Ook zakelijk is elektrisch rijden vanaf 2010 veel aantrekkelijker (wordt al even vermeld in de post). Daarbij komt dat bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam aan het kijken is naar een extra subsidie voor ondernemers die elektrisch willen gaan rijden. Als dat via het parkeergeld gaat, prima!

  15. Emiel Says:

    @federik norro, kijk hier eens (google): http://www.amt.nl/web/Nieuws/Autotechniek/Tonen-Nieuws-Autotechniek/Duracar-elektrische-bestelauto-van-de-toekomst.htm

  16. Jac Says:

    Ik heb mijn kever omgebouwd naar elektrisch.Elektromotor en 7x12volt accu’s.100ah.Opladen kost 1,48 kw.Mijn zonnecellen leveren gemiddeld
    1,5kw per dag.Gebruik het net als opslag.Rijd er dagelijks mee naar het werk.Duurt 5 minuten langer.Bij kou kan ik op het werk opladen.
    Heb de spullen uit amerika laten overkomen.Daar is het al een groeiende
    industrie.Kosten ongeveer 4000 euro.
    Dus geen theoretisch geleuter maar gewoon doen.

  17. Harmen Says:

    @ Jac
    Heb je linkjes van de shop waar je besteld hebt? Haal je de verbrandingsmotor er dan uit? En versnellingsbak?

  18. Jac Says:

    google EVdiy of ga naar EValbum.Daar staan veel voorbeelden en adressen
    waar je de spullen kunt krijgen.Ik had geluk bij de koop.De dollar
    stond toen vrij laag.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in